واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: زيتون بر شاخه سبز پايدارى و مقاومت
واژگان كليدي= زيتون، فلسطين، ادبيات، داستان
در سوره مباركه التين خداوند مي فرمايد:«والتين والزيتون و طور سينين وهذاالبلدالامين.» . خداوند به زيتون سوگند مي خورد زيرا زيتون و موارد سه گانه ديگر همگي مورد احترام و ارزش هستند. منظور از زيتون كوهستاني است كه بيت المقدس بر بالاي آن واقع شده و سوگند خوردن به اين سرزمين شايد بدان علت است كه تعدادي ازانبياء در اين سرزمين مبعوث شده اند.
در انجيل نيزآمده است كه: حضرت عيسي (ع) مسيح پس از چهل روز، روزه داري در روز شنبه چهل و يكمين روز، مرده اي را در قبر زنده كرد و در روز يكشنبه عازم بيت المقدس شد و براي پيشواز او مرد و زن و كودك در حالي كه برگ زيتون در دست داشتند، در پيش روي او تورات و زبور مي خواندند و تا ورودش به بيت المقدس او رابدرقه كردند.
زيتون درخت هميشه سبز نواحي مديترانه اي است كه تنه و برگ هاي مقاومي دارد. در يونان ، آتنا يعني الهه عقل و صلح، درخت زيتوني را در آتن به نشانه صلح رويانده است. با كمي دقت و تحقيق به ياد مي آوريم كه آمريكايي ها براي بيان صلح در هنگام سفر به كره ماه، نهال زيتوني را در آنجا كاشته اند. شكوفه هاي اين درخت سفيد است.
در ادبيات پايداري فلسطين، زيتون نماد صلح و پايداري و ماندگاري است و شكلي از اين درخت بر پرچم اين ملت نقش بسته است و چه سخت است كه بگوييم صهيونيست هاي اشغالگر با علم بر اين موضوع به عمد هزاران نهال و درخت زيتون را در فلسطين نابود كردند. زيتون نماد كشور فلسطين است اگرچه بسياري معتقدند كه زيتون از منطقه تمدن فنيقيه به اروپا رفته و نشانه كشور يونان است و اما مردم ستمديده و صلح طلب فلسطين به نشان سفيد بودن شاخ و برگ سفيد اين درخت به دنبال صلح اند و در اين ميان به پايداري و مقاومت مي پردازند.
در ادبيات صهيونيسم، زيتون به عنوان نماد سرزمين فلسطين بسيار مورد نفرت قرار گرفته است. شدت مبارزه اين اشغالگران فرومايه به حدي است كه مبارزه با مردم مظلوم فلسطين را حتي به ادبيات خود راه داده اند و از جان و دل به پرورش اين نكته مي پردازند. در داستان هايشان به قطع درخت زيتون به نشانه قطع تاريخ كهن فلسطين اقدام مي كنند. آري زيتون نماد صلح است و اين موضوع حتي در شعر و ادبيات فلسطين نيز جايگاه ويژه اي يافته است اما اين سرزمين ستم ديده چندين دهه است كه روي صلح به خود نديده است.
در ادبيات صهيونيسم، زيتون سمبلي از مردم فلسطين است و هميشه هدف غضب قرار گرفته، يكي از داستان نويسان صهيونيسم به نام بنيامين تموز داستاني با عنوان «درخت زيتون» نوشته است. او در اين داستان شخصيتي به نام «علي طويل» را آفريده بطوري كه اين شخص در بيرون از شهر الخليل درخت بزرگ و كهن سال زيتوني دارد و ثمره بسياري مي دهد. از روغن اين درخت به تن نوزادان مي مالند و سفره غذا را با آن مي آرايند و همچنين فوايد بسياري دارد. در يكي از حملات، مهاجمي كه به خانه او حمله مي كند، باغچه را تصاحب مي كند درخت را دوست ندارد و حتي هنگامي كه ميوه اين درخت را مي خورد تف مي كند چون قادر به درآوردن درخت از ريشه را ندارد تك تك شاخه هاي آن را قطع مي كند شاخه هاي اين درخت سمبل مردم فلسطين هستند. در ادبيات و انديشه صهيونيسم اين موضوع رخنه كرده كه به هر روشي به نابودي فلسطين و مردم فلسطين همت بگمارند و اين نيز نوع ديگري است.
ادبيات عمده اين سرزمين، ادبيات پايداري است و موضوع اصلي اين ادبيات دعوت مردم به پايداري و مقاومت و مژده رسيدن روز پيروزي و وحدت ملي مي باشد. در اين زمينه اشعار فراواني سروده شده است و شاعران با لحن حماسي و حتي غنايي از مقاومت و عشق ورزيدن به سرزمين آبا و اجدادي خود سخن مي گويند. نوع ادبيات داستاني نيز در اين سرزمين جايگاه ويژه اي دارد. رمان جمال حسيني به نام چلچراغ در بررسي مسئله فلسطين و توطئه هاي استعماري و صهيونيستي عليه آن، و نيز در تصوير توطئه هاي آشكار محلي و طرز فكر آنان مبني بر سازش با دشمنان براي گذران امور، اثري عميق داشته و دارد. اين داستان در تقويت روحيه ميهن پرستي مردم فلسطين نقش عمده اي را ايفا مي كند. در زندگي مردم سرزمين زيتون رخدادهاي ناگواري كه موضوع اصلي نوشتن داستان باشد كم نيست. «حسن بحيري» شاعر فلسطيني داستان بلند «اميد» را نوشته است در اين داستان از دغدغه هاي خود سخن مي گويد اما در ميان اين گرفتاري ها از وضعيت نامطلوب اعراب فلسطين نيز نكاتي بيان مي كند چرا كه اين سرزمين اسير استعمار و استثمار شده و تصويري زيباتر از اين نمي توان از زشتي هاي صهيونيسم بيان كرد.
با تامل در موضوعات اساسي داستان هاي نويسندگان سرزمين زيتون مي توان دريافت كه اين موضوع ها با هزاران رشته همه به مسئله آزادي فلسطين مربوط مي شود چرا كه سالهاست مردم مظلوم اين سرزمين چهره شادماني را در فرزندان خود نديده اند.
شنبه 5 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16543]