واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: وضعيت تخصيص اعتبارات عمراني در سال جاري
اقتصادملي- براساس آمارهاي بانك مركزي، روند تخصيص بودجه عمراني در ماههاي نخست امسال كند بوده و تا پايان تيرماه كمتر از 50درصد بودجه عمراني مصوب، جذب شده است.
اين در حالي است كه دولت در سال گذشته با وجود برخي مخالفتها در مجلس، بر افزايش سقف بودجه عمراني امسال به 24هزار ميليارد تومان اصرار داشت و در نهايت اين رقم تصويب شد.
با محمدقاسم حسيني، معاون برنامهريزي معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رياستجمهوري درخصوص وضعيت بودجه عمراني امسال گفتوگو كردهايم.
* علت روند كند تخصيص بودجه عمراني در سالجاري چه بوده است؟
با اصلاحاتي كه در ضوابط اجرايي بودجه صورت گرفت، در حال حاضر دستگاههاي اجرايي مانند وزارتخانهها بايد موافقتنامههاي جزئي و عملياتي را با دستگاههاي زيرمجموعه خود مبادله كرده و با ارائه آن به خزانه اعتبار مورد نياز را دريافت كنند.
مشكل اصلي عدمتبادل موافقتنامه بين دستگاههاي اصلي و دستگاههاي تابعه است كه اين دستگاهها تاكنون نتوانستهاند با تسريع در تبادل موافقتنامهها، بودجه مورد نياز طرحهاي عمراني را دريافت كنند.
* يعني معتقديد اصلاحات صورت گرفته موجب كندي تخصيص بودجه عمراني شده است؟
اصلاحات صورت گرفته بهتدريج موجب بهبود روند تخصيص بودجه عمراني خواهد شد و فقط در چند ماه ابتدايي كمي مشكلات اجرايي پيش آمد.
براي پاسخ دقيقتر به اين سؤال بايد به تغييراتي كه در ضوابط بودجهاي امسال صورت گرفت اشاره كرد. در ارديبهشت ماه سالجاري براي نخستين بار در ضوابط اجرايي بودجه، ميزان تحقق كامل بودجه عمراني به دستگاهها اعلام شد.
در سالهاي قبل از رقم در نظر گرفته شده در بودجه براي اعتبارات عمراني، ميزان تخصيص مشخص نبود و اين امر مشكلاتي را براي دستگاههاي اجرايي بهوجود ميآورد. يكي از اين مشكلات حركت محتاط دستگاهها در اجراي پروژههاي عمراني بود.
در سالهاي گذشته بهطور مثال اگر دستگاهي 70 درصد اعتبار يك پروژه عمراني را جذب ميكرد، امكان داشت تا پايان سال تنها 50 درصد آن تخصيص يابد و اين امر باعث ميشد دستگاههاي اجرايي در تخصيص اعتبار به پروژهها با احتياط بيشتري عمل كنند.
اما در سالجاري براي نخستين بار كف و حداقل تخصيص اعتبارات عمراني بهصورت دقيق به ميزان 70 درصد در نظر گرفته شد و دستگاههاي اجرايي از اول سال ميدانستند كه ميتوانند براساس 70 درصد بودجه اعلام شده براي طرحهاي عمراني برنامهريزي كنند.
از سوي ديگر، در اصلاحات صورت گرفته، 39 دستگاه اصلي تعيين شد كه پول در اختيار دستگاههاي اصلي قرار گرفته و اين دستگاهها با مبادله موافقتنامه بقيه جزئيات تخصيص بودجه دستگاههاي زيرمجموعه را خود انجام ميدهند.
حذف بروكراسي و كاهش زمان تخصيص اعتبار مهمترين اهداف دولت از اعمال اين تغييرات است. درگذشته تبادل موافقتنامههاي دستگاههاي دولتي بسيار زمانبر بود و در برخي موارد دستگاهها براي تخصيص اعتبار بايد 6 ماه منتظر ميماندند.
در سالجاري، از زمان تبادل موافقتنامههاي دستگاههاي اصلي زمان زيادي ميگذرد و تخصيص اعتبارات 39 دستگاه اصلي به وزارت امور اقتصاد و دارايي و خزانه اعلام شده است.
* آيا فكر نميكنيد ادامه روند 4ماه نخست امسال، موجب ركود فعاليتهاي عمراني در كشور شود؟
خير، با پيگيريهايي كه معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي انجام داد، رئيسجمهور دستور ويژهاي براي رفع اين مشكل صادر كردهاند و اين دستور به دستگاههاي اصلي ابلاغ شده و با رفع اين مشكلات روند تخصيص اعتبار بودجههاي عمراني در ماههاي اخير سرعت گرفته و انتظار ميرود كه در 4ماه پاياني سال سرعت بيشتري هم بگيرد.
* آيا دولت با هدف اوليه جابهجايي بودجه عمراني و رفع كسري بودجه جاري، اقدام به افزايش بودجه عمراني امسال نكرده است؟
بودجه عمراني امسال از لحاظ نقدينگي و عملياتي تغيير محسوسي نسبت به سال گذشته ندارد و علت افزايش سقف بودجه عمراني اين است كه بخشي از بودجه بايد صرف پرداخت معوقات وزارتخانهها به پيمانكاران ميشد.
هماكنون، ظرفيت دستگاههاي كشور براي جذب بودجههاي عمراني با توجه به حجم پروژههاي دولت و بدهكاري برخي وزارتخانهها به پيمانكاران بسيار بالاست و دولت آمادگي دارد تا پايان سال ميزان تخصيص اين اعتبارات را از 70 به 90 درصد افزايش دهد.
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]