واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: سياست تايلند در دست جادوگران؛ كشمكش عجيب قدرت در بانكوك
پوشيده نيست كه دموكراسي تايلند زير فشار شديدي قرار گرفته است. اما چيزيكه كمتر شناخته شده اين است كه حوزهاي كه مخالفان و رقيبان براي مبارزه با حريفان سياسيشان به كار ميبرند، دوباره به سمت طالع بيني و امور فرازميني بازگشته است.
آفتاب- ترجمه كميل سهيلي: بسياري از مردم تايلند بر اين باورند كه مجسمه برنزي «شاه راماي پنجم» كه در جنوب بانكوك قرار دارد، قدرت جادويياي دارد. تا آنجا كه حتي وقتي طرح اين مجسمه در پاريس قالبگيري شد، شباهت آن با طرح اصلي، موضوع بحث ميان مقامات بلندمرتبه دولتي و مخصوصاً جناح راستيها شد.
چند هفته پيش، «سوندهي ليمتونگكول» بهعنوان يك محرك و آشوبگر ضددولتي كه اتحادش با مردم به منظور سرنگون كردن دولتي كه او غيرقانوني ميدانست منجر به اشغال چهار ماهه ساختمانهاي كليدي اداري شد، حريفش را متهم به اين كرد كه او براي اينكه تاثير اين به اصطلاح جادوگري را معكوس كند، نيروهايش را مامور كرد تا دور تنديس را با دستمالهايي خونين، احاطه كنند تا دايرهاي از دستمالهاي آلوده شكل دهند.
پوشيده نيست كه دموكراسي تايلند زير فشار شديدي قرار گرفته است. اما چيزيكه كمتر شناخته شده اين است كه حوزهاي كه مخالفان و رقيبان براي مبارزه با حريفان سياسيشان به كار ميبرند، دوباره به سمت طالع بيني و امور فرازميني بازگشته است.
امسال وقتيكه نخست وزير عزل شده، «تاكسين شيناواترا»، از تبعيد موقتش بازگشت. او از حدود ١٠٠ معبد بودايي بازديد كرد كه گويا تلاشي براي كسب شايستگي و وجهه براي بازگشت دوباره به عرصه سياست بوده است. يك ماه بعد، آشوبگر نامعلومي تمثالهاي زيادي را در فانوم رانگ- يكي از زيارتگاههايي كه او از آن بازديد كرده بود-از بين برد. احتمالا براي اينكه قدرت «تاكسين» را از بين ببرد؟!
«سوندهي» بارها يكي از هم پيمانان «تاسكين» را تقبيح كرده است. او اخيرا فيلمي ضبط كرده كه در آن با لباس سفيد كشيشها، بر يكي از ساختمانهاي دولتي كه توسط معترضان اشغال شده بود، آب مقدس ميپاشد. براي تايلنديها اين كار بدين معناست كه در برابر «جادوي شيطاني» مقاومت ميكنند.
كريس بيكر، تحليلگر مسائل سياسي بانكوك ميگويد كه فلسفه جادوئي در تايلند فروكش كرده و كم شده است، اما در مواقع بحراني دوباره چون حبابي به سطح جامعه آمده و نمايان ميشوند. آنها اين هفته خيلي سينمايي عمل كردند. پدها «يورش نهايي»شان را آغاز كردند تا برطبق اصول حكومت ملي، دولت انتخابياي كه توسط همدست تاسكين در قدرت رهبري ميشود را بركنار كنند.
آنها فرودگاه بين المللي بانكوك را در مخالفت با نخست وزير، «سوماچي وانگساوات» كه از همايش تعاوني اقتصادي صلح آسيا كه در پرو برگزار شده بود باز ميگشت، تصرف كردند. هزاران نفر از گردانندگان كلوبهاي آدمكشي به پايانههاي مسافربري و بزرگراه اصلي به طرف فرودگاه كه ترافيك سنگيني در آن بوجود آمده بود يورش برده و هزاران توريست و تاجر را بلاتكليف گذاشتند و منجر به لغو پروازها به سرتاسر آسيا شدند. «سوندهي»، رهبر «پدها» گفت : «ما با مسافران همدردي ميكنيم، اما اين كار براي حفظ كشور نياز است».
«پدها» اميدوارند فعاليتهاي خشن خياباني آنها اين قدرت را به آنها بدهد تا رقباي سياسيشان را بركنار كنند و به آنها بفهماند كه نميتوان در صندوق آراء دست برد. منتخبان قديمي بانكوك و سلطنت طلبان كه دموكراسي تايلند را به عنوان تهديدي بر حكومت سلطنتيشان ميدانند، بيشتر از نظاميان محافظه كار تشكيل شدهاند.
