واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش خبرگزاري رويترز از اميدواري احمدي نژاد به امضاي توافقنامه در زمينه انرژي بين ايران و تركيه
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1387/05/25
خبرگزاري رويترز در گزارشي از استانبول به قلم دارن باتلر نوشت...
محمود احمدي نژاد رئيس جمهور ايران امروز جمعه اعلام كرد اميدوار است كشورش و تركيه به زودي توافقنامه هايي را در زمينه انرژي امضا كنند. واشنگتن به شدت با اين امر مخالف است و امريكا تلاش مي كند تهران را به منظور متوقف كردن برنامه هسته اي اين كشور تحت فشار قرار دهد.
تركيه و ايران نتوانسته اند در جريان سفر دو روزه احمدي نژاد به تركيه توافقنامه اي را در زمينه انرژي نهايي كنند.
تركيه يكي از اعضاي سازمان پيمان اتلانتيك شمالي ناتو است و روابطي مستحكم با امريكا و اسرائيل دارد.
انكارا به علت دعوت از رئيس جمهور ايران براي سفر به تركيه، به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
با توجه به اين كه همزمان با درخواست هاي بين المللي براي تعليق برنامه غني سازي اورانيوم در ايران كه موضوع مذاكرات جاري بين اين كشور و كشورهاي غربي است ، ايران بدنبال جلب حمايت كشورهاي ديگر است ، احمدي نژاد پس از رسيدن به قدرت در سال دو هزار و پنج براي سفر به تركيه به شدت لابيگري كرده بود.
احمدي نژاد گفت " به توافقنامه هايي مهم در خصوص گاز طبيعي و مسائل انرژي دست يافته ايم و اگر خدا بخواهد اين توافقنامه ها را هر چه زودتر نهايي خواهيم كرد ".
وي افزود " همانطور كه مي دانيد مسائلي مانند گاز طبيعي و نفت به سرمايه گذاري نياز دارد و اين مسائل ممكن است مدت زيادي طول بكشد ".
منابع ترك ناكامي در امضاي اين توافقنامه ها را به درخواست هاي ايران در خصوص قيمت و شرايط سرمايه گذاري نسبت داده اند. با وجود اين ، هيچ يك از دو طرف به طور رسمي در خصوص اين تاخير دليلي بيان نكرده اند.
همزمان با مناقشه ميان ايران و كشورهاي غربي بر سر برنامه هسته اي تهران ، امريكا مخالفت خود را با اين قرارداد انرژي بين تهران و انكارا ابراز كرده است.
پس از مذاكرات بين محمود احمدي نژاد و عبدالله گل رئيس جمهور تركيه كه روز گذشته در استانبول برگزار شد ، دو كشور در بيانيه اي مشترك اعلام كردند به مذاكرات در خصوص همكاري هاي بيشتر در زمينه انرژي ادامه خواهند داد.
ايران پس از روسيه بزرگترين صادر كننده گاز به تركيه است.
تحليلگران مي گويند با وجود اين ، ترديدهايي در خصوص عزم انكارا براي پيشبرد طرح انرژي سه ميليارد و پانصد ميليون دلاري با ايران وجود دارد زيرا اين اقدام ممكن است به تحريم هاي امريكا عليه شركت هاي تركيه منجر شود.
انكارا اعلام كرده است با توجه به حل و فصل نشدن مناقشه بر سر برنامه هسته اي تهران ، سفر احمدي نژاد ضروري بود و تركيه پيشنهاد داده است به حل و فصل اين مناقشه كمك كند.
اما تحليلگران مي گويند تركيه ممكن است مسئله هسته اي را براي منحرف كردن انتقادها در خصوص دعوت اين كشور از احمدي نژاد مطرح كرده باشد.
محافل قدرتمند سكولارها در انكارا مدت ها با سفر احمدي نژاد به تركيه مخالفت كرده بودند. انان نگرانند احمدي نژاد به دنبال صدور انقلاب اسلامي به كشور عمدتا مسلمان اما سكولار تركيه باشد.
عبدالله گل روز پنج شنبه گفت از تهران خواسته است نگراني هاي بين المللي را در خصوص برنامه هسته اي تهران مورد توجه قرار دهند.
انكارا نگران است و بيم دارد حمله احتمالي امريكا يا اسرائيل به ايران ، منطقه را در نا ارامي غوطه ور كند و به تركيه اسيب برساند.
ايران در حال تبديل شدن به شريك تجاري مهمي براي تركيه است و تجارت دو جانبه قرار است امسال به ده ميليارد دلار برسد.
دو كشور سال گذشته تفاهم نامه اي را براي صادرات گاز ايران به اروپا از طريق تركيه امضا كردند.
132/136/0003/01013/10101/
جمعه 25 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]