واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: اعداد اعلام شده درخصوص ميزان كسري بودجه واقعي نيست
مناقشه در ميزان كسري بودجه
گروه اقتصادي- نيمه دوم سال براي تيم اقتصادي دولت و نمايندگان مجلس، يادآور روزهاي تقديم لوايح اصلاحيه قانون بودجه سال قبل و تدوين و ارائه لايحه بودجه براي سال آينده است اما به دليل مشكلات مختلفي كه در سال جاري و سال گذشته به دليل كمبود بارش ها و خشكسالي و در عين حال بحث سهميه بندي بنزين و افزايش قيمت اين فرآورده نفتي در كشور ايجاد شد و همچنين كمبود سوخت زمستاني و سرمازدگي محصولات كشاورزي، مسئله كسري بودجه امسال بيش از سالهاي قبل محل جدال بين نمايندگان مجلس و مسئولين دولتي است تا جايي كه نمايندگان بارها در جلسات مختلف ارقامي را به عنوان كسري بودجه اعلام كرده اند اما در مقابل معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري، عدد دقيق و قطعي در اين زمينه اعلام نكرده است.
اولين بار 2 ماه پيش بود كه محمدرضا باهنر در جلسه بررسي 2 فوريت لايحه 15 هزار ميلياردي برداشت از حساب ذخيره ارزي براي پرداخت بدهي دولت به بانكها، ميزان كسري بودجه سال جاري را حدود 30 ميليارد دلار اعلام كرد. البته اين رقم در همان زمان نيز كه وزارت آموزش و پرورش به دنبال كسري بودجه 5 هزار و 70 ميليارد توماني خود رد مجلس بود، از طرف ساير نمايندگان رد شده و رقم بالايي عنوان شد كه در محاسبات دولت نمي توانست وجود داشته باشد اما كاهش بودجه عمراني مورد نياز دولت در سال 87 و بعد از آن، عدم موافقت مجلس با برداشت از حساب ذخيره ارزي براي جبران خسارات ناشي از خشكسالي و سرمازدگي سال پيش،ميزان دقيق كسري بودجه را با ابهاماتي مواجه ساخت.
اما بحث كسري بودجه چنان در ميان دولت و مجلس بالا گرفت كه در روزهاي پاياني مهر ماه ممبيني، معاون بودجه معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري با حضور در جمع خبرنگاران با بيان اينكه لايحه 15 هزار ميليارد توماني پرداخت بدهي بانكها، كسري بودجه به حساب نميآيد، اعلام كرد: بدون احتساب بودجه واردات بنزين، دولت در سال جاري 7 هزار ميليارد تومان كسري بودجه دارد كه با اصلاحيه قابل تأمين است. البته همين رقم نيز مورد نظر برخي از ناظران اقتصادي نبود و در حالي كه دولت اعتقاد داشت نيازي به ارائه لايحه براي متمم بودجه به مجلس نيست، برخي نمايندگان كه به دنبال انتقاد از دولت به دليل رقم كسري بودجه هستند، معتقدند رقم كسري بودجه بالاتر از اين رقم بوده و نمي توان با اصلاحيه در قانون بودجه به جبران كسري موجود پرداخت.
اما غلامحسين رضواني، قائم مقام معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري در گفت و گو با رجانيوز درباره بحث كسري بودجه و زودهنگام بودن طرح اين بحث در مجلس گفت: در بودجه سال 87 براي اولين بار از سوي افرادي كه در مجلس داعيه قانونگرايي دارند، بودجه مورد انتقاد قرار گرفت و بلافاصله پس از تصويب نيز جوي به راه افتاد كه بودجه تورم زاست. اما مجلسي كه ادعا مي كرد اين بودجه تورم زاست،آن را تصويب كرد و مجلس ادعا كرد كه با وجود اينكه اين بودجه را در بخش عمراني تورم زا مي دانسته اما متأسفانه آن را تصويب كرده است و ادعا شد ظرفيت اجرايي كشور كمتر از چيزي است كه بودجه عمراني به آن تخصيص داده شده است.
وي افزود: با وجود اينكه رييس جمهور بارها در مورد اين بودجه و به خصوص بخش عمراني اش به مجلس توضيح داد، اما باز هم تغييراتي در رديف بودجه ها به وجود آمد.
رضواني با بيان اينكه دولت با قبول و تحمل فشارها نظر داشت كه بودجه هاي هزينه اي و جاري انقباضي و در مقابل بودجه عمراني انبساطي باشد، گفت: تحقق بودجه در بخش هزينه اي و عمراني موكول به تحقق درآمدهاست و چون درآمدها تحققشان قطعي نيست، دولت در حال حاضر تلاش مي كند، در تخصيص ها به اين مطلب بيشتر توجه داشته باشد به طوري كه متناسب با تحقق درآمدها هزينه كند اما مشكلي كه پيش مي آيد اينجاست كه وقتي هزينه اي را تصويب كرديم، نمي توانيم به بهانه عدم تحقق درآمدها از انجام آن شانه خالي كنيم.
