واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: سياست - عبور از احمدينژاد با محوريت ناطق نوري
سياست - عبور از احمدينژاد با محوريت ناطق نوري
محمدرضا يزدانپناه : «براي اصولگرايان آنچه كه مهم است گفتمان يا آرمانهاي اصولگرايي است و نه اشخاص لذا هدف غايي، حاكميت اين نگرش و نه حاكميت بلامنازع افراد است. از همين رو در راه تحكيم انديشه اصولگرايي كه برخاسته از باورهاي ديني آنان است با كسي تعارف ندارند.»
امير محبيانـ سرمقاله روزنامه رسالتـ 21 مهر 87
«قطعا احمدينژاد كانديداي اصولگرايان در انتخابات دهمين دوره رياستجمهوري خواهد بود و وجود كانديداي ديگري غير از ايشان كه جديت داشته باشد در اصولگرايان مطرح نيست. البته امكان دارد اصولگرايان انتقاداتي نيز به عملكرد دولت نهم داشته باشند ولي اين به معناي عدول يا عبور از احمدينژاد نيست.»
حسين شريعتمداري ـ سخنراني در همايش دانشجو، سياست و فرهنگ در بجنورد ـ سهشنبه 23 مهر 87
همانگونه كه اظهارات اين دو تئوريسين شاخص دو طيف مختلف جريان اصولگرا نشان ميدهد، بحث عبور از احمدينژاد در ميان اصولگرايان جدي شده است و همزمان حاميان و منتقدان دولت نهم در اردوگاه اصولگرايي را به اظهارنظرهاي واكنشي واداشته است. آنچه اين روزها از لابهلاي موضعگيريهاي اشخاص، احزاب و گروههاي مختلف اصولگرا برميآيد، سه رويكرد را در قبال حمايت يا عدم حمايت از «محمود احمدينژاد» در انتخابات آينده رياست جمهوري نشان ميدهد. از اين منظر اصولگرايان را ميتوان به مثلثي تشبيه كرد كه دو ضلع آن از هماكنون موضع خود را در قبال انتخابات آينده و نامزد مورد حمايت خود مشخص كردهاند. به عبارت دقيق بخشي از اصولگرايان شامل ستادهاي رايحه خوش خدمت و ديگر جريانات حامي دولت، احمدينژاد را نامزد قطعي و نهايي خود براي انتخابات دهم ميدانند و هيچ فرآيندي را كه طي آن لازم باشد بر سر گزينه موردنظر خود به چانهزني با ديگر رقباي درون جناحي بپردازند، به رسميت نميشناسند. اين عده معتقدند كه رياست جمهوري در جمهوري اسلامي همواره دو دورهاي بوده و به جز شرايط خاص ابتداي انقلاب، تاكنون سابقه نداشته كه رئيسجمهور چهار سال اول در دور بعدي در كاخ رياست جمهوري مستقر نباشد. علاوه بر اين به علت نگاه و خاستگاه ايدئولوژيك اين طيف كه شامل برخي اصول كليدي مانند «سادهزيستي، عدالتطلبي، مبارزه با فساد، زمينهسازي براي استقرار حكومت جهاني اسلامي، ضديت با نظام سلطه جهاني، مبارزه با اقتصاد آزاد و... است، اين اعتقاد وجود دارد كه به جز احمدينژاد، شخص ديگري كه توانايي اجرايي كردن و تحقق اين آرمانها را داشته باشد، لااقل در شرايط كنوني ميان اصولگرايان وجود ندارد و از اين رو حمايت از فرد ديگري به جاي او غيرممكن است. جمعي كه ماه گذشته با مصادره به مطلوب كردن عنوان شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب اسلامي، خود را متولي آن شورا اعلام كردند، از اين جمله هستند. «علي اسفندياري» دبير اين تشكل كه اظهاراتش در اعلام حمايت از احمدينژاد با عنوان شوراي هماهنگي، اعتراض گسترده اصولگرايان را به دنبال داشت ديروز هم در گفتوگويي تاكيد كرد كه احمدينژاد گزينه مطلوب آنها براي نامزدي در انتخابات است. وي به ايلنا گفت كه «درباره اين انتخاب، منطقي در پيش گرفتيم كه در موقع خود آن را در اختيار همه اصولگرايان قرار ميدهيم.»
