واضح آرشیو وب فارسی:ايران ورزشی: ناوهاي هواپيمابر به جنگ دزدان دريايي مي روند
سرمايه- سعيد طباطبايي: دزدان دريايي ده ها كشتي را كه اكثراً تجاري بوده اند در سال هاي اخير در طول سواحل 3700 كيلومتري سومالي ربوده اند. اين اقدامات به رغم حضور ناوهاي كشورهاي غربي در منطقه صورت گرفته است. از مجموع 260 دزدي دريايي كه در سال گذشته ميلادي (2007) در سراسر جهان از جمله عليه كشتي هاي ژاپني به وقوع پيوسته است، حدود 30 درصد آنها در جنوب شرق آسيا و حدود 45 درصد نيز در اطراف منطقه آفريقا به وقوع پيوست.
در سال 2007 ميلادي بيش از
25 كشتي در آب هاي سومالي مورد حمله دزدان دريايي قرار گرفتند و از ماه ژانويه سال 2008 ميلادي تاكنون بيش از 81 كشتي در آب هاي سومالي مورد حمله دزدان دريايي قرار گرفته اند و از اين تعداد 11كشتي كه به همراه خدمه به تصاحب راهزنان درآمده بوده است با پرداخت باج آزاد شده اند.11فروند كشتي ربوده شده به همراه بيش از 200 خدمه آن هنوز در دست دزدان هستند. كشور فقير سومالي 3700 كيلومتر ساحل دريايي مشرف به درياي سرخ دارد و از زمان سرنگوني محمد زيادباره ديكتاتور سابق اين كشور در سال 1991ميلادي، شاهد صحنه درگيري هاي قومي شده و فاقد حكومت مقتدر مركزي است.
آسيب ديدن تجارت دريايي با دزدي دريايي
افزايش حملات دزدان دريايي به كشتي هاي تجاري در آب هاي ساحلي سومالي احتمال تغيير مسير رفت و آمد كشتي ها را مطرح ساخته است. در خلال يك سال گذشته 80 كشتي تجاري در آب هاي ساحلي سومالي و خليج عدن مورد حمله دزدان دريايي قرار گرفته اند. دزدان دريايي سومالي در ساحل شرقي سومالي در خليج عدن و در جنوب اين كشور نزديك مرز اين كشور با كنيا فعال هستند. نوع حملات، شمار افراد به گروگان گرفته شده و مبالغ باج خواهي نيز افزايش يافته است.
اوضاع كنوني به قدري جدي است كه شركت هاي اصلي حمل و نقل دريايي كه به منظور جلوگيري از عبور كشتي ها از خليج عدن، درياي سرخ و كانال سوئز مذاكره مي كنند، تصميم خواهند گرفت كشتي هاي خود را از دماغه «اميد نيك » عبور دهند. اين امر موجب مي شود زمان مسافرت بسياري از كشتي ها، هفته ها افزايش يابد و پيامدهاي سنگيني براي بازرگاني بين المللي، نرخ فرآورده هاي سوختي و مواد اوليه در پي داشته باشد. در صورت انتخاب اين مسير، مدت زمان سفر دريايي كشتي ها از شرق آسيا تا اروپا حدود سه هفته افزايش خواهد يافت و هزينه هنگفتي براي اين شركت ها در پي خواهد داشت. به گفته مقام هاي انگليسي تغيير مسير حركت كشتي هاي حامل كالاهاي وارداتي اين كشور اختلالي جدي در تامين نياز هاي مردم ايجاد خواهد كرد چون كشتي ها مدت زمان طولاني تري را در راه خواهند بود و در اين مدت كمبود كالاهاي مصرفي در انگليس به طور جدي احساس خواهد شد.
فعاليت هاي فزاينده دزدان دريايي، تاسيس يك كريدور امنيتي را در خليج عدن موجب شده است. گروهي از ناوهاي جنگي بين المللي براي تامين امنيت در منطقه مشغول گشت زني هستند اما برخي از شركت هاي كشتيراني سرگرم بررسي تغيير مسير حركت شناورهاي خود براي رهايي از خطر دزدان دريايي هستند. احتمال مي رود شركت هاي كشتيراني براي مقابله با اين پديده كه انتظار مي رفت در قرن بيست و يكم دوران آن به سرآمده باشد مسير دماغه اميد نيك را براي رفت وآمد انتخاب كنند.
