واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خطر انقراض نسل يوزپلنگ آسيايي جدي است
با كشته شدن يك يوز پلنگ آسيايي در جاده كرمان - راور براي چندمين بار در سالهاي اخير لزوم ايمن سازي محيط زيست اين حيوان و ايجاد يك منطقه حفاظت شده براي ادامه حيات اينگونه نادر ضروري به نظر ميرسد. به گزارش مهر، خبر كشته شدن يك قلاده يوزپلنگ آسيايي در كرمان در حالي انتشار يافت كه نسل اين حيوان به دليل شكار بي رويه و خشكسالي در سالهاي گذشته و گذر جاده كرمان - راور از ميان زيستگاه اين حيوان به شدت در معرض خطر قرار گرفته است.
طبق اعلام اداره محيط زيست استان كرمان اين يوزپلنگ به دليل برخورد با يك دستگاه خودرو در محور كرمان - راور كشته شده و اين در حالي است كه حيوان از شرايط خوب تغديهاي و جسماني برخوردار بوده است.
تلف شدن اين حيوان در خطر انقراض براي چندمين بار طي سالهاي اخير به وقوع ميپيوندد و لزوم ايجاد يك منطقه حفاظت شده براي حفظ نسل اين حيوان را به مسئولان گوشزد ميكند.
حيات وحش و محيط زيست به صورت زنجيري مستحكم به هم وابسته هستند و درصورت آسيب يك حلقه، ديگر حلقهها نيز با مشكلات عديده مواجه ميشوند اما متاسفانه دخالتهاي انسان در محيط زندگي حيوانات زندگي آنها را با خطر جدي مواجه كرده است.
در استان كرمان گونههاي منحصر به فردي همچون گورخر آسيايي منقرض شده است و به زودي با ادامه روند فعلي نسل خرس سياه آسيايي و يوزپلنگ آسيايي نيز منقرض ميشود.
در سالهاي اخير شاهد كشته شدن چندين قلاده از حيوان نادر و منحصر به فرد يوزپلنگ آسيايي در جاده راور - كرمان بوده ايم، و در هفته گذشته نيز يك قلاده ديگر در همين جاده به دليل برخورد با يك خودرو عبوري تلف شد. حيواني كه مشخص نيست چند قلاده از آن در حيات وحش زندگي ميكند و رسما جزو حيوانات در معرض انقراض در دنيا محسوب ميشود، به دليل بي احتياطي در اين جاده كه يكي از تهديدهاي اصلي حيات اين حيوانات در معرض خطر است، قرار دارد.
اين در حالي است كه در منطقه راور هفت شكارچي نيز در ارتفاعات اين شهرستان قبلاً دستگير شدند و اين خود يكي از خطرات بالقوه تهديد نسل اين حيوان در منطقه است.
خرس سياه آسيايي نيز از گونههايي است كه تاكنون بسياري از كارشناسان نسل اين حيوان را منقرض شده ميدانستند كه در يك اقدام تصادفي توسط يك فيلمبردار غيرحرفهاي تصاويري از اين حيوان گرفته شد و مشخص شد كه اين حيوان خوشبختانه در ارتفاعات شهرستان جيرفت زندگي ميكند.
در خصوص حفظ نسل اين جانور خوشبختانه محيط زيست استان كرمان طرح مطالعاتي را آغاز كرده است اما آيا فرهنگ حفظ محيط زيست در كشور بين مردم به وجود آمده و اجازه ادامه حيات را به اين حيوانات ميدهد؟
به طور مسلم يكي از راههايي كه ميتواند با توجه به كمبود شديد نيرو در اداره محيط زيست كرمان با توجه به وسعت استان كرمان تاثيرگذار باشد همكاري مردم محلي است كه بايد با كمك بخش دولتي و محيط زيست آموزشهاي لازم در خصوص حفظ محيط زيست به آنها داده شود.
دستگيري شكارچيان در مناطق مختلف كرمان نيز يكي از مشكلات است به نحوي كه شكار حيوانات وحشي درحالي صورت ميگيرد كه محيط زيست استان به دليل خشكسالي در چندمين سال پياپي شكار حيوانات را ممنوع كرده و هيچ مجوز شكاري نيز صادر نكرده است.
