واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: فضا را اینگونه تسخیر کردیم
همیشه وقتی می.خواهی داستان آفرینش را بیان كنی باید یك جایی و زمانی را به عنوان نقطه شروع داستانسرایی انتخاب كنی كه خودت هم می.دانی آنجا ابتدای داستان نیست، اما چه كنیم كه نوع بشر هنوز نتوانسته زمان آغاز داستان آفرینش را با خط.كش.های علمی خود اندازه.گیری كند. پس بگذارید ما هم از جایی شروع كنیم كه زمینی بوده و كم.كم سرد و آماده پذیرایی از حیات می.شده است.
می.گویند در ابتدا و در اثر پدیده.ای كه هنوز مطمئن نیستیم چه بوده 20 نوع مختلف آمینواسید سیاره ما را جای خوبی یافته.اند و تصمیم به اطراق گرفته.اند. آنها پایه.های نخستین اشكال تك.سلولی حیات را پایه.گذاری كردند. انتخاب طبیعی به كمك این 20 آمینواسید آمد و از میان میلیاردها تك.سلولی زنده.ای كه از تركیب آن آمینواسیدها درست شده بودند به چند میلیونی اجازه ادامه بقا دادند. احتمالا بعد از آن سلول.های زنده از تركیب با هم گونه.های پیچیده.تری را به وجود آوردند تا این كه میلیون.ها سال زمان به كمكشان آمد و گونه.های گیاهی و جانوری پیچیده.تر شدند و هوشمندتر و آخر سر هم باز یك اتفاق دیگری افتاد كه علم هنوز برایش توجیهی ندارد كه باعث شد یكی از این گونه.ها آنقدر باهوش شود كه شروع كند به تسلط بر همه چیز و همه كس. این گونه كه هوشمند، آگاه به خود، تحلیلگر، احساسی و سخنگو بود خیلی زود فهمید دور و برش چه خبر است، آنقدر پیشرفت كرد كه دیگر انتخاب طبیعی را هم كه تا حالا حیات را با محیط تطبیق می.داد به بازی گرفت. این جانور كه انسان نامیده می.شود سخن گفتن و نوشتن آموخت و دانسته.هایش را برای نسل.های بعد به یادگار گذاشت و اینچنین شد كه لایه بر لایه دانش و فناوری بشری بر هم انباشته شد و رشد كرد.
نوع بشر یك خصوصیت عمومی دارد و آن میل سیری.ناپذیر انسان به كشف سرزمین.های جدید است. قدم گذاشتن بر جایی كه قبلا هیچ.كس آن را ندیده آرزوی بیشتر زنان و مردان زمینی است. در كنار این میل مفرط باید به آرزوی بزرگ بشر برای پرواز اشاره كرد. شاید انسان.های نخستین كه در پی شكار و پس از روزها گرسنگی شاهد فرار آهوی خوشمزه، اما تیزپای خود بوده.اند، در ناخودآگاهشان میلی برای پریدن داشته.اند تا مانع فرار شام شبشان شوند و این میل، ژنی را در بدنشان تغییر داده است كه امروز ما میراث.دار آن شده.ایم. باز هم علم پاسخی برای آن ندارد. در هر صورت بشر برای پاسخ به این دو آرزوی بزرگش در تاریخ همواره تلاش داشته پرواز كند و سرزمین.های جدیدی را به نام خود مزین نماید. كتاب.های تاریخی از كیكاووس، پادشاه ایرانی سخن می.رانند كه عقاب.ها را بر پایه تختش می.بندد و راه آسمان را در پیش می.گیرد. پرواز با بال.های عاریتی داستانی است كه در شرق و غرب عالم قهرمانانی دارد. می.توان گفت چینی.ها با اختراع باروت و ساخت نخستین نمونه.های یك راكت كوچك و توسعه فناوری.های متعددی در این حوزه ازجمله موشك.های چندمرحله.ای و فناوری جدایش بخش.های مختلف از یكدیگر نخستین گام را برای پرواز عملی انسان برداشتند، اما هیچ تاریخ.نویسی یا شاهدی برای پرواز بشر در چین قدیم وجود ندارد. با این حساب افتخار اولین پرواز مستند یك انسان را باید به برادران مونت گل فیر از كشور فرانسه اعطا كرد كه با بالن هوای گرم خود دنیا را وارد عصر جدیدی كردند. 130 سالی طول كشید تا 2 برادر دیگر از ایالات متحده آمریكا با پرواز نخستین هواپیما، فصل جدیدی در تاریخ بشریت باز كنند. حالا دیگر كاروان دانش بشری سرعت گرفته بود و اوج گرفتن انسان از فراز ابرها تا سیاهی فضا فقط به حدود 40 سال زمان نیاز داشت.