هركس به جز احمدينژاد
«محمود احمدينژاد» همانقدر كه طرفداران سرسختي در ميان اصولگرايان دارد كه راضي به رياست جمهوري هيچ شخص ديگري غير از او نيستند، مخالفاني جدي و قسمخورده هم در اين جريان دارد كه تحت هيچ شرايطي حاضر به تكرار رياست او بر قوه مجريه نيستند. ائتلاف فراگير اصولگرايان و گروههاي اقماري آن مانند آبادگران جهادي، اصولگرايان اصلاحطلب، آبادگران جوان، ائتلاف حزبالله، حزب توسعه و عدالت و برخي ديگر از گروهها كه بيشتر به واسطه نزديكي به «محسن رضايي» و «محمدباقر قاليباف» شناخته شده هستند را ميتوان از جمله اين گروهها دانست. انتقادات اين دست از اصولگرايان به احمدينژاد، از مسائل سياسي و اقتصادي تا اجتماعي و ديپلماتيك را شامل ميشود. به جز شهردار تهران و دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام، ميتوان از «حسن روحاني»، «مصطفي پورمحمدي»، «محمدباقر خرازي» و ديگران، كانديداهاي بالقوه اين طيف براي رقابت با احمدينژاد هستند. «محسن رضايي» اخيرا طرحي را پيشنهاد داده بود كه بر مبناي آن تمام اصولگرايان مخالف احمدينژاد متفقا يك نفر از ميان خود به عنوان كانديداي انتخابات تعيين كرده و پستهاي كابينه به تناسب ميان چهرههاي ديگر تقسيم شود. اما بيگمان جديترين فرد در اين طيف براي رقابت با احمدينژاد، «محمدباقر قاليباف» شهردار تهران است كه تجربه يكبار رقابت با رئيسجمهور كنوني را در كارنامه خود دارد. پتانسيلهاي فردي، سياسي و اجتماعي قاليباف همواره به گونهاي بوده كه از فرداي دوم تير 84 او را به عنوان يكي از نامزدهاي قطعي انتخابات دهم رياستجمهوري در نزد تحليلگران و افكار عمومي مطرح ميساخت. همين مسئله هم بود كه حاميان دولت را ترغيب ميكرد از تمام ابزار و امكانات خود براي از ميدان بهدر كردن او استفاده كنند. در اين راستا اوايل تابستان گذشته، خبري دررسانههاي نزديك به دولت منشتر شد كه در آن از دستور مقام معظم رهبري به قاليباف براي ارائه طرحي پنجساله به منظور مديريت شهر تهران خبر داده شد. اين خبر توسط قاليباف و شهرداران او تكذيب شد. با وجود اين اصولگرايان منتقد تاكنون چندينبار اعلام كردهاند كه حتي اگر در نهايت قاليباف از شركت در انتخابات خودداري كرد، باز هم فرصت انتخابات را از دست نخواهند داد. «محمد خوشچهره» از سران جريان اصولگرايان مستقل اخيرا از تعدد كانديداهاي اصولگرا در انتخابات استقبال كرده بود. «حسين كنعانيمقدم» سخنگوي ائتلاف حزبالله هم ديروز گفت كه «اگر برخي از گروههاي اصولگرا بر حمايت تمام اصولگرايان از آقاي احمدينژاد پافشاري كند، باعث ايجاد اختلاف در بين اصولگرايان ميشوند.»