اين رويكرد به شكار به دليل سودجويي عدهاي از مردم به وجود آمده است و با وجود برخورد گارد اجرايي محيط زيست استان كرمان با اين افراد به دليل تبيين نشدن فرهنگ حفظ محيط زيست در جامعه و پايين بودن سطح جريمههاي شكارچيان اين روند ادامه دارد.
اين در حاليست كه فقط در يك هفته، 16 شكارچي در كرمان دستگير شده و چهار راس قوچ و ميش و 10 قطعه هوبره و 9 قطعه كبك از اين افراد بهدست آمده است.
طبق استانداردهاي بين المللي فقط 25 درصد از قاچاق در زمينههاي مختلف كشف ميشوند.
به نظر ميرسد براي حفظ جمعيت اندك يوز آسيايي ايجاد يك منطقه محافظت شده در اين زيستگاه ضروري است و مسئولان بايد در اين خصوص اقدام كنند.
طرح شناسايي زيستگاه يوز
مديركل محيط زيست استان كرمان نيز در گفتگو با مهر اظهار داشت: گونههاي مختلف و منحصر به فرد جانوري و گياهي در كرمان وجود دارد.
عباسعلي دامنگير افزود: آمار دقيقي از تعداد يوزپلنگ آسيايي در كرمان وجود ندارد اما اين حيوان در محيط زيست راور و بيدوئيه بردسير ديده شده ا ست.
دامنگير خاطرنشان كرد: خشكسالي سالهاي اخير تاثير مستقيمي بر جمعيت حيوانات مختلف وحشي گذاشته است و با وجود اجراي طرحهاي مختلف توسط محيط زيست كرمان و اختصاص بودجه يك ميليارد و 35 ميليون توماني و ممنوعيت شكار حيوانات متاسفانه نميتوان خساراتي را كه خشكسالي زده است به طور كامل جبران كرد.
دامنگير افزود: اثر خشكسالي به حدي بوده كه طي سال گذشته بر تعداد شكار شكارچيان نيز تاثير گذاشته است.
وي يكي از خطرات تهديد كننده حيوانات را به خصوص حيوانات در معرض انقراض را نا امن كردن محيط زندگي حيوانات وحشي دانست كه توسط شكارچيان غيرمجاز و ساخت عوارض مصنوعي در محل زندگي آنان انجام ميشود.
مديركل محيط زيست استان كرمان افزود: در راستاي حفظ گونه يوز پلنگ آسيايي و جلوگيري از انقراض اين حيوان طرح شناسايي زيستگاه حيوان در دستور كار قرار گرفته است و در اين منطقه پاسگاههاي محيط باني احداث شده است.
انتشار نخستين اطلس مهرهداران چهار پا
مسئول آزمايشگاه كواترنري مركز پژوهشهاي كاربردي در سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور گفت: نخستين اطلس مهره داران چهار پا در كشور تا يك ماه آينده منتشر ميشود. پريناز رسولي در گفتگو با ايرنا افزود: اين اطلس به دو زبان فارسي و انگليسي منتشر ميشود.
وي اظهار داشت: 9 گونه و جنس از مهره داران از زمان ميوسن بالايي تا زمان كواترنري شناسايي شده كه دراين اطلس گنجانده ميشوند.
وي ادامه داد: بيشتر اين گونهها اسب و فيل هستند كه تصاويرشان به همراه توضيحات لازم از خصوصيات آنها مبني براينكه در چه زماني ميزيستهاند، نحوه زندگي كردن آنان و به طور كلي گزارشي از وضعيت حيات آنان منتشر ميشود.
رسولي اظهارداشت: مطالعه اين مهره داران به شناخت وضعيت آب و هوايي كشور يا منطقه در زمان حيات آنان و اينكه اصلا درآن زمان چه اتفاقي براي زمين رخ داده است كمك ميكند.
وي ادامه داد: تاكنون در كشور در زمينه گونههاي فسيلي مهره دار چهار پا مطالعاتي صورت نگرفته است، ازاين رو تهيه و تدوين چنين اطلسي، كمك بزرگي به علاقه مندان اين رشته ميكند.
وي ضمن ابراز تشكر از كمكهاي سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور در تهيه اين اطلس، گفت: تهيه چنين منابعي نياز به حمايت مسئولان دارد از اين رو آنان بايد با برنامه ريزي از چنين طرحهايي حمايت كنند.
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]