قطعنامه1838 سازمان ملل
در اثر اين تحولات در اوايل ماه ژوئن شوراي امنيت سازمان ملل با تصويب قطعنامه 1838 به كشورهاي همسايه اجازه داد با ورود به قلمرو دزدان دريايي با «عملكرد مسلحانه و دزدي در دريا» مبارزه كنند. طبق اطلاعات سازمان ملل در سال 2008 دزدان دريايي در سومالي نزديك به 60 كشتي را به گروگان گرفته اند. در پي دزدي كشتي هاي بازرگاني اخير از چند كشور در سواحل سومالي شوراي امنيت سازمان ملل در نشستي اضطراري از كشورها خواست تا با اعزام ناوهاي خود به اين منطقه دست به اقدامات حفاظتي بزنند.
اقدامات اتحاديه عرب براي مقابله با دزدان دريايي
يك مقام مسوول در اتحاديه عرب نيز اعلام كرده اين اتحاديه در نشست خود در قاهره پيشنهاد تشكيل يگاني دريايي براي مقابله با راهزنان در درياي سرخ را بررسي كرده است. قرار است مقابله با دزدان دريايي و اقدام براي جلوگيري از غارت كشتي ها در سواحل سومالي همچنين در نشست شوراي صلح و امنيت اعراب در قاهره به بحث گذاشته شود. نحوه چگونگي برخورد با اين پديده راهزني بايد در چارچوب قطعنامه 1838شوراي امنيت و همچنين هماهنگي ميان كشورهاي عربي صورت مي گيرد.
وزارت امور خارجه مصر اعلام كرده ميزبان كشورهاي عرب حاشيه درياي سرخ خواهد بود تا موضوع دزدان دريايي را بررسي كند. «مصر با ارسال دعوتنامه براي كشورهاي عرب حاشيه درياي سرخ خواستار شركت اين كشورها در اين اجلاس و تلاش براي ايجاد راهكارهاي مناسب در زمينه مبارزه با دزدان دريايي است.» اين ديدار با رياست مشترك مصر و يمن برگزار مي شود.
پيمان فرانسه و اسپانيا عليه دزدان دريايي
همچنين در راستاي تلاش هاي فرانسه و اسپانيا در ايجاد نيروي دريايي اروپايي در خليج عدن و سواحل سومالي به منظور مبارزه با دزدي دريايي، وزيران دفاع فرانسه و اسپانيا نيز در جيبوتي سند همكاري عمليات نظامي مبارزه با دزدي دريايي امضا كرده اند. اين عمليات احتمالاً از روز
10 نوامبر (20 آبان ماه) و همزمان با نشست وزيران دفاع كشورهاي عضو اتحاديه اروپا در بروكسل آغاز شده است.
ورود ناتو به ميدان نبرد با دزدان دريايي
كشورهاي عضو ناتو و برخي ديگر از كشورها نيز تلاش مي كنند تا شناورهاي جنگي بيشتري را به آب هاي ساحلي سومالي اعزام كنند تا برخورد جدي تري با دزدان دريايي صورت گيرد. تركيه چندي قبل از نيروي دريايي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) براي آزادي كشتي ربوده شده خود در سواحل سومالي درخواست كمك كرد. پس از اين تقاضا ناتو موافقت كرد كه براي كمك به بيرون راندن دزدان دريايي از سواحل سومالي به اين منطقه ناو جنگي اعزام كند. وزيران دفاع سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو)، در جريان نشستي در مجارستان توافق كردند تا آخر سال جاري ميلادي به طور مشترك به آب هاي سومالي نيرو اعزام كنند. مقامات ناتو گفتند از جمله وظايف اين نيروها همراهي كشتي هاي حامل مواد غذايي است كه برنامه جهاني غذا وابسته به سازمان ملل متحد را به اين منطقه ارسال مي كنند.
