واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
با گذشت 5 روز از امضاي توافقنامه سهجانبه تهران، ميان ايران، برزيل و تركيه كه از تبادل سوخت هستهاي مورد نياز ايران در خاك تركيه حمايت ميكند، 2 رويكرد عمده در قبال آن شكل گرفته و بانيان هر رويكرد، به دنبال افزايش حمايت كشورهاي مختلف از ايده مورد نظر خود هستند.
در يك طرف، كشور آمريكا قرار دارد كه به همراه برخي متحدان غربي خود از جمله فرانسه و آلمان، بلافاصله پس از امضاي توافقنامه سهجانبه ميان ايران، برزيل و تركيه، آن را ناكافي ميداند و با تاكيد بر اينكه تهران بايد غنيسازي اورانيوم را متوقف كند، پيشنويس قطعنامه تحريمي جديدي را ميان اعضاي دائم شوراي امنيت سازمان ملل متحد توزيع كرده است.
اما در رويكرد ديگر كه حاميان آن در حال افزايشهستند، كشورهاي مستقلي قرار دارند كه توافقنامه تهران را فرصت مناسبي براي غرب ميدانند و معتقدند كه اين توافقنامه، جايي براي اعمال تحريمهاي جديد عليه جمهوري اسلامي ايران باقي نگذاشته است. تهران كه از مدتها قبل، مخالفت خود را با تصميمگيري چند كشور محدود براي ديگر كشورها، اعلام كرده است با امضاي توافقنامه سهجانبه، شرايطي را فراهم كرد تا ضمن برطرف شدن بهانههاي غرب در خصوص فعاليتهاي هستهاي جمهوري اسلامي ايران، كشورهاي مستقل فرصتي پيدا كنند تا نقش از دست رفته خود را در مسائل بينالمللي بازيابند.نامه برزيل و تركيه به شوراي امنيت مقامات 2 كشور برزيل و تركيه كه دوشنبه گذشته به نمايندگي از كشورهاي مستقل جهان، امضاي خود را بر پاي توافقنامه سهجانبه با تهران گذاشتند از آن روز به بعد به اشكال مختلف از جمله صدور بيانيه، سخنراني و گفتگو با مقامات ساير كشورها بر ضرورت اجراييشدن اين توافقنامه تاكيد كرده و هر گونه تحريم جديد عليه ايران را بياساس دانستهاند.در همين زمينه خبرگزاري فرانسه طي گزارشي اعلام كرد، برازيليا و آنكارا طي نامهاي مشترك به شوراي امنيت سازمان ملل متحد، نسبت به هرگونه حركت به سمت تحريمهاي جديد عليه ايران هشدار دادهاند.
احمد داوود اوغلو و سلسو آموريم، وزيران خارجه تركيه و برزيل كه كشورهايشان در حال حاضر عضو شوراي امنيت هستند، در اين بيانيه اعلام كردهاند: اكنون زمان ارائه فرصتي براي مذاكره رسيده است و بايد از دست زدن به هر اقدامي كه به اين راه حل آسيب برساند، پرهيز كرد.
بانكيمون، دبيركل سازمان ملل ديروز بيانيه تهران را ابتكاري مهم خواند و ابراز اميدواري كرد بيانيه مشترك ايران، تركيه و برزيل در خصوص مبادله سوخت بتواند راهحلي براي مناقشه غرب بر سر برنامه هستهاي ايران باشد.
وزارت خارجه تركيه همچنين در بيانيه جداگانهاي كه دومين بيانيه اين وزارتخانه بعد از امضاي توافقنامه سهجانبه تهران است، تاكيد كرد: بيانيه تهران براي جامعه بينالملل بسيار حائز اهميت است و اين فرصت نبايد از دست داده شود.
در اين بيانيه از جامعه بينالملل خواسته شده است براي رسيدن به راهحل نهايي و مسالمتآميز در مساله هستهاي ايران، از فضاي مثبتي كه به دنبال امضاي بيانيه تهران آفريده شده، به بهترين نحو استفاده شود.
حمايت پاكستان از بيانيه تهران رجب طيب اردوغان، نخستوزير تركيه نيز كه به عنوان بالاترين مقام تركيه در مذاكرات تهران حضور داشت، گفتگوهايي را با مقامات كشورهاي مختلف انجام داده تا حمايت آنها را از بيانيه تهران جلب كند.
يوسف رضا گيلاني، نخستوزير پاكستان، در گفتگويي كه در همين راستا با وي انجام شده است ضمن حمايت از بيانيه مشترك تهران، بر حل مسالمتآميز موضوع هستهاي ايران تاكيد كرده است.به گزارش واحد مركزي خبر و به نقل از روزنامه نيشن پاكستان، گيلاني در مكالمه تلفني خود با اردوغان گفت: پاكستان همواره از حقوق هستهاي جمهوري اسلامي ايران براي فعاليت در حوزه صلحآميز و علمي كه در ان.پي.تي ذكر شدهاند، حمايت كرده است و به اين حمايتها ادامه ميدهد.
استقبال ژاپن و انجام مشورتهايي با مقامات برزيلي مقامات برزيلي نيز كه پاي ديگر توافقنامه تهران هستند، مذاكراتي را در جهت حمايت از اين توافقنامه انجام دادهاند.
در همين زمينه وزير خارجه برزيل، در گفتگو با كاتسويا اوكادا، همتاي ژاپني خود، توافقنامه تهران را فرصت مناسبي براي حل مسالمتآميز پرونده هستهاي ايران دانسته و وزير خارجه ژاپن هم با استقبال از اين بيانيه موافقت كرده است تا در اين زمينه با مقامات برزيلي به مشورتهاي نزديكي بپردازند.
