واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فصل بازگشايي مدارس و چگونگي رفتار با نوآموزان
با پايان فصل تابستان، بوي مهر در كوچه پس كوچه هاي شهر پيچيده است و مدارس چشم انتظار شروع سال تحصيلي ديگر و ورود دانش آموزان هستند.
با آغاز پاييز و بازگشايي مدارس، ميليونها دانش آموز به شوق آموختن روانه مدارس مي شوند و حضور شاداب و پرنشاط دانش آموزان در كوچه ها و خيابان ها جلوه زيبايي به شهر مي بخشد.
روزهاي آغازين مدرسه ازجهات مختلف اهميت دارد، ايجاد نگرشهاي مثبت و پويا در دانش آموزان، تقويت انگيزه تلاش براي تحصيل علم، كاهش دغدغه و اضطراب و زدودن آثار بدبيني نسبت به درس، مدرسه، كلاس، معلم و در نهايت آشنايي با شخصيت دانش آموزان مي تواند در روزهاي اول مدرسه صورت پذيرد.
دوره دبستان از جهت تعليم و تربيت بهترين دوران است، در اين دوره كودك ويژگيهاي رواني و آمادگي كاملي براي تربيت پذيري و ادب آموزي دارد، آموزش رسمي كودك از اين مرحله آغاز مي شود و اين دوران طلايي تعليم و تربيت كودك نبايد به سادگي از دست برود.
به گفته كارشناسان، كيفيت نظام آموزشي ارتباط مستقيم با امكانات مدارس و محيط دارد، به عبارتي وجود فضا و زمان مطلوب اولين نياز در يادگيري است.
نظام آموزش وپرورش مناسب، از پايه هاي پيشرفت در جوامع امروزي است و سرمايه گذاري درجهت ارتقاي سطح كمي و كيفي آموزش هرچند بازده سريع ندارد اما قدم اول براي تربيت نيروي انساني موردنياز جامعه است، بنابراين از مهمترين مسايلي كه بايد به آن پرداخته شود ايجاد محيط آموزشي مناسب در مدارس مي باشد.
يكي از اقدامات ارزنده آموزش وپرورش در سالهاي اخير، بازگشايي پيش از موعد مدارس براي كلاس اولي ها است كه آثار مفيدي در تقويت حس اعتماد به نفس كودكان و كاهش دلهره در آنان دارد.
بازديد از مدرسه پيش از آغاز سال تحصيلي به كودك كمك مي كند كه در محيط جديد اعتماد به نفس پيدا كند و خود را با آن وفق دهد.
مسوولان مدارس ابتدايي در پايان تابستان، روزي را براي بازگشايي اختصاص مي دهند كه در آن پدران و مادران بخصوص دانش آموزان مي توانند از مدرسه ديدن كنند.
مدرسه در روزهاي نخست براي كودكي كه تمام وقت خود را به بازي و استراحت گذرانده، ممكن است خسته كننده باشد، به همين دليل چند هفته طول مي كشد تا به وضعيت جديد خو بگيرد.
شايد به همين علت باشد كه برخي دانش آموزان وقتي به خانه مي آيند كارهاي دور از انتظاري انجام مي دهند كه برخورد آرام و مهربانانه والدين مي تواند كمك فراواني در سازش دادن كودك با وضعيت جديد باشد.
يك كارشناس روانشناسي در گفت وگو با ايرنا مشاركت خانواده ها را در تعليم و تربيت مهم دانست و گفت: غالبا خانواده ها مي پندارند كه اگر فرزند خود را روانه مدرسه كنند وظيفه تعليمي و تربيتي خود را نسبت به وي انجام داده اند و ديگر نياز به مشاركت جدي آنها نيست درحاليكه در زمينه آموزش وتربيت نياز جدي به مشاركت آنها با اولياي مدرسه وجود دارد.
محبوبه امامي معتقداست كه مدرسه هرگز به تنهايي نمي تواند از عهده آموزش و پرورش دانش آموزان برآيد و همه كمبودها را جبران كند، بنابراين نمي توان از خانواده و واحدهاي ديگري غيراز مدرسه سلب مسووليت كرد و بارسنگين تعليم و تربيت را تنها بر دوش معلمان و اولياي مدرسه نهاد.
