واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: توليد خودروهاي عمومي و تجاري طي 4 ماه نخست امسال افزايش يافتگذر ون از پيچ توليد
حميدرضا بهدادستاد تبصره 13 با آمال و آرزوهاي بزرگي، شكل گرفت. خروج 500هزار خودروي فرسوده، دوگانهسوز كردن تمامي خودروهاي توليدي، توسعه ناوگان حملونقل عمومي و... .
اما آنچه بيش از ديگر برنامههاي اين ستاد به مرحله اجرا درآمد طرح سهميهبندي بنزين بود كه بهرغم مشكلات زيادي كه در حين اجراي آن به وجود آمد، تاكنون تداوم داشته است. اما توسعه ناوگان حملونقل عمومي و ترغيب خودروسازها به ساخت خودروهاي عمومي همچون ون و مينيبوس با توجه به سهميهبندي بنزين و تشويق دارندگان خودرو به استفاده از خودروهاي عمومي، از آنچنان اهميتي براي اين ستاد برخوردار بود كه حتي عنوان اين ستاد براي برنامهريزي بهتر و با اختيارات بيشتر در جهت توسعه اين بخش به «ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت» تغيير پيدا كرد. اما آيا توسعه حملونقل با توجه به توان خودروسازهاي كشورمان در اين زمينه، برنامهريزي شد؟
ستاد تبصره 13 در شرايطي خودروسازها را مجبور به توليد ون و مينيبوس يا ديگر خودروهاي عمومي كرد كه بدون در نظر گرفتن توان آنها در اين زمينه، شرايط دشواري را براي خودروسازها به وجود آورد به طوري كه برخي از خودروسازها كه تجربهاي در توليد ون نداشتند ملزم به توليد انبوه اين خودرو شدند. شركت ايرانخودروديزل كه اوايل سال گذشته حتي يك خودروي ون نيز توليد نكرده بود ملزم شد كه تا پايان سال 86، تعداد 15هزار دستگاه از اين خودرو را به سازمان تاكسيراني تحويل دهد نتيجه آن شد كه خودروسازها عملا نتوانستند به تعهدات خود عمل كنند و در اين زمينه با مشكلاتي نيز روبهرو شدند. در نهايت دولت تعرفه «ون» را صفر اعلام كرد. اما خودروسازهايي همچون ايرانخودروديزل با وجود تعرفه صفر خودروي ون ظاهرا نااميد نشده و توليد اين خودرو را حتي افزايش هم دادهاند. مطلب ذيل نگاهي به فعاليت خودروسازها در زمينه توليد خودروي تجاري و عمومي دارد.
افزايش توليد
خودروسازان داخلي در حالي طي چهار ماه نخست امسال و در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته با كاهش 2/2درصدي توليد خودروهاي سواري مواجه بودند كه در توليد خودروهاي تجاري و عمومي به رشد توليد در بازه زماني مذكور دست يافتند. به نحوي كه آنها با توليد يك هزار و 813دستگاه خودرو عمومي و همچنين 53هزار و 278دستگاه محصول تجاري، طي چهار ماه ابتدايي سال جاري، به ترتيب رشدي 4/26 و 7درصدي را در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه كردند. اين در شرايطي است كه خودروسازان داخلي در مجموع توليد 9هزار و 794دستگاه خودرو عمومي و 99هزار و 576دستگاه محصول تجاري را براي برنامه سال جاري خود در نظر گرفتهاند و تا پايان تيرماه امسال به ترتيب 5/18 و 5/27درصد از اين برنامه تحقق يافته است. خودروهاي عمومي به محصولاتي مانند اتوبوس، مينيبوس و ون اطلاق ميشود و كاميون، كاميونت و كشنده و وانت نيز در دسته تجاريها قرار ميگيرند.
در اين بين، شركتهاي ايرانخودرو ديزل، زامياد و سايپا ديزل، توليدكنندگان دولتي اين نوع خودروها در كشور به شمار ميروند. البته شركت ايرانخودرو، وانت باردو را نيز به توليد ميرساند.
رشد توليد ايرانخودرو ديزل
شركت ايرانخودرو ديزل طي چهارماه نخست امسال با توليد دو هزار و 416دستگاه محصول تجاري رشدي 9/11درصدي را در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه كرد. اين شركت طي بازه زماني مذكور يك هزار و 926دستگاه كاميون و كاميونت و همچنين 490دستگاه كشنده را به توليد رساند. ايرانخودرو ديزل قصد دارد طي سال جاري در مجموع 9هزار و 600دستگاه محصول تجاري را توليد كند. اين در حالي است كه آمار، تحقق 3/27درصد از اين برنامه را تا پايان تيرماه امسال نشان ميدهد. ايرانخودرو ديزل همچنين طي چهار ماه نخست سال جاري، يك هزار و 662دستگاه خودرو عمومي را به توليد رسانده كه از رشد 3/18درصدي آن در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته حكايت ميكند. شركت مذكور تا پايان تير، 707دستگاه ون، 376دستگاه مينيبوس و 579دستگاه اتوبوس را از خطوط توليد خود خارج كرده است، اين در شرايطي است كه در مدت مشابه سال گذشته حتي يك دستگاه ون نيز در اين شركت خودروساز به توليد نرسيد. ايرانخودرو ديزل ميخواهد تا پايان سال جاري 8هزار و 830 دستگاه خودروي عمومي را توليد كند اين شركت طي چهار ماه ابتدايي امسال 8/18درصد از اين برنامه توليد را عملي كرده است.
