واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: كمكهاي اوليه در زمان آسيب ديدگي ورزشي
اقدامات اوليه درماني در آسيب هاي ورزشي شامل مراحل زير است :۱- محافظت و پيشگيري از آسيب بيشتر مثلا با استفاده از وسايل كمك ارتوپدي ۲- استراحت كه بسته به نوع آسيب از فرم مطلق آن تا استراحت نسبي را شامل مي شود.
۳- استفاده از يخ سبب كاهش درد، تورم و التهاب مي شود.
۴- فشار كه اگر همراه با يخ استفاده شود سبب محدود شدن تورم خواهد شد.
۵- بالا نگه داشتن عضو آسيب ديده نسبت به سطح قلب سبب تسهيل تخليه وريدي از ناحيه مربوطه مي شود.
۶- عمل هاي محافظتي كه در مواقع آسيب جزئي و بدون علامت ورزشكار استفاده ميشود مثلا استفاده از بانداژ براي پيچ خوردگي مختصر مچ پا.
استفاده از اصول فوق در چه زمان و توسط چه كساني صورت مي پذيرد؟
روش هاي بالا در برخورد اوليه با آسيب هاي حاد اسكلتي-عضلاني به كار مي روند.آشنايي با آنها براي ورزشكار،مربي،پزشك تيم و هر فرد ديگري كه مسئول درمان و برخورد ابتدايي با آسيب باشد لازم است.
چه ميزان استراحت كافي است؟ استراحت نسبي در چه مواقعي تجويز مي شود؟
طول مدت استراحت وابسته به شدت آسيب است.مشخص است كه هر چه شدت آسيب بيشتر باشد،مدت استراحت هم بيشتر خواهد بود.وقتي يك آسيب چندان شديد نباشد،استراحت نسبي توصيه مي شود.هدف از استراحت نسبي آن است كه فرد ورزشكار علي رغم وجود آسيب بدون علامت باقي بماند،هر چند تا حدودي تحرك خود را حفظ كرده است.
فايده استفاده از يخ در برخورد با آسيب ها چيست؟ آيا گرما هم موثر واقع مي شود؟
يخ سبب كاهش خونريزي، تورم، التهاب، نيازهاي متابوليك ناحيه مجروح،درد و نيز اسپاسم عضلاني مي شود.اما گرما به نوبه خود داراي فايده نيست و جز در مورد كاهش اسپاسم عضلاني،سبب افزايش موارد نامبرده هم خواهد شد.گاهي توصيه مي شود كه دوره هاي متناوب استفاده از گرما و يخ اعمال شود.يعني ۱ تا ۲ دقيقه از يخ استفاده كنند.بر اساس شدت تورم عضو اين نسبت قابل تغيير است.هر چه آسيب حادتر باشد،از مدت گرم كردن كاسته خواهد شد.
روش صحيح ماساژ دادن با يخ چگونه است؟بايد چه مدت زماني طول بكشد؟آيا روش هاي ديگري هم براي استفاده از يخ وجود دارد؟
از نحوه تهيه يخ شروع مي كنيم:در يك ليوان يكبار مصرف آب ريخته و مي گذاريم يخ بزند.سپس ليوان را از وسط بريده و باقيمانده قالب يخ را براي مدت۶۰ تا۹۰ ثانيه بر روي منطقه اي ثابت از عضو آسيب ديده نگه مي داريم تا در ناحيه مربوط و تا ۵/۱ سانتي متر در اطراف محل احساس كرختي به شخص دست دهد.حال با توجه به وسعت محدوده اي كه بي حس شده و به آرامي يخ را به صورت دايره وار روي پوست ماساژ ميدهيم.اين ماساژ در آسيب هاي با وسعت متوسط،۷ دقيقه و در نواحي بزرگ تا۱۰ دقيقه طول خواهد كشيد.غوطه ور كردن عضو،در آب يخ هم موثر است.اما تحمل آن براي مصدوم سخت است به علاوه نمي توان عضو را بالاتر از سطح قلب نگاه داشت.به عنوان قانوني كلي،در طي يك ساعت مي توان ۲۰ تا۳۰ دقيقه(حداكثر)از يخ استفاده كرد و حداقل ۳۰ دقيقه نيز عضو را به حال خود گذاشت.مسلم است كه اگر تحمل مصدوم به سرما كم باشد،بايد زمان استفاده از يخ را كاهش داد.
خصوصيت باندهاي فشاري چيست؟
اين باندها را از ديستال عضو به پروگزيمال ميپيچند،به طوري كه در هر دور نصف پهناي دور قبلي را بپوشاند.فشار الاستيكي كه اعمال مي شود سبب كاهش تورم خواهد شد.البته بانداژ نبايد آن قدر محكم انجام گيرد كه در بازگشت خون وريدي به طرف قلب اختلالي ايجاد كند.در مورد باندهاي الاستيك تا توان بالقوه كشش باند كافي خواهد بود.باندهاي الاستيك براي آسيبهاي حاد اندام تحتاني مناسب نيستند،چون قابليت محافظت اندكي ايجاد مي كنند.
