واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: گفتگوي شبكه خبر با آيتالله هاشمي رفسنجاني
سياست - همشهري آنلاين:
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با ارائه تحليلي در خصوص پذيرش قطعنامه 598 با بيان اينكه اين قطعنامه در بهترين زمان و در شرايط خوبي پذيرفته شد گفت:
ما بهرههاي زيادي از پذيرش اين قطعنامه برديم و اين موضوع كشورمان را از خطرهايي نجات داد.
به گزارش واحد مركزي خبر از تهران، به نقل از خبرنگار ما؛ آيتالله هاشمي رفسنجاني در گفتگو با شبكه خبر با اشاره به شرايط آغاز جنگ افزود: از همان ماههاي ابتداي جنگ كه صدام زمين گير شد صحبت از پذيرش آتش بس بود و ما يك حرف روشن داشتيم كه بايد حقوق ما در اين جنگ به رسميت شناخته شود.
وي افزود: خواسته ما اين بود كه عراق به عنوان متجاوزكيفرشود غرامت هاي جنگ را بپردازد و دنيا عراق را به عنوان جنگ طلب بپذيرد كه اين موضوع مورد پذيرش قرار نمي گرفت.
آيتالله هاشمي رفسنجاني با اشاره به پيشرفتهاي ايران درجنگ گفت: دنيا و منطقه متوجه شدند ايران در جنگ دست بالا را دارد و صدام غير از جنايتهاي جنگي از جمله به كار بردن سلاحهاي شيميايي كاري نمي توانست بكند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه فشار شوراي امنيت و سازمان ملل بر جمهوري اسلامي ايران براي پذيرش آتش بس زياد بود افزود: آنان نمي خواستند صدام در اين جنگ شكست بخورد اما ما با مذاكره توانستيم به قسمت اعظم خواسته هاي خود برسيم و عراق بعنوان متجاوز و مستحق پرداخت غرامت 100 ميليارد دلاري كه رقم قابل توجهي بود شناخته شد.
وي با بيان اينكه در زمان پذيرش قطعنامه اوضاعي پيش آمده بود كه ادامه جنگ به مصلحت نبود درباره دلايل اين امر گفت: در آن زمان كاملاً روشن شد كه غرب و حتي روسيه مصمم هستند كه ما پيروز نظامي در منطقه نباشيم.
وي افزود: آمريكا با ما وارد جنگ شد اما اين جنگ اعلام نشده بود و به اسم حفاظت از كشتيهاي نفتكش در صدد قطع منابع مالي و محدود كردن صادرات نفت ايران بودند كه ما نيز مقابله به مثل كرديم وازاين ناحيه چيززيادي بدست نياوردندهرچند به بهانه هاي مختلف با چند حمله نظامي چند هلي كوپترما را هدف قرار دادند، چندسكوي نفتي را بمباران وناو ما را غرق كردند.
آيت الله هاشمي رفسنجاني گفت: روسها نيز كار را به جايي رساندند كه موشكهاي اسكاد c را در اختيار عراق قرار دادند كه بردش دوبرابر موشك هاي اسكات b بود وتاتهران نيزمي رسيد همچنين هواپيماهاي ميگ29 كه سقف پرواز بالا داشتند و ضد هواييهاي ما به آنها نميرسيد در اختيار عراق قرار دادند.
وي گفت: فرانسويها نيزهواپيما و موشكهاي بسيار پيشرفته و بمب هاي ليزري در اختيار صدام قرار دادند كه اهداف را با دقت بالايي مي زدند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه شرق و غرب با هم براي استفاده صدام از سلاحهاي شيميايي به وي چراغ سبز نشان دادند گفت:در آن زمان وقوع فاجعه اي مانند حلبچه در تبريز، اروميه، كرمانشاه و يا با استفاده از موشكهاي دوربرد در تهران محتمل بود اما ما نمي توانستيم مانند عراق مقابله به مثل كنيم و دست به چنين جنايات جنگي بزنيم و به هيچ وجه نمي شد با اين شيوه جنگيد.
آيتالله هاشمي رفسنجاني در بيان اوضاع داخلي كشور در پذيرش قطعنامه افزود: ضمن محدود شدن صادرات نفت، اقتصاد كشور نيز تحمل ادامه جنگ را نداشت هر چند اگر قرار بود جنگ را ادامه بدهيم مي توانستيم با رياضت بيشتر اين كار را انجام بدهيم.