سايپا ديزل بدون خودروهاي عمومي
ظاهرا شركت سايپا ديزل زيرمجموعه سايپا هيچ گونه علاقهاي به توليد خودروهاي عمومي ندارد چراكه حتي يك دستگاه از اين نوع محصولات نيز در برنامه توليد سال جاري آن ديده نميشود. اين در حالي است كه سايپا ديزل برنامه توليد 11هزار و 646 دستگاه محصول تجاري را طي برنامه سال جاري خود در نظر دارد. اين شركت طي چهار ماه ابتدايي امسال در مجموع سههزار و 739 دستگاه خودرو تجاري را به توليد رسانده كه از رشد 591درصدي آن در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته حكايت ميكند در واقع توليد كاميون، كاميونت و كشنده در سايپا ديزل طي بازه زماني مذكور حدودا 6 برابر شده است. اين خودروساز تا پايان تير ماه امسال 340 دستگاه انواع كشنده، سههزار و 231 دستگاه انواع كاميونت و همچنين 168 دستگاه كاميون MID-FM را از خطوط توليد خود خارج كرده است كه اين آمار از محقق شدن 1/32درصد از برنامه توليد امسال سايپا ديزل حكايت ميكند.
رشد توليد در زامياد
شركت زامياد كه از زيرمجموعههاي سايپا به حساب ميآيد نيز مانند ايرانخودرو ديزل و سايپا ديزل طي چهار ماه نخست امسال با رشد توليد روبهرو شد. اين شركت در بازه زماني مذكور و در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته با توليد 21هزار و 490 دستگاه انواع محصولات تجاري و عمومي به رشدي 8درصدي دست يافت.
زامياد اين رشد را به نوعي مديون محصول پرتيراژ خود يعني وانت نيسان است. اين محصول كه برنامه توليد سال جاري آن به 77هزار دستگاه ميرسد طي چهار ماه ابتدايي امسال و در مقايسه با بازه زماني مشابه سال گذشته 06/8درصد رشد توليد را تجربه كرد. اين در حالي است كه زامياد علاوه بر وانت نيسان، خودروهاي تجاري ديگري نيز را به همراه خودروهاي عمومي به توليد ميرساند.
اين شركت همچنين در توليد اتوبوس و مينيبوس طي چهار ماه نخست امسال و در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته رشد كرد. البته تيراژ توليد اين دو محصول بسيار پايين است به نحوي كه زامياد قصد دارد طي سالجاري تنها 440 دستگاه اتوبوس و 524 دستگاه مينيبوس را توليد كند هرچند كه تا پايان تيرماه امسال حتي يك دستگاه مينيبوس نيز در اين شركت به توليد نرسيده است. زامياد در سال گذشته نيز مينيبوس توليد نكرد. اين در شرايطي است كه شركت مذكور طي چهار ماه گذشته از سالجاري، 151 دستگاه اتوبوس را از خطوط توليد خود خارج كرد. زامياد همچنين در اين بازه زماني 159 دستگاه كاميون و كشنده را به توليد رساند. اين شركت توليد يكهزار و 330 دستگاه انواع اين محصولات تجاري را براي سالجاري خود در نظر گرفته است.
قهر سايپا با ون
توليد تنها 5 دستگاه ون كاروان در آمار توليد چهار ماهه سال جاري نشان از بيرغبتي سايپا به توليد اين محصول دارد.
شركت سايپا توليد يكهزار و يك دستگاه ون كاروان را در برنامه سالجاري خود گنجانده و قرار بوده تا پايان تيرماه امسال 327 دستگاه از اين محصول را به توليد برساند. اما با توجه به آمار توليد چهار ماهه ون در سايپا، بسيار بعيد است كه برنامه توليد اين محصول تا پايان امسال عملي شود. سايپا در چهار ماه ابتدايي سال گذشته حتي يك دستگاه ون كاروان را نيز توليد نكرد!
كاهش توليد وانت پيكان
ارديبهشت 85 كه خط توليد پيكان متوقف شد و آخرين پيكان توليدي ايرانخودرو به موزه رفت، اين احتمال وجود داشت كه وانت پيكان نيز از خطوط توليد اين شركت خارج شود. چرا كه حذف پيكان به واسطه مصرف سوخت و آلايندگي آن بود و وانت نيز از همان موتور پيكان بهره ميبرد. ايرانخودروييها هم از بيم آنكه اين محصول تجاري پرتيراژشان را از دست ندهد، موتور آن را بهينهسازي كردند تا مصرف سوخت و آلايندگياش در مقايسه با پيكان كاهش يابد. در حال حاضر ايرانخودروييها توليد بيش از 75هزار دستگاه وانتپيكان را در برنامه توليد سالجاري خود گنجاندهاند. البته وانتهاي توليدي هماكنون دوگانهسوز به حساب ميآيند.
اين در حالي است كه آمار توليد چهار ماهه سالجاري وانت پيكان از كاهش 5/16درصدي آن در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته حكايت دارد. ايرانخودرو تا پايان تير امسال 25هزار و 784 دستگاه وانت باردو (دوگانهسوز) را به توليد رسانده است.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 281]