اوكادا كه كشورش عضو شوراي امنيت است، ضمن مهم ارزيابي كردن توافق سهجانبه ايران، برزيل و تركيه خاطرنشان كرد مهمترين اصل در توافق به دست آمده ميان اين سه كشور، اجراي بيانيه مشترك است كه بر اساس آن ايران با ارسال 1200كيلوگرم اورانيوم غني شده در سطح پايين خود به تركيه موافقت كرده است.اوكادا پيش از اين نيز با وزير امور خارجه تركيه تلفني گفتگو كرده بود.
لولا داسيلوا، رئيسجمهوري برزيل هم با مخالفت مجدد با اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران گفت: ايران با توافق اخير نشان داد كه قصد مذاكره دارد، بنابراين كشورهاي ابرقدرت بايد براي اجرايي شدن تعهدات خود با ايران وارد مذاكره شوند.
ارسال نامه ايران به آژانس همزمان با حمايت كشور هاي مختلف از توافقنامه تهران؛ رئيس سازمان انرژي اتمي جمهوري اسلامي ايران گفت: نامه بيانيه تهران آماده شده است و بزودي به آژانس بينالمللي انرژي اتمي ارسال ميشود.
به گزارش واحد مركزي خبر، علياكبر صالحي در برنامه گفتگوي ويژه خبري شبكه دو سيما همچنين گفت : آخرين تست نيروگاه اتمي بوشهر تا 15 روز ديگر به پايان ميرسد.
وي افزود: پس از پايان اين تست با بازبيني تجهيزات و انتقال سوخت، نيروگاه راهاندازي ميشود.
حمايت سازمان كنفرانس اسلامي از بيانيه تهران مقامات جمهوري اسلامي ايران هم بيكار ننشسته و از بسترهاي موجود بينالمللي براي كسب حمايت كشورهاي مستقل از توافقنامه تهران استفاده ميكنند.
وزارت امورخارجه كشورمان بر همين اساس با رايزنيهايي كه در اجلاس 3 روزه وزيران خارجه كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي در تاجيكستان داشت، موفق شد تا بندي از بيانيه پاياني اين اجلاس را به حمايت از توافقنامه تهران اختصاص دهد.
بر اساس اين بند از بيانيه اجلاس تاجيكستان، كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي ضمن حمايت خود از توافقنامه تهران، آن را گام مثبتي از سوي ايران براي حل موضوع هستهاي اين كشور ارزيابي كردند.
منوچهر متكي وزير امورخارجه كشورمان كه در اين اجلاس شركت كرده بود حمايت اعضاي سازمان كنفرانس اسلامي را از توافقنامه تهران بسيار مهم دانست و گفت: اين موضوع گوياي رويكرد منطقي تهران در قبال مسائل هستهاي است.
علاوه بر حمايت كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي از توافقنامه تهران كه در قالب يك پاراگراف از بيانيه پاياني اجلاس تاجيكستان انجام شد، اكملالدين احسان اوغلو، دبيركل سازمان كنفرانس اسلامي در نشستي مطبوعاتي گفت: بيانيه سهجانبه مبادله سوخت هستهاي تهران، فضاي مناسبي براي توافقهاي بعدي در اين زمينه ايجاد ميكند و جلوي اعمال نامطلوب را ميگيرد.
وي با بيان اينكه همه كشورهاي جهان حق دارند از انرژي صلحآميز هستهاي استفاده كنند، گفت: امضاي توافقنامه تهران، حمايت جامعه جهاني را به دست آورد.
الخان پالوخوف، سخنگوي وزارت امورخارجه جمهوري آذربايجان نيز استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي را حق مسلم كشورها دانست و تاكيد كرد: از توافق سهجانبه ايران، تركيه و برزيل حمايت ميكنيم و خواستار تعميق روابط دوستانه با كشورهاي همسايه بويژه جمهوري اسلامي ايران هستيم.
جاسم محمد الخرافي، رئيس مجلس كويت هم كه به جمهوري اسلامي ايران سفر كرده است در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي به امضاي بيانيه مشترك ميان تركيه، برزيل و ايران اشاره كرد و گفت: اين گفتگوها ميتواند به جاي رفتارهاي تنشزا موجب ايجاد ثبات و امنيت در منطقه شود.
توافقتهران راه اعمال هرگونه تحريم را بست در همين حال نتايج يك نظرسنجي در پايگاه اطلاعرساني الجزيره نشان ميدهد به اعتقاد شركتكنندگان در اين نظرسنجي، با توجه به توافقنامه تهران ديگر دليلي براي اعمال تحريمهاي جديد در مورد جمهوري اسلامي ايران وجود ندارد. به گزارش ايرنا، در اين نظرسنجي كه به مدت 3 روز در پايگاه الجزيره نت قرار داشت، 7/80 درصد شركتكنندگان به اين سوال كه آيا با توجه به توافقنامه تهران، دليلي براي اعمال تحريمهاي ضد ايراني وجود دارد، پاسخ منفي دادهاند.
غنيسازي متوقف نميشود علياصغر سلطانيه، نماينده كشورمان در آژانس بينالمللي انرژي اتمي هم تصميمات شوراي امنيت درباره جمهوري اسلامي ايران را اشتباهي تاريخي خواند و تاكيد كرد: ايران در هيچ شرايطي غنيسازي اورانيوم را متوقف نميكند.
آيتالله احمد جنتي، خطيب جمعه موقت تهران نيز در نمازجمعه ديروز گفت: با صدور بيانيه تهران، توپ در زمين غرب قرار گرفت و با بنبستي كه براي آنها به وجود آمد، ديگر حرفي براي گفتن ندارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]