واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: چشمان اشكبار فرانسه در افغانستان ( (۲
ابراز نارضايتي شهروندان فرانسوي از ساركوزي و دولت حاكم راست و نيز تاسف از جان باختن اين تعداد سرباز فرانسوي در پاي خبر بسياري از اين سايت ها ، نشاندهنده ميزان احساحسات منفي مردم در اين رويداد ملي است .
بطور مثال يكي از خوانندگان در حاشيه يكي از خبرها در روزنامه مخالف ليبراسيون مينويسد : با شرايط پيش امده ، شهروندان فرانسوي كه اجساد فرزندان خود را به دوش ميگيرند در سال آينده ميلادي از رژه نظاميان در مراسم روز ملي اين كشور در خيابان شانزه ليزه پاريس استقبال نخواهند كرد.
همين خواننده در پيام خود اورده است در حاليكه فرانسه مدام براي پيوستن جوانان به ارتش و نيروي زميني تبليغ ميكند ، اين حادثه نشان مي دهد كه خدمت در نيروي زميني تنها يك شغل نيست و چيزي فراتر از ان است ! بسياري از مردم در همين پيامها جمله كليدي ساركوزي در مراسم آيين تشييع سربازان را به تمسخر و استهزاء گرفته اند.
ساركوزي در برابر ديدگان گريان خانوادههاي قربانيان در حياط كاخ انوليد گفته بود كه من امروز به تنهايي و غربت رييس اين حكومت ميانديشم ! در ميان همه نوشتههاي انتقادي از ساركوزي و سياست نظامي او در بيرون مرزها ، افرادي نيز به ملامت مخالفان پرداختهاند كه چرا در اين زمان حساس و احساسي به فرانسه و فرزندان قربانياش نميانديشند و اين حوادث را به دعواهاي سياسي خود ميآلايند.
موقعيت نظامي فرانسه در افغانستان
مجموع نيروهاي نظامي فرانسه در افغانستان از يگانهاي زير تشكيل شده است
*- فرماندهي منطقهاي مركزي در كابل با ۱۴۰۰نيرو
*- گروه تاكتيكي بين رزمي كاپيسا با ۶۰۰نيرو
*- نيروهاي اموزشدهنده به نيروهاي افغان با ۲۸۰نيرو
*- پشتيباني هوايي با ۱۷۰نيرو از افغانستان و ۱۷۵نيرو از تاجيكستان
*- نيروهاي ت اف ۱۵۰و ت اف ۷۵با ۳۰۰نيرو
در مجموع فرانسه از نظر ميزان نيرو در افغانستان در مقام ششم پس از آمريكا، انگليس ، آلمان ، ايتاليا و كانادا قرار داشته و در اين مقام با هلند و لوكزامبورگ در يك سكو ايستاده است .
مجموعه اديپوت كه از سال ۲۰۰۳مشغول اموزش است تاكنون با ۳۵نفر نظامي فرانسوي پنج هزار سرباز افغاني را اموزش داده است .
در ماموريتي ديگر ۲۰نظامي فرانسوي با همين تعداد نظامي آمريكايي نيروهاي ويژه افغانستان را اموزش ميدهند و تاكنون موفق شدهاند شش گروه (خندق ) از نيروهاي ويژه نظامي افغانستان را با انجام دورههاي دشوار نظامي تربيت كنند.
بخش ديگري از نيروهاي فرانسوي وظيفه راهنمايي و مشاوره به نظاميان افغاني را براي ايجاد ارتباط مناسب ميان نيروهاي ائتلاف موسوم به ايساف و نيروهاي نظامي افغانستان بر عهده دارند.
در بخش هوايي هواپيماهاي جنگنده فرانسوي از عرشه ناو شارل دوگل در شمال اقيانوس هند،پايگاه دوشنبه درتاجيكستان ، پايگاه هوايي ماناس در قرقيزستان و پايگاه هوايي محلي در قندهار پروازهاي عمليات و پشتيباني انجام ميدهند. شش هواپيماي ميراژ نيز از پايگاه دوشنبه به قندهار اورده شده و به همراه ۱۷۰نظامي فرانسوي دوره ديده در آن پايگاه حضور دارند.
