واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: صندوق بين المللى پول : اقتصاد غرب با ركود مواجه استزلزله در شاخص بورسهاى آسيا
گروه اجتماعى - در حالى كه صندوق بينالمللى پول بروز ركود در اقتصاد جهانى را پيشبينى كرده ، روز جمعه روند نزولى شاخص بهاى سهام و قيمت نفت ادامه داشته ؛ به طورى كه ارزش سهام بازار نيويورك و بورسهاى آسيايى روند كاهشى را در روز پنجشنبه و جمعه شاهد بودند. اما در همين حال به دنبال كاهش نرخ بهره بانكى در انگليس و متعلقه يورو شاخص سهام در بورسهاى اروپا وبرخى ديگر از بورسهاى آمريكا را با افزايش همراه كرده است.اما شاخص كاسپى كره جنوبى پس از تصميم بانك مركزى براى كاهش نرخ بهره بانكى، افزايش يافت. اين سومين بار طى يك ماه اخير است كه نرخ بهره در كره كاهش پيدا مىكند. به اعتقاد كارشناسان اقتصادى، كاهش رشد اقتصادى جهان و ركود اقتصادى در كشورهاى مختلف، شديدتر از آن چيزى است كه پيش از اين تصور مىشد. شاخص ام اس سى آى آسيا پاسيفيك در روز جمعه با 7/1 درصد كاهش به 12/87 واحد رسيد. اين شاخص روز پنجشنبه نيز با افت 6 درصدى روبهرو شده بود. صندوق بين المللى پول نيز روز پنجشنبه نخستين ركود اقتصادى همزمان براى آمريكا، ژاپن و منطقه يورو را پس از جنگ جهانى دوم، پيشبينى كرد. شاخص نيكى بورس توكيو نيز با 2 درصد كاهش به 65/8717 واحد رسيد. شاخص اساند پى 200 استراليا نيز با 1/3 درصد كاهش روبهرو شد. سياستگذاران اقتصادى در پنج كشور بزرگ آسيا پاسيفيك به همراه اروپا، انگليس و آمريكا، طى دو هفته اخير نرخ بهره بانكى را به شدت كاهش دادهاند تا از ركود اقتصادى جلوگيرى كنند. بانكمركزى انگليس نيز نرخ بهره بانكى اين كشور را 5/1 درصد كاهش داد. كاهش نرخ بهره بانكى تاثيرى بر كاهش درآمدهاى خالص شركتهاى بزرگ جهان نداشته است. موسسه يو بى اس طى گزارشى اعلام كرد، شركتهاى بزرگ آسيايى به غير از شركتهاى ژاپنى، امسال با كاهش 9 درصدى سود خالص روبهرو خواهند شد. سود خالص شركتهاى بزرگ جهان نيز امسال 10 درصد كاهش خواهد داشت. ارزش سهام تويوتا با 12 درصد افت به كمتر از 3340 ين رسيد كه اين رقم از اكتبر 1987 ميلادى بى سابقه است. تويوتا پيش بينى كرد سود اين شركت طى سال 2008 بيش از 68 درصد كاهش خواهد يافت. كاهش اعتماد مصرفكننده و تشديد بحران مالى موجب شد تا ميزان فروش خودرو در آمريكا طى ماه پنجشنبه به پايين ترين حد از سال 1991 ميلادى برسد. افزايش 12 درصدى ارزش ين در برابر دلار و رشد 24 درصدى آن در برابر يورو نيز تاثير زيادى در كاهش سود شركتهاى ژاپنى داشته است.
همكارى ژاپن و آمريكا
اوباما رئيس جمهور منتخب آمريكا در تماس تلفنى به لزوم همكارى نزديك دو كشور براى حل بحران در بازارهاى مالى جهان تاكيد كردند. ارزش شاخصهاى سهام در بازار نيويورك روز پنجشنبه و براى دومين روز متوالى پس از پيروزى «باراك اوباما» در انتخابات رياستجمهورى اين كشور به طور محسوسى كاهش يافت. به گزارش ايرنا، شاخص سهام داوجونز در پايان ساعت كارى روز پنجشنبه 443 واحد از ارزش خود را از دست داد و به حدود 8696 رسيد و نزدك نيز با از دست دادن 73 واحد يعنى معادل چهار ونيم درصد در پايان روز به 1607 رسيد. به گزارش نشريه ميد،به دنبال نگرانى سرمايهگذاران خرد در بورس كويت نسبت به كاهش چشمگير سود سهام خود طى سه ماه سوم 2008، شاخص بورس اين كشور روز پنجشنبه با افت 3/1 درصدى روبهرو شد و به به كمتر از 9675 واحد رسيد. كاهش شاخص سهام در بورس كويت در حالى است كه رئيس گلف بانك دومين بانك بزرگ اين كشور از سمت خود استعفا داده است و اين بانك با كاهش چشمگير سود و درآمدهاى خالص خود طى سه ماه سوم 2008 روبهرو شده است.
