واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: محافظهكارى تركها در برخورد با يك تفاهمنامه مهم گازيامضاى قرارداد انرژى با تركيه به تعويق افتاد
گروه اقتصادى - سفر دوروزه محمود احمدىنژاد، رئيسجمهور ايران به تركيه بدون دستيابى به توافقى در مورد قرارداد انرژى ميان ايران و تركيه و مشاركت اين كشور در ميادين گازى پارس جنوبى به پايان رسيد.
به گزارش ايسنا احمدىنژاد روز پنجشنبه در يك كنفرانس مشترك مطبوعاتى با همتاى ترك خود، عبدالله گل، وقتى در مورد علت امضا نشدن قرارداد انرژى ميان ايران و تركيه مورد سوال قرار گرفت پاسخ داد كه «قراردادهاى بزرگ نفت و گاز معمولا قراردادهاى زمانبر هستند و اينگونه قراردادها با ديگر قراردادهاى تجارى كه كالايى خريده مىشود، متفاوتاند و سرمايهگذارى در اين خصوص ظرافتهايى دارد كه معمولا عملياتى شدنش زمان مىبرد.»طى ديدار احمدىنژاد از تركيه، 5 سند همكارى ميان دو كشور در زمينههاى گردشگري، مواد مخدر، مبارزه با تروريسم، كتابخانههاى ملى و حمل و نقل به امضا رسيد اما در حالى كه پيشبينى مىشد در سفر رئيس جمهور ايران، تفاهمنامه سال گذشته ايران و تركيه بر سر توسعه ميادين گازى پارس جنوبى و صادرات گاز به «قرارداد» منجر شود، در پايان سفر هيچ خبرى در اين باره منتشر نشد.
سال گذشته تهران و آنكارا موافقتنامهاى را امضا كردند كه بر اساس آن توسعه فازهاى 22 تا 24 پارس جنوبى به تركيه واگذار مىشد. در اين توافقنامه، تركيه موافقت كرده بود ايران بخشى از گاز خود را از طريق تركيه به اروپا صادر كند و تركيه نيز در قبال آن در اجراى سه طرح ميدان گازى پارس جنوبى مشاركت كند. بر اساس اين تفاهمنامه تركيه توافق كرده بود كه گاز تركمنستان از طريق خاك ايران و تركيه به اروپا برسد.
عبدالله گل، رئيس جمهور تركيه در پايان سفر احمدىنژاد به استانبول گفت كه ايران و تركيه براى نهايى كردن قرارداد گازى خود به زمان بيشترى نياز دارند.
به گزارش خبرگزارى فرانسه، وى كه با يك شبكه داخلى تركيه صحبت مىكرد، افزود كه تركيه خواهان پيشبرد پروژه است اما هنوز تداركات آماده نيست و از وزير انرژى نيز خواستهايم كارهاى بيشترى انجام شود.
توافقنامه انرژى ايران و تركيه با تلاش پارلمان اين كشور امضا شد اما اين موضوع اعتراض واشنگتن را برانگيخت و مقامات آمريكا خواهان جلوگيرى از انعقاد قرارداد اين تفاهمنامه شده بودند. عبدالله گل در سخنان خود پس از بازگشت احمدىنژاد به تهران به طور غيرمستقيم به مواردى كه موجب ناكامى در عقد قرارداد گازى تهران- آنكارا شده اشاره كرده است. او گفته: «بدون شك تركيه متحدانى دارد، اما ما افسوس خواهيم خورد كه برخى تصور كنند كه كارى كه انجام مىدهيم به اين دليل است كه كسى به ما گفته است آن كار را بكنيم.» به گفته عبدالله گل مسائل فنى علت تعويق در امضاى اين قرارداد انرژى است.
بر اساس گمانهزنى مطبوعات تركيه، اختلاف بر سر قيمت نيز از دلايل عدم توافق دو كشور بر سر امضاى قرارداد انرژى بوده است. ايران در سال 1996 قراردادى با تركيه براى صادرات گاز به اين كشور امضا كرده و صادرات گاز از سال 2001 ميلادى آغاز شده است.
در چند سال گذشته صادرات گاز ايران به تركيه بارها بويژه در فصل زمستان قطع شده و علت اصلى آن افت فشار گاز اعلام شده است. گفته مىشود كه در مذاكرات احمدىنژاد با مقامات تركيهاى به اين مسئله نيز پرداخته شده تا جلوى قطع گاز در زمستان گرفته شود.
پيش از سفر احمدىنژاد به تركيه، روزنامههاى غربى از جمله فايننشال تايمز سفر رئيسجمهور ايران به آنكارا را اقدامى ديپلماتيك براى مقابله با فشار كشورهاى غربى خوانده بودند.
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]