واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: كاهش طول مدت خدمت سربازي
گروه اجتماعي- روح الله صدرايي: يكي از قوانيني كه اكنون در ايران با جديت دنبال مي شود قانون نظام وظيفه عمومي يا سربازي است. اين قانون مصوب زمان رضاخان است. رضاخان كه مي خواست ارتش هاي قبيله اي و عشيره اي را حذف كند، در اقدامي تقليدي از كشورهاي اروپايي به تصويب قانون نظام وظيفه عمومي (سربازي) مبادرت كرد، كه در آن زمان با مخالفت علما و مراجع روبه رو شد. از جمله آيت الله نورالله اصفهاني كه مخالفت با قانون نظام وظيفه را در راس اهداف شش گانه قيامش عليه رضاشاه قرار داد. هر چند كه سرانجام به واسطه شهادتش اين مخالفت ناكام ماند. قيام آيت الله نورالله اصفهاني و اهداف آن با تاييد علما و مراجع آن زمان مانند آيت الله شيخ ابوالحسن اصفهاني، آيت الله بهبهاني، ميرزاهاشم آشتياني و شهيد مدرس همراه بود.
به عنوان مثال، شهيد مدرس در مجلس مخالفت خود را ابراز داشت و در نطق خود با اشاره به خاطرات اقامت هشت ساله اش در بين النهرين (عراق) اين قانون را از دلايل نارضايتي مردم عراق از دولت عثماني دانسته و فرمود: «بالاخره مملكت را گرفتن قشون عمومي از دست عثماني به در برد. چون خلاف طبيعت مردم بود». همچنين اعضاي حوزه علميه تهران در نام هاي به آيت الله نورالله اصفهاني، ضمن حمايت از قيام ايشان، تاكيد مي كنند كه «تمام آقايان حجج اسلام و حصون ايمان دامت بركاتهم از امورات شخصيه و مشاغل نوعيه خود دست برداشته اند و متفقا به كلمه واحده در مقام جلوگيري از هر قبيل قوانيني كه به خلاف قوانين مقدسه اسلام وضع شود قيام و اقدام دارند، بالاخص در قضيه نظام اجباري كه فوق العاده از تحمل خارج و طاقت فرساست. اميد است كه به همم عاليه آن ذوات مقدسه ]ائمه اطهار[ و جديت كامله و پافشاري، رفع و دفع اين قانون جابرانه و خانمان ويرانكن شود» (مراجعه شود به كتاب انديشه سياسي و تاريخ نهضت حاج آقا نورالله اصفهاني، موسي نجفي، صص 268-242).
اكنون با گذشت حدود هشتاد سال، اجباري بودن سربازي در 106 كشور جهان از بين رفته است و بيشتر كشورها به سمت داوطلبانه و حرفه كردن سربازي حركت مي كنند، حال جاي اين سوال باقي است كه چرا اين قانون در نظام جمهوري اسلامي ايران همچنان به قوت خود باقي است؟ همان طور كه ميدانيد نهاد دولت در اسلام مطلق العنان و آزاد نيست و در چارچوب قوانين و مقررات شرع محدود است. بر اساس كدام اصل از قوانين اسلام و فقه شيعه، دولت اسلامي حق دارد جوانان را وادار سازد كه دو سال از بهترين سال هاي عمر خود را در اختيار خود نبوده و حسب دستور دولت به اصطلاح به خدمت سربازي بپردازند. بر اساس شناختي كه از دين مبين اسلام و فقه شيعه داريم چنين اجازه اي را در هيچ جا از دستورات اسلام نمي بينيم.
در اسلام بر آمادگي نظامي تاكيد بسيار شده است به همين دليل برقراري دوره هاي آموزش اجباري نظامي براي جوانان بسيار مطلوب و لازم است اما ماه هاي متوالي بيگاري كه بعد از پايان آموزش نظامي بر جوانان اين مرز و بوم تحميل مي شود در تعاليم اسلام جايي ندارد.
در همين خصوص مديركل مشمولان ستادكل نيروهاي مسلح، از كاهش مدت خدمت سربازي به مدت سه سال خبر داد.
