تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر کس دو رکعت نماز بخواند و بداند چه می گوید، از نماز فارغ می شود، درحالی که میا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836365736




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نگاهي به وقايع ‪ ۲۱‬آذرسال ‪ ۱۳۲۵‬در آذربايجان


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به وقايع ‪ ۲۱‬آذرسال ‪ ۱۳۲۵‬در آذربايجان
داخلي. سياسي. مناسبت‌ها. ‪ ۲۱‬آذر.

فرا رسيدن روز ‪ ۲۱‬آذر هر سال خاطرات تلخ و شيريني را از وقايع اين روز در سال ‪ ۱۳۲۵‬خورشيدي در اذهان سالخوردگان اردبيلي زنده مي‌كند.

‪ ۶۲‬سال قبل درچنين روزي مردم اين ديار از يك سو شاهد فروپاشي فرقه خود كامه‌اي به نام دموكرات آذربايجان بودند و ازسوي ديگر عده‌اي اوباش در برف سنگين و سرماي ‪ ۲۵‬درجه سانتي‌گراد زير صفر اردبيل با ايجاد بي‌نظمي و كشت و كشتارخونين در شهر جلوه‌هاي فجيعي از خوي غيرانساني به نمايش گذاشتند.

حدود يكسال قبل ازآن روز و در شهريور سال ‪ ۱۳۲۴‬خورشيدي نصب اعلاميه‌هايي در برخي نقاط شهر ساكنان منطقه را كه از ظلم و بي‌عدالتي حاكم بر ايران و به‌ويژه محروميت‌هاي شديد منطقه اردبيل به ستوه آمده بودند، از تشكيل فرقه دموكرات آذربايجان با خبر كرده بود.

به‌گفته سال‌خوردگان اردبيلي، گردانندگان اين فرقه مدتي قبل از به دست گرفتن قدرت در آذربايجان با استفاده از اين موقعيت و انجام تبليغات وسيع سعي درجلب اعتماد گروه‌هاي مردم منطقه از روستايي تا شهري برآمده بودند.

در اين ميان دو موضع پايبندي مردم ديندار اردبيل به دين مبين اسلام و نيز حفظ استقلال ايران همواره ساكنان منطقه را ازسركار آمدن فرقه دموكرات در آذربايجان كه يك فرقه كمونيستي بود، نگران كرده بود.

همچنين جمع كثيري از مردم نسبت به تجزيه آذربايجان و به خطر افتادن استقلال ايران نگران بودند.

به‌دليل شرايط حاكمي كه در بالا اشاره شد و نيز تبليغات گسترده دموكرات‌ها بالاخره اين فرقه حداقل در ميان طيفي از جامعه و بعضي اصلاح طلبان و آزادي خواهان جاي خود را باز كرد.

اما تيرهاي آرزوي اين افراد ديري نپاييد كه به سنگ خورد و فرقه دموكرات بدون توجه به شرايط و دينداري مردم منطقه سعي كرد كه دگرگوني‌هايي را به مردم تحميل كند.

اين فرقه كه يك سال قبل با آب و تاب فراوان به‌وجود آمده بود در مدت چند ساعت از هم پاشيد.

به نوشته كتاب، اردبيل در گذرگاه تاريخ، دولت مركزي ايران مقدمه حمله نظامي به خطه آذربايجان را فراهم و در سحرگاه شنبه ‪ ۱۹‬آذر ‪ ۱۳۲۵‬خورشيدي سه ستون از ارتش به منطقه اعزام شد.

شادروان باباصفري در اين كتاب مي‌نويسد: همزمان با حركت ستون‌هاي ارتش به منطقه احمد قوام معروف به قوام‌السلطنه نخست وزير وقت ايران با ارسال تلگرامي به سلام‌الله جاويد استاندار آذربايجان حركت ارتش را به اطلاع وي رساند و تهديد كرد كه چنانچه كساني به فكر مقاومت مسلحانه باشند، ارتش دستور مقابله و سركوب آنان را دارد.

