واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مشاور رسانهاي رئيس جمهور: خبرنگار بايد مانند نبض ملت عمل كند
خبرگزاري فارس: مشاور رسانهاي رئيس جمهور گفت: خبرنگار همانند نبض ملت است كه به محض مشاهده يك وضع نابسامان با علم، آگاهي و تحقيق جامعه و شاهرگهاي حسي آن را نسبت به آن نارسايي حساس ميكند.
به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري فارس، محمد جوانفكر در مراسم اختتاميه اولين جشنواره توليدات رسانهاي اخبار زنان با عنوان كلام زينب (س) ضمن تبريك ايام شعبانيه و مصادف شدن اين ايام با روز خبرنگار گفت: تشكيل خبرگزاري زنان به ويژه از دو بعد حائز اهميت است. بعد اول اينكه اين خبرگزاري در عرصه بينالمللي به زبانهاي مختلف فعاليت ميكند و اميدواريم بتواند پيام زن مسلمان ايراني را در گستره جهاني منتقل كند و تأثير ويژه خود را در سطح بينالمللي داشته باشد.
وي با اشاره به اينكه اختتاميه اين جشنواره به نام مبارك حضرت زينب (ص) تمسك پيدا كرده است اظهار داشت: نام حضرت زينب (س) كه مؤثرترين و بهترين خبرنگار تاريخ بودهاند و كار بزرگي در رابطه با رشادتهاي حضرت امام حسين (ع) در كربلا كردهاند در واقع ميتواند الگويي براي تمامي زنان خبرنگار ايران در عرصه اطلاعرساني در كشور باشد.
جوانفكر ادامه داد: امروز مصادف با حادثهاي غمانگيز است، آن حادثه شهادت محمود صارمي است و اي كاش روز خبرنگار روز ولادت شهيد محمود صارمي بود همان طوري كه روز پاسدار مصادف با روز تولد امام حسين (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) است.
وي اضافه كرد: دوست داشتيم كه روز خجستهاي همچون ولادت صارمي روز خبرنگار ناميده ميشد و از اين جهت كه مصادف با روز شهادت وي است غمانگيز است. صارمي مظلومانه در حال اطلاعرساني در كشور افغانستان جان خود را از دست داد و من خود در آن زمان در خبرگزاري جمهوري اسلامي مشغول به فعاليت بودم و لحظه وداع صارمي هنگام رفتن به ماموريت افغانستان را به ياد دارم كه چگونه با تن رنجور و بيمار به ماموريت اعزام شد.
جوانفكر ادامه داد: صارمي خود را براي هر ماموريتي آماده كرده بود زيرا ميدانست كجا ميرود و يكي از ويژگيهاي بارز او شجاعت بود.
وي با اشاره به اينكه خبرنگار بايد ويژگيهاي خاصي داشته باشد، اضافه كرد: خبرنگار بايد شجاعانه وارد عرصه اطلاعرساني شود و از هيچ چيز نترسد و محمود صارمي اينگونه بود و فارغ از اينكه چه حادثهاي در انتظار اوست به ماموريت رفت تا مسئوليت خود را به درستي انجام دهد.
جوانفكر اظهار داشت: پيامبر اسلام هم كه پيام حق را براي مسلمانان به ارمغان آورد در واقع مبعوث شد براي اينكه پيام وحي را به جامعه منتقل كند و قبل از اينكه به اين رسالت مبعوث شود در جامعه به عنوان امين مردم معروف بود.
وي ادامه داد: نبي در واقع به معناي خبررسان است و خبرنگاران نيز در واقع كاري شبيه كار پيامبران را انجام ميدهند و خبرنگاران زنان نيز در اين حوزه بايد به جامعه آگاهي دهند.
جوانفكر اضافه كرد: اميدواريم خبرنگاران حوزه زنان از اين حوزه خارج نشوند چون خبرگزاريهاي ديگري نيز با مأموريتها و اهداف خاص شكل گرفتهاند اما از حوزه خاص خود خارج شدند و آسيب ديدند.
وي خطاب به خبرنگاران ايونا تاكيد كرد: سعي كنيد در حوزه زنان متمركز بمانيد و به حوزههاي ديگر كشانده نشويد تا ماموريت و هدفتان در اين مسير از دست نرود.