سردار موسي كمالي در يك نشست خبري با اشاره به كاهش مدت خدمت دوره ضرورت سربازي از 20 ماه به 18 ماه در مناطق عادي از 18 ماه به 17 ماه در مناطق محروم و از 17 ماه به 16 ماه در مناطق عملياتي، گفت: با توجه به تعداد مشمولان وظيفه و استقبال جوانان براي انجام به موقع خدمت، دوره ضرورت براي چندمين بار مورد بازنگري قرار گرفت كه مدت اجراي اين مصوبه به مدت سه سال است.
وي افزود: اين مصوبه از تاريخ 30 آبان ماه قابليت اجرا دارد، بدين صورت كه از اين تاريخ مدت خدمت به ميزان يك ماه كاهش مي يابد و يك ماه بعد يعني در تاريخ 30 آذر ماه مدت سربازي يك ماه ديگر كاهش خواهد يافت، لذا تا پايان آبان ماه مدت خدمت سربازي تغييري نمي كند. وي در ادامه اظهار كرد: كساني كه به هر دليلي از خدمت سربازي موقتا ترخيص شده اند، در صورت مراجعه، مابقي خدمت خود را براساس ضوابط جديد انجام خواهند داد.
سردار كمالي تصريح كرد: اين مصوبه شامل كليه كساني مي شود كه هم اكنون در حال خدمت هستند يا در آينده وارد خدمت سربازي خواهند شد.
وي با اشاره به تغيير مقررات استفاده از معافيت جانبازي و خدمت در جبهه اعلام كرد: بر اساس تغييرات انجام شده، شرايط استفاده از معافيت دوره سربازي براي فرزنداني كه والدين آن ها 40 ماه يا بيشتر در جبهه حضور داشتند، به 30 ماه كاهش يافت، به طوري كه اگر والدين اين مشمولان 30 ماه در جبهه حضور داشته باشند، از خدمت سربازي معاف مي شوند و بر اين اساس، دو تن از فرزندان افرادي كه 60 ماه يا بيشتر در جبهه حضور داشتند، از خدمت سربازي معاف مي شوند.
مديركل مشمولان ستادكل نيروهاي مسلح افزود: ميزان درصد جانبازي براي معافيت يك فرزند از 30 درصد به 25 كاهش يافته است و همچنين اگر جمع درصد جانبازي و ميزان حضور در جبهه به 30 ماه برسد، يكي از فرزندان جانباز از دوره خدمت ضرورت معاف خواهد شد.
وي خاطر نشان كرد: در اين قانون ميزان حضور در جبهه و جانبازي زن و مرد (والدين) با هم جمع مي شود.
سردار كمالي گفت: افرادي كه از خدمت دوره سربازي معاف مي شوند، تا سه سال، بدون طي دوره آموزش نظامي، كارت معافيت سربازي را دريافت مي كنند، البته از افراد تعهد گرفته مي شود كه چنانچه در طول اين سه سال، نيروهاي مسلح توانايي ارائه آموزش هاي نظامي به آن ها را داشته باشند، آن ها به دوره آموزشي فراخوانده خواهند شد و بايد در اين دوره شركت كنند.
مديركل مشمولان ستادكل نيروهاي مسلح، با اشاره به مصوبه ديگري درباره وضعيت سربازان فراري، افزود: بر اساس مقررات، افرادي كه از خدمت سربازي فرار مي كنند، در صورت مراجعه يا دستگيري و پس از معرفي به سازمان قضايي و محكوميت، بايد دوره خدمت خود را ادامه دهند. اما برابر پيشنهاد رياست قوه قضاييه و با موافقت مقام معظم رهبري و فرماندهي كل قوا، تعقيب قضايي كليه سربازاني كه تا پايان سال 86، مرتكب غيبت منتهي به فرار شده اند، متوقف و به آن ها اجازه داده مي شود كه برابر ضوابط جديد خدمت سربازي به خدمت خود ادامه دهند.
سه شنبه 23 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 247]