واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: افت پنج برابري پذيرش شركت ها در بورس
سرمايه، رزا فيروزي: تعداد شركت هاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از زمان ابلاغ سياست هاي كلي اصل 44 كاهش يافته و روي شركت هاي صدر اصل 44 متمركز شده است. اين در حالي است كه در سال هاي گذشته ميزان پذيرش شركت ها، بسيار زياد بود به طوري كه گاهي برخي از شركت هاي پذيرفته شده شرايط تداوم پذيرش در بورس را از دست داده و از بورس اخراج مي شدند. به طور مثال در سال 82، تعداد 48 شركت در بورس اوراق بهادار مورد پذيرش قرار گرفتند كه از اين تعداد 4 شركت مجتمع صنايع لاستيك يزد، ساخت مواد و محصولات شيميايي، ساخت ساير محصولات كاني غيرفلزي و لوله سازي اهواز از فهرست شركت هاي پذيرفته شده در بورس حذف شدند.
هرچند افزايش نقدشوندگي در بازار ما بيشتر با حذف محدوديت هاي دامنه نوسان قيمت و حجم مبنا و افزايش سهام شناور آزاد امكان پذير است اما تعداد و كيفيت شركت هاي پذيرفته شده در بورس يكي از سازوكارهاي افزايش نقدشوندگي در بورس ها عنوان مي شود چرا كه سرمايه گذاران، خواهان به رسميت شناختن ارزش سهامداري شان در شركت هاي سرمايه پذير هستند.
تعداد شركت هاي پذيرفته شده در بورس ها به شرايط اقتصادي كشورها و همچنين شرايط پذيرش بورس ها بستگي دارد. در حالي كه كشور ما با بزرگ ترين تحول ساختاري يعني خصوصي سازي مواجه است اين قابل توجيه است كه هيات پذيرش توجه خود را بر شركت هاي اصل 44 متمركز كند اما نبايد ساير شركت ها را فراموش كند.
ضمن اينكه تنوع شركت ها و صنايع پذيرفته شده در بورس، ريسك بازار سهام را كاهش مي دهد.
آمار پذيرش شركت ها در بورس بيانگر روند نزولي پذيرش شركت ها در بورس است به طوري كه براساس اين گزارش در سال 80 تعداد 11 شركت مورد پذيرش قرار گرفت كه از اين تعداد سه شركت داروسازي شهيد قاضي، صنايع فروآلياژ ايران و نكاپلاستيك بعدها به دليل عدم شرايط تداوم پذيرش از بورس حذف شدند. در سال 81 تعداد 17 شركت پذيرفته شدند كه يك مورد آن از فهرست شركت هاي پذيرفته شده حذف شد. در سال 82 تعداد 48 شركت مورد پذيرش قرار گرفت كه چهار شركت به دليل نداشتن شرايط لازم از بورس اخراج شدند. در سال 83 نيز تعداد 39 شركت مورد پذيرش قرار گرفت كه به تازگي سه شركت آن شامل آرد تجارت، رهشاد سپاهان و سرمايه گذاري توسعه خوزستان از فهرست شركت هاي بورسي حذف شدند. در سال 84 روند پذيرش شركت ها كاهش چشمگيري يافت و به شش شركت توليدمحور خودرو، سيمان سفيد ني ريز، ليزينگ خودرو غدير، رايان سايپا، ايران ارقام و سرمايه گذاري شاهد محدود شد.
در سال 85 با ابلاغ بند ج سياست هاي اصل 44 تنها سه شركت فولاد مباركه، ملي صنايع مس و گسترش سرمايه گذاري ايران خودرو در بورس پذيرفته شدند كه از اين بين شركت گسترش سرمايه گذاري ايران خودرو خارج از صدر اصل 44 بود.
در سال 86 نيز تعداد شركت هاي پذيرفته شده به هفت شركت سيمان آبيك، مالي و اعتباري سينا، سرمايه گذاري اميد، صنايع سيمان دشتستان، پتروشيمي فن آوران، مجتمع فولاد خراسان و فولاد خوزستان رسيد كه از اين تعداد سه شركت فن آوران، فولاد خراسان و فولاد خوزستان جزء شركت هاي اصل 44 بودند.
امسال نيز شش شركت مخابرات، پالايش نفت اصفهان، پالايش نفت تبريز، سيمان كردستان، كشتيراني جمهوري اسلامي ايران و ذوب آهن اصفهان كه همگي شركت هاي اصل 44 هستند، در بورس پذيرفته شدند. اين آمار بيانگر آن است كه هيات پذيرش روي شركت هاي اصل 44 متمركز شده اند. همچنين گزارش معاونت مطالعات اقتصادي و توسعه بازار در خصوص پذيرش شركت ها در بورس هاي دنيا بيانگر آن است كه بيشترين رشد در تعداد شركت هاي پذيرفته شده در سال 2007 را بورس ورشو با 5/41 درصد رشد دارد. همچنين طي همين سال بورس قاهره با 9/26 درصد كاهش در تعداد شركت هاي پذيرفته شده، بيشترين تعداد شركت هاي حذف شده از فهرست بورس را داشته است.
