واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مروري بر روند رو به رشد ثبت دامنه هاي اينترنتي در كشور ثبت پلاك در محيط مجازي
سونيتا سراب پور
اگر تا همين چند سال پيش اكثر سايت هاي موجود در فضاي مجازي به آدرس هايي چون .org ، .net ، .comو... ختم مي شد و چشمان ما به ديدن اين حروف لاتين عادت كرده بود اما امروزه اكثر كشورها با در اختيار گرفتن دامنه هاي كشوري همچون .ir يا ايران.، .uk، .de و... اين ديوار عادت را شكسته اند و دنياي مجازي را دچار تغيير و تحولات شگرفي كرده اند. اما اين تغيير و تحولات به همين جا ختم نمي شود. يكي از جديدترين و بزرگ ترين تحولات اختصاص به تصميم جديد سازمان بين المللي ثبت دامنه ها و نام دامنه هاي اينترنتي يعني آيكان دارد. به گفته كارشناسان تصميمات جديد آيكان براي تسهيل ثبت اسامي دامنه و كاهش سخت گيري درثبت نام صورت مي گيرد كه اين امر باعث بزرگ ترين تحول در اينترنت از زمان ايجاد آن تا به حال خواهد شد. به عنوان مثال از اين به بعد بيل گيتس رئيس سابق مايكروسافت مي تواند دامنه يي به آدرس WWW.gates.msn داشته باشد.
گسترش آدرس هاي اينترنتي
در مصوبه جديدي كه در اجلاس آيكان پاريس برگزار شده بود، آمده است كه اين سازمان براي دگرگوني سيستم نامگذاري دامنه به افراد و شركت ها اين امكان را مي دهد تا بتوانند دامنه اينترنتي با پسوند دلخواه خود را ايجاد كنند كه اين كار به نوبه خود باعث رونق گرفتن هرچه بيشتر كسب و كار ثبت دامنه در فضاي مجازي خواهد شد. بنا بر اظهارات كارشناسان اين حوزه سازمان نظارت بر اينترنت با تصويب به كارگيري نام هاي دامنه هاي اينترنتي جديد، نخستين تغيير بنيادي در تاريخ 25 ساله سيستم آدرس شبكه را صورت داد. گفتني است كه آيكان در روز پاياني نشست خود در شهر پاريس به اتفاق آرا دستورالعمل جديد را مورد تصويب قرارداده و احتمالاً نام هاي جديد حداقل تا سال آينده به كار گرفته نخواهند شد. سياوش شهشهاني رئيس واحد ثبت دامنه هاي اينترنتي «ir.» و «ايران.» و از اعضاي شركت كننده در اجلاس اخير آيكان در مورد طرح جديد آيكان مي گويد؛ «در اجلاسي كه در پاريس برگزارشد روي چند طرح صحبت شد كه يكي از اين طرح ها مربوط به نام دامنه هاي جديد بود البته منظور نام دامنه عمومي است نه كشوري. در واقع پيشنهاد نهايي اين طرح سال گذشته ميلادي توسط يكي از سازمان هاي تابعه آيكان ارائه و در هيات مديره سازمان نيز تصويب شد همچنين آيين نامه اجرايي آن نيز تا سال 2009 به كشورها ابلاغ خواهد شد كه به نظر من اين طرح در آينده به يك طرح موفق تبديل خواهد شد و باعث رونق گرفتن هرچه بيشتر فعاليت در زمينه ثبت نام دامنه هاي اينترنتي خواهد شد.»
هرچند اين طرح به گفته سازمان آيكان و اكثر كارشناسان تغيير و تحول شگرفي را در ثبت نام دامنه هاي اينترنتي به وجود مي آورد و دست كاربران را براي انتخاب يك نام دامنه باز مي گذارد اما در كنار اين اظهارنظرها مخالفاني هم وجود دارند كه دست به اعتراض به وجود چنين نام دامنه هايي در فضاي مجازي زده اند. اين مخالفان بر اين باورند كه اين طرح باعث هرج و مرج و بر هم خوردن نظم كنوني اينترنت مي شود و فضا براي فعاليت كلاهبرداران و سوءاستفاده از نام و نشان شركت ها يا اشخاص معتبر كاملاً بازخواهد شد. شهشهاني گفته اين مخالفان را رد كرده و مي گويد؛ «به اين سادگي ها هم نيست و يكسري شرايط و ويژگي هايي براي گرفتن نام دامنه هاي جديد وجود دارد به اين صورت كه شما بايد يك مبلغي را در خدمت آن شركت يا سازماني كه دامنه را ثبت مي كند بگذاريد كه اين مبلغ حالت وديعه ندارد و غيرقابل بازگشت است. رئيس آيكان هم قيمت تقريبي اين مبلغ را 100هزار دلار عنوان كرد ه است. همچنين در اجراي طرح بررسي هايي وجود دارد و آن اين است كه فردي كه مي خواهد آن نام دامنه را خريداري كند بايد ثابت كند توانايي مالي و فني را براي اداره آن نام دامنه دارد. علاوه بر اينها يك آيين نامه 19ماده يي تصويب شده كه شرايطي را براي فرد خريدار احراز مي كند.»
وي در ادامه مي افزايد؛ «اگر كسي بخواهد به اسم شركتي مثل ايران خودرو نام دامنه يي بگيرد بر اساس آيين نامه از آن شركت استعلام مي شود كه آيا اين فرد جزء زيرمجموعه شركت شما است و اينكه شما با گرفتن اين نام دامنه توسط آن فرد موافق هستيد يا خير.»
رئيس واحد ثبت دامنه هاي اينترنتي «ir.» همچنين درخصوص علت اصلي پيشنهاد چنين طرحي از سوي آيكان چنين اظهار مي دارد؛ «درگذشته اين بحث مطرح بود كه علت هجوم به دامنه هاي com. به خاطر اين است كه مردم انتخاب كافي ندارند. هميشه سازمان آيكان در نظر داشت كه تعداد دامنه ها را توسعه بدهد. در مرحله بعد اين نكته وجود داشت كه بعد از توسعه چه ضوابطي را بگذارند. با آزمايشي كه در سال هاي 2000 و 2003 در زمينه نام دامنه هاي جديد انجام دادند يكسري ضوابط به خودي خود متبلور و اشكالات نيز معلوم شد.»
بنا بر پيش بيني شهشهاني نظام پيشنهادي براي نام دامنه هاي جديد فضا را خيلي شفاف تر و نظام مندتر خواهد كرد، چرا كه در گذشته مشكلات و بي نظمي هايي در اين فضا ديده مي شد كه آيكان را با مشكل مواجه كرده بود، اما تصويب آيين نامه جديد باعث مي شود شرايط خيلي شفاف تر و دقيق تر شود. همچنين مي توان اين ادعا را داشت كه تعداد بيشتري از افراد نسبت به گذشته براي ثبت نام دامنه جديد اقدام كنند. بنا بر اظهارات شهشهاني در حال حاضر پيشنهاد براي گرفتن دامنه عمومي 20دامنه است كه اين تعداد با پيشنهاد جديد آيكان ممكن است به 200 تا 300دامنه برسد.
اين دامنه هاي رو به رشد
استفاده از نام دامنه هاي كشوري در كشور ما از فروردين 1373 توسط مركز پژوهش هاي بنيادي مركز فيزيك نظري ايران آغاز شده است. اتفاقي كه باعث شد ديگر استفاده از دامنه ها و آدرس هاي اينترنتي فارسي تنها يك رويا نباشد. در آغاز فعاليت دامنه ها به طور كلي 7 دامنه عمومي همچون دات كام ، دات نت و... وجود داشت كه اين دامنه ها به كشور خاصي تعلق نداشت، هر چند به مرور در عمل مشخص شد كه بعضي كشورها تعدادي از اين دامنه ها را به خود اختصاص داده اند. به هر حال به مرور اين دامنه ها افزايش پيدا كردند، به صورتي كه در حال حاضر 7 دامنه ديگر به اين مجموعه افزوده شده كه به تدريج تعداد اين دامنه ها در حال افزايش است.