اتحاد ضد دولتي در انتخابات قبلي شكست خورد اما اكنون در تلاش است تا با ادعاي اينكه نمايندگان منتخب در انتخابات تقلب كردهاند -ادعايي كه دلايل بسيار اندكي دارد- آن نتيجه را معكوس كند. چيزيكه آنها را آزار ميدهد اين است كه گروه فاتح بدون هيچ شرمي خود را طرفدار «تاسكين» ميدانند و خود را متصل به وجهه بالاي ملي او در ميان رعيت و روستائيان تايلند ميكنند تا راي آنها در اختيار بگيرند. ترس آنها ازين است كه اين گروه «تاسكين» را عليرغم جرم اخيرش در رشوه خواري كه در زمان قدرتش از ٢٠٠٠ تا ٢٠٠٦ ديده شده به دفترش بازميگرداند.
روشهاي گروه «پد» بسيار متنوع و گسترده است. آنها ساختمانهاي دولتي اشغال شده را تبديل به اردوگاه نظامي كردهاند كه توسط سردستههاي جانيان محافظت ميشود. آنها فرودگاههاي مختلف را بستند – فرودگاه بين المللي بانكوك فقط آخرينش بود – و مالكان رسمي خطوط هوايي و كمپانيهاي حمل و نقل را ترغيب كردند تا از اعتصاب عمومي حمايت كرده و معتصبان را اسكان دهند.
«پدها» از شكل محدود شده دموكراسي كه حق راي دهندگان روستايي را نفي ميكند، دفاع ميكنند. همانهايي كه سوندهي «فاقد هوش و دانش» ناميده است. حاميان او معتقدند مبارزه آنها معناي ضمني ماوراءالطبيعياي دارد. يكي از حاميان زن «پدها» كه فارغ التحصيل دانشگاه است و در يك شركت معماري در بانكوك كار ميكند گفت : «سوندهي از آئين عرفاني براي محافظت از مردم استفاده ميكند. من معتقدم امور غيرزميني ميتواند تا ٦٠درصد به ما در راهمان كمك كند، اما مابقي را خودمان بايد انجام دهيم».
كسانيكه از بيرون نگاه ميكنند موافقند كه چشم انداز سياسي تايلند متزلزل است. همانطور كه يك ديپلمات غربي در بانكوك گفته است: «پدها كنترل كاملي بر هواپيماها دارند و اين نگران كننده است».
اما آيا اين يك قانون شكني معمول است؟ نه چندان. چهارشنبه فرمانده ارتش تايلند گفت كه نخست وزير سومچاي بايد يك پله پايين آمده و انتخابات جديدي برپا كند. اما نخست وزير كه در همان روز با مسئولين فرودگاه نظامي صحبتهايي داشته، به سرعت اين پيشنهاد را رد ميكند. رابرت برادفوت، مدير عامل مشاوره ريسك سياسي، هشدار داده است كه بحران امروز قابليت اين را دارد كه تعادل سياسي كشور را برهم بزند و ترميم آسيبي كه به دموكراسي تايلند وارد ميآورد سالها به طول خواهد انجاميد.
اختلاف زيادي در اينكه تايلند دارد در جهت معكوس حركت ميكند، ديده نميشود. اقتصاد آن كه در دوره «تاسكين» در سايه اصلاحات روستايي چون وامهاي شغلي و درمان رايگان به سختي رشد ميكرد، دوباره مسكوت شده است. صنعت چند بيليون دلاري توريسم تايلند، درست در هنگام فصل مهم تعطيلات زمستاني ضربه بدي خورده است و بازگشت خيالپردازي و فلسفه جادوگري در عرصه سياست، يك عقب نشيني طعنه آميز از مدرنيسم محسوب ميشود.
احترام تايلنديها به پادشاه «راماي پنجم» بهعنوان يك انسان بزرگ در عرصه مدرن كردن جامعه كه بردگي را منسوخ كرد، وابستگي ديپلماتيك به قدرتهاي غربي را جعلي دانست و از استعمار شاهنشاهي در طول ٤٢سالي كه بر تخت سلطنت نشست جلوگيري كرد، به نوبه خود قابل توجه است.
جالب است كه در جهان امروز هنوز رهبراني به دنبال راهي به سوي قدرتهاي افسانهاي پادشاه و استفاده از قدرت جادوگري، آب مقدس و خون آلوده باشند.
By Jamie Seaton and George Wehrfritz
ترجمه و عكس : كميل سهيلي
[email protected]
پنجشنبه 14 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]