واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام (ره) در آغاز دهه سوم تأسيس/10 عماد افروغ:انديشههاي امام(ره) نبايد اسير گرفتاريهاي جناحي شود
گروه سياسي: عماد افروغ با بيان اينكه واكنش مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام (ره) نبايد سلباً و ايجابا جناحي باشد، ابراز كرد: مؤسسه به هيچوجه نبايد انديشه امام را اسير اين گرفتاريهاي جناحي كند هرچند شايد گروههاي سياسي توقع دارند مؤسسه در راستاي انتظارات آنها موضعگيري كند.
عماد افروغ، مدرس دانشگاه و كارشناس مسائل سياسي و فرهنگي در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) عملكرد مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني (ره) را در طول بيست سال گذشته مثبت و خوب ارزيابي كرد و گفت: اين مؤسسه نسبت به بسياري از مراكز كه متولي امري ميشوند و در كار خود كوتاهي ميكنند، موفقتر عمل كرده است.
وي افزود: مؤسسه در جمعآوري و تدوين آثار فلسفي، عرفاني، كلامي، فقهي و سياسي بنيانگذار كبير انقلاب اسلامي تلاش خوبي داشته كه از آن جمله ميتوان به مجموعه سهجلدي «تقريرات فلسفه امام خميني (ره)» كه شامل آراي فلسفي ايشان است، اشاره كرد.
رئيس اسبق كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي، انتشار موضوعي آثار امام (ره) و برپايي چندين همايش با محوريت انديشه و آثار ايشان و انتشار مجموعه 14 جلدي «اجتهاد و زمان و مكان»، مجموعههايي در ارتباط با جايگاه حكومت در انديشه امام، جايگاه احكام مصلحتي در انديشه امام، مجموعهاي كه اخيرا تحت عنوان «كرامت انساني در انديشه امام» و مجموعه 5جلدي تفسير قرآني ايشان با رويكرد عرفاني را از ديگر اقدامات مؤثر مؤسسه تنظيم و نشر بيان كرد.
افروغ در ادامه با بيان اينكه اقدامات مؤسسه مايه اميدواري است، تأكيد كرد: شايد خيليها تصور كنند كه اين مؤسسه فقط بايد بيانيه و اطلاعيه سياسي بدهد در حالي كه شخصيت سياسي يك بعد از ابعاد مختلف شخصيت امام را تشكيل ميدهد و روي ايشان سياسي و درونشان فيلسوف و عارفي است كه به ميزاني كه افراد با ابعاد اين شخصيت آشنا ميشوند، سراغ ساير آثارشان ميروند.
اين نماينده سابق مجلس با بيان اينكه منظور از اين سخنان اين نيست كه مؤسسه به كمال مطلوب رسيده، اضافه كرد: مؤسسه تنظيم و نشر در دانشگاهها نيز با همكاري جهاد دانشگاهي اقدام به انتشار آثار امام كرده است و در مجموع بنده نمره خوبي به فعاليتهاي مؤسسه ميدهم.
اين استاد دانشگاه درباره تمهيداتي كه بايد مورد توجه مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام قرار گيرد تا انديشه و آثار ايشان در گذر زمان دچار آسيب نشود، ابراز كرد: امام (ره) برخوردار از قابليتهايي هستند كه به دليل توجه به عنصر زمان و مكان، توان پاسخگويي به بسياري از مسائل امروزي را دارد و فقط بايد اين انديشهها را فراموش نكنيم.
وي در تكميل مطالب فوق خود افزود: در برخورد با اتفاقاتي كه رخ ميدهد و همچنين معضلاتي كه با آنها روبرو ميشويم، ميتوانيم از انديشه امام براي پاسخ به سئوالها استفاده كنيم. نبايد فراموش كنيم كه امام معمار و نظريهپرداز اصلي انقلاب اسلامي هستند و صرفا رهبر انقلاب نيستند به همين دليل ميتوانيم پاسخ بسياري از چالشهاي خود را از كلام و انديشه ايشان بگيريم.