وي همچنين به پديده خشكسالي و سرمازدگي كه سال گذشته در كشور رخ داد، اشاره كرد و گفت: اين پديده ها غيرمتعارف بود و ربطي به بودجه نداشت اما خشكسالي باعث شده كه ما دوباره به فاز واردات گندم وارد شويم. در سال گذشته قبل از اينكه در واقع وارد سال جديد شويم هيچ كس توجه نكرد كه ما ممكن است خشكسالي داشته باشيم و لايحه بودجه را نيز دولت به دليل اينكه نمايندگان انتخابات مجلس را پيش رو داشتند، زودتر به مجلس داد و اين مزيد بر علت شد كه ما پيش بيني دقيقي از ميزان كسري بودجه به اين دليل نداشته باشيم. اين يك پديده استثنايي بود اما ساير موارد كسري بودجه كسري هاي معمولي و عادي است كه هر دولتي ممكن است پس از تصويب بودجه، برخي عدم تحقق ها در درآمدهايش را داشته باشد.
وي تصريح كرد: با اين حال فعلاً زود است كه كسي بگويد كسري هست و يا چه مقدار هست؟ برخي نمايندگان با سابقه چندين دوره نمايندگي، بعيد است كه بخواهند از الان در مورد كسري بودجه سخن بگويند.
رضواني خاطر نشان كرد: در معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري با وجود اينكه بحث هاي كارشناسي زيادي در خصوص كسري بودجه صورت گرفته، هنوز هيچ كس نظر قطعي نمي تواند در اين خصوص بدهد و نمايندگان بايد خودشان توضيح دهند كه مبناي كارشناسي ارقامي مانند 30 هزار ميليارد تومان براي كسري بودجه كجاست.
اما جعفر قادري، عضو كميسيون برنامه وبودجه مجلس نيز با بيان اينكه كسري بودجه بيشتر از آن مقداري است كه معاون بودجه معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور اعلام كرده است، در عين حال گفت: البته مبالغ ديگر را شايد نتوان به عنوان كسري بودجه دانست و بايد در زمره ارقامي دانست كه مي توان با اصلاح قانون بودجه به آنها دست پيدا كرد.
نماينده مردم شيراز در خانه ملت با بيان اين مطلب افزود: كسري بودجه فقط در بخش آموزش و پرورش 6000 ميليارد تومان است كه بيشتر اين كسري در دولت نيز در همين زمينه ديده شده است.
عضو كميسيون برنامه و بودجه همچنين با اشاره به مبلغ 15 هزار ميليارد تومان بدهي دولت به بانكها، آن را جزء كسري بودجه ندانست و گفت: با اين حال با توجه به كاهش قيمت نفت و كاهش موجودي حساب ذخيره ارزي، مصلحت نيست از حساب ذخيره ارزي براي اين مسئله برداشت شود.
اما حجت الاسلام مصباحي مقدم، رييس كميسيون اقتصادي مجلس با اشاره به ميزان بدهكاري هاي دولت به فرهنگيان و كاركنان بهداشت و درمان، ميزان كسري بودجحه را رقمي بين 7 تا 8 هزار ميليارد تومان اعلام كرد و افزود: ما هم دقيقاً از ميزان كسري بودجه خبر نداريم اما به نظر مي رسد كه كسري بودجه واقعي حدود 8 هزار ميليارد تومان باشد.
وي با بيان اينكه اين رقم منوط به اين است كه دولت تا پايان سال تعهد جديدي براي خود درست نكند، گفت: 6 هزار ميليارد تومان كسري بودجه آموزش و پرورش است و دو هزار ميليارد هم بهداشت و درمان و در جاهاي ديگر اگر به مبالغي نياز هست، نمي توان اسم كسري بودجه را روي آن گذاشت.
محمد حسين فرهنگي نايب رييس اول كميسيون برنامه وبودجه مجلس نيز با بيان اينكه در اجراي مديريت خدمات كشوري، پرداخت حقوق فرهنگيان و كاركنان بهداشت و درمان، اعتبارات دانشگاهها و واردات بنزين كمبودها و مشكلاتي وجود دارد، گفت: اما اينكه اينها چه اعداد و ارقامي است، دولت بايد نظر بدهد و نظر برخي نمايندگان در خصوص كسري 20 تا 30 هزار ميليارد توماني درست نيست.
نظرات كاربران:
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]