واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: رفتار شناسی سگ ها در زمان آموزش
در اولین نگاه اینگونه به نظر می رسد که می توان هر نژاد از سگ ها را به منظور های متفاوت تربیت و به کارگیری کرد و این در حالیست که خصوصیات نژادی و رفتاری سگ ها با یکدیگر متفاوت بوده و هر نژاد ویژگی های ذهنی و جسمی خاص خویش و به تبع آن کاربردهای مخصوص به خود را دارد و بررسی این موضوعات، علم رفتار شناسی را تشکیل می دهد.
بارها در این مدت که به کار تربیت سگ مشغول هستم مراجعین از من این سئوال را می پرسند که سگ ما در چند جلسه آموزش ها را فرا می گیرد!
این سئوال واقعا پاسخی جز توانایی سگ ندارد.
سگ ها نیز مانند انسان ها از ضریب هوشی متفاوتی برخوردار می باشند و در اثر تمیرین و ممارست بر توانایی هایشان افزوده می شود. و این بسیار مهم است که آموزش ها با فیزیک بدنی سگ هماهنگ باشد در غیر این صورت ممکن است صدمات جبران ناپذیری بر سگ وارد شود. مثلا سگ هایی که دارای جثه های بزرگ با پاهای بلند هستند اصلا نباید زمان طولانی از آنها بخواهیم روی دو پا ایستاده بمانند، این فرمان باعث ایجاد فشار بر روی رباط های پا می شود. و یا برای سگ های کوچک که قدرت فک پایینی دارند نباید از آموزش های سگ های گارد استفاده کرد و از آن ها توقع حمله و گاز گرفتن را داشت.
تربیت سگ یعنی بهترین استفاده از توانایی های جسمی و ذهنی سگ نه براوره کردن توقعات صاحب سگ.
رفتارشناسی سگ ها برای مربیان آن ها حایز اهمیت ویژه ای می باشد چرا که پیش بینی رفتار و حرکات سگ، در موقعیت ها و حالات مختلف نقش بسیار مهمی را در چگونگی ارتباط با وی ایفا می نماید و این در حالی است که اگر انتظار رفتاری باثبات و مشخص از سگ می رود، توجه دقیق به خلوص نژادی یا دقیق تر بگویم خلوص ژنتیکی حیوان بسیار مهم جلوه می نماید، در حالت کلی رفتارهای هر سگی متاثر از دو عامل مهم ژنتیک و محیط می باشد که عامل اول وراثتی بوده و عامل دوم اکتسابی می باشد، مسائل ژنتیکی خود موضوع بسیار مهمی است که در امر انتخاب نژاد سگ جهت به کارگیری در ماموریت های مخلف نقش ویژهای دارد علی الخصوص در انتخاب سگ های پلیس، سگ های جستجو و نجات و ...
سگ ها بسیاری از نیروها و انرژی های بیرونی را که انسان قادر به جذب و دریافت آن ها نمی باشند، دریافت نموده و نسبت به آن ها واکنش نشان می دهند، بی قراری و پارس سگ ها قبل از زلزله و طوفان رفتارهایی است که قرن ها آدمی را مجذوب خود ساخته است، سگ ها در موقعیت های مختلف رفتارهای متفاوتی از خویش نشان می دهند که هر یک در جای خود قابل برسی و تحلیل علمی و عملی است.
به عنوان مثال درک نمودن حس ترس یکی از ویژگی های جالب سگ ها می باشد. به طوریکه اگر فردی از سگی بترسد و از جلوی او فرار کند حیوان بلافاصله واکنش نشان داده و اقدام به پارس کردن و تعقیب او خواهد نمود.
بارها و بارها این دو توصیه را درباره سگ ها شنیدیم ((که اگر سگ به سمت شما حرکت کرد فرار نکنید و یا اگر از سگ بترسید شما را گاز خواهد گرفت.)) می دانید علت این توصیه ها چیست؟
علت آن است که سگ ها اشیای متحرک را هدفی برای تعقیب نمودن محسوب می نمایند و در واقع این یک رفتار غریزی برایشان محسوب می گردد لذا در این موارد حفظ خونسردی و آرامش بهترین عکس العمل در مقابل سگ ها می باشد.
