واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: درنشست اخلاق در اديان الهي و مكاتب انساني مطرح شد: *رفتار اخلاقي ما ميتواند الگوي جهاني باشد *ريشه همه اصول انساني و اخلاقي در مباني سهگانه اديان است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فقه و حقوق - حقوق اجتماعي
دكتر احمدعلي نوربالا در نشستي با موضوع اخلاق در اديان الهي و مكاتب انساني، ريشهي همهي اصول انساني و اخلاقي را در مباني سه گانه اديان دانست و گفت: توحيد، معاد و نبوت سه ريشهي مشترك در ميان همهي اديان براي صادر شدن مباني اخلاقي است.
به گزارش خبرنگار ايسنا، دكتر نوربالا اظهار كرد: اصول ارزشي كه رفتار انسانها را كنترل ميكند يا تغيير ميدهد اخلاق است. در ديدگاه قرآني، اخلاق تعبير ميوههاي شجرهي طيبه است كه در تفسير الميزان در سورهي ابراهيم آيهي 24 آمده است.
استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران، كلمهي طيبه را معارف حقه و اعمال صالح دانست و افزود: مومن حيات طيبه خود را از اين معارف تغذيه ميكند و انسانيت در جهان به اين وسيله رونق ميگيرد.
وي خاطر نشان كرد: سه اصل توحيد، نبوت و معاد پايههاي شجرهي طيبه هستند و اعمال صالح، شكوفهها و ميوههاي اين درختند.
نوربالا، فروع دين را جزو اصول معرفتي اديان دانست و گفت: اين اصول شاخ و برگهاي درخت طيبه هستند كه از آنها ميوههايي با عنوان نماز، روزه، زكات، خمس،جهاد، حج و امر به معروف و نهي از منكر ناشي ميشود.
استاد دانشگاه تهران در ادامه امانتداري، وفاي به عهد، صبر و حلم، ايثار، احسان، احترام به حرمت شخص، عزت و كرامت نفس و انفاق را از اصول مورد اجماع همهي اديان و مكاتب تربيتي دانست و گفت: هيچ مكتبي كه ادعاي اخلاقي بودن داشته باشد وجود ندارد كه اين ثمرهها را نپذيرد.
نوربالا با اشاره به منشورهاي اخلاقي انجمنهاي حرفهيي و خيريه آنها را پايبند به اصول اخلاقي معرفي كرد و گفت: مكاتب حقوقي عمدتا در مسايل جنگ و صلح بحث كردهاند و از اين ميان اولين گروه در سال 1859 ميلادي با نام صليب سرخ شكل گرفت.
وي با اشاره به كنوانسيونهاي بينالمللي 1907 و 1949 آنها را پايبند به رعايت حركت انساني ارزيابي كرد و اصول آنها را برشمرد: رفتار انساني و عدم تبعيض، محدوديت به كارگيري سلاح كشتار جمعي، اصل تفكيك مراكز نظامي و غيرنظامي، اصل تناسب، اصل حسننيت در مذاكره از اصول اوليهي مجموعههاي حقوقي با پايهي اخلاقي هستند كه در جهان و سازمانهاي بينالمللي پذيرفته شدهاند.
وي با اشاره به ميثاق جامعهي ملل و منشور ملل متحد و اعلاميهي جهاني حقوق بشر آنها را اصول قراردادي دانست و گفت: مجموعه قواعد و مكاتب انساني مجموعهاي از ميوههايي است كه اكنون در اختيار ماست اما در ميان آنها افراد بر اساس ذائقهي زماني خود ميوههايي جمعآوري كردند.
اين استاد دانشگاه در ادامه گفت: در مكاتب حقوقي، چهرهاي كه الگوي رعايت قانونمداري و اخلاق بينالمللي باشد نداريم. در دين اسلام حضرت محمد(ص) و علي (ع) دو الگوي انساني و حكومت پيامبر بعد از فتح مكه و فتح خيبر و جنگ با معاويه نمونهي حكومتي الگوهاي اخلاقي و سندي موجه و تاريخي در برابر ارائهي الگوي حكومتي است.
وي در پايان نتيجه گرفت: در راه جهاني شدن ميوههاي قابل لمسي كه ما ميتوانيم به همه تقديم كنيم و براي ما ارزش افزوده دارد، همين ميوههاي درخت طيبه است و رفتار اخلاقي ما ميتواند الگوي جهاني قرار بگيرد. تنها ما در رفتارهاي اخلاقي و نبوي و نگاه حاكميت نبوي و علوي ميتوانيم در جهانيشدن جايگاهي داشته باشيم.
انتهاي پيام
جمعه 29 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]