واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در راستاي تثبيت شنهاي روان؛ گناباد رتبه نخست تاغ كاري كشور را دارد
خبرگزاري فارس: رئيس اداره منابع طبيعي گناباد گفت: پنج درصد از كل تاغكاريهاي ايران در شهرستان گناباد است و اداره منابع طبيعي اين شهرستان رتبه نخست كشور از نظر تاغكاري به منظور تثبيت شنهاي روان را به خود اختصاص داده است.
محمدباقر جاهدي امروز در گفتگو با خبرنگار فارس در گناباد افزود: بر اساس نقشههاي سال 77 وسعت كل شهرستان گناباد، 956 هزار و 162 هكتار كه شامل 116 هزار و 942 اراضي جنگلي و بيشهزار، 669 هزار و 838 هكتار اراضي مرتعي، 91 هزار و 329 هكتار بيابانهاي فاقد پوشش، 74هزار و 226 هكتار اراضي كشاورزي، 456 هكتار بستر رودخانهها و 3 هزار و 372 هكتار مناطق مسكوني است.
وي افزود: در گذشته با توجه به شرايط اقليمي حاكم بر منطقه و همچنين بهرهبرداري بيرويه از مراتع، نيمي از كل مراتع شهرستان وضعيت بحراني و بعضا فوق بحراني داشته، به طوري كه از مجموعه 789 هزار و 655 هكتار وسعت مراتع شهرستان، مقدار 323 هزار هكتار به بيابان و شنزار و 71 هزار و 828 هكتار به زمينهاي كويري تبديل شده است.
وي با اشاره به حركت شنهاي روان در اوايل دهه 40 در بسياري از مناطق كويري شهرستان گفت: مناطق مسكوني، تاسيسات، مزارع و باغات روستاهاي قوژد، عمراني، نوده پشنگ، يونسي، سردق، مارانديز و ... خسارات بسيار زيادي را به خاطر فقر شديد پوشش گياهي به بار آورده است.
وي ادامه داد: همچنين مشكلات زيادي را براي رهگذران از خطه عمراني ايجاد كرده و سبب مسدود شدن جاده آسيايي حدفاصل گناباد تا مهنه ميشده و عبور و مرور را مختل داشته است.
جاهدي خاطرنشان كرد: چراهاي بيرويه و بعضا بوتهكني و شيارزني در سطح مناطق شيبدار سبب فرسايشهاي شديد خاك شده به نحوي كه با اندك ريزش باران سبب بروز سيلابهاي گلي و بسيار مخرب ميشده و تلفات جاني، بخش اعظمي از مناطق مسكوني، تاسيسات و مزارع را به نابودي ميكشانده است.
وي ادامه داد: روان شدن سيلابهاي مخرب دهه 40 كه سبب فرسايشهاي شديد خاك شد به شكلي كه سنگهاي بيش از يك مترمكعب را تا مسافت چهار كيلومتري در دشتها جابهجا كرده و همچنين سيلابهاي گلي دهه 60 كه منجر به خسارتهاي شديد از جمله تلفات جاني و مالي و تخريب صدها هكتار اراضي كشاورزي در بخش كاخك و اراضي پاييندست شده است.
وي گفت: اداره منابع طبيعي اقدامات وسيع و گستردهاي را براي جلوگيري از منابع طبيعي و حركت شنهاي روان و سيلابهاي مخرب در سطح مناطق كويري و كوهستاني شهرستان برداشته كه مفيد فايده بوده و از وارد آمدن خسارتهاي احتمالي به مردم منطقه جلوگيري كرده است.
جاهدي ادامه داد: در سال 1345 اداره منابع طبيعي شهرستان در مناطق بياباني و شنزارها برنامههاي احيا و اصلاحي خود را به وسعت بالغ بر 150 هزار هكتار در قالب عمليات احداث بادشكن، تاغ كاري، بذرپاشي و ... آغاز كرده است.
وي ادامه داد: در سال 1370 براي كنترل و مهار سيلابها، جلوگيري از فرسايش شديد خاك و همچنين احياي زيرحوزههاي آبخيز و تغذيه منابع آبي و ...، برنامههاي آبخيزداري را آغاز كرده به طوري كه تا كنون در سطح بيش از 28 هزار هكتار برنامههاي جامع آبخيزداري انجام گرفته است.
وي به عمليات آبخيزداري حوزه سد شهيد نوري كاخك با وسعت هزار هكتار اشاره و تصريح كرد: با توجه به وقوع 5/66 ميليمتر بارندگي كه در طي 24 ساعت در مورخه 12 فوريه 1998 ميلادي (23 بهمن 1376) در اين منطقه رخ داد، هيچ گونه روانآبي در قسمتهايي كه كار آبخيزداري انجام شده، انجام و خسارتآفرين نشده است.
وي از اين حوزه آبخيز به عنوان حوزه معرف نمونه ياد كرد و افزود: اين حوزه آبخيز سالانه چند بار مورد بازديد گروههاي دانشجويي، تحقيقاتي و كارشناسي از همه استانهاي كشور و شهرستانهاي خراسان قرار ميگيرد و به عنوان يك حوزه ترويجي آموزشي نيز مطرح است.
جاهدي تعداد پروژههاي سال جاري اين اداره در سطح شهرستان را 19 مورد دانست و گفت: اين تعداد پروژه در قالب 75 برنامه عملياتي و با پيشرفت فيزيكي تقزيبي صد درصد در دست اجراست و در موعد مقرر همگي به بهرهبرداري ميرسند.
اين مسئول عنوان كرد: در زمينه عمليات تثبيت شن و بيابانزدايي در سال جاري هادي رفيعي از شهرستان بجستان به عنوان نمونه كشوري و همچنين محمد خياط از شهرستان گناباد به عنوان آبخيزدار نمونه جامع استاني برگزيده شدهاند.
انتهاي پيام/ص10
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]