واضح آرشیو وب فارسی:قدس: گزارش «قدس» از ضرورت بهره گيري از فضاي ماه رمضان در تبليغ ديني ؛ زمين آماده دل، بذر تقوا مي خواهد
* زهره كهندل
ماه مبارك رمضان، ماه تقوا و بازگشت به فطرت پاك اوليه است.
شايد از تحمل گرسنگي و تشنگي شروع شود و در درجات بالا به بستن چشم بر روي محرمات و ناشنوايي گوش از ناپاكي ها برسد. اين ماه، فرصتي است براي دوباره با خود پيمان بستن؛ پيماني از جنس تازگي و طراوت روح؛ روحي كه بعد از دويدن در 11 ماه سال، از دغدغه ها فرسوده شده است. اين روح در ماه مبارك رمضان به ميهماني خدا دعوت مي شود و يك ماه شرم مي كند كه در بارگاه خداوندي دروغ بگويد، تهمت بزند، ريا كند، ربا دهد، چشم و گوش را به ناپاكي ها بسپارد و... خداوند ماه رمضان را ماه بهار دلها قرار داد، ماه نزول قرآن و رجوع به اين نقشه راه زندگي بشريت آنچه در اين ماه بسيار با اهميت است، آمادگي پذيرش مردم براي دريافت پيامها و حقايق دين است. «قدس» در گفتگو با كارشناسان،به ضرورت بهره گيري مبلغان ديني از فرصت ماه مبارك رمضان مي پردازد.
حجة الاسلام و المسلمين كاظم صديقي، يكي از مبلغان ديني نام آشناي كشورمان، با بيان اينكه ماه مبارك رمضان، ماه نزول قرآن و هدايت است، وظيفه مبلغان را در راستاي وظيفه انبياي الهي عنوان كرده و مي گويد: در اين ماه، مردم زمينه پذيرش بيشتري براي دريافت پيامهاي الهي و انساني دارند، گرفتن روزه، خواندن نماز و برگزاري مجالس مذهبي با دعوت از مبلغان، نشان دهنده آمادگي آنان براي پذيرش است. وي ادامه مي دهد: در هيچ كشوري چنين شرايطي وجود ندارد. اين محبت به اهل بيت(ع) و پذيرش ولايت آنان است كه مردم ما را دور هم جمع مي كند. گوش جان آنان براي شنيدن سخنان علما و مبلغان مذهبي باز است و بهترين فرصت در اين ماه مبارك به وجود آمده كه بايد از آن نهايت استفاده را برد. وي با اشاره به رسالت پيام رساني فرهيختگان، خطبا، مبلغان و اهالي رسانه، تأكيد مي كند: آنان بايد از اين آمادگي روحي و فضايي كه براي مردم ايجاد شده است، نهايت استفاده را ببرند. نسل جوان ما هم كه فطرتي آگاه دارند، تمايل خوبي به شنيدن پيامهاي اخلاقي در اين روزها از خود نشان مي دهند. صديقي در خصوص ويژگيهاي تبليغ تأثير گذار تصريح مي كند: مبلغان بايد زبان مخاطب را بشناسند و متناسب با نياز آنان سخن بگويند، به او خوراك علمي، معرفتي و احساسي را به ميزان مناسب عرضه كنند و بدانند كه عرضه آنها قطعاً متقاضي دارد. يادآوري مي كنم، خداوند اين توفيق را به شما اهل رسانه هم داده است كه همگام با مبلغان، در راستاي آگاه سازي افكار عمومي حركت كنيد.
اين كارشناس مذهبي در خصوص خوراك معرفتي، علمي و احساسي مردم در ماه مبارك رمضان، عنوان مي كند: تفسير قرآن كريم بهترين غذاي روح است، زيرا مجموعه كامل از دستورهاي فكري و عملي است كه موجب بيداري عقل و احساس مردم در جهت صراط مستقيم مي شود. بازگو كردن وجوه و ابعاد مختلف قرآن و بيان سيره انبيا، از ضرورتهايي است كه تأثيرات بسياري را بر روي مردم دارد.
