واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: معماي امنيتي در مناطق قبايلي پاكستان
تجاوزهاي مكرر هواپيماهاي آمريكايي به مناطق قبايلي پاكستان از يكسو و فريادها و اعترضهاي بياثر دولتمردان اسلام آبادازسويي ديگر، وضعيت پيچيدهاي را براي اين مناطق ايجاد كرده و مانند معمايي لاينحل همچنان دولت و مردم اين كشور را آزار ميدهد.
مناطق قبايلي پاكستان بعد از استقرار دولت جديد پاكستان به اندازه تمام دوران پرويز مشرف (رئيس جمهوري سابق) تحت فشار دوسوي مرزها (دولت اسلام آباد و نظاميان آمريكايي مستقر در افغانستان) قرار گرفته و هرروز شمار زيادي از مردم اين مناطق براي حفظ امنيت و جان، منازل خود را ترك كرده و آواره ميشوند.
گزارش سازمان بينالمللي صليب سرخ جهاني درباره وخامت اوضاع انساني در مناطق قبايلي مويد اين است كه وضعيت زيست و بهداشت مردم اين منطقه به شدت با خطر مواجه است .
درگيريهاي مكرر بين نيروهاي شبه نظامي دولتي پاكستان (اف . سي) با شبه نظاميان يا طالبان محلي، هر روزه به كشته شدن شماري از طرفين منجر ميشود .
به عنوان نمونه، مقامهاي نظامي پاكستان اعلام كردند كه طي درگيري بين نيروهاي دولتي و شبه نظاميان در منطقه باجور، تنها در يك ساعت، بيش از 40 شبه نظامي و دو نظامي دولتي كشته شدند.
به گفته اين مقامها، در حملات نيروهاي ارتش به منطقه باجور در ماه اوت، بيش از يكهزار شبه نظامي در اين منطقه كشته شدهاند.
اين درگيريها فقط بخشي از مشكلاتي است كه مردم اين نواحي با آن درگير هستند و بخش ديگر مربوط به حملات و تجاوزهاي مكرر هواپيماهاي نظامي بدون خلبان آمريكا است كه بهطور متوسط هر دوروز انجام ميشود و در صورت بهجاي گذاشتن كشته، گاهي اوقات رسانهاي ميشود و گاهي نيز بهطور عمد هرگز در رسانهها منعكس نميشود.
از اوايل تابستان سال جاري تا كنون نيز حدود 30 هزار پاكستاني براي فرار از درگيريهاي مسلحانه و خشونتهاي شديد ميان نيروهاي امنيتي و شبه نظاميان پاكستان، از مرزهاي كشورشان عبور كرده و به مناطق شمال شرقي افغانستان پناه بردهاند.
سخنگوي كميته بينالمللي صليبسرخ در پاكستان مناطق قبايلي اين كشور را منطقهاي جنگي توصيف كرد.
فضاي ناامن پاكستان و بحران اقتصادي آن تاكنون هزاران پاكستاني را به مهاجرت اجباري به افغانستان سوق داده است.
تشديد تنشها و ناآراميها در مناطق مرزي پاكستان و افغانستان، هزاران پاكستاني را وادار كرده است تا از خانه و كاشانه خود بگريزند و به افغانستان پناه ببرند. درگيريها ميان نيروهاي طالبان و نظاميان ارتش پاكستان در ماه آگوست آغاز شد.
همين درگيريها سبب شد مردم محلي در ميان آتش دو طرف درگير به دام بيفتند و متحمل تلفات انساني بشوند.
براساس آمار رسمي سازمان ملل متحد در چند ماه گذشته، 20 هزار پاكستاني از كشور خود به افغانستان گريخته اند.
آوارگان پاكستاني با انتقاد از عملكرد ارتش كشورشان ميگويند كه آنها تا پيش از اين، از طالبان حمايت ميكردند، اما اكنون در مقابل آن قرار گرفتهاند.
از سوي ديگر قبايل پاكستاني بعد از حادثه كه به كشته شدن بيش از 60تن از مردم قبايلي منجر شد، به ايجاد نيروهاي شبه نظامي طرفدار دولت براي مبارزه با نيروهاي القاعده و طالبان اقدام كرده اند.
گروههاي تشكيل شده، همبستگي خود را با نيروهاي ارتش پاكستان در مقابله با نيروهاي القاعده و طالبان كه حملات خود را بر ضد منطقه قبايلي افزايش دادهاند، اعلام كردند.