در حال حاضر به دليل حمله به ده ها كشتي باري در آب هاي سومالي، چند ناو جنگي متعلق به كشورهاي مختلف در آب هاي اين منطقه حضور دارند.
يك كشتي باري اتيوپيايي به نام اندينت در پيامي راديويي اعلام كرده بود در خليج عدن و در 650 كيلومتري شمال شرقي جيبوتي و 50 كيلومتري جنوب سواحل يمن مورد حمله دو قايق تندرو قرار گرفته است. ناوچه آلماني كارلسروهه كه 20 كيلومتر با اين كشتي فاصله داشت بالگردي را به محل حادثه اعزام كرد و دو قايق تندرو با مشاهده اين بالگرد به سرعت دور شدند. نفتكش انگليسي ترافالگار نيز هفته گذشته با ارسال پيامي راديويي درخواست كمك كرده بود. اين كشتي در پيام راديويي خود اعلام كرده بود مورد حمله هشت يا 9 قايق تندرو قرار گرفته است. ناوچه كارلسروهه بار ديگر بالگردي را به محل حادثه اعزام كرد و دزدان دريايي متواري شدند. گفتني است دزدان دريايي ده ها كشتي را كه اكثراً تجاري بوده اند در سال هاي اخير در طول سواحل
3700 كيلومتري سومالي ربوده اند. اين اقدامات به رغم حضور ناوهاي كشورهاي غربي در منطقه صورت گرفته است با اين وجود معاون وزير بنادر منطقه خودمختار پونتلند در شمال سومالي از موفقيت نيروهاي بين المللي براي مقابله با دزدان دريايي در سواحل اين كشور ابراز نااميدي كرده است.
دريادار جيوفاني گومرو كه از طرف ناتو مامور مقابله با دزدان دريايي در سواحل سومالي شده است مي گويد، ماموريت نيروهاي ناتو در اصل به حمايت از كشتي هاي حامل كمك هاي سازمان ملل متحد به سومالي محدود مي شود. بيش از نيمي از جمعيت سومالي به كمك هاي غذايي سازمان ملل نياز دارند. ناتو ابراز اميدواري كرده نيروهاي ناتو بتوانند از كشتي هاي ديگر در گذرگاه هاي آبي نزديك به سواحل سومالي حمايت كنند.
ورود اتحاديه اروپا به عرصه كارزار
چندين كشور عضو اتحاديه اروپا نيز در اوايل ماه جاري ميلادي اعلام كردند، پيش از پايان سال 2008 درصدد راه اندازي يك گروه گشت ويژه براي مقابله با دزدان دريايي در آب هاي سومالي هستند. تصميم اتحاديه اروپا براي تشكيل اين گروه ويژه به دنبال ربوده شدن چندين كشتي از جمله يك فروند كشتي اوكرايني حامل تانك و تسليحات سنگين در اقيانوس هند اتخاذ شده است. روسيه نيز براي همكاري با كشورهاي غربي جهت مقابله با دزدان دريايي اعلام آمادگي كرده است. تصميم اتحاديه اروپا براي تشكيل اين گروه ويژه به دنبال ربوده شدن يك فروند كشتي اوكرايني حامل تانك و تسليحات سنگين در اقيانوس هند اتخاذ شده است.