صديقي در پاسخ به اين سؤال كه «آسيبهاي حوزه تبليغ ديني چيست؟» مي گويد: همه مبلغان استانداردهاي شاخص سازمان هاي تبليغي را ندارند. شايد مبلغان شاهد حمايتهاي خوب متوليان نبودند، اما از كرامتهاي اهل شيعه اين است كه برخي با عشق كار مي كنند. البته رشد معرفتي مردم هم بسيار ارتقا يافته و با شناسايي مبلغان متعهد و آگاه به مسائل، تقاضاي خود را مطرح مي كنند.
* غبار غفلت از دل بزداييم
حجة الاسلام و المسلمين مهدي ماندگاري، يكي ديگر از مبلغان و كارشناسان ديني نيز ماه مبارك رمضان را بهترين فرصت براي بيان و كسب معارف الهي عنوان مي كند و مي افزايد: اين روزها بهترين زمان براي كسب معارف از سوي مردم و مخاطبان و مغتنم ترين فرصت براي ترويج دين از سوي مبلغان است. وي با بيان اينكه معارف مكتب شيعه حقايق عالم خلقت است، مي گويد: ترويج اين معارف بايد به بهترين شيوه و با مؤثرترين ابزار اطلاع رساني صورت گيرد؛ اما در اين راه، موانعي هم وجود دارد. متأسفانه غبار خرافات بر حقايق چيره شده و فطرتها را غبار غفلت فرا گرفته است؛ لذا وظيفه مبلغان زدودن غبار خرافات از حقايق دين و پاك كردن غبار غفلت از دلهاي مردم با بيان معارف است. ماندگاري نتيجه پيوند فطرت انساني و حقايق دين را، حركت مردم به سوي دينداني و دينداري مي داند و خاطرنشان مي كند: امروز به دليل اين غبارها، مردم نگاه سطحي به دين دارند، اما اگر غبارها زدوده شود، پيوند عميق بين روح و جسم محقق مي شود.
وي گام اول براي شناخت عميق معارف را، كسب معرفت ديني و تلاش براي دانستن نسخه هاي برتر اسلام عنوان مي كند و مي گويد: هنوز مردم نمي دانند يا باور نكرده اند كه روش هاي ديني گواراتر و مؤفق تر است.
اين كارشناس مسائل ديني با تأكيد بر پرهيز مبلغان از كلي گويي در خطابه ها و سخنرانيها، خواستار بيان امور به صورت ريز و ارائه فرمول صحيح به مردم شده و مي افزايد: تشريح بسياري از مسائل موجب مي شود باور پذيري مردم عميق تر شود و در گام بعد باور كنند كه راهكار دين، مطمئن ترين و مؤثرترين است.
وي، گام سوم را تقويت انگيزه دفاع از ارزشهاي ديني در افراد دانسته و ادامه مي دهد: امروز برخي از مردم براي دفاع از ارزشهاي انساني و اسلامي انگيزه اي ندارند و بي تفاوت شده اند. خداوند در قرآن كريم سه مرتبه را براي برتري مؤمنين به كاربرده است كه معرفت( انگيزه كسب معارف ديني) تقوا(انگيزه عمل به دستورات الهي) و جهاد(انگيزه دفاع از ارزشهاي ديني) از آنهاست.
ماندگاري با بيان اينكه غبار غفلت و غبار خرافات در ضربه به انسانها مكمل يكديگرند، مي گويد: متأسفانه امروز ارزشها و زيباييها در نگاه مردم جا به جا شده است و به جاي اينكه به اساس دين توجه كنند، ظواهر آن را اصل قرار مي دهند. امروز مردم ما مصاديق واقعي معارف اسلامي را گم كرده اند. ظاهر خود را ديندار مي دانند، اما در باطن چنين نيستند.
