واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آيتالله سبحاني؛ مفسر متكلمحجتالاسلام يعقوبيان:«منشور جاويد» آيتالله سبحاني، ترجمه «مفاهيمالقرآن» او نيست
گروه انديشه: برخي معتقدند كه دو اثر تفسيري آيتالله سبحاني (منشور جاويد و مفاهيمالقرآن) يكي ترجمه ديگري است، در حالي كه اين دو اثر در بسياري از موارد و موضوعات با يكديگر اختلاف دارند.
حجتالاسلام و المسلمين «ابراهيم يعقوبيان» در گفتوگو با سرويس انديشه و علم خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در مورد شخصيت علمي آيتالله «جعفر سبحاني»، ضمن بيان مطلب فوق گفت: معروفترين اثر آيتالله سبحاني در عرصه علوم قرآن و حديث دو كتاب ارزشمند تفسيري ايشان است كه عبارتاند از: تفسير «مفاهيمالقرآن» در ده جلد و تفسير «منشور جاويد» در چهارده جلد.
مدرس حوزه علميه مشهد با بيان اين مطلب كه منشور جاويد را آيتالله سبحاني به زبان فارسي و مفاهيمالقرآن را به زبان عربي به نگارش درآورده است، تصريح كرد: البته توضيحي كه بايد داده شود اين است كه برخي تصور ميكنند يكي از دو كتاب ترجمه ديگري است؛ مثلا منشور جاويد ترجمهاي از مفاهيمالقرآن است و يا مفاهيم القرآن همان منشور جاويد به زبان عربي است.
يعقوبيان به نقل قولي از خود آيتالله سبحاني اشاره كرد و گفت: اين استاد بزرگوار ميگويد: «اينگونه نيست كه اين دو اثر ترجمهاي از هم باشند؛ يعني بحثها عين هم نيست، بلكه من سعي كردهام كه مباحث مختلف باشد.» بعضي جاها در بعضي از مجلدات مشابهتهايي هست؛ مثلا مسئله معاد هم در مفاهيمالقرآن و هم در منشور جاويد است. مباحث مربوط به شخصيت پيامبر اكرم(ص) و تاريخ پيامبر اكرم(ص) در هر دو كتاب آمده، البته تفاوتهايي دارد و بعضي از مباحث اساسا مختلف است.
نويسنده مقاله «نفاق يا شخصيت پنهان» در بيان نمونه، اذعان كرد: براي نمونه مباحث مربوط به اسماء و صفات الهي آنگونه كه در مفاهيمالقرآن آمده است ـ به طوري كه جداگانه در يك جلد از آن بحث شده است ـ به اين شكل در منشور جاويد نيست و همچنين اختلافهايي از حيث موضوعات بين اين دو اثر وجود دارد.
مدرس مكتب جامعةالرضوية ضمن اشاره به اين امر كه موضوعاتي كه در اين دو اثر شبيه به هم است، رويكرد و توجه به آنها متفاوت است، اظهار كرد: ايشان منشور جاويد را به عنوان اولين تفسير موضوعي به زبان فارسي عرضه كردند و موضوعات مختلفي در عرصههاي اخلاق، تاريخ، اعتقادات و ... را در هر دو تفسير ارائه دادند. مفاهيمالقرآن ايشان از وقتي كه منتشر شده است بسياري از اعاظم شيعه حتي اهل سنت، بر آن تقريظ نوشته و از آن تقدير كردند. علامه طباطبايي، علامه شوشتري، آيتالله مكارم، آيتالله حسنزاده آملي و بسياري از علماي داخل و حتي خارج از كشور از اين كتاب تجليل و ستايش كردند، به طوري كه اين كتاب را اعجابآميز دانستند.
نويسنده كتاب «مدرسه نامرئي» يكي از ويژگيهاي آيتالله سبحاني را كثرت تأليف ايشان دانست و عنوان كرد: ايشان از همان ابتدا چشمشان به مباحث علمي و كتب فراوان افتاد و همچنين پدرشان هم از علما بوده است، از اينرو ايشان در عرصه پژوهش انساني بسيار فعال و قوي است و پژوهشهاي بسيار ناب و آثار قلمي بسيار زيادي دارد.
وي در ادامه افزود: طبيعتا ممكن است كساني كه آثار قلمي زيادي دارند، آرايي مختلف در كتب آنها در يك موضوع ديده شود. براي نمونه يكي از مباحثي كه در علوم قرآن مطرح است اين است كه آيا قرآن كريم در زمان پيامبر اكرم(ص) جمعآوري شده است يا نه؟ اين موضوع، بحث قابل توجهي در علوم قرآن است.
يعقوبيان خاطرنشان كرد: آيتالله سبحاني در كتاب «المناهج» كه در حوزه شيوههاي تفسير و علوم قرآني نوشته و مناهج و روشهاي مفسرين را شرح كرده است، بحث مبسوطي را با اين مضمون كه قرآن كريم در زمان خود پيامبر اكرم(ص) جمعآوري شده و توسط شاگردان پيامبر اكرم(ص)، از اميرالمؤمنين(ع) و ديگر كاتبان جمعآوري شده و «بينالدفتين» هم قرار گرفته و در اختيا مردم بوده است، انجام داده است.
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4077]