وي ادامه داد: سال هاي آغازين تحصيل، دوران بسيار حساسي است، دراين دوره خانه و مدرسه هر يك نقش ويژه دارند زيرا روابط در خانه فردي تر و عاطفي تر و در مدرسه جمعي تر و منطقي تر است از اين رو اين دو محيط يعني خانه و مدرسه از لحاظ فراهم آوردن زمينه هاي لازم براي رشد كودك مكمل يكديگرند و همكاري والدين بامدرسه اهميت ويژه اي دارد.
امامي خاطرنشان كرد: اولين برخورد معلم با دانش آموزان مهمترين تاثير را در شكل گيري شخصيت آموزشي و تربيتي آنان خواهد داشت و اگر اين برخورد مهربانانه و همراه با تبسم و خوشرويي باشد دانش آموزان به درس، مدرسه و معلم علاقه مند مي شوند.
اين روانشناس افزود: معلم توانا و دلسوز بخوبي مي داند كه هرگونه تهديد، تحقير و تنبيه، اضطراب بچه ها را بيشتر مي كند و در عوض چهره گشاده و متبسم معلم، صداي آرام و جملات دلنشين و اطمينان بخش او مي تواند اضطراب آنها را كاهش داده و اعتماد به نفسشان را تقويت نمايد.
امامي با مهم شمردن رابطه معلم و دانش آموز در سال هاي نخستين يادآور شد: تنها فرد تاثيرگذار غيراز والدين بر شخصيت كودك معلم است زيرا در طول سال تحصيلي با شاگردان خود تماس دايم دارد و مي تواند توانايي ذهني و نوع علايق يا مشكلات رشدي كودك را تشخيص دهد.
وي اظهار داشت: آموزگاري كه رفتارش با دانش آموزان گرم و صميمانه نباشد در كار راهنمايي و تدريس با شكست روبرو مي شود، راهنمايي و تدريس موثر هنگامي براي معلم امكان پذير است كه روابط دوستانه كاري و سازنده ميان او و شاگردانش به وجود آيد و معلم اطلاعات مورد نياز درباره دانش آموزان را در اختيار داشته باشد.
اين روانشناس ادامه داد: دست اندركاران آموزش وپرورش علاوه بر تلاش هايي كه براي آموزش و رشد ذهني دانش آموزان انجام مي دهند، بايد به خصوصيات عاطفي كودكان و آثار آن بر وضعيت تحصيلي و رفتاري آنان نيز توجه داشته باشند.
امامي يادآور شد: اگر معلم و مربي با كودك و نوجوان ارتباط عاطفي خوبي برقراركرده واز نظر عاطفي آنها را درك كنند، درامر آموزش هم موفق تر خواهد بود.
وي افزود: عواطف كودكان و نوجوانان بخشي از شخصيت آنان بوده و محتاج رشد و هدايت است و به عنوان ابزاري قوي براي نفوذ معلم و مربي به دنياي عاطفي و روحي دانش آموز بشمار مي رود.
امامي، دوست يابي و استقلال در سال هاي نخست تحصيل را براي دانش آموزان مهم دانست و گفت: كودك ميل شديدي به رفاقت با همسالان خود دارد و اين امر در خانواده امكان پذير نيست،همچنان كه يادگيري و علم آموزي در محيط خانه مقدور نمي باشد و اگر امكانات لازم براي آموزش كودك در خانه فراهم باشد و مادري بتواند كودك خود را آموزش دهد باز هم كودك از حضور در مدرسه بي نياز نيست، زيرا زندگي با همسالان و تن دادن به زندگي جمعي با تمام خصوصيات، آثار و نتايج مربوط به آن چيزي است كه هرگز خانواده قادر به ايجاد آن نمي باشد.
همزمان با سراسر كشور، با آغاز سال جديد تحصيلي، 240 هزار دانش آموز قزويني راهي مدارس مي شوند.
ك/4 3404/684 شماره 187 ساعت 12:20 تمام
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 244]