واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام / سيدشهابالدين مرعشي نجفيتأسيس كتابخانهاي كمنظير يكي از مهمترين خدمات آيتالله مرعشي نجفي است
گروه انديشه: تأسيس كتابخانهاي كه بيش از 300000 جلد كتاب در آن نگهداري ميشود، از مهمترين خدمات علمي آيتالله مرعشي نجفي است. اين كتابخانه سومين كتابخانه جهان اسلام است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، فردا 7 شهريور برابر است با سالروز درگذشت آيتالله «سيدشهابالدين مرعشي نجفي» از مراجع تقليد شيعيان جهان.
18 سال پيش، 7 شهريور سال 1369 هجري شمسي آيتالله سيدشهابالدين مرعشي نجفي از مراجع تقليد شيعيان جهان بر اثر سكته قلبي به رحمت حق پيوست. شهابالدين مرعشي نجفي از فقها و مراجع عالي تقليد شيعه بود.
وي در سال 1315 هجري قمري در نجف به دنيا آمد. پدرش آيتالله سيدشمسالدين محمود مرعشي از بزرگان فقهاي دوران خود بود. سيدشهابالدين پس از فراگيري مقدمات علوم اسلامي در نجف در درس خارج فقه و اصول آيتالله «آقاضياء عراقي»، آيتالله شيخ «احمد كاشفالغطاء» حاضر شد و از محضر آنان بهرههاي فراوان برد.
وي در 27 سالگي به درجه اجتهاد نايل آمد. آيتالله مرعشي نجفي در نجف، كاظمين، كربلا، سامرا، قم و تهران به تحصيل كرد و از محضر استاداني چون حاج شيخ «عبدالكريم حائري يزدي» استفاده برد. وي از برخي از مراجع عظام تقليد اجازه اجتهاد دريافت كرد كه برخي از آنها عبارتند از: آيتالله «آقاضياء عراقي»، آيتالله «سيدابوالحسن اصفهاني» و آيتالله« شيخ عبدالكريم حايري يزدي».
در طول بيش از هفتاد سال تدريس در حوزه علميه قم، شاگردان زيادي تربيت كرد كه از آن جملهاند: «سيدمحمود طالقاني»، شهيد مطهري، شهيد مفتح، آيتالله «سيدمهدي غضنفري خوانساري»، آيتالله «سيدمحمدهادي غضنفري خوانساري»، آيتالله «مهدوي كني»، شهيد «محمد صدوقي» و ... از جمله شاگردان ايشان بودند. آيتالله مرعشي نجفي در طول ساليان دراز خدمات بسياري به جهان اسلام عرضه كرد.
تأسيس مدارس علميه يكي از فعاليتهاي آيتالله مرعشي نجفي بوده كه مدرسه مهديه، مدرسه شهابيه از جمله آنهاست. آيتالله مرعشي نجفي در زندگي سياسي خود نيز همواره از نهضت آيتالله خميني(ره) حمايت كرد و به افشاي حكومت پهلوي پرداخت. وي پس از انقلاب اسلامي ايران نيز همواره يار و ياور انقلاب اسلامي بود. وي هرگز به زيارت كعبه مشرف شود؛ زيرا ميفرمود: «استطاعت و تمكن مالي كه لازمه وجوب تشرف به خانه خداوند كريم است، ندارم.»، چون تمام درآمد خود را صرف خريد كتب ميكرد.
كتابخانه آيتالله مرعشي نجفي از بزرگترين كتابخانههاي كشور و در رديف كتابخانه مجلس شوراي اسلامي و كتابخانه آستان قدس رضوي است. بسياري از اين كتب جزو نفيسترين و با ارزشترين متون تاريخي است كه قرنها از عمر آنها ميگذرد.
آيتلله مرعشي در دوران جواني كه در حوزه علميه نجف مشغول تحصيل بود به گردآوري كتب خطي پرداخت. وي كه شاهد به غارت رفتن منابع اسلامي و نسخ خطي بود، تاب نياورد و با شهريه ناچيز طلبگي به خريد كتب خطي پرداخت تا اين ميراث فرهنگي را از دستبرد بيگانگان حفظ كند. گاه شبها در يك كارگاه برنجكوبي كار ميكرد، روزها روزه استيجاري ميگرفت و نماز استيجاري ميخواند، تا هزينه خريد كتب را تهيه كند.
