واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: حافظه و راهبردهای تقویت آن نگارش یافته توسط فاطمه نعمت اللهی از آغاز سده کنونی در پرورش و رشد حافظه غفلت زیادي شده است. بعضی از مربیان به بهانه .ارزش نهادن به هوش ساده، حافظه را از نظر دور داشته و توجه لازم را به. آن نکرده.اند و رشد حافظه را مخالف رشد هوش دانسته.اند. در نتیجه .این طرز فکر، نسل کنونی از داشتن حافظه.ای كم رنج می.برد.
حافظه و هوش نه تنها مخالف هم نیستند، بلکه به عکس حافظه به طور گسترده.ای در رشد هوش سهیم است. هوش برای تخیل و برای استدلال یا برای قضاوت کردن به حافظه نیازمند است
تا هر چه را که.احتیاج دارد از آن استخراج کند. هر چه بیشتر حافظه بتواند عناصری را برای هوش و عقل فراهم سازد، تخیل ما بارورتر و خلاق تر واستدلال ما منطقی تر و قضاوت ما درست.تر خواهد بود. تجربه نشان داده است که مردمان بزرگ، همیشه حافظه.ای قوی داشته.اند. چنانکه حافظه ناپلئون جنبه .افسانه.ای پیدا کرده.است. اما بی آنکه به دنبال زندگی افراد استثنائی باشیم، در زندگی عادی حافظه خوب یکی از عوامل قطعی پیشرفت است. یک حافظه خوب از ابتداي تحصيل نقش اساسي را در ياد گرفتن و به خاطر سپردن ايفا مي.كند.براي فراگرفتن فیزیک، شیمی، جغرافیا، علوم طبیعی، ادبیات یا زبان های خارجی، حافظه نقش اساسی دارد. برای توفیق درامتحانات باید مطالب زیادی را به خاطر سپرد. غالباً داوطلبان بسیار باهوشی را می.بینیم که بر اثر داشتن حافظه بد، در امتحانات موفق نشده.اند، درحالیکه .افراد دیگری باداشتن هوشی متوسط به یاری حافظه خوب موفقیت درخشانی به دست آورده.اند. این موضوع در زندگی حرفه.ای نیز صدق می.کند. پزشک ، وکیل دادگستری و صاحبان سایر مشاغل پیوسته باید متن.ها، نام.ها، تاریخ.ها، چهره.ها و اعداد را به خاطر سپارند. کسانیکه مي.توانند فوراً مطالب ثبت شده درحافظه خود را بازیابند، از توفق و برتری بیشتری سود می.برند. برای آنان موفقیت بسیار آسان و پیشرفت بسیار سریع است. همچنین برای رسیدن به پست.های مهم در موسسات گوناگون، داشتن حافظه خوب ضروری است. پس در نوشتن تساوی زیر هیچ مبالغه.ای نشده.است:
حافظه = موفقیت
افراد نظرات مختلفي در مورد حافظه خود دارند و فكر مي.كنند اگر جزو اشخاص نامستعد باشند تا آخر عمر همان گونه باقي خواهند ماند و کاری نمی.شود کرد ولي آزمایش.های علمی خلاف اين نظر را ثابت می.کند. هر کس بخواهد می.تواند حافظه.ای بیشتر ازحد طبیعی داشته باشد. مانند سایر استعدادهای بدن انسان، مغز مي.تواند پرورش یابد وحافظه پیشرفت و تکامل حاصل کند. تنها مساله مهم تمرین است، این تمرین آسان و در دسترس همگان است.
شما که.این سطور را مي.خوانید هر اعتقادی درباره حافظه کنونی خود داشته باشید، می.توانید به.اسانی امکانات حافظه خود را 2، 5 یا 10 وشاید هم 100 برابرکنید. به زودی خواهید دانست که چگونه شما هم می.توانید حافظه.ای شگفت انگیز داشته باشید.
دراین مقاله شما با حافظه، انواع آن، تکنیک های مؤثر برای تقویت آن از جمله تصاویر ذهنی و تجسم عینی، توجه .انتخابگر، تکنیک تصور، راههای به خاطرسپاری نام.ها و چهره.ها، سه روش برای مطالعه متون مختلف و به خاطرسپاری آنها و راههای مقابله با حواس پرتی آشنا خواهید شد. با مطالعه سطوح بعدي مطالب بسیاری از مشکلات شما در ارتباط با فراموشی.های مکرر و شکایات کم حافظگی برطرف خواهد شد. تنها توصیه این است که تمرینات و راهکارهای ارائه شده را با حوصله پیگیری کنید و به کار بندید.