تشديد بحران مالى و ركود اقتصاد جهانى موجب شد تا شاخص سهام بورس دوبى هم در روز پنجشنبه به پايين ترين حد خود از سال 2004 ميلادى تا كنون برسد.به گزارش از رويترز، شاخص سهام دوبى در روز پنجشنبه با 1/4 درصد كاهش به كمتر از 60/2797 واحد رسيد كه اين رقم از اوايل سال 2004 تا كنون بى سابقه بوده است.
شاخص دى اف ام دوبى طى هفته گذشته بيش از 5 درصد كاهش يافت. شاخص دوبى از ابتداى سال 2008 تا كنون با افت 8/52 درصدى روبهرو شده كه اين بدترين عملكرد در بين بورس كشورهاى خليج فارس به شمار مىرود. در معاملات روز جمعه، 7 نوامبر (17 آبان)، بورسهاى عمده در كشورهاى آسيا و اقيانوسيه شاهد كاهش قابل توجه در قيمت سهام بودند و شاخص بهاى سهام در بورس توكيو براى مدتى تا 7 درصد تنزل كرد و با وجود بهبود بعدي، در پايان معاملات، بيش از 5/3 درصد پايينتر از روز پنجشنبه قرار داشت. شاخص سهام در بورس هنگ كنگ نيز با كاهشى حدود 2/2 درصدى مواجه شد و در ساير بازارهاى منطقه نيز كاهش بهاى سهام كمابيش ادامه داشت. تنزل بهاى سهام در بازارهاى آسيايى در پى روند مشابه در معاملات روز پنجشنبه در بازارهاى آمريكا و اروپا گزارش مىشود. در پايان معاملات روز پنجشنبه، داو جونز - شاخص بهاى سهام در بورس نيويورك - براى دومين روز پى در پى نزديك به 5 درصد سقوط كرد و در بورسهاى لندن، فرانكفورت و پاريس نيز شاخصهاى بهاى سهام بين 8/6تا 7/5 درصد از ارزش خود را از دست داد. انتظار مىرود اين شاخصها با آغاز به كار بازارهاى سهام اروپايى باز هم تنزل كند بخصوص اينكه پيش بينى مىشود گزارش دولت آمريكا در مورد وضعيت اشتغال در نيمه سال، انتشار مىيابد، حاكى از گسترش بيكارى در اين كشور باشد.
كاهش بهاى نفت
بازار جهانى نفت خام نيز همچنان گرفتار ركود بوده است و در معاملات روز جمعه در بازارهاى آسيايي، بهاى شاخص نفت خام آمريكا براى مدتى به بهاى زير 60 دلار در هر بشكه معامله شد هرچند بعدا اندكى بهبود يافت.
قيمت جهانى نفت پس از دو روز متوالى كاهش، در سطح 61 دلار قرار گرفته است ولى شرايط بازار بهگونهاى است كه كارشناسان احتمال كاهش مجدد قيمت را هم دور از ذهن نمىدانند. بهاى نفتخام سبك شيرين آمريكا - وستتگزاس اينترمديت ـ براى تحويل در ماه دسامبر در بازار مبادلات نفتى نيويورك (نايمكس) با 59 سنت كاهش درهربشكه به 61 دلار و 36 سنت رسيده است.
اين درحالى است كه روز پنجشنبه نيز قيمت هربشكه نفت با چهار دلار و 53 سنت كاهش به سطح 60 دلار سقوط كردهبود و در ساعات پايانى تاحدودى افزايش يافت. درهمين حال در لندن نيز هربشكه نفتخام برنت درياى شمال براى تحويل در ماه دسامبر با 41 سنت افزايش قيمت، معادل 57 دلار و 84 سنت دادوستد شد. همچنين دبيرخانه اوپك در گزارش جديد خود عنوان كرد كه سبد نفتى اوپك ـ متشكل از 13 نوع نفت خام ـ در آخرين روز مورد بررسى به 58 دلار و 94 سنت رسيده كه در مقايسه با دوره پنجشنبه يك دلار و 17 سنت افزايش داشته است. قيمت سبد نفتى اوپك در ماههاى پنجشنبه تا مرز 97 دلار نيز افزايش يافته بود، ولى از آن زمان اين شاخص در مسير سقوط قرار گرفته و به پايينترين سطح خود در بيش از يكسال اخير سقوط كردهبود. بهاى سبد نفتى اوپك نيز كه در ماه ژوئيه سال جارى از مرز 130 دلار در هر بشكه پنجشنبه بود، در هفته اخير حدود 58 دلار گزارش شده است هر چند كاهش نسبى ارزش برابرى دلار در برابر ين ژاپن و يورو در روزهاى اخير باعث شده است كه بهاى سبد نفتى اوپك، كه به دلار تعيين مىشود، اندكى بهبود يابد. با اين همه، نگرانى از بروز ركود در اقتصاد جهانى و كاهش تقاضا براى نفت، همراه با اظهارات مقامات برخى كشورهاى عضو اوپك در مورد نامحتمل بودن كاهش بيشتر در سقف توليد سازمان، زمينه مناسبى را براى افزايش بهاى نفت خام فراهم نمى كند. نگرانى در مورد بروز ركود عميق اقتصادى در سطح بينالمللى باعث شده است تا سرمايهگذاران اطمينان خود را نسبت به بازارهاى مالى و كالا از دست بدهند و در هفتههاى اخير، در جستوجو براى محلى امن به منظور حفظ سرمايههاى خود، به ارزهاى معتبر بخصوص ين ژاپن و دلار متوسل شدهاند هر چند در اين زمينه نيز برخوردى ثابت نداشته اند.