در منطقه آمريكا، گروه بورسي تورنتو با داشتن 951/3 شركت بيشترين تعداد شركت هاي پذيرفته شده را داراست كه از اين تعداد 70 شركت از شركت هاي خارجي مورد پذيرش قرار گرفته. همچنين نزدك و بورس نيويورك نيز به ترتيب با 3069 و 2273 شركت پذيرفته شده در رتبه هاي بعدي قرار دارند. در آسيا و اقيانوسيه، بمبئي با 887/4 شركت پذيرفته شده بالاترين آمار را در آسيا به خود اختصاص داده است. جالب آنكه از مجموع 23 بورس عضو حاضر در منطقه اروپا، آفريقا و خاورميانه تنها شش بورس شركت هاي خارجي را نمي پذيرند. بورس تهران نيز با 329 شركت پذيرفته شده بدون احتساب 89 شركت تابلوي غيربورسي در پايان سال 2007 نسبت به سال پيش از آن از 8/2 درصد رشد برخوردار بوده است.
اين در حالي است كه روند پذيرش شركت ها در بورس تهران چندي است معطوف به شركت هاي اصل 44 شده است كه هرچند باعث افزايش جذابيت بورس تهران مي شود اما به دليل درصد پايين سهام عرضه شده و عمق كم بازار تا حدودي نقدشوندگي سهام آن را تحت تاثير قرار مي دهد.
ضمن اينكه تركيب نامناسب شركت ها و صنايع پذيرفته شده در بورس ريسك بازار را افزايش مي دهد.
-
شرايط پذيرش بورس سخت گيرانه است
غلامرضا سلامي كارشناس بازار سرمايه ضمن انتقاد به اجراي قانون بورس اوراق بهادار گفت: «مبناي اين قانون تسهيل فعاليت فعالان بازار سرمايه بود تا اشخاص حقيقي و حقوقي را به بورس جذب كند.»
وي افزود: «بعد از تصويب قانون بورس اوراق بهادار سخت گيري هاي بورسي براي پذيرش شركت ها در بورس بيشتر شد به طوري كه براي شركت هاي سرمايه گذاري شرايط سختي در نظر گرفته شده است.»
وي شرايط سخت گيرانه بورس درخصوص افزايش سرمايه را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «در حال حاضر اگر شركت ها بخواهند از محل اندوخته يا از محل مطالبات افزايش سرمايه دهند بايد مجوز بورس را داشته باشند كه در واقع تفسير اشتباه از قانون است.»
به گفته وي بورس براي افزايش سرمايه ها، شركت ها را تحت فشار قرار مي دهد.
سلامي با بيان اينكه نظارت در بورس بايد دقيق انجام شود، گفت: «نظارت بايد دقيق باشد اما نبايد نظارت را با سخت گيري هاي بيهوده اشتباه گرفت.»
وي پذيرش شركت هاي اصل 44 در بورس را اقدامي مناسب ارزيابي كرد و گفت: «هرچه تعداد اين شركت ها بيشتر شود بهتر است اما سيستم واگذاري قطره چكاني سهام آنها مناسب نيست. اين شركت ها بايد حداقل 30 درصد سهام شناور آزاد را داشته باشند.»
وي خاطرنشان كرد: «نبايد ساير شركت ها را فراموش كرد چرا كه اقتصاد ما را همان شركت هاي متعلق به بخش خصوصي مي سازد و اين شركت ها نيز نيازمند رشد هستند.»
سلامي تصريح كرد: «هيات پذيرش روي شركت هاي غيرصدر اصل 44 چندان فعال نيست.»
وي در پايان خاطرنشان كرد: «پذيرش شركت هاي صدر اصل 44 هرچند اقدامي مثبت است اما نبايد به قيمت فراموش كردن ساير شركت ها در بورس باشد.»
-
پذيرش چند صنعت خاص ريسك بازار را افزايش مي دهد
اين در حالي است كه محمد كاشاني كارشناس بازار سرمايه معتقد است افزايش تعداد شركت هاي پذيرفته شده در بورس، تنوع ريسك را كاهش مي دهد و اگر تعداد شركت ها بيشتر از صنايع مختلف باشد، نوسانات قيمت كاهش مي يابد.
وي پذيرش چند شركت بزرگ در يك صنعت خاص را اقدام مناسبي ارزيابي نكرد و گفت: «اگر اين صنعت با مشكل مواجه شود، كل بورس را تحت تاثير قرار مي دهد.»
كاشاني تصريح كرد: «بايد تنوع از نظر صنعت و ميزان سرمايه در پذيرش شركت ها لحاظ شود تا ريسك كاهش يابد.»
وي در ادامه گفت: «بايد در بورس، صنايع مختلف وجود داشته باشد تا تناسب سليقه هركس، سهام در بازار وجود داشته باشد.»
كاشاني با بيان اينكه در حال حاضر فروشنده اصلي دولت است، گفت: «به نظر مي رسد ساير شركت ها علاقه اي به ورود به بورس ندارند و شايد پذيرش در بورس مزيتي براي شان محسوب نشود و به همين خاطر براي ورود به بورس اقدام نمي كنند.»
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]