اغلب شنیده می.شود که می.گویند: "فلانی در داشتن حافظه خوب شانس دارد" این امر نشان می.دهد که حافظه چه در فعالیت عادی زندگی و چه در فعالیت حرفه.ای و شغلی، برای همه مردم حایز اهمیت است. حافظه در بسیاری از مشاغل ، ابزار ارزشمندی است. آنهایی که حافظه.ای بهتر از متوسط دارند، از برگ برنده مهمی .در زندگی استفاده می.کنند. با این وصف، گرچه حافظه خوب اسثتنایی وجود دارد، ولی بسیار کم.اند کسانی که حافظه بدی داشته باشند.
واقعیت این است که ما همه دارای حافظه هستیم. و اگر به .آسانی می.گوییم که حافظه بدی داریم، به علت این است که آن را بد به کار می.بریم. خوشبختانه همه ما بعضی از وقایع و داده.ها را به خاطر می.سپاریم، زیرا بدون آن زندگی غیرممکن خواهد بود.
چگونه می.شود که نام بعضی از اشخاص را به خاطر می.سپاریم و برخی دیگر را نه؟ چگونه .است که ما بعضی قرارها را به خاطر می.سپاریم، درحالیکه بعضی دیگر را باید در دفترچه یادداشت ثبت کنیم؟ چرا ما انجام بعضی کارها را به یاد می.آوریم وبرخی دیگر را فراموش می.کنیم؟ به طورکلی برای چه بعضی از داده.ها را به خاطر می.سپاریم وبرخی دیگر را فراموش می.کنیم؟
جواب این پرسش.ها ساده .است: هنگامی.که بعضی از چیزها را خوب به خاطر می.سپاریم، موقعی است که مابه طور عمد و یا غیر عمد، فرایند به یاد سپردن را به طور مؤثر به کار نبرده.ایم. هنگامی .که بعضی از چیزها را به خاطر نمی.سپاریم، موقعی است که .این فرایند به خاطر سپردن به درستی جریان پیدا نکرده.است.
برای استفاده.از حافظه خود كاركرد عمل مغز و ساختار آن مهم است.
مدت.ها تصور می.شد که حافظه مانند برگه.دان بزرگی است که در آن اطلاعات، خبرها، داده.ها (معلومات)، و ... را جای می.دهند. براساس این تصور در بعضی بیماری.های روحي، که عده.ای از خاطره.ها از بین می.روند، مثل این است که عده.ای از فیش ها خراب شده باشند. همچنین گفته مي.شد که خاطره.هایی که.اغلب با گذشت زمان ضعیف می.شوند، مانند مرکبي است برروی برگه.ها که به تدریج کمرنگ و سرانجام به کلی نامرئی می.شود. ولي امروز می.دانیم که خاطره.ها به صورت حک شده در حافظه، عملاً مادام العمر باقی می.مانند و خراب نمی.شوند. آنچه عیب حافظه برای ما محسوب می.شود، ناتوانی دوباره یافتن برگه.ها و یا خواندن آنها است. یعنی برگه.ها هستند ولی ما نمي.توانیم آنها را بخوانیم.
آنچه گفته شد چیزی جز تشبیه نیست، زیرا حتی امروز هم نمی.دانيم که چگونه خاطره.ها تشکیل می.شوند و باقی می مانند.
آنچه می.دانیم این است که برای تحقیق درباره خاطره، بررسی جریان عمل مغز ضروری است. نمی.دانیم که خاطره.ها در چه محلی قرار دارند، ولی می.دانیم که مغز است که.انها را رده بندی و دوباره پیدا می.کند.
اگر مغز حافظه را به کار می.اندازد، نتیجه.اش این است که حافظه تابعی است از مغز و مانند همه .اعمال مغزی مي.تواند پرورش یافته و نمو پیدا کند. طریقه تمرین و پرورش حافظه .است که.از فردی به فرد دیگر تغییر می.کند. مغز هم مانند همه.اندام.های دیگر بدن عمل می.کند و برای درست عمل کردن لازم است که بهداشت آن تأمین شود. همچنین اگر نمي.خواهیم که حافظه.مان زنگ بزند باید آن را درحالت فعال نگاه داریم.