اكنون نيروهاي داوطلب مردمي كه بيش از 20 هزار نيرو در اختيار دارند در مناطي چون باجور، عليه نيروهاي طالبان وارد عمل شدهاند.
دولت ايالت سرحد نيز با استفاده از وضعيت زندگي پاكستانيهايي كه بر اثر درگيريهاي مستمر از خانههاي خود آواره شدهاند، تلاش ميكند آنها را عليه طالبان محلي و ايجاد صلح در منطقه تحريك كند، هرچند آنها خروج طالبان محلي و نيروهاي دولتي از اين منطقه را بهطور همزمان خواستار هستند.
درحال حاضر دهها هزار نفر، بر اثر درگيريهاي منطقه باجور آواره شدهاند.
درواقع، طالبان مسئول بيثباتي در اين منطقه است، زيرا اقدامات شبه نظاميان طالبان سبب شد كه نيروهاي ارتش پاكستان با شدت تمام براي مقابله با آنها وارد عمل شوند. نتيجه اين وضع، ناامني شديد در اين منطقه بوده است.
ساكنان محلي از اين وضع بسيار خشمگين هستند و به همين علت، عليه شبه نظاميان طالبان وارد عمل شدهاند.
آنها تخريب و به آتشكشيدن خانههاي اعضاي طالبان را خواستار هستند و طالبان تلاش ميكنند مانع از اين كار شوند، البته بوميان محلي به اين درخواستها توجهي ندارند.
نكته قابل تامل اين است كه آوارگان افغاني از چندين دهه پيش تاكنون در اين منطقه ساكن بودهاند.
شمار زيادي از مردان قبايلي هماكنون با حمل سلاح، عليه طالبان محلي از يكسو و شبه نظاميان خارجي از سوي ديگر ميجنگند، ضمن آنكه مانع از تجاوز نيروهاي ائتلاف تحت امر آمريكا به داخل خاك پاكستان نيز ميشوند.
* ارزيابي
وضعيت مناطق قبايلي در حال حاضر براي مسولان امنيتي اسلام آباد از حساسيت ويژهاي برخوردار است و آنها تمام تلاش خود را براي حل مشكلات امنيتي موجود در اين بخش از پاكستان معطوف كرده اند.
زرداري، گيلاني و يا وزير خارجه پاكستان طي دو ماه گذشته در اظهارات مكرر و البته بيفايده خود، تلاش كردهاند وضعيت امنيتي موجود را به نفع دولت توصيف كنند، در حالي كه افزايش ربودن اتباع خارجي و يا حمله به رهبران احزاب سياسي و انفجارهاي متعدد، از ناكارآمدي راهبردهاي امنيتي دولت جديد پاكستان حكايت دارد، به ويژه آنكه راهبردهاي مرد شماره يك امنيتي دولت در مهمترين منطقه چالشزا، يعني مناطق قبايلي (فاتا) با شكست مواجه شده است.
مهمترين نتيجه ضعف راهبردهاي دولت، تقويت شبه نظاميان در مناطق قبايلي است .
هرچند عرصه سياست و نظاميگري در پاكستان آنقدر پيچيده است كه كه نميتوان بهطور قاطع، ضعف مطلق مديريت امنيتي در فاتا را به پاي دولت گيلاني نوشت، اما حتي اگر تلاش مخالفين اين دولت، از جمله بخشهايي از به شكلگيري فضاي ناامني، با هدف زمين زدن حزب مردم، كمك كرده باشد، باز هم نميتوان از ناكارآمدي و ضعف شديد حاكميت جديد چشم پوشي كرد.
به نظر ميرسد با تمام تلاشي كه دولت جديد پاكستان براي حل مسائل مناطق قبايلي، اعم از تاكيد بر گفتوگو، بوميسازي، مبارزه عليه طالبان محلي و شبه نظاميان خارجي، و در نهايت بهبود وضعيت اقتصادي مردم منطقه ميكند، باز هم معضل امنيتي اين منطقه، حل نخواهد شد.
مناطق قبايلي پاكستان از جمله مناطق راهبردي است كه براي آمريكاييها بسيار با اهميت است و به بهطور قطع، تحركات آتي نظاميان آمريكايي بين مرز پاكستان و افغانستان و همچنين تحولات پيشرو در كابل (صلح با طالبان) نشان خواهد داد كه اين مناطق تا چه اندازه از اهميت برخودار هستند، هرچند مردم اين مناطق در نهايت، درمعاملات پنهان بازيگران سناريوهاي اين بخش از پاكستان، قرباني خواهند شد.
منبع: ايرنا
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]