واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: ريشه هاي تنش ديپلماتيك اخير در منطقه آمريكاي لاتين مقابل آمريكا
تهران/ واحد مركزي خبر/ سياسي 87/06/24
خبرگزاري فرانسه در گزارشي از لاپاز نوشت...
تصميم اخير چند دولت چپگراي منطقه آمريكاي لاتين- كه تا پيش از اين آمريكا بديده منطقه اي تحت انقياد خود بدان نگاه مي كرد- در اخراج سفراي آمريكا از اين كشورها واشنگتن را به وحشت انداخت.
تصميم دولت هاي بوليوي و ونزوئلا در اخراج سفراي آمريكا و خودداري دولت هندوراس از پذيرفتن استوارنامه سفير جديد آمريكا به شكلي همزمان صورت گرفت.
ولي ريشه همه اين تصميمات را بايد در تنفر ديرينه اين كشورها از اقدامات آمريكا در دوران جنگ سرد، پيشروي يكنواخت ايدئولوژي چپگرايانه در اين منطقه آمريكا و نيز تمايل كشورهاي منطقه به تجدد و پيشرفت جستجو كرد.
بعلاوه اگر چه بسياري از اين كشورها وارد دومين صده استقلال خود مي شوند ولي هنوز هم آثار نيش استعمار غرب در منطقه مشهود است.
در حالي كه آمريكا همچنان به دكترين منرو هزار و هشتصد و بيست و سه ادامه مي دهد، بسياري از كشورهاي آمريكاي لاتين بر آن شده اند تا در تمامي امور كنترل كامل و مستقلي داشته باشند.
در بوليوي، اوو مورالس رئيس جمهور با انتقاد شديد از آنچه كه وي "امپراطوري آمريكا" خواند تصميم خود را توجيه كرد.
وي كه از سال دو هزار و شش به اين سمت رسيده است گفت اخراج سفير آمريكا "مويد مبارزه بوميان نه تنها بوليوي بلكه همه نقاط آمريكاي لاتين است" كه پانصد سال با امپراطوري هاي مي جنگيده اند.
وي يكي از منتقدان سرشناس تلاش هاي آمريكا براي ريشه كني كشت و توليد كاكائو در بوليوي است.
هوگو چاوز رئيس جمهوري ونزوئلا كه از زمان به قدرت رسيدن در سال هزار و نهصد و نود و نه خصومت خود را با آمريكا اعلام كرده، با مورالس هم عقيده است.
ايدئولوژي مشترك آنها كه آميزه اي از سوسياليسم و انگيزه هاي ملي گرايانه است،
نشات گرفته از اصول ماركسيستي منتج از انقلاب فيدل كاسترو در كوبا و چه گووارا در آرژانتين است.
سرعت عمل چاوز در نشان دادن همبستگي با مورالس و اخراج سفير آمريكا تعجبي ندارد. او اوايل امسال هم پس از عمليات نظامي كلمبيا در اكوادور براي كشتن گروه شورشي فارك، نيروهاي نظامي ونزوئلا را در مرزهاي كلمبيا بسيج و مستقر كرد.
رافائل كورئا رئيس جمهوري اكوادور هم كه روي چاوز به عنوان يك دوست حساب مي كند در گذشته چنين رفتار مشابهي از خود نشان داده است.
تصميم مانوئل زلايا رئيس جمهوري هندوراس را هم در خودداري از پذيرش سفير آمريكا به اين كشور مي توان اينگونه تفسير كرد كه هدف او نشان دادن همبستگي با چاوز در سازمان كشورهاي آمريكاي لاتين مخالف ليبراليسم اقتصادي موسوم به (آلبا) بوده است.
آْلبا كه كشورهاي كوبا و نيكاراگوئه نيز عضو آن هستند به عنوان جايگزيني براي منطقه آزاد تجاري بوده است كه آمريكا بدنبال گسترش آن است. بوليوي هم با اين سازمان مخالف است.
فقر گسترده آمريكاي لاتين و وجود شكاف متناوب بين فقرا و ثروتمندان، اين منطقه را مستعد فعاليت جنبش هاي چپگرايانه كرده است. هم اينك آرژانتين، برزيل و شيلي را بايد از چپگرايان ميانه روي اين منطقه دانست و ونزوئلا، كوبا، بوليوي، نيكاراگوئه و اكوادور در زمره چپگرايان تندرو قرار دارند.
كلمبيا و مكزيك هم مهمترين متحدان آمريكا در آمريكاي لاتين به شمار مي روند و آمريكا به كاستا ريكا هم روابط خوبي دارد.
10101/01013/0003/132/141/
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]