واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تشريح دلايل توقف ماليات برارزش افزوده در گفتوگوي فارس با بيدآباد برخي بازاريان از ترس شفافشدن عمليات مالي خود به وحشت افتادند
خبرگزاري فارس: يك كارشناس اقتصادي گفت: بررسي سازمان امور مالياتي نشان داده كه بازاريان مطرح در ايران از چنان حجم عمليات مالي برخوردارند كه فقط چند نفر آنها ميتوانند 90 درصد درآمد مالياتي را تامين نمايند ولي همين درصد اندك، علاقه اي به شفاف نمودن وضعيت مالي خود ندارند و با ماليات با ارزش افزوده مخالفند.
بيژن بيدآباد در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس اظهار داشت: تكامل مالياتي كشورهاي جهان نهايتا به نظام ماليات بر ارزش افزوده در چند دهه اخير انجاميد كه اين نظام مالياتي، ملاحظات خاص عمليات مالي معاصر را مي تواند در چارچوب مسايل مالياتي مدنظر قرار دهد.
وي با بيان اينكه در دوران اخير عمليات مالي به شدت پيچيده شده و نظامهاي مالياتي قديم پاسخگوي اخذ ماليات نيست افزود: از يك سو نظامهاي مالياتي بايد به سمت عدالت مالياتي حركت كنند يعني بايد طبق ضوابط قانون و متناسب با ميزان درآمد فرد از او ماليات كسب نمايد.
اين كارشناس اقتصادي با بيان اينكه فلسفه ماليات در كشورهاي مختلف متفاوت است ولي عدالت مالياتي مورد توافق همگان است گفت: عدالت مالياتي به معناي اين است كه افرادي كه درآمد بالاتري دارند بايد به طور شفاف درآمد آنها محاسبه شود و از آنها ماليات اخذ گردد.
وي با يادآوري اين نكته كه تعداد موديان مالياتي همچنان رو به افزايش است تاكيد كرد: بايد ابزارهاي مكانيزه براي محاسبه ماليات منطبق با شيوه هاي عملياتي مالياتي فراهم شود.
بيدآباد در بحث فساد مالياتي اظهارداشت: فساد مالياتي ناشي از تباني مودي و مامور ماليات است كه چنانچه ضوابط مالياتي مشخص نباشد مودي و مامور ماليات مي توانند تباني كنند و در نتيجه به حقوق دولت لطمه وارد شود.
وي افزود: همه اين موارد ويژگيهايي هستند كه ماليات بر ارزش افزوده را به عنوان يك روش مالياتي مدرن مطرح ساخت و اين روش مالياتي مورد قبول كشورهاي پيشرفته جهان قرار گرفت و حتي بين خود توافق نمودند، فردي كه در چند كشور عمليات مالي انجام مي دهد، در هر كدام از آنها اقدام به پرداخت ماليات بر ارزش افزوده نمايد، در كشورهاي ديگر در ارتباط با آن كالا يا فعاليت معافيت مالياتي خواهد داشت.
* ماليات بر ارزش افزوده زمينه ساز شفافيت، صحت و سرعت مالياتي است
اين كارشناس اقتصادي با بيان اينكه در حاشيه فعاليتهاي سازمان تجارت جهاني اين موضوع نيز به عنوان يك استاندارد مالياتي پذيرفته شد و تسهيلات مالياتي بين المللي زيادي براي آن قائل گرديدند افزود: در نتيجه ماليات بر ارزش افزوده به عنوان يك ماليات فراگير و بين المللي زمينه ساز شفافيت، صحت و سرعت مالياتي و يكساني قوانين و مقررات آن در سطح جهاني شد.
وي افزود: ماليات بر ارزش افزوده اساسا وظيفه دارد، درآمد افراد ناشي از فروش و از سوي ديگر هزينه هاي ناشي از خريد را محاسبه و با كسر درآمد حاصل از هزينه، ماليات را بر خالص سود يا همان ارزش افزوده ببندد.
بيدآباد اضافه كرد: براي اينكه هر مودي، ماليات خود را كمتر بدهد لازم است كه از فروشنده و خريدار كالا به او اسناد موثق دريافت نمايد و همينطور افراد فروشنده و خريدار لازم است تا بايد ديگر معامله كنندگان اين رفتار را داشته باشند.
وي افزود: براين اساس تمام عمليات دريافت و پرداخت مالي بايد منطبق بر اسناد معامله و اسناد معامله قابل ارائه به سازمان مالياتي باشد.
اين كارشناس اقتصادي ادامه داد: چنانچه فردي از دريافت فاكتور تعلل نمايد، چون هزينه آن بدون سند مي گردد بايد ماليات بيشتري بپردازد، لذا كليه معاملات بدينگونه شفاف و ثبت مي شود.
* معترضين از شفافيت مالياتي واهمه دارند
وي با بيان اينكه مساله اساسي كه در هفته هاي اخير موجب اعتراض بسياري از بازاريان شد، همين شفافيت مالياتي است افزود: چنانچه نظام ماليات بر ارزش افزوده فعال گردد، عمليات مالي تجار الزاما بايد ثبت گردد و تجار پرمعامله تمايلي به اين كار ندارند.