همه مردان و زنان، درهر سن و سالی که باشند و شغل و حرفه .آن.ها هر چه باشد، به تقويت حافظه نیاز فراوان دارند. همه .این مطالب ثابت می.کند که حافظه، موفقیت افراد را در زندگی خصوصی نیز مانند زندگی حرفه.ای و شغلی آسان.تر کرده .است. هر کس با هر سطح دانش و سنی از این موضوع مي.تواند سود ببرد. مطلقًا هیچ گونه مرزی از لحاظ بالا بودن سن برای توسعه و رشد حافظه وجود ندارد. برای کودکانی که سن آنها هنوز به 14 سال نرسیده .است و از حافظه کافی برخوردار نیستند، توصیه می.کنیم که .اولیا ایشان این تمرینات را خودشان مطالعه کنند و سپس برای کودکان خود، آنچه را که به نظر مشکل می.آید، توضیح دهند.
کار حافظه (ذهن) همانند همه فعاليت.هاي روحی و روانی، كاملاً دشوار و پیچیده .است. ما برای به خاطر آوردن مطلبي، خاطرات دیگر را که در این حالت فراموش می.شوند کنار می.گذاریم. روی هم رفته ما بیشتر فراموش می.کنیم تا آنکه به خاطر بسپاریم. آنچه که حقیقتا مهم است انتخاب و کیفیت خاطرات است. معمولاً مشکلی برای ما به وجود نمی.آید اگر فقط مطالبي را به خاطر داشته باشیم که به آنها نیاز داریم. درحقیقت، باید از توانایی خود در فراموشی بسیاری مطالب، خوشحال و راضی باشیم. افرادی که حافظه خارق.العاده.ای دارند چندان خوشبخت نیستند. آنها ترجیح می.دهند که بیشتر خاطرات خود را فراموش نمایند! در کار طبیعی حافظه، یک توازن طبیعی بین "به خاطرسپاری" و "فراموشی" وجود دارد. الکساندر چیز می.گوید: "حافظه همان چیزی است که با کمک آن ما فراموش می.کنیم"
در این مقاله شما آشنایی مختصری با تعریف حافظه و انواع آن پیدا خواهید کرد. در ادامه راهکارهای مؤثری برای استفاده بهتر از حافظه .ارائه کرده.ایم که .از جمله .این راهکارها مي.توان به تصاویر ذهنی و تجسم عینی، توجه .انتخابگر، تکنیک تصور اشاره کرد. همچنین تکنیک.هایی نیز برای به خاطر سپاری بهتر نام.ها و چهره.ها، متون مطالعه شده .از جمله متون درسی یا غیردرسی در اختیار گذاشته.ایم و در پایان با راههای مؤثری برای مقابله با حواس پرتی آشنا خواهید شد. امیدواریم که. این مقاله بتواند شما را در به کارگیری بهینه حافظه یاری دهد. باید توجه داشت که تقویت حافظه نیز مانند یادگیری هر مهارت دیگری نیاز به تمرین و ممارست دارد. و فقط با تمرین کردن مداوم است که می.توانید به نتیجه دلخواه خود دست یابید.
در سطح سوم مي.خوانيد:
- حافظه
- حافظه چیست؟
- حافظه خلاق
- اطلاعاتی درباره حافظه
- هنگام فراموشی چه رخ می.دهد؟
- ضبط و ثبت اطلاعات درحافظه
- استخراج و اقتباس اطلاعات از حافظه
- تصاویر ذهنی و تجسم عینی
- بازآفرینی تصورات بصری
- توجه. انتخابگر
- دخالت دادن عاطفه
- آگاهی و ادراک منطقی
- تکنیک تصور
- به خاطر سپردن نام.ها و چهره.ها
- مطالعه و به خاطر سپردن آنچه خوانده.ایم
- به کار بردن تصاویر ذهنی
- متد Q3poc
- مطالعه با شیوه SQ-3R
- حواس پرتی
- مشارکت تصورات بصری
- استفاده .از راهنماهای بصری
- ترتیب و نظم
- استراحت برای ذهن
قیمت : 18000 ریال
برای خریدن این مقاله کلیک کنید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]