احيا با ناطقنوري
ضلع سوم مثلث راستگرايان را اصولگرايان سنتي ترجيح ميدهند. احزاب، گروهها و چهرههايي كه در مجموعه جبهه پيروان خط امام و رهبري قرار دارند و هويت خود را از پيوند سياسي ميان بازار و روحانيت سنتي اخذ ميكنند. اين طيف در انتخابات گذشته رياست جمهوري از «علي لاريجاني» كه كانديداي نهايي شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب بود حمايت كردند اما تجربه آن انتخابات و احساس فقدان شخصيتي كه توانايي پيروزي در برابر احمدينژاد را داشته باشد، آنها را به نوعي سردرگمي در تاكتيكها و استراتژيها دچار كرده است. اصولگرايان سنتي از يكسو تلاش دارند تا خود را «حامي اصولي» دولت نهم معرفي كنند و از سوي ديگر آنقدر با فرزندان ناخلف جوان خود در قوه مجريه و بدنه حمايتكننده آن داراي اختلافنظرات عميق هستند كه تحمل ادامه روند كنوني را هم ندارند. از سوي ديگر، كنارهگيري «علياكبر ناطقنوري» از مديريت اين جريان كه به دنبال اهانتهاي برخي اصولگرايان رخ داد نيز، آن را به خلأ رهبري دچار كرد كه امكان نقشآفريني و دخالت در عرصه تصميمسازي اصولگريان را از آنها سلب كرد. اينگونه بود كه زمزمههاي بازگشت ناطقنوري اندكاندك در محافل سياسي- خبري راست سنتي مطرح شد تا شايد بازگشت او نقاط ضعف اين دسته از اصولگرايان را پوشش دهد. اين در حالي است كه برخي منابع داخلي اصولگرايان ميگويند حتي احتمال اين وجود دارد كه با شكست دولت در اجراي طرح تحول اقتصادي، نام رئيس دفتر بازرسي بيت رهبري به عنوان نامزد انتخابات هم مطرح شود. خبرگزاري فارس (از رسانههاي حامي دولت) ديروز با اعلام اين خبر، آن را «رقيبتراشي» براي احمدينژاد در جريان اصولگرا و دعوت از منتقدان دولت نهم اعم از اصلاحطلب و اصولگرا براي توافق درباره نامزدي واحد، عنوان كرد. اين خبرگزاري از قاليباف و روحاني نيز به عنوان نامزدهايي كه ميتوانند مورد توافق اصولگرايان ميانهرو و اصلاحطلبان ميانهرو براي رقابت با احمدينژاد قرار بگيرند، نام برد. اينگونه بود كه محمدرضا باهنر دبيركل جامعه اسلامي مهندسين و رئيس ستاد انتخاباتي علي لاريجاني اخيرا از افراط و تفريط درباره احمدينژاد و موافقت و مخالفت قاطع با او از هماكنون انتقاد كرد. مرتضي نبوي مسوول كميته سياسي اين تشكل هم در گفتوگوي ديروز خود با خبرگزاري دولتي جمهوري اسلامي كه شباهت زيادي با سرمقاله امير محبيان در روزنامه تحت امر خود (رسالت) داشت، گفت كه «اصولگرايي از اصولگرايان مهمتر است.» وي در عين حال كه حاضر نشد جواب صريحي به پرسش «آيا اصولگرايان از احمدينژاد عبور ميكنند؟» بدهد، كابينه ائتلافي را يكي از راههاي بهوحدت رسيدن اصولگرايان عنوان كرد. مديرمسوول روزنامه رسالت گفت: «نام اين كار سهمخواهي نيست.»
اصولگرايي از اصولگرايان مهمتر است
نبوي اگر چه در گفتوگوي خود نامي از ناطق نوري نبرد و به جاي آن كابينه ائتلافي را طرحي مناسب براي وحدت اصولگرايان عنوان كرد اما جريان راست سنتي كه هويت خود را از روحانيت و دو تشكل اصلي آن يعني جامعه روحانيت مبارز و جامعه مدرسين حوزه علميه قم اخذ ميكند، اين روزها به فكر بازگشت ناطق افتادهاند. در صورت تحقق اين امر، از هماكنون مشخص است كه خروجي فرآيندي كه تصميمگيري نهايي آن رئيس شوراي هماهنگي باشد، هر كسي به جز احمدينژاد خواهد بود و اين قطعا مورد پسند حاميان دولت نيست. اين البته بهجز در نظر گرفتن احتمال نامزدي ناطقنوري است كه به هر حال امكان آن وجود دارد. اما آنچه مشخص است اين است كه بازگشت ناطق تحت هر شرايطي، به بازيابي هويت و وجهه مستقل تاريخي راست سنتي كه با روي كار آمدن دولت نهم آسيبهاي زيادي را متحمل شد، ميانجامد. بايد ديد كه اين جريان، احياي هويتي خود را به ريسك دور ماندن از قدرت ترجيح ميدهد يا نه؟ به هر حال حتي آن دسته از اصولگرايان سنتي كه خود را در ظاهر جزء حاميان دولت احمدينژاد معرفي ميكنند هم اذعان دارند كه اصولگرايي از اصولگرايان مهمتر است.
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]