واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: دروغگوها مراقب باشند؛فناوري ذهن ما را ميخواند
اين فناوري با استفاده از نوعي اسكنر MRI كه MRI عملكردي (FMRI) ناميده ميشود آنچه كه در مغز انسان در حين فكر كردن اتفاق ميافتد را به تصوير ميكشد.
نسترن صائبي-آيا تا به حال وسوسه شدهايد كه بدانيد مثلا همسرتان در حال فكر كردن در مورد چه موضوعي است؟ يا رييستان؟ يا فردي كه در اتوبوس يا مترو مقابل شما نشسته؟ اگرچه محتواي ذهني ما جزيي از حريم خصوصي و اسرار ماست و دوست نداريم كسي از آن مطلع شود، اما اين حس كنجكاوي از ابتداي خلقت انسان، همراه او بوده و براي به دست آوردن اين قدرت هميشه تلاش كرده و به جادو و جمبل متوسل شده است.
اما يافتههاي علمي جديد افقهاي تازهاي به روي خواندن ذهن گشوده است. محققان رشته عصبشناسي، با استفاده از فناوريهاي روز، موفق به ساخت دستگاهي شدهاند كه ميتواند به طور مستقيم افكار ما را به صورت فيزيكي در آورد يا در حقيقت فكر انسان را بخواند.
اين فناوري با استفاده از نوعي اسكنر MRI كه MRI عملكردي (FMRI) ناميده ميشود آنچه كه در مغز انسان در حين فكر كردن اتفاق ميافتد را به تصوير ميكشد.
مارسل جاست، (Marcel Just)، محقق عصب شناسي ميگويد: زماني كه روبهروي اسكنر قرار ميگيرم و از روي صفحه نمايش آن ميبينم كه در مغز فردي كه پشت آن نشسته چه ميگذرد، هيجان زده ميشوم. اين فناوري در حقيقت ما را با شيوه تفكر انسان آشنا ميسازد.
جاست به همراه همدانشگاهي خود تام ميشل در دانشگاه كارنگي ملون، از قابليتهاي FMRI در اسكن مغز انسان استفاده كردند و تمامي اطلاعات مربوط به آن را با توجه به علوم كامپيوتري طبقهبندي و ذخيره كردند.
آنها در حقيقت با ادغام اطلاعات اسكنر با اطلاعات و ابزار كامپيوتري، ميتوانند آنچه كه در مغز انسان اتفاق ميافتد را دقيقا شناسايي كنند و براي اين كار نيز از چندين نفر آزمايش به عمل آوردند.
از اين افراد خواستند كه در مورد 10 چيز مختلف كه 5 تاي آنها مربوط به ابزاري نظير آچار پيچگوشتي و چكش و 5 تاي ديگر مربوط به مكانهايي همچون خانه اسكيمو يا قصر بود، فكر كنند. سپس فعاليتهاي مغزي اين افراد را در حين فكر كردن به اشيا ثبت كرده و آنها را تحليل كردند.
جاست در پاسخ به اين سوال كه آيا كامپيوتر ميتواند تشخيص دهد كه شخص در حين فكر كردن به آچار از كدام قسمت مغز خود استفاده ميكند، گفت: اچار تنها يك جاي مشخص در مغز ندارد بلكه چندين بخش مغز در حين فكر كردن به اين شي فعال ميشود، زيرا انسان هم فكر ميكند كه چگونه آن را در دست ميگيرد، چگونه آن را ميچرخاند، چه شكلي دارد و چگونه از آن استفاده ميكند و هر كدام از اين عملكردها توسط قسمت خاصي از مغز صورت ميگيرد.
جاست توضيح ميدهد: زماني كه در مورد آچار يا خانه اسكيمو فكر ميكنيد، نورونهاي عصبي در سطوح و در نقاط مختلف مغز شروع به كار ميكنند و ما از طريق اسكنرها ميتوانيم اين الگوهاي فعاليتي مغز را در مورد شي به خصوصي شناسايي كنيم.
وي ميافزايد: البته اين بدان معنا نيست كه زماني كه شما به شياي مثل چكش فكر ميكنيد، الگوي فعاليت مغزي شما دقيقا همانند فعاليت مغزي من در حين فكر كردن به چكش باشد. زيرا ممكن است
من خاطره بدي از چكش داشته باشم كه شما آن را تجربه نكرده باشيد و من آن را به خاطر ميآورم و شما نه. در آزمايشهايي كه اين تيم محقق انجام دادهاند با استفاده از كامپيوتر به راحتي توانستهاند بفهمند كه افراد به ترتيب به كدام موضوعات فكر كردهاند: چاقو، چكش يا پنجره اما به عقيده جاست اين تنها اول راه است.
وي ميگويد: شايد كمي وحشتناك به نظر برسد اما تا 5 سال آينده قادر خواهيم بود كه به طور كامل ذهن انسانها را بخوانيم و به فكر كردن به چكش و آچار بسنده نكنيم. 4 هزار مايل آن طرفتر از دانشگاه كارنگي ملون، در مركز برنشتاين در برلين محققان عصبشناسي و علوم كامپيوتري در حال مطالعه روي استفاده از اسكنرهايMRI هستند، اما نه تنها براي شناسايي اشيا در حين فكر كردن، بلكه براي خواندن افكار و نيتهاي افراد.
جان ديلان – هاينز (John Dylan-Haynes)، يكي از اين محققان ميگويد: با استفاده از فناوريهاي روز، ميتوانيم فعاليت بخشهاي كوچك مغز را در حين تصميمگيري افراد يا انجام عمليات ذهني در مورد جمع و تفريق دو عدد شناسايي كنيم و مستقيما ذهن افراد را بخوانيم.
وي توضح ميدهد: با استفاده از فناوريها به اين نتيجه رسيدهايم كه الگوهاي فعاليتي مغز در حين تفريق يا جمع دو عدد كاملا با هم متفاوت است و اين اولين كليد براي كشفهاي بعدي است.
پائول روت ولپ، مدير مركز علم اخلاق دانشگاه Emory در آتلانتا ميگويد: هميشه به دانشجويانم ميگويم كه ديگر چيزي به نام علمي – تخيلي وجود ندارد و همه آن چيزي كه من با نام علمي - تخيلي در دوران دبيرستان ميخواندم، هماكنون به صورت عيني درآمده است.
به عقيده ولپ، فناوريها تحول عظيمي در قابليت خواندن ذهن و تفكرات ايجاد كردهاند.
وي ميگويد: در تاريخ بشر، كسي تا به حال نتوانسته به زور اطلاعاتي را از فردي بگيرد و همه افراد حق دارند كه افكارشان را در مغز خود قفل كنند و آنها را فقط براي خود نگه دارند و اين از اساسيترين حقوق بشر است.
وي يكي از چالشهاي اصلي پيش روي اين فناوري را نيز همين مساله ميداند. زيرا هيچ كس حق ندارد بدون اجازه طرف مقابل افكار وي را بخواند. يكي از مسايلي كه در مورد خواندن ذهن و افكار افراد خيلي حائز اهميت است، دروغ سنجي است.
دو شركت هماكنون با استفاده از فناوريها و همچنين اسكنرهاي مغز انسان، سرويسهاي دروغسنجي ابداع كردند كه يكي از آنها نام No lie MRI ( مMRIضد دروغ) را براي فناوري خود در نظر گرفته است.
دوشنبه 23 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]