هشدار در مورد ركود كم سابقه
روند نزولى بهاى نفت خام و شاخص بهاى سهام در بازارهاى عمده جهان با وجود اقدام شمارى از كشورهاى صنعتى براى مقابله با ركود اقتصادى گزارش مىشود. روز پنجشنبه، بانك مركزى بريتانيا با كاهش نرخ پايه بهره بانكى به ميزان 5/1 درصد، اين نرخ را 3 درصد تعيين كرد كه پايين ترين سطح آن در بيش از چهل سال پنجشنبه بوده است. همچنين، بانك مركزى اروپا نيز نرخ بهره حوزه يورو - پول واحد اروپايى - را به 25/3 درصد كاهش داد. مقامات بانكى انتظار دارند نرخ بهره پايين باعث تقويت وضعيت اقتصادى از طريق افزايش تقاضاى متقاضيان وام شود هرچند براى تحقق اين پيشبيني، لازم است موسسات مالى كاهش نرخ بهره را در معاملات خود منعكس كنند و آمادگى اعطاى وام بيشتر با بهره كمتر را داشته باشند. بحران مالى اخير در سطح جهانى باعث تضعيف اعتماد در بخش مالى شده و در ماههاى اخير، كاهش نرخ بهره پايه در بسيارى از كشورهاى پيشرفته باعث افزايش ميزان وامدهى و كاهش نرخ بهره وامهاى بانكى نشده است. همزمان، صندوق بينالمللى پول - آى ام اف - پيش بينى كرده است كه كشورهاى پيشرفته جهان در سال 2009 نه تنها با نرخ منفى رشد اقتصادى مواجه خواهند بود و عملا در شرايط ركودى قرار خواهند داشت، بلكه توليد ناخالص داخلى آنها بيش از پيش بينىهاى قبلى كاهش خواهد يافت. براساس جديدترين پيشبينى آى ام اف، رشد اقتصاد جهان در سال 2009 به حدود 2/2 درصد محدود خواهد بود، كه كمتر از پيشبينى اوليه 3 درصد است، در حالى كه اين نرخ در سالهاى 2008 و 2007 به ترتيب 7/3 درصد و5 درصد بود. در اين ميان، اقتصادهاى پيشرفته جهان كه در سالهاى 2007 و 2008 به ترتيب 6/2 درصد و 4/1 درصد رشد داشتند، در سال 2009 با نرخ رشد منفى منهاى 3/0 درصد روبهرو خواهند بود كه براى آمريكا منهاى 7/0 درصد، براى اروپا منهاى 5/0 درصد و براى ژاپن منهاى 2/0 درصد پيش بينى شده است. به اين ترتيب، براى نخستين بار از پايان جنگ دوم جهاني، اقتصادهاى پيشرفته براى يك سال كامل دستخوش كاهش توليد ناخالص داخلى خواهند بود. نرخ رشد اقتصادى در كشورهاى در حال توسعه كه در سالهاى 2008 و 2007 به ترتيب 6/6 درصد و 8 درصد بود در سال 2009 از حد 1/5 درصد فراتر نخواهد رفت. صندوق بين المللى پول از اقدام دولتهاى غربى در كاهش قابل توجه در نرخ بهره استقبال كرده و آن را عاملى در تعديل فشارهاى ركودى دانسته است. در گزارش آى ام اف آمده است كه كاهش بهاى مواد اوليه، بخصوص نفت خام در ماههاى اخير باعث تخفيف فشارهاى تورمى شده و در نتيجه، خطر بروز تورم در نتيجه اجراى سياستهاى انبساطى پولى مانند كاهش نرخ بهره را تا حدودى از ميان برده است.
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]