می.توان گفت چینی.ها با اختراع باروت و ساخت نخستین نمونه.های یك راكت كوچك و توسعه فناوری.های متعددی در این حوزه ازجمله موشك.های چندمرحله.ای و فناوری جدایش بخش.های مختلف از یكدیگر نخستین گام را برای پرواز عملی انسان برداشتند، اما هیچ تاریخ.نویسی یا شاهدی برای پرواز بشر در چین قدیم وجود ندارد. با این حساب افتخار اولین پرواز مستند یك انسان را باید به برادران مونت گل فیر از كشور فرانسه اعطا كرد كه با بالن هوای گرم خود دنیا را وارد عصر جدیدی كردند
دكتر جوانی به نام فون براون كه افسون شده قدرت به ظاهر ابدی هیتلر نازی بود در سر سودای سفر موشكی به فضا را داشت. ایده سفر به فضا با موشك را چند سالی بود كه یك معلم ساده روستایی از حوالی مسكو به نام تسیلكوفسكی با مقالات جذابش در ذهن این مهندس آلمانی انداخته بود. فون براون كه در جریان كارهای موشكی گادرد از آمریكا و اوبرت، دانشمند هموطنش قرار داشت و مقاله.های علمی ـ. تخیلی تسیلكوفسكی را بارها خوانده بود، اندیشه ساخت یك راكت قوی در سر داشت تا بتواند با آن به فضا سفر كند، اما وسیله نقلیه فضایی زیبایی كه فون براون به آن می.اندیشید از نگاه نظامیان یك سلاح وحشتناك و نشانه قدرت نازی.ها بود. دكتر فون براون بسرعت به خدمت گرفته شد تا پیشوا را برای رسیدن به هدف مقدسش برای فتح دنیا یاری كند. صدها موشك VII تا قبل از پایان جنگ پایتخت انگلستان را به تلی از خاك تبدیل كرده بودند تا به زعم پیشوای بزرگ، انتقامی سخت از انگلوساكسون.ها گرفته باشند، اما حماسه پیروزی.های مداوم نازی.ها را نیز مثل هر داستان دیكتاتوری دیگری، نقطه پایانی بود. 2 فاتح جنگ یكی كه از غرب آمده بود، فون براون و تیمش را با عملیات گیره كاغذ به غنیمت گرفت و دیگری كه با كلاه قرمزش همه را رفیق خطاب می.كرد، تكنسین.های درجه دوم و تجهیزات ساخت VII را با خود به خانه برد. روس.ها كه همه تجهیزات لازم برای ساخت موشك را در اختیار داشتند خیلی زود دست به كار شدند تا دندان.های تیزشان را به رقیب غربی نشان دهند. موشك.های روسی یكی پس از دیگری و بر پایه فناوری موشك.های VII آلمانی ساخته شدند و پیشرفت كردند و دقیق.تر شدند تا بتوانند هدفی در آن سوی زمین را با دقت بی.نظیر چند متر منهدم نمایند.
سرگئی پاولویچ كرولیوف كه در آن زمان مغز متفكر و چهره اسرارآمیز برنامه.های موشكی اتحاد جماهیر شوروی بود در آستانه سال جهانی زمین.شناسی و زمانی كه دقت و قدرت آخرین محصول خود را كه R7 نامیده می.شد با آزمایشات متعدد به اثبات رساند، با یك پیشنهاد جسورانه به سراغ رهبران حزب كمونیست رفت. حالا وقت آن بود كه رفقا، صحنه جدیدی برای عرض.اندام در مقابل یانكی.ها باز كنند. فضا آخرین جایی كه فتحش می.توانست نام ملتی را برای همیشه جاودان سازد، منتظر تصمیم مهم كاخ كرملین بود. اینچنین شد كه در یك صبح خنك پاییزی، غرشی مهیب بار دیگر بایكونور را به لرزه درآورد اما این بار محموله این موشك عظیم كه در آستانه پرتاب قرار داشت یك كلاهك اتمی نبود.
