تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم(ص):بنده به ايمان ناب نرسد، مگر آن كه شوخى و دروغ را ترك گويد و مجادله (بگومگو) را رها كن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836195509




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ارزش غذایی نان


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: ارزش غذایی نان






با توجه به ویژگی. های منطقه .ای، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشور ما، غلات به ویژه نان از منابع اصلی الگوی غذایی روزانه .ی جامعه .ی ایرانی است و بخش عمده.ای از نیازهای انرژی و پروتئین بدن را تأمین می .کند، طوری که روزانه حدود 50- 40 درصد انرژی دریافتی و 45 درصد پروتئین مصرفی از طریق نان تأمین می .شود.
لذا به دلیل اهمیت غلات در الگوی غذایی روزانه، این گروه غذایی به عنوان غذای پایه شناخته شده است.
به علاوه میزان دریافت ویتامینB1(تیامین )، آهن و کلسیم از نان قابل توجه بوده و سهم عمده.ای در تامین نیاز روزانه را به خود اختصاص می. دهد.


متوسط مصرف نان در ایران

طبق نتایج بررسی. های انجام شده در ایران، متوسط مصرف نان حدود 410 گرم در روز برای هر فرد است و با توجه به این که هر 100 گرم نان 274 کالری انرژی تولید می .کند، می توان گفت هر فردی روزانه حدود 1100 کالری انرژی از طریق نان دریافت می .کند.


از آنجا که هر یک از مواد غذایی از نظر میزان انرژی، مقدار و نوع مواد مغذی با یکدیگر تفاوت بسیار زیادی دارند و فرایند مواد غذایی خود موجب تغییرات قابل توجهی در میزان و ترکیبات آنها می .شود، لذا تامین نیاز تغذیه .ای روزانه .ی هر فرد تنها از طریق یک منبع غذایی، صحیح نبوده و باید از منابع غذایی مختلف استفاده شود.
البته تنها در 6 ماه اول زندگی، نوزاد نیاز تغذیه .ای خود را به طور عمده از شیر مادر تامین می. کند.
نان در مقایسه با گوشت یا شیر، منبع فشرده تری از انرژی است.شیر (حدود 4 برابر) مصرف شود. مفهوم این عبارت آن است که هر 100گرم نان 247 کیلو کالری انرژی تولید می .کند. در حالی که برای تامین این مقدار انرژی از طریق گوشت، باید 190 گرم گوشت (تقریباً 2 برابر) و 370 میلی .لیتر
میزان مواد مغذی در 100 کالری را دانسیته یا چگالی مواد مغذی (NUTRIENT DENSITY) می. نامند. به منظور درک بهتر این مفهوم به مثال زیر توجه کنید.
مثلا یک فرد بزرگسال با مصرف روزانه .ی 300 گرم نان می .تواند نصف پروتئین، بیش از 60 درصد تیامین و نیاسین، 40 درصد کلسیم و80 درصد آهن مورد نیاز روزانه ی خود را تامین کند. در حالی که همین فرد با مصرف روزانه. ی 300 گرم سیب .زمینی می .تواند حدود 20 درصد پروتئین، 30- 20 درصد تیامین و نیاسین(B3) و تنها 6 درصد کلسیم و آهن مورد نیاز روزانه .ی خود را فراهم کند.
بدین ترتیب با توجه به دانسیته. ی مواد مغذی نان و دریافت روزانه. ی آن از طریق الگوی غذایی، می .تواند به عنوان یک ماده. ی غذایی مغذی محسوب شود.


ریزمغذی .ها ی موجود در نان

همان .طور که اشاره شد، میزان دریافت برخی از ریزمغذی .ها نظیر: روی، تیامین، آهن، و کلسیم از نان قابل توجه است، اما به دلیل بالا بودن درجه .ی استخراج و میزان فیبر در نان .های ایرانی، قابلیت. دستر.سی عناصر مذکور به ویژه آهن و روی زیر سوال می .رود.
هر چه درجه .ی استخراج آرد بالاتر باشد، میزان سبوس و مواد مغذی موجود در آرد نظیر کلسیم، آهن و روی در آن بیشتر است. از طرف دیگر میزان عوامل مداخله .گر در جذب این عناصر مثل فیتات، فیبر و اسید فیتیک بیشتر می .شود. در نتیجه، با وجود بالا بودن میزان مواد مغذی در آرد با درجه .ی استخراج بالا، قابلیت دسترسی این مواد به دلیل حضور عوامل مداخله .گر کاهش می. یابد.
درجه .ی استخراج آرد، تخمیر و پخت (درجه .ی حرارت و زمان پخت) نان بر روی قابلیت دسترسی عناصر، به .ویژه آهن، کلسیم و روی موثر است. از این رو به منظور افزایش ارزش تغذیه .ای و بهبود کیفیت خوراکی نان، تخمیر کامل با روش.های مناسب سنتی و صنعتی در فرایند تولید نان توصیه می .شود.


نان روستایی به. دلیل دارا بودن درجه. ی استخراج بالا، دارای بالاترین مقدار روی یعنی 2/17 میلی .گرم روی در 100گرم است، اما نان بربری به .دلیل دارا بودن پایین .ترین درجه. ی استخراج آرد، حاوی مقدار کمتری روی یعنی 3/7 میلی .گرم روی در 100 گرم است.
همچنین میزان فیبر و فیتات در نان.های روستایی بالاترین مقدار و در نان بربری کمترین مقدار است؛ لذا برای کاهش میزان اسید فیتیک در نان و بهبود قابلیت دسترسی املاح آن به ویژه آهن و روی، انجام عمل تخمیر ضروری است.
تأثیر تخمیر بر کاهش میزان اسید فیتیک در نان.های ایرانی مطالعه شده است. این کاهش در نان سنگک برای 2ساعت تخمیر حدود 44 درصد و برای نان تافتون به مدت یک ساعت حدود 29 درصد گزارش شده است. بنابراین به دنبال انجام عمل تخمیر در نان و کاهش میزان فیتات موجود در آن، جذب عناصری چون کلسیم، آهن و روی بهبود می .یابد.
در مجموع می. توان گفت: درجه .ی استخراج آرد، تخمیر و پخت (درجه .ی حرارت و زمان پخت) بر روی قابلیت دسترسی عناصر، به .ویژه آهن، کلسیم و روی موثر است. از این رو به منظور افزایش ارزش تغذیه .ای و بهبود کیفیت خوراکی نان، تخمیر کامل با روش.های مناسب سنتی و صنعتی در فرایند تولید نان توصیه می .شود.
از طرف دیگر می .توان برای تامین نیازمندی.های ریز مغذی. ها، از نان به عنوان یک ماده .ی غذایی مناسب جهت افزودن مواد مغذی ضروری به آن استفاده کرد. به عبارتی می .توان نان را غنی کرد، مشروط بر آن که نان غنی شده به مصرف خوراکی گروه.های مورد نظر یا گروه هدف برسد و افزودن این مواد هیچگونه تأثیر نامطلوبی در ویژگی. حیاتی و اساسی نان ایجاد نکند.
آزاده امین.پور(انستیتو تحقیقات تغذیه)و نسترن شریعت .زاده






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 157]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن