واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: رگ ها،زير گردش پر فشار خون
جام جم آنلاين: ممكن است احساس سردرد، تهوع، استفراغ و يا اختلالات بينايي، شما را به اين نتيجه برساند كه مريض هستيد، خصوصا كه سنتان در دوران ميانسالي باشد، با اين علائم احتمال اينكه شما فشار خون بالا داشته باشيد، زياد است.
فشار خون بالا تعريف سادهاي دارد. اين مشكل زماني ايجاد ميشود كه فشار خون در ديواره رگها بيش از حد معمول بالا رود البته عوارض آن به اين سادگي نيست و اين وضعيت بسيار خطرناك است، خصوصا كه گاهي اوقات تاثيرات مخرب آن در مرور زمان افزايش مييابد. احتمالا به همين دليل است كه به فشار خون بالا، قاتل خاموش گويند.
برعكس اين وضعيت، يعني فشار خون پايين زماني اتفاق ميافتد كه فشاري كه خون را در رگها به سمت قلب و مغز و ساير اعضاي داخلي بدن ميرساند، بسيار كم شود كه باعث سرگيجه و منگي ميشود؛ البته عوارض و خطرات فشار خون بالا به مراتب بيشتر است.
اين قاتل خاموش تا زماني كه صدمات ايجاد شده توسط آن در بدن نمايان نشود، هيچ نشانه يا علامتي ندارد، به مرور زمان شديدتر شدن اين عارضه ممكن است باعث مسدود، باريك و ضعيفتر كردن رگها شود. اين مساله باعث لخته شدن خون ميشود كه ممكن است به قلب و رگها، كليهها و شبكه چشم صدمه وارد كند.
عوارض فشار خون غيرطبيعي
فشار خون طبيعي به فشار كمتر از 80/120 ميليمتر جيوه گفته ميشود كه به طور كلي فشار خون پايينتر بهتر است؛ ولي اگر خيلي پايين باشد، ميتواند نگرانكننده باشد و بايد با پزشك مشورت شود.
اگر فشار خون ماكزيمم شما مساوي يا بيشتر از 140 ميليمتر جيوه يا فشار خون مينيمم شما 90 يا بالاتر باشد، مبتلا به فشار خون هستيد كه ميتواند به بسياري از اعضاي بدن آسيب وارد كند. فشار خون بالا، كار قلب را افزايش ميدهد كه به مرور زمان باعث بزرگي و ضعيفتر شدن قلب ميشود، علاوه بر اين احتمال سكته مغزي و آسيب كليهها را هم افزايش ميدهد.
از طرفي اگر تحت درمان با دارو هستيد و فشار خون شما طبيعي شده، نبايد فكر كنيد كه فشار خون نداريد؛ بلكه فشار خون داريد؛ ولي با دارو كنترل شده است.
يك جراح قلب و عروق با بيان اين كه افراد بالاي 65 سال، بيشتر در معرض خطر ابتلا به پرفشاري خون هستند، ميگويد: از آنجا كه اين بيماري هيچ علامت و نشانهاي ندارد، خطر ابتلا به سكتههاي مغزي، نارسايي كليوي و قلبي و از بين رفتن بينايي را در اين افراد افزايش ميدهد.
دكتر جعفري ادامه ميدهد: فشار خون، به علت فشاري كه از طرف خون بر سطح داخلي رگهاي بدن وارد ميشود، ميتواند فرد را دچار افزايش خون شرياني كند.
او معتقد است: در بيش از 90 درصد موارد، علت شناخته شدهاي براي پرفشاري خون وجود ندارد؛ اما با افزايش سن، خطر بروز فشار خون بيشتر ميشود.
دكتر جعفري با اشاره به تاثير منفي سيگار كشيدن بر پرفشاري خون، به ايسنا ميگويد: مواد شيميايي موجود در تنباكو باعث تنگ شدن ديواره رگها و آسيب به ديواره شريانها شده و هرچه قطر رگها كمتر شود، فشار خون بيشتر ميشود.
وي خاطرنشان ميكند: در بعضي از افراد، پرفشاري خون در مراحل اوليه به صورت علائمي چون سردرد، سرگيجه و خون دماغ ظاهر ميشود؛ اما در بيشتر كساني كه فشار خونشان بالاست، حتي در مراحل پيشرفته فاقد علامت است.
به گفته او، درگيري رگهاي مغز بر اثر افزايش فشار خون ميتواند باعث بروز سكته مغزي، گشاد شدن رگهاي قلب، نارسايي قلبي و در نهايت كاهش و از بين رفتن بينايي شود.
اصلاح سبك زندگي
تغيير فرهنگ غذايي، مصرف دخانيات، بيتوجهي به تحرك و ورزش، استرسها و اضطرابهاي زندگي صنعتي از عوامل موثر در شيوع و كاهش سن ابتلا به فشار خون در كشور هستند.به اعتقاد پزشكان، ميزان نمك موجود در غذاهاي كنسروي و برخي فستفودها بسيار بيشتر از نياز است كه اين عامل ميتواند در ابتلا و خطرات و عوارض ناشي از افزايش فشارخون موثر باشد.
عليرغم اين كه در 90 درصد از موارد ابتلا به فشار خون ناشناخته بوده و فقط در 10 درصد از موارد، پزشكان امكان تشخيص نحوه و علت ابتلا را دارند؛ اما موارد گفته شده از فاكتورهاي اصلي ابتلا به فشار خون و بيماريهاي قلبي و عروقي در كشور است. پيشگيري از ابتلا به فشار خون، منوط به سبك زندگي درست است.
دكتر فرشاد صداقت، پزشك خانواده به جامجم ميگويد: سبك زندگي سالم، يعني دوري از دخانيات، توجه به فرهنگ غذايي سالم مثل مصرف كنترل شده نمك، چربيها و غذاهاي غيرسالم، ورزش و تحرك، كاهش اضطراب و استرس، كنترل وزن و جلوگيري از چاقي.
به گفته او، تغيير در شيوه زندگي علاوه بر اين كه در پيشگيري از فشار خون مهم است، در درمان هم موثر است. صداقت، تغذيه صحيح را در كاهش فشار خون موثر ميداند و ميگويد: مصرف كرفس، خرما، گلابي، زيتون، چاي سبز و ليموترش، مواد غذايي پايينآورنده طبيعي فشارخون هستند. براي جلوگيري از فشار خون، اصلاح سبك زندگي از عوامل مهم در كاهش فشارخون است.
او ادامه ميدهد: افراد بالاي 65 سال و بيماران ديابتي، كليوي و مادران باردار بيشتر در معرض ابتلا به فشار خون هستند.
به گفته صداقت، استفاده از غذاهاي كمچرب، مصرف مواد غذايي سبوسدار، لبنيات كمچرب، انواع سبزي، ميوه و حبوبات، ترك سيگار، كاهش استرس و اضطراب، حذف نمك از سفره غذايي يا كاهش مصرف آن در پيشگيري از پرفشاري خون موثر است.
شنبه 16 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]