اين تلگرام به اطلاع مردم آذربايجان نرسيد و كسي از آنچه كه بين تهران و تبريز در جريان بود، آگاهي نيافت و افرادي هم كه جسته و گريخته مطالبي راجع به آن‌ها از راديو شنيده بودند، جرات اعلام آن‌ها را نداشتند.

در روز ‪ ۲۱‬آذرماه ‪ ۱۳۲۵‬خورشيدي افراد زيادي حتي بسياري از اعضاي كميته ولايتي فرقه در اردبيل از ماجرا غافل ماندند و به‌گفته بازماندگان مطلع غروب روز بيستم آذرماه به‌مناسبت سال‌روز تشكيل دولت ملي مجلس جشني در تالار دبيرستان صفوي اردبيل ترتيب يافته بود كه برخلاف معمول اثري از شادي در آن ديده نمي‌شد و افرادي كه جسته و گريخته بويي از ماجرا برده بودند، پريشان حال به‌نظر مي‌رسيدند.

جلسه زودتر از معمول پايان يافت و بارش برف و سردي هوا يكي از علل آن قلمداد گرديد و حاضران به خانه‌هاي خود بازگشتند اما عده معدودي كه با خبر از ماجرا بودند شبانه به‌طرف مرزهاي شوروي سابق به‌راه افتادند.

كتاب، اردبيل در گذرگاه تاريخ، مي‌نويسد: روز ‪ ۲۱‬آذر دسته‌هايي از اوباش در شهر به‌راه افتادند و بدون آنكه بر خير و شر و صلاح شهر و جامعه بيانديشند به خانه‌هاي اعضاي سرشناس فرقه و هرآنجا كه دلشان مي‌خواست هجوم بردند و چنان صحنه‌هايي به‌وجود آوردند كه آدمي پس‌از گذشت سال‌ها از ذكر آن‌ها شرم دارد.

شعار اوباش در آن روزها كلمه قتله بود و اگر يكي از آنان اين كلمه را به يكي از رهگذران نسبت مي‌داد در اندك زماني افراد ديگري ندانسته و ناشناخته بر سر وي مي‌ريختند و هنگامي حمله را متوقف مي‌كردند كه تن بي‌جان فرد بيچاره روي برف‌ها افتاده و چه بسا كه بعد از كشته شدن ، هويت او شناخته مي‌شد و باعث تاسف قاتلان اين فرد بي‌گناه مي‌گرديد.

قاتلان برپاي افراد طناب بسته و در كوچه و خيابان روي برف‌ها مي‌كشيدند، وحشت و نگراني عميق بر شهر سايه افكنده بود، هيچكس به وضع خود و خانواده‌اش اطمينان نداشت و خدا رحم كرد كه هوا خيلي سرد بود و سرماي شديد همه را به خانه زير كرسي‌ها كشانيد.

اين كتاب به‌نقل از رحيم معين يكي‌از افراد سال‌خورده اردبيلي نوشته است:
" ازبس جنازه‌هاي مقتولان روي برف‌ها كشيده شده بود، برف‌ها صاف و رنگين گشته بود و چون درجه حرارت هوا منهاي ‪ ۲۵‬درجه بود اين معابر به‌صورت آسفالت قرمز رنگ و محكم به‌نظر مي‌رسيد. "

" در آن روز كساني از اعضاي فرقه دچار اين سرنوشت شدند و بدون محاكمه به‌دست اوباش به‌قتل رسيدند و اگر عالم با تقوي و مجتهد با فضيلت آن روز اردبيل يعني شادروان حاج شيخ غلامحسين نبود و از كار زشت اين افراد با استناد به احكام الهي نهي نمي‌كرد و تعرض به جان و مال افراد را بدون رسيدگي و حكم قضايي، منافي احكام اسلام نمي‌گفت، چه بسا كه دامنه اين كار وسعت مي‌يافت و افراد بي‌گناه بسياري به خاك و خون كشيده مي‌شدند.ك/‪۴‬ ‪۵۸۷/۶۱۸/۵۹۲‬
 پنجشنبه 21 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 284]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن