واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
اگر طراح گرافیک باشید و به شما سفارشی برای طراحی پوستر، بروشور، وب سایت یا چیزهایی از این قبیل ارجاع شود ترجیح می.دهید که متن مورد استفاده فارسی باشد یا انگلیسی؟ گمان می.کنم جواب شما کاملاً مشخص و معلوم است. اگر نگویم که صددرصد طراحان گرافیک ایرانی ترجیح می.دهند که با نوشتار انگلیسی کار کنند حداقل درصد بالایی، مطلوبشان استفاده و بکارگیری متن و فونت انگلیسی است.
این ترجیح نه تنها شامل طراحان گرافیک آماتور، بلکه حرفه.ای.ها را نیز شامل می.شود. کافی است سری به سایت.های طراحان حرفه.ای گرافیک بزنید تا این نکته مشخص گردد. برای نمونه توجه شما را به سایت انجمن طراحان گرافیک ایران جلب می.کنم. البته شاید در این مورد بین المللی بودن بیشتر مطرح بوده است و نه ترجیح استفاده از نوشتار انگلیسی.
اما تاکنون توجه کرده.اید که چرا چنین اتفاقی می.افتد. به نظر می.رسد مسایل زیر برخی از مشکلاتی باشد که موجب می.شود که این ترجیح ایجاد گردد.
1- فونت فارسی کشیده.های بسیاری دارد بطوریکه برخی حروف به بالا و برخی به پایین کشیده شده.اند. سرکش.ها نیز مضاف بر علت هستند و این موجب سختی کار با آن می.شود.
2- فونت فارسی در نرم افزارهای مختلف به شکل و جزئیات مختلفی عرضه می.شود و با توجه به عدم رعایت نکات و استانداردهای لازم تا زیبایی را در متن ایجاد می.نماید.
3- فونت فارسی قابل ارائه در سایت.های اینترنتی بسیار نازیباست و بهترین فونت قابل ارائه Tahoma می.باشد که آن نیز چنگی به دل نمی.زند.
و ...
اما با تمام مسایلی که وجود دارد گاهی پیش می.آید که دو متن یکسان را که طراحان مختلف کار کرده.اند وقتی درکنار هم قرار می.دهید تفاوت.هایی را در آنها مشاهده می.نمایید. یکی زیبا و قابل قبول و دیگری دارای مشکلات متعدد. در بسیاری از موارد نیز نوع فونت مورد استفاده در متن یکی است. با این وجود رعایت برخی نکات فنی و داشتن دید گرافیکی موجب دلچسبی یکی نسبت به دیگری می.گردد.
نوشتار در متن
برای متن بهتر است از فونت.های مناسب متن استفاده شود. فونت های خوانا همچون زر، میترا، یاقوت از جمله فونتهای زیبا و مناسب هستند، البته از زمان تولید آن توسط شرکت لاینوتایپ ظرافتهای آنها بسته به نرم افزاری که در آن نصب شده.اند دچار تغییر شده است. به هر حال از نوع فونت که بگذریم به سراغ فاصله.ها می.رویم. در یک نوشتار فارسی بطور عمده سه نوع فاصله در جهت ایجاد زیبایی وجود دارد.
1- فاصله بین حروف
2- فاصله بین کلمات
3- فاصله بین سطرها
از اینها گذشته راست چین، چپ چین و یا میزان کردن از دو طرف نیز بسته به طرح می.تواند در ایجاد زیبایی و دلچسبی و حتی خوانایی متن موثر باشد.
ناگفته نماند رسیدن به متنی دلخواه از نظر گرافیکی، به اصول و فهم کلاسیک گرافیک و زیباشناسی نیاز دارد، اما با دیدن.های بسیار می.توان این تجربه مفید را کسب کرد.
1- فاصله بین حروف
فاصله بین حروف را کرنینگ حروف می.گویند. حتماً متوجه شده.اید که برخی حروف کلمات برای زیبا و خوانا دیده شدن بایستی از حروفی تشکیل شده باشند که کرنینگ مناسب در آنها رعایت شده باشد مثلاً حرف «ر» و بعد «ا» که کلمه «را» را تشکیل می.دهد با کرنینگ نامناسب به شکل «ر ا» دیده خواهد شد. طبیعی است جملات یک متن حاوی کلمه «را» با این نوع کرنینگ خوانایی را سخت و زیبایی را مختل می.کند. توجه کنید که یکی از دلایل نازیبایی یک متن با یک فونت مشخص به متنی دیگر همین کرنینگ است. کلمه «را» با کرنینگ صحیح به گونه.ای است که «ا» به درون شکم «ر» رفته است و این مسئله زیبایی و خوانایی کلمه «را» را در یک متن به وجود می.آورد.
از این قبل کلمات در یک متن فراوان یافت می.شود. متنی که در آن فاصله بین حروف دقیق و صحیح باشد در چشم بیننده و خواننده، زیبا و خواناست.
2- فاصله بین کلمات
فاصله بین کلمات نیز در درستی و خوانایی متن بسیار موثر است. شروع یک کلمه بایستی با فاصله مناسبی از پایان کلمه قبلی همراه باشد این مسئله به خصوص در مواردی که قصد میزان کردن سطرها از دو طرف (Justify) را داریم ممکن است پیش آید بدین ترتیب نرم افزار برای اینکه بتواند سطرها را از دو طرف تنظیم کند معمولاً به دو شکل عمل می.کند:
الف) فاصله بین کلمات را تغییر می.دهد.
در این مورد برخی کلمات به هم چسبیده و برخی فاصله نامعقولی از هم می.گیرند و متن را دچار مشکل می.کنند.
ب) در برخی حروف کشیدگی ایجاد می.کنند.
در این مورد نیز ممکن است کشیدگی.های ایجاد شده نامناسب و بیش از اندازه باشد و باز هم همان مشکلات در متن از نظر خوانایی و زیبایی به وجود آید.
بهتر است در هنگام میزان کردن سطرها از دو طرف با کنترل خط به خط نیز اصلاحات در آنها ایجاد نماییم تا مشکل مرتفع گردد.
3- فاصله بین سطرها
گاهی فاصله میان سطرها در یک متن آنقدر کم است که هنگام مطالعه سطر مورد نظر کم می.گردد و خواندن مشکل، همچنین در هم رفتگی سطرها بی.نظمی و نازیبایی را به وجود می.آورد. همچنین فاصله زیاد نیز مشکلات مشابهی را ایجاد می.نماید. رعایت فاصله صحیح بین سطرها که نه باعث درهم رفتگی گردد و نه آنقدر زیاد باشد که انسجام متن را دچار مشکل کند بیش از هر چیز به دید گرافیکی خوب و تجربه زیاد بستگی دارد.
نوشتار در کار گرافیک
منظور استفاده از نوشتارهای کوتاه در موراد مختلف گرافیکی است مثل کارت ویزیت، بیل بورد، آگهی تبلیغاتی، بروشور و ...
با دقت به کارت ویزیت.های اطراف خود نگاه کنید به نظر می.رسد طراحی.های ساده.ای دارند چون اغلب کارت ویزیت.ها از نوشته.هایکوتاهی تشکیل شده.اند که شامل نام، آدرس و شاید یک لوگو باشد اما وقتی یک نام ساده را به روی کارت ویزیت درج می.کنید رعایت نکردن مسائل مربوط به نوشتار با تمام سادگی می.تواند کار را خراب کند. اغلب آماتورهای گرافیک برای طراحی کارت ویزیت ساده به این مسئله قناعت می.کنند که متن را به شکل خام بنویسند و بعد آن را به چاپ بسپارند.
نکات گفته شده در بحث نوشتار در متن در اینجا نیز مطرح است بخصوص اینکه جزئیات بیشتری به ویژه در مورد فاصله بین حروف با توجه به کم بودن حجم نوشته مطرح است. به همین خاطر وقتی یک نام را برای درج روی کارت وارد نرم افزارهای گرافیکی می.کنید تازه بایستی با استفاده از ابزارهای موجود حروف را شکسته و به شکل دستی و بر اساس قواعد آنها را به قدی جابه جا نمایید تا به شکل مطلوب درآید.
نکته گفته شده شامل بقیه موارد طراحی گرافیک نیز می.شود. آگهی.ها و بیل بورد و موارد بسیاری را سراغ داردم که سالهاست در معرض دید مردم قرار دارد و نکات گفته شده در آنها رعایت نگردیده است.
اگر می.خواهید کارهای زیباتری ارائه کنید و نقش موثری در بهبود وضعیت ترافیک دیداری انسان ایجاد نمایید در رعایت نکات فوق دقت نمایید.
نوشته : بهرام عفراوی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3658]