* تقوا، زيباترين پيام رمضان
وي مي افزايد: مردم مادر ماه مبارك رمضان فقط از دينداري افطاري دادن را بلدند، اما زيباترين پيام اين ماه، ياد آوري معاد و قيامت است.
اين روزها بهترين زمان براي پاشيدن بذر مفاهيم عميق ارزشي در دلهاي آماده مردم است تا جوانه هاي آن در رفتار و اعمالشان نمود يابد.
ماندگاري در خصوص ويژگيهاي يك مبلغ خوب و تأثيرگذار تصريح مي كند: اول اينكه بايد سوز تبليغ داشته باشد؛ بدين معنا كه تبليغ برايش يك شغل نباشد، بلكه عشق باشد؛ عشق به هدايت و انتقال پيامهاي انساني و الهي، حتي اگر همچون پيامبر(ص) برسرش خاكستر پاشيدند، در زمان بيماري او، بربالين آن فرد برود و هدايتش كند. وي عامل بعدي را سواد بالاي مبلغ عنوان كرده و مي گويد: مبلغ بايد حقيقت دين، مخاطب و روشهاي صحيح را بشناسد. مبلغي كه سواد نداشته باشد، جوابهاي ناقص مي دهد. داشتن سلامت روحي، از ديگر شاخصه هاي يك مبلغ است.
او بايد حقيقت را بازي كند. او هنرپيشه نيست. اگر چنين باشد، مردم به او اعتماد نخواهند كرد.
اين كارشناس مذهبي ادامه مي دهد: هنر بيان مؤثر نيز از ديگر خصوصيات يك مبلغ خوب است. البته نهادهاي تبليغي كشور بايد در بخش آموزش و تربيت نيروهاي زبده سرمايه گذاري بيشتري كنند. هنر اين نيست كه 20 هزار مبلغ را به عنوان آمار بالا عنوان كنيم، بلكه بايد تعداد مبلغان زبده و آموزش ديده را افزايش دهيم.
* انتقاد به حجم بالاي برنامه هاي تفريحي صدا و سيما در ماه رمضان
معاون تبليغ و آموزشهاي كاربردي حوزه علميه قم ماه مبارك رمضان را ماه ضيافت الهي مي داند و مي گويد: ميهمانان بايد شرايط مناسبي را براي حضور در اين ضيافت در خود مهيا كنند كه اين شرايط با سعي در اصلاح اخلاقيات و تقويت ارزشهاي ديني آماده مي شود.
حجة الاسلام و المسلمين محمد حسن نبوي، فلسفه روزه داري را بازگشت به خدا و تقوا عنوان مي كند و مي افزايد: بستر سازي براي متقي شدن و پارسايي از مهمترين هدفهاي روزه گرفتن است كه آثار روحي و جسمي بر روي افراد دارد.
وي ادامه مي دهد: اگر كسي در ماه مبارك رمضان، مؤلفه پرهيز از گناه را در خود تقويت كند، بهترين استفاده را از اين لحظات و روزها برده است.
