واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - هنوز از لايحه بودجه خبري نيست
اقتصاد - هنوز از لايحه بودجه خبري نيست
گروه اقتصاد:در كمتر از سه ماه تا پايان سالجاري دو لايحه مهم اقتصادي در انتظار ورود به صحن علني مجلس به سر ميبرند.لايحه بودجه 88 و نيز لايحه هدفمند كردن يارانهها دو دستور كار پيش روي نمايندگان مجلس براي بررسي و تصويب است كه معلوم نيست در اين فرصت كوتاه باقيمانده تا پايان سال، مجلسيها اولويت بررسي را براي كدام يك قائل ميشوند. در حاليكه از لايحه بودجه 88 خبري نيست دولتيها پس از سه بار تاخير و تعويق در ارائه لايحه هدفمند كردن يارانهها وعده ارسال آن را به هفته آينده موكول كردهاند كه به گفته يك عضو هيات رئيسه مجلس قرار است پيش از ارائه اين لايحه، نمايندگان با اعضاي اقتصادي كابينه و شخص رئيسجمهور جلساتي تشكيل داده و ابعاد مختلف آن را بررسي كنند. بر اين اساس مقرر شده است كه در صورت برگزاري اين جلسات لايحه مذكور يكشنبه آينده به هيات رئيسه مجلس تقديم شود و در اين صورت رئيسجمهور در اين روز براي دفاع از لايحه و فوريت آن در صحن علني مجلس حضور خواهد يافت. اين لايحه كه قرار بود 13 آذر ماه با حضور رئيسجمهور در مجلس ارائه شود براي ايجاد هماهنگيهاي بيشتر با نمايندگان ارسال آن به تعويق افتاد كه در حال حاضر گرچه زمان ارسال آن مشخص شده اما انتظار نمايندگان براي دريافت اين لايحه روند بررسي بودجه 88 را نيز تحتالشعاع قرار داده است. در اين زمينه سيدحسن اميراحمدي، مديركل دفتر هماهنگي، تلفيق و تخصيص بودجه معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيسجمهور با بيان اينكه در حال حاضر سناريوهاي مختلفي براي تدوين بودجه در نظر گرفته شده است، اظهار ميكند: در صورتي كه طرح تحول اقتصادي در مجلس به تصويب برسد دولت آمادگي دارد كه بودجهاي با در نظر گرفتن شرايط اجراي اين طرح را تدوين و ارائه كند.
به اين ترتيب دولت هم منتظر است كه ابتدا لايحه هدفمندكردن يارانهها به تصويب برسد و سپس با توجه به آن لايحه بودجه 88 را به مجلس تقديم كند. اما فرصت كوتاه پيش روي نمايندگان براي بررسي دو لايحه مهم اقتصادي، مجلسيها را مجاب به اولويتبندي براي بررسي كرده است و از آنجا كه بررسي طرح تحول اقتصادي اولويت نخست بسياري از نمايندگان محسوب ميشود از هم اكنون قابل پيشبيني است كه اگر بررسي لايحه هدفمندشدن يارانهها در مجلس به درازا بكشد لايحه بودجه 88 گرفتار همان ضربالاجل تصويبي خواهد شد كه سال گذشته نمايندگان در بحبوحه تحركات انتخاباتيشان به آن رضايت دادند. اما به اعتقاد يك عضو هيات رئيسه مجلس ارائه همزمان لوايح بودجه و تحول اقتصادي به مفهوم كنارگذاشتن لايحه تحول اقتصادي از سوي مجلس است. جهانبخش محبينيا با تاكيد بر اينكه آييننامه مجلس اولويت بررسي لوايح همزمان را به لايحه بودجه ميدهد، تاكيد ميكند: هيچ طرح و لايحهاي به جز لوايح دو و سه فوريتي بر لايحه بودجه ارجحيت ندارد.
اين عضو هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي به ايسنا ميگويد: ارائه همزمان لوايح بودجه و تحول اقتصادي به مفهوم كنارگذاشتن لايحه تحول اقتصادي از سوي مجلس شوراي اسلامي است. او با تاكيد بر اينكه فرصت باقيمانده از سال براي بررسي دو لايحه كافي نيست، ادامه ميدهد: به نظر ميرسد كه تاخير در ارائه لايحه تحول اقتصادي از سوي دولت بدون شائبه نميتواند باشد و دولت بايد آن را زودتر و در زمان وعده داده شده به مجلس ارائه ميكرد. نماينده مردم مياندوآب در خانه ملت اظهار ميكند: با توجه به اينكه آييننامه، مجلس را به بودجه ساليانه متوجه ميكند، به نظر ميرسد كه بررسي لايحه تحول اقتصادي در زمان باقيمانده براي مجلس كمي سخت است. وي با اشاره به تغيير شكل بودجه توسط دولت نهم زمان باقيمانده براي بررسي آن در مجلس را كافي ميداند و ميافزايد: مهمتر از تصويب بودجه، عمل به آن توسط دولت است و بايد دقت كرد كه بودجه مصوب توسط مجلس، قانون است و مسوولان بايد نسبت به عمل به آن توجه بيشتري داشته باشند.