بيدآباد افزود: بررسيهاي موردي سازمان امور مالياتي نشان داده است كه رده هاي بالاي بازاريان در ايران از چنان حجم عمليات مالي برخوردارند كه فقط چندين نفر آنها كافي است كه بيش از 90 درصد درآمد مالياتي كشور را تامين نمايند ولي همين درصد اندك از تجار پردرآمد، علاقه اي به شفاف نمودن وضعيت مالي خود ندارند و علت مخالفت با ماليات با ارزش افزوده نيز در همين است.
* صاحبان منافع در بازار در دهه 70 هم كد اقتصادي را منحل كردند
وي افزود: در اوايل در دهه 1370 وزارت امور اقتصادي و دارايي اقدام به ايجاد سازمانهاي لازم براي فعال سازي ماليات مكانيزه به طريق ماليات بر ارزش افزوده نمود، در آن سال كد اقتصادي ابداع شد و لازم بود كه هر فعال اقتصادي با يك كد اقتصادي به سيستمهاي كامپيوتري معرفي شود.
اين كارشناس اقتصادي ادامه داد: بر اين اساس، هر فعالي در هر جاي ايران اقدام به معامله اي مي كرد اين معامله در كامپيوتر وزارت امور اقتصادي و دارايي قابل ثبت بود و مسلما از اين طريق، درآمد مالياتي به شدت افزايش مي يافت و فرار مالياتي به حداقل مي رسيد.
وي افزود: مخالفتهاي پشت پرده و پنهان گروههاي فشار و صاحبان منافع در بازار آنچنان به كد اقتصادي حمله كردند كه كل نظام مالياتي نوپا براي ايران را از جا كنده و كد اقتصادي را منحل نمودند.
* صاحبان منافع اجازه مكانيزه شدن نظام مالياتي را نمي دهند
بيدآباد اضافه كرد: اين پديده يك واقعه اتفاقي نبود بلكه سالهاي سال است كه صاحبان منافع اجازه نمي دهند كه نظام مالياتي ايران مكانيزه شود،زيرا ورود كامپيوتر در شبكه محاسبات مالياتي عملا فرار مالياتي را به حداقل مي رساند.
وي افزود: در سال 1350 بهترين كامپيوتر آن زمان براي شركتهاي ماشينهاي محاسب وزارت امور اقتصادي و دارايي خريداري شد ولي به هيچ وجه ماليات مكانيزه بر آن نصب نگرديد .
اين كارشناس اقتصادي گفت: در اوايل دهه 70 چندهزار دستگاه كامپيوتر مدرن آن زمان توسط شوراي انفورماتيك مستقر در وزارت امور اقتصادي و دارايي خريداري گرديد تا بتواند كد اقتصادي را فعال كند.
وي افزود: ولي همانند هفته قبل كه شاهد عقب نشيني دولت نسبت به موضع تجار بوديم همين واقعه اتفاق افتاد و در حال حاضر انديشه 40 ساله مكانيزه كردن نظام مالياتي ايران باز به تاريكخانه هاي ماليات سنتي عقب رانده شد.
* ماليات بر ارزش افزوده در بخش صنعت اجباري شود
بيدآباد در خصوص نحوه برخورد با مقابله كنندگان قانون ماليات برارزش افزوده گفت: پرونده هاي مالياتي بازاريان بزرگ به صورت خاص منطبق با استانداردهاي ماليات برارزش افزوده را بازبيني نمايد.
وي افزود: در گام بعدي بايد در بخشهاي مختلف به ويژه بخشهاي صنعتي ماليات بر ارزش افزوده را اجباري نمايد، زيرا در بخشهاي صنعتي به دليل طبيعت كارخانه داري ثبت عمليات مالي مرسوم است و در نتيجه به راحتي مي توان نظام ماليات بر ارزش افزوده را در آنجا فعال كند.
اين كارشناس اقتصادي ادامه داد: فعال شدن ماليات بر ارزش افزوده در يك بخش به دليل وابستگي عمليات مالي و لزوم دريافت و ارائه اسناد خريد و فروش،به تدريج به ساير بخشها به خصوص بازرگاني سرايت مي كند.
وي افزود: در اين موقع از روي اطلاعات موجود در بخش صنعتي حدود فعاليتهاي بخش تجاري قابل تشخيص مي گردد و در نتيجه توان مالياتي بخشهاي تجاري براي نظام مالياتي كشور شفاف تر مي گردد.
بيدآباد اضافه كرد: تحميل اين ماليات در اين شرايط بازرگانان و بازاريان را در شرايطي قرار مي دهد كه ماليات بر ارزش افزوده را بپذيرند.
وي تاكيد كرد: تعويق حتي يك روز ماليات بر ارزش افزوده به زيان كشور است.
انتهاي پيام /
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]