نبوي در خصوص برنامه هاي تبليغي در اين ماه، نقش رسانه ملي را محوري مي داند و تصريح مي كند: جالب است كه برنامه هاي تفريحي صدا و سيما در ايام تابستان گسترده نيست، اما در ماه رمضان اين برنامه ها به اوج خود مي رسد و زمينه غفلت دل و كم شدن توجه به خدا را در افراد مهيا مي كند. پخش و تكرار حجم بالايي از برنامه هاي تفريحي در ماه خدا شايسته نيست. امروز رسانه ملي به جاي آگاهي بخشي به افكار عمومي، نقش غفلت افزايي را پيدا كرده است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه «در مواضع رسانه ملي نسبت به اين انتقادها، آنان اقبال عمومي را مطرح مي كنند؟» اظهار داشت: اين حجم از برنامه هاي تفريحي ولو اينكه اقبال عمومي هم وجود داشته باشد، شايسته نيست. من با برنامه هاي تفريحي و سرگرم كننده مخالف نيستم، اما در اين حد واقعاً درست نيست آن هم در ماه توبه و توجه به خدا. با وجود برنامه هاي متعدد تلويزيوني، مردم كمتر به مسجد مي روند. جالب است كه داعيه صدا و سيما براي جلب اقبال عمومي و گسترش برنامه هاي تفريحي، در ماه مبارك رمضان و ماههاي محرم و صفر است؛ يعني زماني كه مردم بايد براي پاك كردن دلهايشان به مساجد بروند. اينجاست كه رسانه ملي به عنوان عامل بازدارنده عمل مي كند.
* ضرورت ترغيب مردم به حضور در مساجد
معاون تبليغ حوزه علميه قم مي افزايد: ممكن است برخي از برنامه هاي ويژه ماه مبارك رمضان در صدا و سيما داراي پيام انساني و الهي باشد، اما نرفتن به مساجد و نشستن پاي برنامه هاي تفريحي نتايج بدي را در پي خواهد داشت. وي مي گويد: فضاي مساجد به عنوان خانه خدا، سازنده است و ترغيب مردم به مكان پاك نتايج خوبي را به همراه دارد. وي ادامه مي دهد: تأثير ارتباطي كه مردم با عالم ديني و روحاني در مساجد دارند، از طريق رسانه جمعي امكان پذير نيست. مبلغان ديني در هر منطقه اي، آسيبها و مشكلات را به صورت ريز و ملموس بررسي و تحليل مي كنند، در حالي كه روحانيون در صدا و سيما به دليل گستره جغرافيايي، آسيبهاي كلي را مطرح مي نمايند. رسانه هاي گروهي ارتباط يك سويه با مردم دارند، در حالي كه در مساجد اين ارتباط دو طرفه است. شبهات و سؤالهاي خود را به صورت ريز مطرح و پاسخ كاربردي هم دريافت مي كنند.
نبوي با اشاره به طرح هجرت ويژه مبلغان ديني، آن را به دو دسته «هجرت بلند مدت» و«هجرت كوتاه مدت» تقسيم كرده و خاطرنشان مي كند: مبلغان در طرح هجرت بلند مدت با خانواده خود به صورت داوطلبانه به روستاهاي محروم كشور اعزام مي شوند و بيش از يك سال بنا به خواسته خود در آن منطقه خدمت مي كنند. اما در طرح هجرت كوتاه مدت كه در ايام تابستان، ماه مبارك رمضان و مناسبتهاي ديني اجرا مي شود، زمان حضور كوتاهتر است.
وي از اعزام 3 هزار و 784 مبلغ در ايام تابستان و 6 هزار و 500 مبلغ ديگر در ماه مبارك رمضان سال جاري به مناطق محروم سراسر كشور از سوي حوزه علميه قم خبر مي دهد و مي گويد: سال گذشته حدود 2 هزار نفر مبلغ ديني در ماه مبارك رمضان اعزام شدند كه امسال بنا به افزايش چشمگير تقاضا، شاهد رشد 3/5 برابري آن بوديم.
نبوي اضافه مي كند: مدارس تربيت مبلغ، حوزه هاي علميه سفيران هدايت و ديگر مراكز آموزشي در جهت پرورش نيروهاي زبده، كارشناس و متعهد فعاليت مي كنند. معاون تبليغ حوزه علميه قم، خطاب به مبلغان جهت بهره گيري از فضاي آماده ماه مبارك رمضان براي انتقال پيام دين، توصيه مي كند: بايد تلاش شود كه در اين روزها، خوراكي مناسب با هر سن و سطح فكري و درك افراد، به روح آنان عرضه شود.
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]