انسان در حالت ترس امواج الکترومغناطیسی خاصی از پیشانی خود ساطع می نماید که سگ ها قادر به دریافت و حس این امواج هستند که در این حالت سگ ها واکنش خویش را ابتدا با پارس نمودن و سپس تعقیب و گاز گرفتن نشان می دهند.
هرگز نباید به محوطه نگهبانی سگ های نگهبان بدون اطلاع و حضور صاحب سگ نزدیک شد چرا که حیوان شما را به عنوان یک دشمن تصور نموده و حالت حمله را اتخاذ خواهد کرد و باز به خاطر داشته باشید که نزدیک شدن بی محابا به سگ های چوپان و سگ های پلیس عواقب خطرناکی را در پی خوهد داشت و این مساله با لحاظ نمودن آموزش های خاص این سگ ها و رفتار شناسی آنها اهمیت خود را بیشتر نمایان می کند.
زبان بدن در سگ ها ( Body Language )
توجه به موضوع زبان بدن ( Body Language ) در خصوص سگ ها مبحث ویژه ای است که هیچ مربی نباید از آن غافل شود و همواره باید به این نوع از ارتباط توجه خاصی داشته باشد.
حرکات و حالات مختلف بدنی سگ بیانگر احساسات عاطفی و حتی طرز تفکر حیوان در لحظات خاص می باشد، سگ ها همواره با چشمانشان با آدمی سخن می گویند و این یک واقعیت است نه یک بیان لطیف شاعرانه.
نوع نگاه حیوان در شرایط مختلف معانی متفاوتی را به فرد منتقل می نماید، سگی که با تکان دادن دم و نگاه خیره به صاحبش می نگرد و یا سگی که مسیر نگاهش را از چشمان صاحبش می دزدد و سر به زیر می اندازد و یا سگی که خیره و با نمایش دندان هایش و با حالت غرغر به فردمی نگرد، هر یک از این حالات معنی و مفهوم خاص خویش را دارد و حتی نوع جست و جیز و راه رفتن و دویدن سگ هر کدام دنیایی از معانی را به آدمی منتقل می نماید.
اینجانب عمیقا بر این باورم که حس و درک رفتار های سگ در لحظات و شرایط متفاوت رابطه مستقیم با حالات روحی و روانی صاحبش و چشم دل او دارد.
سگ ها متناسب با ویژگی های نژادیشان رفتار و حرکات خاص خویش را دارند، ژرمن ها نسبت به غریبه ها محتاط می باشند اما در عین حال اولین صاحب خود را به عنوان یک دوست در سراسر زندگیشان به حساب می آورند، آنها چیزهایی را که یاد می گیرند هرگز فراموش نمی کنند و آرامش و امنیت را در کنار صاحب خود تجربه می نمایند و یا نژاد دابرمن در عین مشکوک بودن به غریبه ها نسب به اعضای خانواده آرام و پر احساس بوده و صاحبی پرانرژی را به چالش می طلبند اما در صحنه کارزار با اشاره ابروی صاحبش رفتاری جسورانه و تا حد فدای جانش به نمایش می گذارد و یا انواع مستیف ها خصوصا مستیف تبتی علیرغم این که طبیعت درنده خویی دارند در صورتیکه درست تربیت شوند رفتاری اطاعت آمیز و فداکارانه نسبت به صاحبان داشته اما در مقابل غریبه ها و حیوانات درنده مانند گرگ و ... بسیار پرخاشگر، درنده خو و بی رحم می باشند. نژاد بول داگ علرغم داشتن ظاهر خشن و ترسناک، رابطه خوبی با کودکان دارند و برخلاف پیشنه خونریزشان، رفتاری اجتماعی خویشایندی را از خود بروز می دهند.
توجه دقیق به خصوصیات نژادی سگ ها و رفتارهایشان دارندگان سگ ها را در جهت رسیدن به یک درک متقابل و در نهایت تربیت صحیح حیوان یاری می نماید و این نکته ای است که نباید از چشم هیچ مربی و صاحب سگی دور بماند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 435]