اما سهم ايران در دنياي دامنه ها، دامنه دات ir است. در ابتدا اين دامنه ها تنها به افراد و مراكز خاصي داده مي شد اما كم كم با گسترش اينترنت در ايران ثبت دامنه هاي دات ir، از سال 82 براي عموم نيز آزاد شد. به گفته دكتر سياوش شهشهاني اين دامنه ها در كشور با استقبال خوبي نسبت به دامنه هاي دات com روبه رو هستند، به گونه يي كه بزرگ ترين دامنه در كشور به حساب مي آيند. يكي ديگر از مسائلي كه در اجلاس دوم آيكان در سال 2008 پاريس مطرح شده بحث مربوط به همين نام دامنه هاي كشوري مثل «ايران» يا «ir.» بود. شهشهاني دراين خصوص مي گويد؛ «در حال حاضر دامنه دات ايران را وقتي ثبت مي كنيم به طور نامرئي در طرف راستش يك نام ir هم مي آيد و اين به اين دليل است كه هنوز نام دامنه بومي كشورها در كارگزار ريشه يي دنيا شناخته نشده و هنوز خط بومي در كارگزار جهاني جا نيفتاده است و بهتر بگويم اصلاً در كارگزار جهاني چنين نام دامنه يي نيامده است. چيزي كه در اين اجلاس تصويب و مشخص شد وضعيت اين نام دامنه هاي بومي بود يعني يكسري قوانين و ضوابط تصويب شد كه البته اين قوانين بايد از طرف خود كشورها و شركت هاي ثبت دامنه ها نيز مورد تاييد قرار بگيرد.»
مسوول ثبت نام دامنه هاي ir. در ادامه در خصوص مزاياي استفاده از دامنه هاي دات ايران چنين اظهار مي دارد؛ «از مزاياي اين دامنه ها مي توان به ملي بودن آن اشاره كرد. همچنين در دامنه هاي دات ايران از حروف لاتين استفاده نمي شود. مزيت ديگر آن اين است كه ارزي از كشور خارج نمي شود به طوري كه در حالت عادي به ازاي هر دامنه دات كام و دات نت حدود شش دلار و نيم به يك شركت امريكايي داده مي شود.»
شهشهاني در مورد رتبه ايران در زمينه نام دامنه هاي اينترنتي نيز مي گويد؛ «از نظر رتبه بين نام دامنه هاي كشور كه بيش از 240 رتبه است، ايران در جايگاه 40 ايستاده است كه اين در زمينه رتبه دامنه هاي عمومي هم به همين شكل است. در حال حاضر تعداد نام دامنه هاي «ir.» 91هزار و 900 دامنه است كه پيش بيني مي كنم اين رقم تا اواخر تابستان به 100هزار دامنه برسد و رتبه ما هم در سطح جهان به رتبه 35 برسد. همچنين از نظر رشد دامنه ها هم ما رشد قابل توجهي داشتيم و در حال حاضر در جدول رشد، مقام چهارم را به خود اختصاص داده ايم. رتبه اول تا سوم هم مربوط به كشورهاي چين، اسپانيا و ويتنام است.» گفتني است عواملي زيادي در رشد دامنه هاي كشور موثر هستند كه از جمله آن نفوذ اينترنت، افزايش تعداد فعالان در حوزه آي تي، رونق تجارت الكترونيك و... را شامل مي شود
---
در اكثر كشورهاي پيشرفته و بزرگ دنيا درآمد حاصل از فروش دامنه هاي اينترنتي در زمينه هاي تجارت الكترونيكي كشورشان صرف مي شود، اما در كشور ما به دليل اينكه تجارت الكترونيكي رشد چندان چشمگيري نداشته بنابراين درآمد حاصل از فروش دامنه هاي ملي آنچنان گردش مالي را براي كشور به همراه نداشته است.
شهشهاني مي گويد؛ «سازمان فيزيك نظري چون يك سازمان علمي و تحقيقاتي است بنابراين نيمي از درآمد حاصل از فروش دامنه ها به بودجه پروژه هاي تحقيقاتي دولتي و پروژه هاي علمي وزارت علوم تعلق مي گيرد و نيمي ديگر نيز صرف خريد و تكميل تجهيزات جديد براي سازمان مي شود.»
به گفته وي دامنه هاي وطني در سطح دنيا از اعتبار بالايي برخوردار هستند تا آنجا كه از اين دامنه ها به عنوان يكي از دقيق ترين و كاربردي ترين دامنه ها ياد مي شود. از نكات مثبتي كه در مورد اين دامنه ها مي توان به آن اشاره كرد اين است كه چون سرورهاي مادر اين دامنه در داخل كشور قرار دارد، بنابراين در صورت بروز هر مشكلي اين دامنه مي تواند به فعاليت خود ادامه دهد. در ضمن سرورهاي ديگر اين دامنه كه در خارج كشور مستقر هستند، چون از داخل كشور Refresh مي شوند باز هم در روند كار اختلالي ايجاد نمي كنند. به طور كلي تا زماني كه دامنه ها با شبكه هاي داخلي اتصال داشته باشند، هيچ مشكلي براي دامنه به وجود نخواهد آمد.
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]