اين كارشناس مسائل فرهنگي با تأكيد بر اين كه نبايد به خود انديشههاي امام نگاه مصلحتگرا بكنيم، يادآور شد: در خصوص برخي مسائل نبايد تعارف كرده و به سراغ انديشه امام نرويم. همانطور كه ايشان با جرأت و حقيقتگرا بودند، ما هم بايد با حقيقتگرايي تمام و بيمحابا به سراغ انديشه ايشان رفته و پاسخ معضلات و مسائل خود را از آنها بگيريم.
در ادامه نظر اين استاد دانشگاه را در ارتباط با انتقادهايي كه از مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام نسبت به عدم واكنش و موضعگيري مناسب در قبال انتساب نادرست برخي مطالب به امام جويا شديم كه وي تصريح كرد: در نزد برخي افراد چهره سياسي امام پررنگ است و انصافا هم همينطور است و ايشان نظريهپرداز انقلاب است و شايد اگر اين تحولات سياسي نبود، ابعاد فلسفي و عرفاني امام هم رخ عيان نميكرد و اين امر يك واقعيت است و هرچند قدرت نقش ابزاري دارد اما مانع نميشود كه از اهميت آن چشمپوشي كنيم.
افروغ افزود: توقع طبيعي اين است كه مؤسسه در مواقعي كه تحريف آشكاري در آثار و سخنان امام رخ ميدهد، حضور مؤثر و پررنگي داشته باشد ولي برخي اوقات حساسيتها خيلي ظاهرگرايانه ميشود و مثلا ممكن است كسي كه به آثار امام استناد ميكند، كلمهاي را پس و پيش بگويد و يا نقل به مضمون بكند كه به اين مسائل نبايد زياد حساسيت نشان داد.
وي با بيان اينكه واكنش مؤسسه نبايد سلباً و ايجابا جناحي باشد، ابراز كرد: مؤسسه به هيچوجه نبايد انديشه امام را اسير اين گرفتاريهاي جناحي كند هرچند شايد گروههاي سياسي توقع دارند مؤسسه در راستاي انتظارات آنها موضعگيري كند.
نماينده مردم تهران در مجلس هفتم در بخش پاياني اين گفتوگو با بيان اينكه نبايد انتظار داشت منبع تمامي پاسخهاي ما در آثار و انديشه امام (ره) باشد، اظهار كرد: ولي امام مسير را در اختيار ما قرار ميدهند و راه را روشن ميكنند و ما ميتوانيم با قدم گذاشتن در اين مسير، به پاسخهاي خود برسيم. در واقع جامعيت انديشه ايشان اين امكان را ميدهد كه ما در اين مسير حركت كرده و به پاسخهاي خود برسيم حال در اين مسير استفاده از ساير منابع براي رسيدن به پاسخ اشكالي ندارد.
افروغ ادامه داد: نكته مهم ديگري كه در زمان حال و حتي زمان حيات امام خميني (ره) وجود داشته و دارد اين است كه چون فهم انديشه ايشان سخت است، ممكن است مجبور شويم در آثار ايشان دست به اجتهاد بزنيم و اين هم امري طبيعي است همانطور كه اگر اجتهاد نبود، امروز نامي از اسلام و تشيع نبود و خود انقلاب اسلامي نيز ناشي از يك نگرش جديد به اجتهاد است و بايد گفت كه با اخباريگري نميشد انقلاب كرد.
وي توضيح داد: ممكن است در اين مسير اشتباهاتي رخ دهد، مهم اين است كه انديشه امام زنده بماند و همين كه در مورد ايشان حرف زده ميشود ولو غلط، حكايت از زندهبودن ايشان و انديشههايشان دارد.
نماينده سابق مردم تهران در مجلس در پايان يادآور شد: گاه كساني چون نگاه سادهاي دارند فكر ميكنند يك نفر ميتواند در مورد امام حرف اول و آخر را بزند در حالي كه اين سخن درست نيست و پيچيدگيهايي وجود دارد كه بايد به آن توجه داشت و مهم اين است كه انديشههاي امام مورد بحث قرار گيرد.
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]