اصول برخورد با ورزشكاري كه شديدا آسيب ديده و حال وخيمي دارد چيست؟
در ابتدا توجه معطوف به مجاري هوايي مصدوم خواهد بود.هر گونه انسداد يا مانعي را بايد بر طرف كرد.در هنگام اين بررسي ها بايد مراقب آسيب ستون فقرات گردني نيز بود.در مرحله بعد به نحوه تنفس مصدوم دقت مي شود.در صورت نياز مي توان از تنفس مصنوعي و اكسيژن كمكي استفاده كرد تا تنفس خود بهخودي و منظم برقرار شود.اينك نوبت بررسي گردش خون فرد است.نبض شريان كاروتيد از لحاظ كيفيت،تعداد و ريتم لمس خواهد شد.در صورت فقدان اين نبض يا نبض راديال بايد عمليات احياي قبلي عروقي آغاز گردد.يا همان مرحله ارزيابي مختصر عصبي كه سطح هوشياري،اندازه و واكنش مردمك ها به نور،حركات چشم و پاسخهاي حركتي مصدوم را شامل مي شود.به معني مشاهده اندام ها و ساير قسمت هاي بدن است تا از وجود هرگونه خونريزي،شكستگي يا خون مردگي آگاه شويم.
با عضو آسيب ديده چه بايد كرد؟
ممكن است در ميادين و اماكن ورزشي ، ياخودمان آسيب ببينيم، يا با ورزشكاري كه تازه آسيب ديده است، روبهرو شويم. در اين زمان بهترين كار ، متوقف كردن فعاليت ورزشي مصدوم است . بايد به او و عضو آسيب ديده استراحت داده شود، زيرا ادامه فعاليت باعث تشديد مصدوميت شده ودرمان را به صورت تصاعدي به تعويق مي اندازد. بهتر است فرد آسيب ديده را به وسيله برانكارد از آن مكان به محلي مناسب كه داراي وسايل كمك هاي اوليه است، منتقل كنيم .
مراحل درمان مصدوميت
در دومين مرحله كمك به ورزشكار آسيب ديده بايد از كمپرس يخ استفاده كرد. به جهت اين كه اگر آسيب حاصله، باعث پارگي رگ ها شده باشد، به وسيله آن، حالت انقباض را در رگ ها و عضلات ايجاد كرده و خون كمتري خارج شود. هر چه مقدار خون تجمع يافته در اطراف عضو كمتر باشد، زمان بهبودي كوتاه تر خواهد بود. در مورد استفاده از يخ بايد به نكاتي توجه داشت.اول آن كه اگرعضو آسيب ديده مانند انگشتان دست، پا و يا مچ دست كوچك باشد، مي توان آنها رادرظرفي از مخلوط آب سرد و قطعات كوچك يخ فرو كرد .دوم اين كه در عضو آسيب ديده بزرگ مانندعضلات چهار سرران و سه سر پشت ران ، بهتر است يخ مورد استفاده را داخل كيسه هاي نايلوني و سپس داخل حوله اي قرار داده و از تماس مستقيم يخ با پوست بدن جدا خودداري كنيم. اين كار را در محل آسيب ديده به مدت ۳۰ دقيقه انجام داده و پس از ۱۵ دقيقه يخ را برداشته تا عضو دوباره گرم شود، اين كار را به مدت ۲ تا ۳ ساعت انجام مي دهيم.نتايج تحقيقات نشان داده بهتر است پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت درمان با يخ را قطع كرده و از گرما استفاده كنيم. اما مرحله سوم كمك به مصدوم ، استفاده از باندهاي كشي و يا اعمال فشار توسط بانداژ است كه باعث جلوگيري از تورم و محدود كردن خونريزي و جلوگيري از ورود آب به اطراف عضو آسيبديده مي شود.نكته قابل توجه اين كه بانداژ نبايد بسيار محكم باشد، در غير اين صورت ضرر آن بيش از فايده آن است . علائم محكم بودن بانداژ ايجاد درد، بي حسي، گرفتگي عضو و رنگ آبي يا كبودي زير پوست است. در پايان بهتر است كه عضو آسيب ديده را بالاتر از قلب قرار داده ، تا جريان خون عضو، كمتر شده و از خونريزي و درد جلوگيري شود. در صورت انجام اقدامات بالا به صورت درست و به موقع ، شما كمك بزرگي به مصدوم كرده و باعث تسريع در روند بهبودي آسيب ديدگي فرد مي شويد.
جمعه 20 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 356]