هيچ نشاني از ارائه لايحه بودجه نيست
همچنين يك عضو كميسيون انرژي مجلس نيز با يادآوري اينكه لايحه بودجه از مهمترين لوايحي است كه مجلس هر سال آن را بررسي خواهد كرد، ميگويد: هيچ چيز بر بودجه ترجيح ندارد و در صورت همزمان شدن ارائه لايحه بودجه با هر طرح و لايحه ديگري، مجلس اولويت را به لايحه بودجه خواهد داد. حسين نجابت در گفتوگو با ايسنا ميافزايد: اين يك روش سنتي و البته صحيح است، چون بودجه سالانه ميخواهد براي كشور طي يك سال آينده تعيين تكليف كند. نماينده مردم تهران در پاسخ به اينكه در صورت ارائه لايحه تحول اقتصادي همزمان با لايحه بودجه 88 به مجلس، نمايندگان چه خواهند كرد؟ ميگويد: احتمال دارد در صورت وقوع چنين حالتي، مواردي كه در لايحه تحول اقتصادي وجود دارد، مستقيما در لايحه بودجه اعمال شود.
وي ادامه ميدهد: ما در مجلس هفتم طي نامهاي از رئيسجمهور خواستيم بودجه را اوايل آذرماه به مجلس تقديم كنند، تا فرصت رسيدگي به آن وجود داشته باشد، وگرنه بودجه به يك مقوله سطحي تبديل ميشود كه بررسي آن با تعطيلات دهه فجر همزمان ميشود و كار بررسي آن مشكل ميشود. نجابت تاكيد ميكند: اگر لايحه بودجه با هر لايحه ديگر ارائه شود، حتما لايحه بودجه در اولويت است و ديگر لوايح كنار گذاشته ميشوند. وي در ادامه با اشاره به اينكه اصلا مشخص نيست كه دولت براي ارائه لايحه بودجه به مجلس آمادگي دارد يا نه؟ ميگويد: هيچ نشاني از ارائه لايحه بودجه به مجلس مشاهده نميشود، ضمن اينكه همين الان هم براي تقديم بودجه به مجلس دير است، ولي به هر حال چارهاي نيست و دولت بايد هر چه سريعتر لايحه بودجه را به مجلس بياورد، هر چند كه به نظر ميرسد با تعطيلي پيش روي مجلس، اين كار به بعد از دهم دي ماه موكول شود.
ترديدهاي نفتي بودجه 88
اما تدوين بودجه 88 گذشته از اينكه در انتظار لايحه هدفمند كردن يارانهها به سر ميبرد گرفتار ترديد مسوولان در تعيين قيمت نفت براي بودجه سال آتي نيز است. تغيير مداوم قمت نفت در بازارهاي جهاني موجب شده مسوولان تدوين بودجه 88 هنوز بر سر مهمترين عدد بودجه يعني قيمت نفت به تفاهم نرسند. نوسانات شديد قيمت نفت در بازارهاي جهاني و پيشبيني سازمانها و نهادهاي بينالمللي از افت قيمت نفت حاكي از اين مسئله است كه با توجه به ركود اقتصاد جهاني كه براي سال آينده نيز پيشبيني ميشود، قيمت نفت روند بيثبات كنوني و تا حد زيادي كاهشي را در سال 2009 ميلادي ادامه خواهد داد.
اين در حالي است كه صندوق بينالمللي پول و بانك جهاني نيز نرخ رشد اقتصاد جهاني را در حد بسيار پايين و حتي بعضا يك درصد پيشبيني كردند و همين مسئله موجب شده تا تقاضاي جهاني نفت در سال 2009 ميلادي تا حد قابل ملاحظهاي كاهش يابد. در حالي كه در دو سه هفته گذشته خبر از تفاهم دولت و مجلس بر سر قيمت نفت 45 دلاري در بودجه 88 اعلام شده بود، با اين اوضاع نابسامان بازار جهاني نفت احتمالا دولت مجبور به تعيين قيمتي در محدوده 30 دلار براي سال آينده باشد. اگرچه هنوز معاونت برنامهريزي تاريخي براي ارائه لايحه به مجلس اعلام نكرده است اما مطمئنا پس از تقديم لايحه به مجلس چانهزنيها و رايزنيها در مورد اعداد مختلف مندرج در بودجه بهخصوص ميزان وابستگي آن به درآمد نفت بيشتر خواهد شد.
يکشنبه 1 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 206]