تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سخن گفتن درباره حق، از سكوتى بر باطل بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835962676




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

---------- گذاری نظری صحیح یا رجوع به عملگرایی لجام گسیخته


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: ---------- گذاری نظری صحیح یا رجوع به عملگرایی لجام گسیخته
این مقاله به پیامد های فقدان تئوری و پایه نظری صحیح در ---------- گذاری های اقتصادی می پردازد. اوج گیری و غالب شدن تفکر عملگرایی بی مهابا در نظام تصمیم گیری اقتصادی کشور انگیزه اصلی تهیه این مطلب بوده است .
آیا می توان برای بسیاری از معضلات اجتماعی ایران مثل ناامیدی یا کم امیدی جوانان به خصوص قشر تحصیل کرده و یا متخصصین رشته های مختلف، پایین بودن بهره وری افراد و شرکت ها به ویژه شرکت های دولتی، پایین بودن شجاعت کارآفرین ها برای انجام فعالیت های گسترده اقتصادی بر اساس پایه های نظری اقتصاد نئوکلاسیک پاسخی مناسب پیدا کرد ؟
قبل از شروع بحث لازم می دانم به دیدگاه نظری بخش نه چندان کوچکی از جامعه ( چه عامه مردم و چه تحصیل کرده ها و روشنفکران) که تفکر غالب و حاکم بر نظام تصمیم گیری کشور نیز در حال حاضر بر آمده از این طیف فکری است، اشاره نمایم. نگاه این طیف فکری به اقتصاد مبتنی بر بازار و تخصیص منابع بر اساس قیمت، چنین است که افراد حداقل دستمزد را می گیرند و سرمایه داران هم بدون نگرانی به چپاول اموال سایر اقشار جامعه مشغول هستند، تا جایی که از سوی سردمداران فکری این تفکر شنیده می شود که؛ اساس اقتصاد سرمایه داری این است که جمع رذایل فردی منفعت جمعی می شود!
(می دانیم که این جمله اشاره ای نا صواب به تعادل والراس است که بدون توجه به شرایط رقابت کامل به بدترین وجه ممکن بیان شده است و حاکی از دوری این تفکر از آزادی آحاد اقتصادی در نظام مبتنی بر بازار است.)
اما اساس اقتصاد نئوکلاسیک انگیزه های فردی و آزادی عملکرد آحاد اقتصادی ( بنگاه ها و خانوارها) در شرایط رقابت کامل است . در نظام اقتصادی مبتنی بر این شرایط، نهاده های تولید یعنی نیروی کار و سرمایه به اندازه مشارکت و اثر بخشی ( بهره وری حاشیه ای) خود در تولید، دستمزد می گیرند . درنظام اقتصاد آزاد کارگر، مهندس، پزشک، مدیر، مدرس و ... باید حس کنند که ساختار اقتصادی جامعه به گونه ای بنا شده که به آنان فقط به میزان مشارکتشان در تولید، دستمزد تعلق می گیرد و اگر میزان بهره وری خود را ( از هر راهی که خودش بهتر می داند و به دلیل عدم تقارن اطلاعات صاحب کارش نمی داند) بالا ببرند، دستمزد بیشتری نصیب آنان می گردد.
از اینجا می توان علت ناامیدی جوانان متخصص کشور را که عمدتا هنگام حضور در بازار کار نمایان می شود، دریافت. افراد به دلیل رقابتی نبودن بازارها، دخالت عملگرایانه دولت دقیقا در بخشهایی که نباید دخالت کند یعنی حوزه هایی به غیر از کالا های عمومی یا آثار برون ریز و... (اقتصاد دانان نئوکلاسیک به این موارد که به موارد شکست بازار معروفند، به طور دقیق پرداخته اند ، انگیزه ای برای افزایش بهره وری خود نمی بینند و گاه به این دلیل که برای خدمات این اشخاص یا بازار تشکیل نمی شود و یا بسیار کمتر از اثر بخشی آنها در تولید، دستمزد می گیرند و نه به دلیل غربزدگی، مهاجرت می کنند .