هواپيماهاي فرانسوي پايگاه قرقيزستان اغلب ازنوع سوپر اتاندارد، رافال ، اف ،۱۸اف ،۱۶آ ،۱۰اي آ ۶ب و ژار ۷وظيفه پشتيباني را بر عهده دارند.
برنامه دفاع هوايي تاسك فورس ۱۵۰و ۷۵يا ت اف ۱۵۰و ت اف ۷۵هم كه فرماندهي آن از كانادا به يك فرمانده فرانسوي واگذار شده است وظيفه پوشش هوايي و تامين امنيت منطقه هوادرياي شمال اقيانوس هند، خليج فارس ، درياي عمان و درياي سرخ را بر عهده دارد.
اظهارات نظاميان
در ساعات آغازين اعلام خبر كشته شدن ۱۰سرباز كنفرانسي خبري با حضور وزير دفاع هروه مورن و رييس ستاد ارتش تشكيل شد، نگراني و بيحوصلگي در چهره هر دو شخصيت سياسي و نظامي فرانسه موج ميزد و گاه حركاتي از سر خشم يا ناشكيبايي نشان ميدادند كه اردوي ساركوزي از پذيرش اين مسئله توسط افكار عمومي سخت نگران است .
يكي دو روز بعد روزنامه فرانسوي فيگارو با هروه مورن وزير دفاع مصاحبه اي ترتيب داد و از وي پرسيد كه حضور نيروهاي فرانسه در افغانستان تازگي ندارد و حتي پيش از اين هم فرانسه در ان سرزمين كشته داده بود ولي چرا اين بار مسئله اين همه موج آفريده است ؟
مورن با جملهاي عاطفي شروع ميكند و ادامه ميدهد كه اين اولين سال حضور سربازان ما در افغانستان نيست و پيشينه حضور انان به سال ۲۰۰۱باز مي گردد، ولي منطقهاي كه جان فرزندان ما را گرفت بيش از ۱۶ماه نيست كه كه ما مسئوليت در آن را بر عهده گرفتهايم .
او معتقد است هر چند كه سربازان اين كشور پيش تر هم آماج حملات نامنظم ، بمبهاي كنار جادهاي و تيراندازيهاي تصادفي و مين قرار گرفتهاند ولي واقعيت ان است كه فرانسه بسيار كمتر از كشورهاي انگليس و آمريكا در اين كشور كشته داده است .
به تعبير هروه مورن پس از دهها سال اين شايد نخستين باري است كه مردم فرانسه احساس ميكنند نيروهاي نظامي انان بطور سازماندهي شده در صحنه اي خشونت بار حاضر ميشوند.
مورن با اشاره به اينكه كشتههاي فرانسه در درهاي بر زمين افتادهاند كه طالبان بر ان تسلط دارد، حركت طالبان را مايوسانه ارزيابي كرده ومعتقد است كه آنان ميدانند بازنده اين جنگ هستند بنا بر اين دست به شيوههاي عملياتي ميزنند كه ميتواند دمكراسيهاي غربي را تحت تاثير قرار دهد و نظام بينالمللي را از حضور در ان كشور مايوس و سرخورده سازد.
منظور مورن آن است كه هدف طالبان احساسات مردم كشورهاي غربي است كه شايد بتوان با برانگيختن ان براي سياستمداران آنها مشكل افريد و انان را نسبت به حضور نظامي در هزاران كيلومتر دور تر از مرزهاي خود به ترديد انداخت مورن نيروهاي طالبان مستقر در مرز پاكستان را بسيار توانا و با تاكتيك هايي نزديك به نيروهاي ائتلاف ارزيابي ميكند و معتقد است بايد در برخورد با انان بر تجارب افزود و امكانات اطلاعاتي و امنيتي بيشتري را بكار گرفت وزير دفاع فرانسه نيروهاي افغانستان را در اين مرحله از كار براي بدست گرفتن تماميت كشورشان از نظر نظامي توانا نميداند و بر اين باور است كه آموزش آنان (كه بخش عمده آن برعهده نيروهاي فرانسوي است ) بسيار حساس و ظريف پيش ميرود.
