واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: دكتر حسن بلخاري:قرآن، بنيان معنوي هنر اسلامي است
گروه خبرنگاران افتخاري / محمد مهدي ايزدي : عضو هيئت علمي دانشگاه تهران بنيان معنوي هنر اسلامي را قرآن دانست و گفت: هنر اسلامي براساس مباني ديني و عرفاني بنا شده و هنرمند مسلمان پس از تهذيب و تزكيه نفس اقدام به آفرينش اثر هنري ميكند.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، دكتر «حسن بلخاري» عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در گفتوگو با ستاد اطلاعرساني همايش انديشههاي آسماني با اشاره به مؤلفههاي هنر اسلامي گفت: نور، فضا، طرح و رنگ چهار عنصر اصلي هنر اسلامي است كه بنيانهاي كاملاً معنوي دارد.
وي با تبيين جايگاه ويژه نور در هنر اسلامي گفت: مباني معنوي اين نگرش در قرآن از جمله در آيه «الله نور السموات والارض» يا در دعاي كميل كه در آن ذكر شده نور خداوند بر همه زمانها و مكانها مسلط است به چشم ميخورد.
نويسنده «مباني عرفان هنر اسلامي» درباره استفاده از رنگ در هنر اسلامي تصريح كرد: در هنر اسلامي با استفاده از تركيب رنگها، به رنگهاي مثالي مثل لاجوردي و فيروزهاي دست مييابيم كه اتفاقاً دانشمندان آمريكايي كشف كردهاند كه اصليترين رنگ عالم، فيروزهاي است.
بلخاري استفاده از قوس، گنبد و مأذنه را از مشخصههاي فضا در هنر اسلامي ارزيابي كرد و گفت: در هنر اسلامي فضاها به گونهاي طراحي شدهاند كه يادآور خدا و بهشت باشند كه در قرآن بيان شده است.
وي درباره جايگاه طرح در هنر اسلامي افزود: طرح در هنر اسلامي شامل طرحهاي گياهي و هندسي است كه به ويژه طرحهاي هندسي آن بنيانهاي عرفاني و معرفتي بسيار مهمي دارد.
عضو هيئت علمي دانشگاه تهران با اشاره به اين كه هنر اسلامي مديون فرهنگ و مباني اعتقادي شيعه است، گفت: بسياري از دانشمندان جهان معتقدند هنر اسلامي همان هنر شيعي است و در حقيقت مباني اعتقادي شيعه بنيانهاي هنري جهان اسلام از اندلس تا چين را ساخته است.
وي اعتقاد شيعه به ولايت و باطننگري و چند لايه بودن هنر شيعي را سبب تمايز اين هنر، از بقيه هنرهاي موجود در جهان اسلام برشمرد و گفت: در هنر شيعي نوعي مسير هجرتگونه و باطننگر وجود دارد كه در باطن خود نور آسمان و زمين را متجلي ميكند.
بلخاري اين نظر را كه نگاه باطنگرا، تأويلي و ولايي شيعه باعث پديد آمدن هنر چند لايه و هزار توي اسلامي شده است را اعتراف بزرگترين دانشمندان غربي عنوان كرد.
وي هنر را زبان نمادين مشترك بين انسانها دانست و افزود: در هنر اسلامي طرح، رنگ، نور و فضاي باطني كه در آن حاكم است با فطرت همه انسانها ارتباط برقرار ميكند.
بلخاري همچنين از فيلمسازان خواست مسجد را در سينما و تلويزيون به زيبايي نمايش دهند و به ويژه تلاش كنند در سريالهاي مناسبتي هنرهاي به كار رفته در فضاهاي مسجد را به تصوير بكشند.
وي از معماري برخي از مساجد در ايران به عنوان اعجازهاي معماري جهان نام برد و گفت: برخي مساجد در اصفهان، شيراز، يزد، مشهد و غيره اوج عظمت هنر اسلامي را نشان ميدهند.
بلخاري همچنين به تقسيم كار در جهان مدرن اشاره كرد و گفت: خيلي از كاركردهاي مسجد به ساير نهادها منتقل شده اما نقش تربيتي و تعليمي مساجد همچنان سر جاي خود باقي است.
وي ادامه داد: نقش تربيتي مساجد مهمترين نقش در حال حاضر است كه مساجد بايد با قدرت و قوت آن را انجام دهند.
بلخاري با بيان اين كه مسجد در عصر پيامبر(ص) و ائمهاطهار(ع) محور همه فعاليتهاي جامعه بوده است، افزود: در مباني ديني ما مسجد نقش حساس و مهمي دارد.
وي تصريح كرد: ما بايد بتوانيم كاركرد دقيقي براي مساجد تعريف كنيم تا به افزايش سواد فرهنگي و مباني معنوي جامعه كمك كنند.
عضو هيئت علمي دانشگاه تهران افزود: خانوادهها در فضاي مسجد احساس امنيت بيشتري ميكنند و مساجد بايد از اين ظرفيت استفاده كنند.
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 476]