به گفته خاوير سولانا مسوول ديپلماسي اتحاديه اروپا طرح اعزام اين نيروي ويژه دريايي همانگونه كه برنامه ريزي شده است در ماه دسامبر به فرماندهي فيليپ جونز درياسالار نيروي دريايي سلطنتي انگليس به مورد اجرا گذارده مي شود. لندن از آن وحشت دارد كه ادامه حملات دزدان دريايي در اين بخش از جهان به افزايش بهاي نفت در بازارها منجر شود. آب هاي سواحل شاخ آفريقا محل فعاليت دزدان دريايي بوده است و نفتكش هاي شركت نفتي شل هم غالباً براي رسيدن به مقاصد خود از اين آب ها استفاده مي كنند. لندن براي امن كردن خطوط كشتيراني در اين منطقه كشتي جنگي «نورثامبرلند» را به اين بخش از جهان اعزام مي كند. آب هاي نزديك شاخ آفريقا معمولاً براي شركت مشترك نفتي
«شل اويل » استفاده مي شود. «جان هاتن» وزير دفاع جديد انگليس با استقرار ناوچه «نورثامبرلند» كه ستاد عملياتي براي ماموريت اتحاديه اروپايي خواهد بود، موافقت كرده تا بدين وسيله به تعقيب و مبارزه با دزدان دريايي بپردازند. هفته گذشته «كيث وينسنتلي» فرمانده ارشد نيروي دريايي سلطنتي انگليس پيشنهاد داده بود كه كشتي هاي غيرنظامي بايد از پرسنل امنيتي مسلح خصوصي براي عبور بي خطر از دريا استفاده كنند. لندن از ديگر كشورهاي اتحاديه اروپا هم خواسته است كشتي جنگي به اين بخش از جهان اعزام كنند تا با دزدان دريايي مقابله كنند.گشتي هاي جنگي هند نيز هفته گذشته با دزدان دريايي در خليج عدن درگير شدند و در خليج عدن كشتي آنان را منهدم كردند. دو فروند قايق تندرو نيز كه كشتي اصلي را همراهي مي كردند به سرعت فرار كردند. هند با آمريكا نيز رزمايش مشترك دريايي براي مقابله با دزدي دريايي كه در چند هفته اخير توجه جامعه جهاني را به خود جلب كرده برگزار كرده است.در اين رزمايش كه در حوزه دريايي عربي تا «گوا » در غرب هند آغاز شد دو طرف تمرين هاي مشترك خود را براي مقابله با پديده تروريسم دريايي برگزار كردند. در اين رزمايش ناو هواپيمابر « يو اس اس رونالد ريگان » و يك زيردريايي هسته اي آمريكا شركت داشتند.
ژاپن نيز در راستاي مقابله با دزدي هاي دريايي به همراه كشورهاي جنوب شرق آسيا تمرين نظامي مشترك ضد دزدي دريايي برگزار مي كند. در همين راستا كشتي شيكي شيما بزرگ ترين كشتي گارد ساحلي جهان كه متعلق به ژاپن است پس از برگزاري مراسمي سواحل اين كشور را به سمت تنگه مالاكا و براي پيوستن به ديگر كشورهاي شركت كننده در اين تمرين نظامي مشترك، ترك كرده است. ميكيو ايشيباشي مديركل گارد ساحلي و بخش امدادي ژاپن در اين مراسم از خدمه اين كشتي خواست تا به همراه ديگر كشورهاي شركت كننده در اين تمرين مشترك در راستاي حفاظت از اين خط دريايي كه شاهراه حياتي براي اقتصاد ژاپن محسوب مي شود، تمامي تلاش خود را
به كار گيرند. كشتي گارد ساحلي ژاپن قرار است تا اوايل ماه آينده ميلادي (دسامبر) در بنادر تايلند و اندونزي، پهلو بگيرد و در ديدار با نيروهاي پليس و خدمه شناورهاي گاردساحلي اين كشورها، با آنها به تبادل تجربيات و اطلاعات يكديگر بپردازند. كشتي هاي گاردساحلي كشورهاي شركت كننده در اين تمرين نظامي مشترك سپس قرار است در تعقيب و دستگيري دزدان دريايي فرضي در تنگه مالاكا شركت كنند.
تنگه مالاكا واقع در منطقه جنوب شرق آسيا كه از مسيرهاي مهم عبور كشتي هاي تجاري و نفتكش ها در جهان شمرده مي شود، همواره با دزدي هاي دريايي روبه رو بوده است. بيش از 90 درصد از نفت خام مورد نياز ژاپن كه از منطقه خاورميانه تامين مي شود، توسط كشتي هاي نفتكش از اين تنگه عبور داده مي شود. كشتي هاي عبوري از تنگه مالاكا به دليل باريك و كم عمق بودن اين تنگه مجبور هستند، هنگام عبور از اين تنگه آهسته و با احتياط حركت كنند و اين مساله موجب آسيب پذيري كشتي هاي عبوري از اين منطقه شده است.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران ورزشی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]