از طرف دیگر در صورت شرایط رقابتی، سرمایه دار یا همان کارآفرین باید مدام مراقب از دست رفتن سرمایه اش باشد و تمام هوش و ذکاوتش را به کار بندد تا بتواند در بازار باقی بماند زیرا درحاشیه امن تعرفه های سنگین به بهانه حمایت از تولید داخلی نیست و از طرف دیگر خانوارها درانتخاب کالا ها و خدمات مورد نیاز خود از جمله اتومبیل، گوشی همراه، خدمات بانکی، خدمات بیمه ای،آموزش، بهداشت و ... آزادی بیشتری دارند و قطعا سبد بهینه خود را با توجه به سلیقه ها و انگیزه های فردی خودشان و البته در چارچوب و محدودیت جیبشان انتخاب می کنند . شرایط رقابت کامل شاید صد در صد دست یافتنی نباشد، اما ---------- گذاری باید در جهت نزدیک شدن به آن شرایط باشد، نداشتن چنین پایه فکری مناسبی ( اهمیت دادن به انگیزه ها در فضای منطقی بودن آحاد اقتصادی) باعث چنین ---------- هایی می شود؛
برای تنبیه نظام بانکی و اجبار آن به کاهش هزینه ها، ---------- کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی اتخاذ می شود، در حالی که بانک در این حالت با حجم بالایی از درخواست تسهیلات روبه رو می شود که انگیزه او را برای رقابت و بیم او را از ورشکستگی کاهش می دهد، حال سوال اساسی این است که در این شرایط، چرا بانک باید به فکر کاهش هزینه هایش باشد ؟
برای توجیه اقتصادی پروژه ها و به اصطلاح حمایت از بخش خصوصی به جای کاهش بروکراسی اداری و برداشتن موانع انحصاری که از ورود بخش خصوصی به بسیاری از حوزه های اقتصادی جلوگیری کرده است، ---------- کاهش نرخ تسهیلات بانکی اتخاذ می شود، در حالی که این ---------- باعث فاصله بیشتر میان نرخ سود در بازار آزاد و نرخ سود بانکی می شود و پیامدش این است که در فضای منطقی بودن بنگاه ها، انگیزه استفاده از منابع بانکی برای تولید کم و برعکس انگیزه برای استفاده از رانت تفاوت نرخ ها زیاد می شود .
عدم تعدیل مناسب نرخ ارز ( حداقل به اندازه نرخ تورم) باعث کاهش انگیزه تولید کننده داخلی برای تولید و رقابت با کالاهای وارداتی می شود .
یارانه های سنگین برکالاهایی مثل نان و بنزین باعث کاهش انگیزه خانوارها در مصرف صحیح نان و افزایش انگیزه برای مشاغلی مثل مسافرکشی آن هم با اتومبیل های بسیار قدیمی و دود زا ( مشاغلی که آثار برون ریز منفی زیادی برای جامعه دارند) می شود، از طرفی پالایشگاه ها هم به سوی کاهش کیفیت ودور شدن از استانداردهای روز دنیا در تولید انرژی، پیش می روند .
برای جلوگیری از مفاسد اقتصادی، ---------- بالا بردن هزینه اجتماعی مفاسد به صورت بدنام کردن کارآفرین و کسی که حاضر شده در شرایط نااطمینانی و ریسک بالا در عرصه تولید وارد شود، پیش گرفته می شود در حالی که به دلیل شرایط اقتصادی و بعضا ---------- انگیزه مشارکت کارآفرینان به اندازه ای نیست که اگر فردی از عرصه تولید کنار رفت، جای خالیش با نیروهای کاراتر پر شود، در این شرایط،چنین سیاستی باعث کاهش انگیزه تولید در مقیاس بزرگ و افزایش انگیزه برای خروج سرمایه می شود .
در نتیجه مشاهده می شود بسیاری از ---------- های اتخاذ شده ریشه نظری انگیزه محور، نداشته و منجر به تخصیص غیر بهینه منابع در سازمان اقتصادی، شده است. شاید عملگرایی بدون پایه های نظری صحیح از دست روی دست گذاشتن هم خطرناک تر و زیان بارتر باشد.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن