واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تركمنستان در جستجوي جايگاهي برتر در آسياي ميانه است
تهران - تركمنستان با داشتن فرهنگ سنتي و قومي در سالهاي اخير و شتاب دادن به رشد اقتصادي و سياسي خود، در جستجوي جايگاهي برتر در آسياي ميانه و قرار گرفتن در ميان كشورهاي رو به توسعه است .
موقعيت جغرافيايي خاص و استراتژيك ، وجود ذخاير عظيم گاز و نفت و ظرفيت هاي بالقوه كشاورزي ، تجارت خارجي و سرزميني وسيع اين امكان را فراهم آورده تا كشور شش ميليون نفري تركمنستان بتواند نسبت به تحقق برنامههاي توسعه خود اميدوار باشد.
اقتصاد عمده اين كشور در زمان حاضر تك محصولي و وابسته به صادرات نفت و گاز است كه بدليل فرسودگي تجهيزات مربوط استخراج و فرآوري نياز مبرم به بازسازي و نوسازي دارند
زمينههاي توسعه درحالي براي اين كشور فراهم است كه برخلاف كشورهاي مستقل همسود چالشهاي داخلي و خارجي كمتري دارد.
تركمنستان برخلاف همسايههاي خود كه هنوز با مشكلات داخلي و بيثباتي دست و پنجه نرم ميكنند، خيلي زود ثبات سياسي خود را باز يافت و توانست آرامش نسبتا قابل قبولي را در حوزه داخلي برقرار كند.
اين كشور براي اينكه خود را از برخوردهاي جهاني كنار بكشد، در سال ۱۹۹۵اعلام موضع بيطرفي كرده و اين موضع نيز از سوي سازمان ملل به رسميت شناخته شده است .#;۱۶۰
گرچه صفر مراد نيازف رئيس جمهوري قبلي تركمنستان در برقرار آرامش و ثبات اين كشور نقش تعيينكننده اي داشت ، ولي اساس اين آرامش مرهون يكدستي جمعيت ، ساختارهاي اجتماعي و فرهنگي تركمنهاست .
تركمنها از اقوام قديمي ساكن آسياي مركزي هستند كه هنوز ساختارهاي ايلي و قومي خود را حفظ كرده كه تبعيت از ريش سفيدان و بزرگان قوم جزو لاينفك باورهاي آنهاست .
در زمان حاضر افزون بر ۷۷درصد از جمعيت اين كشور را تركمنها تشكيل مي دهند و بقيه اقليتها قومي اين كشور به ۱۰درصد نميرسد.
آنچه كه امروز به عنوان يك چالش در مسير توسعه تركمنستان وجود دارد توسعه نيافتگي نيروي انساني است .
گرچه مشكلي با عنوان بيسوادي در اين كشور وجود ندارد ولي متوسط سواد و تخصصهاي علمي و فني پايين است و اين كشور براي توسعه خود نيازمند دانش فني كشورهاي ديگر است .
تركمنستان براي رسيدن به اهداف توسعه خود نوسازي و توسعه زير ساختهاي مربوط به صنعت نفت و گاز اين كشور را كه بسياري از آنها از حدود ۴۰تا ۵۰سال پيش بنيان نهاده شدهاند در الويت برنامههاي توسعه خود قرار داده است .
اين كشور براي صدور محصولات نفت و گاز خود بدنبال سياست صدور چند مسيري است كه خط لوله تركمنستان - قزاقستان - روسيه ، خط لوله ترانس افغان خط لوله تركمنستان -آذربايجان - گرجستان ، خط لوله تركمنستان - ايران از جمله برنامههايي است كه اين كشور براي صدور نفت و گاز خود پي گيري ميكند.
مقامات تركمنستان ذخاير گازي خود را حدود ۲۴تريليون متر مكعب اعلام كرده اند، در حالي كه منابع انرژي جهان به اين ارقام با ترديد مينگرند.
#;۱۶۰احداث و توسعه راههاي ارتباطي ، توسعه حمل و نقل زميني ، ريلي ، هوايي و دريايي ، اصلاح و توسعه شبكههاي آبياري ، نوسازي و بازسازي صنايع ، توسعه برنامههاي مسكن و شهرسازي از ديگر برنامههايي است كه دولت تركمنستان براي رسيدن به توسعه بايد اجرا كند.
قربان قلي بردي محمد اف رئيس جمهوري جديد تركمنستان پس از روي كار آمدن با واقع بيني ، سياست درهاي باز را در دستور كار خود قرار داده و حاضر شده با تمام كشورهاي آسيايي ، اروپايي و آمريكا همكاري كند.
دولت تركمنستان ضمن حفظ روابط نزديك و سنتي خود با روسيه با شركتهاي نفتي و سرمايهگذاران آمريكا و اروپا نيز گفت و گوهايي را آغاز كرده كه معاهدههايي را به امضا رسانده است .
# ;۱۶۰بردي محمد اف بر خلاف نظريابف كه رابطه چندان خوبي با جمهوري آذربايجان همسايه غربي درياي خزر نداشت در حال تنش زدايي و گسترش مناسبات خود با جمهوري آذربايجان است .
دولت تركمنستان در جهت تنش زدايي با جمهوري آذربايجان در تير ماه امسال اجازه داد يك كشتي تحقيقاتي آذربايجان در سواحل تركمنستان در درياي خزر دست به تحقيقات اكتشافي نفت و گاز بزند.
# ;۱۶۰رفت و آمد گسترده سران آمريكاو كشورهاي اروپايي و عربي به تركمنستان و بالعكس نشان ميدهد كه بسياري از كشورها علاقمند به توسعه روابط خود با تركمنستان هستند.
تركمنستان از اين طريق در صدد جلب سرمايهگذاران خارجي است و كشورهاي اروپايي و آمريكا نيز به تركمنستان به عنوان يك بازار جديد براي فروش انواع كالاهاي خود نگاه ميكنند.
بردي محمد اف در عين رعايت موضع بيطرفي نه تنها با بنگاههاي اقتصادي و تجاري اروپا روابط گستردهاي را آغاز كرده ، حتي حاضر است با پيمان نظامي اتلانتيك شمالي ( ناتو ) نيز وارد گفت و گو شده و تعهد نامههايي را نيز به امضا برساند.
از زمان روي كار آمدن رئيس جمهوري جديد تركمنستان تا كنون چندين ديدار و گفت و گو ميان سران ناتو با سران تركمنستان برگزار شده و هر دو طرف از نتيجه ديدارها اظهار رضايت كرده اند.
گرچه تركمنها رفت و آمدها و ديدار با سران ناتو را در جهت تنش زدايي و كمك به برقراري صلح جهاني و مبارزه با تروريسم ارزيابي ميكنند ولي در# ;۱۶۰اصل هم تركمنستان و هم ناتو سعي دارند تكيه گاههايي را براي خود در مقابل حوادث و رويدادهاي احتمالي آينده داشته باشند.
تركمنستان براي جلب سرمايهگذاران خارجي با كشورهاي حوزه خليج فارس جنوب شرق آسيا و كره نيز روابط جديدي را آغاز كرده و به سرمايهگذاران اين كشورها اعلام كرده است كه حاضر است با آنان همكاري كند.
بردي محمد اف در كنار نوسازي و بازسازي زير بناهاي اقتصادي ، سعي دارد ارتش خود را نيز بازسازي و نوسازي كند.
گرچه آمريكا و كشورهاي اروپايي علاقه مند به تامين تجهيزات و جنگ افزارهاي مورد نياز تركمنستان هستند ولي بنظر ميرسد اين كشور براي حفظ مناسبات نزديك و سنتي خود، ترجيح ميدهد همچنان از تجهيزات نظامي روسيه استفاده كند.
در زمان حاضر روسيه اولين شريك تجاري تركمنستان است بطوريكه در پنج ماه اول سال ميلادي جاري ارزش مبادلات تجاري دو كشور به بيش از ۸/۲ميليارد دلار رسيده است .
تركمنستان با جمهوري اسلامي ايران همسايه جنوبي خود نيز روابط دوستانه و بسيار گستردهاي آغاز كرده و در مقابل جمهوري اسلامي نيز خود را متعهد مي داند تا كشور دوست و اسلامي شمالي را در راه رسيدن به توسعه و تامين زير ساختهاي اقتصادي ياري كند.
حجم مبادلات تجاري دو كشور در سال ۸۶به ۹/۱ميليارد دلار رسيد كه اين ميزان نسبت به سال قبل ۵۰۰ميليون دلار بيشتر بود.
با توجه به اراده حاكم بر دو كشور مبني بر توسعه مناسبات همه جانبه پيس بيني ميشود مبادلات تجاري و بازرگاني دو كشور در سالهاي آتي به ارقام بسيار بالاتري افزايش يابد.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]