سئوال حساس خبرنگار فيگارو از مورن به ضرورت حضور نيروهاي نظامي فرانسه در ان كشور باز ميگردد و او با زيركي تاكيد ميكند كه در اين حضور ما ترديد نميكنيم و اين حضور هم در سال ۲۰۰۱و در پي تصميمي گرفته شده است كه ژاك شيراك و ژوسپن (منظور راستها و چپها با هم ) هر دو ، پاي ان را امضا كرده اند.
همچنين او تاكيد ميكند كه از ميان ۲۷كشور اتحاديه اروپا ۲۵كشور در افغانستان حضور نظامي دارند !
مورن مخالفان ساركوزي را به باد انتقادمي گيرد و ميگويد انان كه از اين حضور آشفتهاند خود هيچ راه حلي ندارند، ايا بايد صحنه را خالي و كشور و امنيت آينده اروپا و غرب را (به تعبير او ) به دست تروريسم اسلامي طالبان سپرد ؟
وزير دفاع فرانسه طبعا به علت تولد جريان طالبان و پشتيباني و منفعت بردن غرب از اين گروه غرب ساخته اشاره نكرده اما اضافه ميكند امروز همه مي دانند كه عقب نشيني نبايد كرد، افغانستان مرزهاي مشتركي با پاكستان و ايران دارد و هرگونه كوتاهي در ان منطقه به معني به خطر انداختن امنيت و صلح جهاني است .
از او پرسيدهاند كه دو نامزد رياست جمهوري آمريكا هر دو با اعزام نيروي بيشتر به افغانستان موافقند و آيا فرانسه هم همين مشي را دارد، مورن بر انجام كارهاي سازنده اقتصادي و عمراني و اموزشي در افغانستان در كنار حضور نظامي تاكيد ميكند و اشاره ميكند كه كنفرانس پاريس نيز بر همين موضوع صحه گذاشته است .
از نظر وزير دفاع فرانسه كار نظامي بدون اصلاحات اقتصادي و عمراني در آن كشور سودي ندارد، از سوي ديگر به گفته او تنها انجام كارهاي عمراني نيز در كشوري كه درگير جنگ است بدردي نميخورد، پس بايد هر دو نسخه را با هم به كار گرفت .
بر آگاهان پوشيده نيست كه حضور فرانسه در افغانستان همچون بسياري از نقاط ديگر عالم علاوه بردلايل نظامي انگيزههاي فرهنگي قوي دارد.
فرانسه درپي يافتن جاي پايي ماندگار در افغانستان است و شايد از همين روست كه اين كشور آموزش قواي نظامي افغانستان را برعهده گرفته و نيز به كارهاي فرهنگي در اين كشور فارسي زبان مشغول شده است .
كارشناسان نظامي بر اين عقيدهاند كه دسته نظامي هدف قرار گرفته يكي از بهترين و آمادهترين نظاميان فرانسوي بودهاند كه به خارج اعزام ميشوند و بنابر اين بايد مشكل را از ناحيه كساني ديد كه بدون آمادهسازي مقدمات ماموريت را براي انان رقم زده اند.
اين در حالي است كه فرانسه از چندين سال پيش در حال كوچكسازي و اماده سازي ارتش به عنوان ارتشي حرفهاي بوده و دولتهاي بر سر كار امده تلاش كردهاند تا از ارتش سنتي فرانسه نمونهاي كارا، كم حجم و حرفهاي بسازند ادامه دارد...
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 206]