جوانفكر افزود: پيامبر در جامعه به عنوان امين، صادق و درستكار شناخته ميشد در نتيجه وقتي كه مبعوث شدند و پيام اسلام را آوردند جامعه آن را پذيرفت و شايد اگر اين ويژگي در پيامبر نبود خدا ايشان را به پيامبري مبعوث نميكرد.
وي اظهار داشت: خبرنگاران بايد حتما دقت كنند كه در ارتباط با كار حساسي كه برعهده گرفتهاند صادق باشند و از مسير صداقت انحراف پيدا نكنند و مطالب و اخبار را صحيح و درست به جامعه منعكس كنند.
جوانفكر ادامه داد: اين نكته مهمي است كه ميتوانيم در مورد آن از پيامبر اكرم (ص) و حضرت زينب (س) نيز كه همين شرايط را داشتند درس بگيريم.
وي گفت: يكي از ويژگيهايي كه خبرنگاران بايد داشته باشند و آنهايي كه دورههاي خبرنگاري را طي كردهاند اين موضوع را ياد گرفتهاند اين است كه خبرنگار نبايد احساسات خود را در فرآيند اطلاعرساني دخالت دهد و به خصوص خبرنگاران زن بايد دقت بيشتري در اين زمينه داشته باشند زيرا احساسات آنها نسبت به آقايان بيشتر برانگيخته ميشود و بايد اين موضوع را مدنظر قرار دهند كه احساساتشان را در فرآيند اطلاعرساني دخيل نكنند و از مسير درست دور نشوند.
جوانفكر با اشاره به اينكه خبرنگار چشم بيدار، گوش شنوا و زبان گوياي جامعه است، اضافه كرد: خبرنگار بايد چشم بيدار جامعه باشد به اين مفهوم كه با هوشياري تمام همه تحولات، اقدامات و تصميمات مربوط به مصالح عمومي كشور را رصد كند و نقاط قوت و ضعف آنان را به درستي و فارغ از انگيزههاي جناحي و خطي منعكس كند و با مشاهده هر عمل خلاف مصالح ملي صداي آژير خطر را براي جامعه به صدا درآورد.
وي با اشاره به ديدار مسئولان خبرگزاري جمهوري اسلامي با رهبر معظم انقلاب در 10 سال پيش گفت: رهبر معظم انقلاب در آن ديدار فرمودند كه خبرگزاري مثل نبض نظام است، اگر يك ميكروب وارد پيكر انسان شود شروع به هشدار دادن ميكند و انسان را آگاه ميكند كه يك وضعيت ناهنجار در بدن او به وجود آمده است؛ خبرگزاري و خبرنگار نيز چنين نقشي را دارند. به محض اينكه يك وضع نابسامان را مشاهده كنند البته با علم، آگاهي و تحقيق شروع ميكنند به اطلاعرساني به جامعه و شاهرگهاي حسي آن را نسبت به آن نارسايي حساس ميكنند.
جوانفكر تصريح كرد: خبرنگاران حوزه زنان بايد در ارتباط با ماموريتي كه در اين حوزه حساس برعهده گرفتهاند به اين مسئله توجه داشته باشند.
وي گفت: بنابراين وقتي ميگوييم خبرنگار چشم بيدار مردم است يعني اينكه در صحنههاي مختلف حضور بهنگام داشته و با مشاهده عيني رويدادها مردم را در جريان آنها قرار ميدهد.
جوانفكر ادامه داد: بسياري از صحنهها را به ياد دارم كه خبرنگار را به عنوان ناظر و حاضر در صحنه ميرود اما وقتي ميخواهد نقش خود را در فرآيند اطلاعرساني ايفا كند. به عنوان يك انتقال كننده صرف و ميرزابنويس نقش خود را نشان ميدهد و نقش خود را از تاثيرگذاري بر خبر پنهان ميكند.