آيتالله مرعشي نجفي پس از مهاجرت به قم، كتب خطي را همراه خود به ايران آورد. در قم نيز به خريد نسخ خطي و كتب ارزنده اقدام كرد. پس از مدتي به دليل كمبود جا، كتابها را از منزل به كتابخانه مدرسه مرعشيه انتقال داد. پس از چندي طبقه سوم اين مدرسه به عنوان كتابخانه ساخته شد كه در نيمه شعبان 1386 ق. با بيش از ده هزار جلد كتاب چاپي و دو هزار جلد كتاب خطي افتتاح شد.
استقبال روزافزون طلاب و علما براي مطالعه، كمبود فضاي مناسب براي كتابخانه و خريد كتابهاي جديد موجب شد تا وي كتابخانه بسيار بزرگي را تأسيس كند كه در نيمه شعبان 1394 ق با حدود شانزدههزار جلد كتاب چاپي و خطي افتتاح شد.
اين كتابخانه به خاطر نسخههاي خطي نفيس و ارزشمند و گاه منحصر به فرد و كتب قديم مهم و كمياب مورد توجه وافر نويسندگان، دانشمندان، مراكز علمي و تحقيقاتي سراسر جهان است. اكنون اين كتابخانه شهرت جهاني دارد و با چهارصد مؤسسه، مركز علمي و كتابخانه در سراسر جهان ارتباط دارد. كهنترين نسخه خطي «زبور» نيز در اين كتابخانه در قم نگهداري ميشود. همچنين اين كتابخانه نخستين كتابخانه كشور به لحاظ حجم عظيم نسخههاي خطي كهن ديني و سومين كتابخانه جهان اسلام است كه 65000 عنوان نسخه خطي به زبانهاي فارسي، عربي، تركي، اردو، لاتين و سانسكريت و برخي خطوط قديم ديگر در موضوعات علوم اسلامي و غيره در آن نگهداري ميشود كه بعضا در نوع خود منحصر به فرد است.
كهنترين نسخه خطي اسلامي به خط كوفي بخشي از قرآن كريم است كه مربوط به نيمه نخست سده دوم هجري و بخشي ديگري به خط «علي ابن هلال» مشهور به ابنبواب مربوط به سال 392 قمري است كه بر روي پوست نگاشته شده است.
كهنترين نسخه غير خطي غير اسلامي نيز مجموعهاي از زبور بر روي پوست به خط لاتين از سده دوازدهم ميلادي و بخشهايي از انجيل به خط قديم حبشي مربوط به سده دوازدهم و سيزدهم ميلادي است كه در اين مجموعه عظيم فرهنگي وجود دارد.
وي در طول عمر پربركتشان بيش از يكصد و چهل و هشت كتاب، رساله و مقاله به رشته تحرير در آورد كه شمار بسياري از آنها هنوز به چاپ نرسيدهاند. «مشجرات آل رسولالله الاكرام» يا «مشجرات آل هاشمين» و «ملحقاتالاحقاق» از مهمترين آثار منتشر شده وي است.
نخستين رسالههاي علميه وي به نام «نخبةالاحكام» و «سبيلالنجاة» بين سالهاي 1366 ق. تا 1373 ق. چاپ شد و براي نوشتن برخي كتب خود به كشورهاي مختلفي سفر كرد و با دانشمندان و علماي اديان مختلف به گفتوگو با افرادي فاضل و علمايي گرانقدر چون «علامه بغدادي»، «هانري كربن» و «رابيند رانات تاگور» مباحثات و مبادلات علمي داشت. آيتالله مرعشي نجفي در هفتم شهريور سال 1369 درگذشت.*
*منابع: پايگاههاي اطلاعرساني كتابخانه آيتالله مرعشس نجفي، ويكي پديا، صدا و سيما و ... .
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]