واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مركز جمعآوري اسناد جنگي نداريم
نقد- احسان حضرتي:
كتابشناسي خرمشهر عنوان كتابي پژوهشي از محمد جوادجزيني و گروهي از پژوهشگران است كه به بررسي محتوايي كارنامه نشر، سالشمار تحليلي كتاب خرمشهر و كتابشناسي موضوعي خرمشهر از شهريور 1359 تا شهريور 1385 ميپردازد.
اين اثر از آن رو كه اولين قدم در راه پژوهشهاي علمي و مستند پيرامون شهر مهمي چون خرمشهر كه از آن بهعنوان پايتخت جنگ هم ياد ميشود، به شمار ميآيد ميتواند اتفاق مهمي در اين حوزه باشد؛ اتفاقي كه اگر اهميت و ضرورت آن درست تبيين شود ميتوانيم اميدوار باشيم كه در آيندهاي نزديك فصلي جديد در عرصه پژوهشهاي جنگ شكل خواهد گرفت.
* ضرورت تدوين كتابشناسي خرمشهر چه بود؟ شما آن را به سفارش بنياد شهيد انجام داديد يا پيشنهاد خودتان بود؟
كتابشناسي خرمشهر را به سفارش مركز پژوهشهاي راهبردي بنياد شهيد تدوين كرديم؛ البته هسته اوليه اين پژوهش از سالهاي قبل بهصورت انفرادي تهيه شده بود اما وقتي بنياد اعلام كرد كه به مناسبت سالگرد آزادسازي خرمشهر قصد دارد چنين گزارش جامعي تهيه كند ما مجبور شديم يك بار ديگر تمام كتابهاي حوزه جنگ و دفاع مقدس كه در فاصله سالهاي 1359 تا 1385 منتشر شده بود را اين بار از منظر خرمشهر مطالعه كنيم.
* كارهاي پژوهشي در حوزه دفاع مقدس و جنگ كمتر مورد استقبال نويسندگان قرار ميگيرد بهنظر شما دليل اين امر چيست؟
دلايل بهخصوصي دارد؛ يكي اينكه متأسفانه در زمينه جنگ نهادهاي مختلفي دست اندركار هستند و همه آنها در طول اين سالها يا كار پژوهشي نكردهاند يا جزء مأموريتهاي خودشان نميدانند و اصولا به اين پژوهشها اعتنايي نميكنند، به همين دليل پژوهش مورد كم لطفي و بيمهري دستاندركاران قرار گرفته است.
* عمدهترين موانعي كه بر سر راه اين پژوهش قرار داشت چه بود؟
ما متأسفانه هنوز با وجود مدعيان بسيار، مركز جمع آوري اسناد جنگي نداريم كه تمام اسناد مربوط به آن دوران را جمع آوري كند. بخشي از كتابهايي كه در دهه 60 در زمينه خرمشهر نوشته شده است امروز ديگر در دسترس نيست و در كتابخانهها هم به چشم نميخورد و طبيعي است كه جمع آوري و تدوين اينها كار سادهاي نبود اما به هر حال اين پژوهش شكل گرفت و اين امكان را به نويسندههايي كه علاقهمند هستند در زمينه دفاع مقدس كار كنند ميدهد كه بدانند چه خاطراتي از آن دوران به جا مانده است، يا اينكه چقدر از اين خاطرات به وسيله زنها نوشته شده است و زناني كه در جنگ فيزيكي و تن به تن شركت داشتهاند چه كساني بودهاند و...
* با توجه به اينكه شما در زمينه ادبيات داستاني هم فعاليت ميكنيد، بازتاب خرمشهر را در داستانهاي ما چطور ارزيابي ميكنيد؟
حقيقت اين است كه من هيچ وقت داستانهاي خودمان را از اين زاويه ارزيابي كيفي نكردهام و چون قصد ما هم در اين پژوهش ارزيابي كيفي نبوده است من از اظهارنظر قطعي در اين زمينه ابا دارم، اما بهطور كلي ميتوانم بگويم كه در مقايسه با كشورهاي ديگري كه در حوزه جنگ آثاري پديد آوردهاند كار چنداني نكردهايم. ما مثل بسياري كشورهاي ديگر همچون روسيه و آلمان كه تجربه جنگ را از سر گذراندهاند نياز به ايجاد مركز حفظ اسناد جنگ داريم چيزي كه متأسفانه با وجود نهادهاي مختلف مدعي، هنوز بر زمين مانده است.
تاريخ درج: 8 مرداد 1387 ساعت 09:14 تاريخ تاييد: 8 مرداد 1387 ساعت 09:46 تاريخ به روز رساني: 8 مرداد 1387 ساعت 09:31
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]