واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كودكان مبتلا به اختلال اوتيسم
دكتر لعيا گنجي / عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تنكابن
تعريف اختلال اوتيسم: اوتيسم يك اختلال فراگير رشد است. عبارت است از فقدان پاسخگويي به ديگران و تاخير شديد در رشد زبان، كودكان مبتلا به اوتيسم، در معاشرت بين فردي و روابط اجتماعي با ديگران مشكل اساسي داشته و رفتارهاي خود ويرانگرايانه و رفتارهاي خود تحريكي از خود بروز ميدهند.
سن شروع قبل از 3 سالگي است. تكرار كلمات و جملات ديگران يك مثال برجسته از مشكلات رايج ارتباطي در كودكان – اوتيستيك است. اوتيسم براي اولين بار در سال 1943 توسط يك روانپزشك آمريكايي به نام لئوكانر توصيف شد.
مشخصــات رفـتـاري و تشخيصـي: 1- نقص آشكار و مداوم در برقراري روابط هيجاني با ديگران 2- اشتغال بـااشياء بـا ويژگـيهاي خاص آنهـا 3- مقاومت مداوم در برابر تغيير محيط وكوشش براي حفظ نظم و همانندي 4- انجام رفتارهايي كه بيننده را در مورد وجود ناهنجاري در حسهاي خاص بدون وجود دلايل جسماني روشن به شك و ترديد مياندازد 5- ناهنجاري در خلق 6- آشفتگيهاي رفتاري، حركتي و فعاليتي بيش ازحد و خستگي ناپذير.
هوش كودكان اوتيسمي
يادآوري اشخاص، خواندن سرودها و شعرهاي كودكانه، شمردن، طرز قراردادن ياچيدن اسباب بازيها در حافظه اين كودكان به خوبي باقي ميماند و حافظه عالي باعث ميشود كه والدين آنها كودك خود را بيمار ندانند. اغلب اوتيستيكها در صورتي كه درمان موثر به كار نگيرند دچار بهره هوشي زير 70 و عقبماندگي ذهني شديد نيز خواهند شد.
قواي شناختي كودكان اوتيستيك
حدود دو سوم آنها از نظر ضريب هوشي زير نرمال در درجات ضعيف تا متوسط قرار دارند و حدود يك سوم آنها از هوش معمولي برخوردار هستند. اين دسته توانايي فوقالعادهاي دارند كه افراد عادي به هيچ وجه از آنها برخوردار نيستند. مثلا از حافظه تصويري بسيار قوي برخوردارند و يا اينكه قدرت انجام اعمال رياضي در آنها بسيار قوي است.
آمار مبتلايان: شيوع اين بيماري در تمام مناطق جهان تقريبا در يك حد قراردارد و حدود آن بين 5 تا 15 نفر در هر 10 هزار نفر گزارش شده است. اوتيسم در سراسر دنيا ديده ميشود در پسران بيشتر ازدخترها مشاهده شده است. شيوع اين اختلال در پسرها حدد3 تا 4 برابر دخترهاست.
والدين كودكان اوتيسمي : داراي مشكلات فراوان و درگير استرسهاي زيادند و خصوصيات منحصر به فرد كودكان اوتيسمي باعث شده كه هر خانواده تجربيات مخصوص به خود داشته باشند، ممكن است تجربيات خانوادههاي ديگر مفيد واقع نشود.
والدين بايد كوششهاي ارتباطي و اميدبخش را در كودك تقويت كنند. اغلب به مادران اين كودكان “lce mother” يعني مادران سرد و يخي لقب ميدهند.
درمــان: 1- دارويـــي 2- رشـــدي 3- روانشناختي دارو درماني در اوتيسم به طور مستقيم با تكيه بر داروهاي كنترل كننده سرو تونين نظير فنفلورامين است. امروزه سوگيري در درمان بر كنترل مشكلات همراه با اوتيسم استوار است. براي كنترل تشنج «كاربامازپين» و «گابانپتين» بيش فعالي و كمبود توجه «ريتالين» و «دكسترو آمفتامين» تيك و اختلالات حركتي «كلومي پرامين» و «ريسپرون» علائم وسواس جبري «سرترآلين»، «فلوكستين» خلق «ون لافاكسين» و مشكلات خواب «ملاتونين» تجويز ميشود. مطالعات نشان داده اين داروها در عين بهبودي جنبههايي از مشكلات، موجب وخيم شدن نشانههاي ديگر ميشوند و به طور كلي براي كودكان اوتيسم دارو توصيه نميشود. درحال حاضر در بسياري از كشورها، روشهاي شيميايي ديگري مانند تجويز «دي متيل گليسين» تركيب ويتامين B6 و منيزيم و سكرتين ارائه ميشود كه بسيار موثرتر ازداروهاي گفته شده است.
پنجشنبه 21 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]