واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: ايجاد پوشش نانوكريستال بر روي تيتانيوم خالص به همت محققان ايراني
محققان دانشگاه تربيت مدرس موفق به ايجاد پوششهاي نانوكريستال بر روي تيتانيوم خالص تجاري به روش الكتروليز پلاسمايي شدند.
به گزارش گروه علمي و آموزشي «شبكه خبر دانشجو»، با استفاده از روش الكتروليز پلاسمايي در مهندسي سطح ميتوان پوششهاي متنوعي با ساختارهاي منحصر به فرد بر روي طيف گستردهاي از مواد ايجاد كرد. اين پوششها بيشتر براي افزايش مقاومت به خوردگي و سايش قطعات بكار ميروند. قابليت كنترل سطح ويژه، ضريب هدايت حرارتي، تخلخل و ... از ويژگيهاي اين نوع پوششها است.
مهندس محمود علياف خضرايي، فارغالتحصيل دوره كارشناسي ارشد رشته مهندسي مواد دانشگاه تربيت مدرس، محققي است كه در راستاي انجام بخشي از پروژه كارشناسي ارشد خود موفق به ايجاد اين پوشش شده است.
وي در تشريح كار انجام شده گفت: پوششهاي توليدي قابليت رقابت با ساير روشهاي سختكاري سطحي را دارند؛ البته در اين مورد، نوع فرآيند، هندسه قطعه، خواص مورد انتظار و ... نيز تأثيرگذار هستند. عمده صنايع مشتري اين طرح در ايران، صنايع نفت و گاز و پتروشيمي، صنايع خودروسازي و صنايع نظامي هستند؛ اما در خارج از كشور صنايع هوا و فضا و صنايع خاص مانند توليدكنندگان اتومبيلهاي مسابقه فرمول 1 و ... نيز از كاربرهاي اين طرح به شمار مي روند.
مهندس خضرايي افزود: براي توليد اين نوع پوششها، ابتدا فرآيند بوردهي پلاسمايي الكتروليتي توسط جريان پالسي و در الكتروليت حاوي بوراكس بر روي زمينه تيتانيوم خالص تجاري انجام شد. در ادامه، رفتار الكتروشيميايي (خوردگي) و مقاومت در برابر سايش نمونهها مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعات الكتروشيميايي و خوردگي نمونههاي بوردهي شده در محلول رينگر (محلول شبيهسازي شده بدن انسان) انجام شد. دستيابي به نقطه بهينه مقاومت در برابر خوردگي و سايش نمونههاي بوردهي شده از نظر فاكتورهاي مختلف موثر بر فرآيند سختكاري مورد بررسي قرار گرفت.
وي تصريح كرد: عمدهترين فاكتورهاي مورد بحث، فركانس و چرخه كار جريان پالسي اعمال شده هستند؛ در اين مطالعه مشخص شد كه مقاومت به خوردگي و سايش تيتانيوم سختكاري شده پس از بوردهي پلاسمايي الكتروليتي، بستگي زيادي به اندازه، شكل و نحوه توزيع نانوكريستالها در پوشش دارد. در پايان فازهاي به وجود آمده در اثر اعمال اين فرآيند مورد بررسي قرار گرفتند و بر اساس نتايج به دست آمده شرايط بهينه براي اعمال پوشش ها پيشنهاد شد.
بر پايه اين گزارش، اين پاياننامه به استاد راهنمايي دكتر عليرضا صبور به اتمام رسيده و مراحل ثبت پتنت بينالمللي اين طرح نيز در حال پيگيري است؛ همچنين اين پاياننامه به عنوان پاياننامه برتر در دومين جشنواره برترينهاي فناورينانو انتخاب شده است. اين تحقيق از قابليت سرمايهگذاري بسيار بالايي برخوردار بوده و در داخل كشور ثبت اختراع شده است.
جزئيات اين پژوهش كه از حمايتهاي تشويقي ستاد ويژه توسعه فناوري نانو بهرهمند شده، در مجله Materials Science، (جلد30، شماره 6، صفحات 61-65، سال 2007) به چاپ رسيده است./انتهاي پيام/
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]