روی موشك تغییر داده شده R7 یك ماهواره كوچك به شكل كره درست مانند سایر اجرام سماوی كه 4 آنتن بزرگ از آن آویزان بودند داشت ثانیه.ها را می.شمرد تا برای اولین بار در تاریخ بشریت، نخستین سیگنال.های رادیویی را از فراز مرز اتمسفر و فضای لایتناهی به زمین ارسال كند. كمتر از یك ربع ساعت بعد نخستین بیپ.های دریافتی از اسپوتنیك، نویدبخش عصر جدیدی برای بشریت بود كه زندگی انسان را دستخوش تغییرات بسیاری كرد و میزان دانایی انسان را چند برابر افزایش داد.
آغاز عصر فضا شروع زندگی نوینی برای نوع بشر بود. نگاه انسان به سیاره مادر و جایگاهش در كائنات خیلی زود و با ارسال نخستین تصاویر از این سیاره زیبا از فضا تغییر كرد. نخستین انسان كمی بعد به فضا رفت و توصیفی باورنكردنی از تجربه تاریخی خود به ارمغان آورد. كم مانده بود كه بشر فضا را نیز مانند سطح زمین صحنه نبردی دهشتناك كند كه اندیشمندان مانع شدند. صحبت.ها كه درباره پروژه جنگ ستارگان آغاز شد، همه به فكر فرو رفتند كه با این نابخردی جدید سیاستمداران چه باید كرد. اینجا بود كه مجمع عمومی سازمان ملل پا به این عرصه خاك.آلود و پر از خطر جنگ گذاشت تا مانع آلوده شدن دامان فضا به ننگ آدمكشی گردد. جنگ ستارگان خیلی زود جای خود را به صلح و دوستی و جشن و پایكوبی داد و قرار شد فضای ماورای جو ارث همیشگی نوع بشر باقی بماند و قابل مرزبندی و مال من یا تو شدن نباشد.
حالا بشر می.دانست كه این دستاورد جدید مثل آن نقاط عطف قدیمی نیست و آمده تا تغییرات شگرف و عمیقی در زندگی بشر به پا كند. به قول تسیلكوفسكی كه خیلی.ها او را ایده.پرداز اصلی سفرهای سرنشین.دار به فضا می.دانند، دوران طفولیت نوع بشر تمام شده و حالا این كودك خردسال كه در همین دوران كوتاه عمرش خرابی.های بی.شماری به بار آورده بود، داشت از گاهواره خود بیرون می.آمد. این همه تغییر و تحول در نحوه زندگی روزمره و شیوه نگرش انسان به جهان پیرامونش ارزش این را داشت كه بشر سالی یك بار و به بهانه.ای، آغاز عصر فضا را جشن بگیرد. تمامیت.خواهی.ها اینجا هم قرار نبود دست از سر انسان بردارد. هر ملتی مایل بود تلاش خودش را برای سفر به فضا به عنوان آغاز عصر فضا قلمداد كند. این شد كه گویا به پیشنهاد هیات ایرانی در سازمان ملل، جشن ساده یك روزه تبدیل شد به یك هفته پایكوبی تا نه مالكان اسپوتنیك ناراحت شوند و نه به پر قبای سازندگان شاتل فضایی بربخورد.
هر سال سیاره زمین حدودا هفته سوم مهر ماه را به پاس تمام تلاش.هایی كه برای فتح فضا كشیده شده است، جشن می.گیرد تا كودكان سیاره زمین فراموش نكنند كه پدران آنها از هر ملیت و رنگی كه بوده.اند چگونه در طی هزاران سال دانسته.ها و توانایی.های خود را روی هم انباشتند تا بشود دانش و فناوری لازم برای سفر به فضا. اصلا مگر می.شود بدون تكیه بر دانش به ارث رسیده از شرق شرق دنیا تا غرب غرب آن، اینچنین سفر فناورانه.ای را تنها با تكیه بر توانایی.ها و دانایی.های یك ملت ترتیب داد.
بخش دانش و زندگی تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]