وي تصريح كرد: خبرنگار مشاهدهگر و چشم بيناي مردم است و بايد آنچه را كه ميبيند به دقت وارسي كند اما خبرنگاران بيشتر دستور دارند كه از خود سلب مسئوليت كنند و فقط اظهارات را منتقل كنند و خودشان منبع نباشند و شخص ديگري منبع باشد در حالي كه خبرنگار ميتواند حضور پر رنگتري داشته باشد.
جوانفكر اظهار داشت: پيش آمده است براي اينكه خبرنگار موضوعي را در صحنه اطلاعرساني برجسته كند او را به صحنه بردهايم تا از نزديك اشكالات را ببيند و پيگير شود اما او تنها به انتقال خبر صرف اكتفا كرده است. در حالي كه پاسخ و دليل منطقي براي آن صحنه وجود داشته است و خود ما به او گفتهايم كه ميتوانيد سئوال كنيد و دليل منطقياي را پيدا كرده و به جامعه منتقل كنيد.
وي اضافه كرد: خبرنگار حتما بايد پرسشگر باشد و درباره آنچه كه ميداند پاسخها را منتقل كند و اينجاست كه نقش خبرنگار برجسته ميشود.
جوانفكر اضافه كرد: خبرنگاران بايد گوش شنواي مردم باشند به اين مفهوم كه تمام حرفهاي منطقي از هر كس كه هست بشنوند.
وي گفت: خبرنگار نبايد گوش خود را به سمت يك عده و گروه خاص محدود كند زيرا محدوديت براي خبرنگار چيزي به جز از دست دادن نقش و كاركرد وي را در برندارد و همچنين او نبايد با خودسانسوري خود را از شنيدن حقايق و انعكاس آنها محروم كند. او بايد مراقب باشد كه ديگران او را محدود نكنند.
جوانفكر اضافه كرد: گوش خبرنگار بايد گيرنده اطلاعات باشد و اخبار را بسنجد، ارزيابي كند و به اطلاع مردم برساند.
وي گفت: زبان خبرنگار زبان گوياي مردم است به اين معنا كه بايد پرسشگر باشد اطلاعات، مسايل و مشكلات را پيگيري كند و راهحلها را از مسئولان بگيرد و از موضع حقطلبي و دستيابي به حقيقت اين كار را انجام بدهد و حق ندارد در برابر حقيقت زبان به كام بگيرد.
جوانفكر با اشاره به اينكه خبرنگار بايد همانند نبض ملت عمل كند. اضافه كرد: خبرنگار نبايد وارد حوزههاي ممنوعه شود. حوزه ممنوعه براي خبرنگار ورود به احزاب و جريانهاي سياسي است. او بايد مستقل باشد و آزادانه بينديشد و از آزادي كه قانون اساسي براي كار خبري و اطلاعرساني تضمين كرده به درستي استفاده كند.
وي گفت: اما اگر خبرنگار وارد حزب و گروه سياسي شود مجبور است كه از دريجه تنگ و محدود آن حزب به مسايل و پديدهها نگاه كند و به طور طبيعي وقتي با اين موضع به پديده نگاه كند نميتواند همه حقيقت را ببيند و تنها آن چيزي را ميبيند كه به او ديكته شده است و آن را بيان ميكند.
جوانفكر تاكيد كرد: خبرنگار حتما بايد از ورود به جريانهاي سياسي چه چپ و چه راست پرهيز كند و استقلال خود را در راه حرفهاي حفظ كند و از آزادي تضمين شده براي اطلاعرساني درست و دقيق استفاده كند و اين يك آسيب جدي است كه رسانههاي ما به شدت از ناحيه آن تهديد ميشوند.
وي در پايان با تأكيد بر اينكه خبرنگاران بايد 3 ركن اصلي دقت، سرعت و صحت در اطلاعرساني را مدنظر قرار دهند، گفت: آنها نبايد هيچوقت دقت و سرعت را فداي صحت كنند. رقابتي كه معمولا شكل ميگيرد البته خبرگزاري زنان اولين خبرگزاري در حوزه زنان است و خيلي حوزه رقابتي در آن وجود ندارد. اما خبرنگاران بايد به سرعت توجه كنند و اصل را بر دقت و صحت بگذارند هرچند سرعت هم پايه كار اطلاعرساني است.
انتهاي پيام/ز
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]