وي گفت: دولت رسماً نامهاي به امام نوشت و با استدلال نشان داد كه از نظر اقتصادي زير خط قرمز هستيم و ضرورت هاي زندگي مردم و تداركات جنگ قابل تأمين نيست و در اين شرايط مقاومت مشكلات را بيشتر مي كرد.
وي با بيان اينكه من از عمليات خيبر به بعد فرمانده جنگ شدم گفت: زماني كه براي انجام اين عمليات و براي خداحافظي پيش امام رفتم به ايشان گفتم ما مي توانيم يك عمليات موفق انجام دهيم و قسمتي از عراق را به عنوان گرو نگه داريم تا بتوانيم شرايطمان را تحميل كنيم.
آيتالله هاشمي رفسنجاني افزود: اگر عمليات خيبر به اهداف مي رسيد ازدجله عبورمي كرديم و راه بصره را مي بستيم و اين هدف محقق مي شد اما اين اتفاق نيفتاد و اين عمليات ناقص اجرا شد اما سياست جنگي من اين بود.
وي گفت: امام در آن زمان جواب روشني ندادند و تنها تبسم مليحي كردند.
آيت الله هاشمي رفسنجاني افزود: در اولين جلسه قرارگاه در عمليات خيبر نيز به فرماندهان گفتم اگر اين عمليات را خوب انجام دهيد من جنگ را ختم مي كنم كه اين صحبت با مخالفت و موافقت برخي از فرماندهان مواجه شد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني بابيان اين كه درابتداي جنگ و پس ازبيرون راندن عراق ازمرزهاي ايران، هيچ كس آماده شنيدن پيشنهاد آتش بس نبود گفت: ما تازه عراق را بيرون كرده بوديم و همه مي گفتند بايد وارد خاك عراق شويم.
وي افزود: در جلسهاي كه آيت الله خامنهاي، من و فرماندهان سپاه و ارتش با امام داشتيم پيشنهاد شد كه جنگ را تمام كنيم كه امام فرمودند: ما نميتوانيم اين كار بكنيم زيرا خواستههاي ما را نميدهند اما داخل خاك عراق هم نميرويم در نهايت قرار شد تا جايي برويم كه مردم عراق اذيت نشوند لذا مناطقي مانند جزيره مجنون را براي پيشروي انتخاب كرديم.
وي گفت: بعد از حادثه حلبچه در جلسهاي با حضور رؤساي قوا و حاج احمد خميني مسائل را مطرح كرديم و قرار شد در دو جبهه كار كنيم يكي اينكه به شوراي امنيت براي پذيرش خواستههايمان فشار بياوريم و ديگر اينكه شرايط و وضعيت جنگ را به صورت درست خدمت امام ارائه كنيم.
وي افزود: به همين منظور با سردار رضايي صحبت كردم و گفتم كه براي انجام يك عمليات موفق چه ميخواهيد كه اين درخواست منجر به نامهاي شد كه سردار رضايي در آن نيازهاي جنگ را اعلام كرد و آنرا به امام داديم.
وي گفت: اينكه در خصوص اين نامه ميگويند من ترفند كردم صحيح نيست.
آيتالله هاشمي رفسجاني گفت: ما پنج نفر خدمت امام رفتيم و گفتيم كه اين فهرست نيازها قابل تأمين نيست و نظر ما آتش بس است.
وي گفت: تحليل ما اين بود كه اگر آتش بس را بپذيريم آنچه كه ميخواهيم محقق ميشود زيرا صدام پس از 8 سال جنگ از مرزهاي كشور بيرون رانده شده و با خرابيها و بدهيهاي زيادي مواجه است كه بدهي غرامت جنگ نيز به آن افزوده خواهد شد علاوه بر اينكه تأسيسات نفتي صدام نيز نابود شده بود.
وي گفت: در ابتدا براي امام سخت بود كه اين مسئله را بپذيرند و فرمودند: مردم و رزمندهها انتظار ديگري دارند.
آيتالله هاشمي رفسنجاني افزود: امام فرمودند خودتان شخصيتها و علماء را توجيه كنيد كه همه از اين موضوع دفاع كنند و بين شما اختلاف نيفتد كه آيت الله خامنهاي از شخصيتها و روحانيون نظامي و سياسي دعوت كردند تا در دفترشان آنان را توجيه كنند.
وي افزود: بعد از اين موضوع حاج احمد خميني به ما گفتند امام به اين نتيجه رسيدهاند كه خودشان اين موضوع را اعلام كنند و اگر شما اعلام كنيد ممكن است بين شما اختلاف بيفتد كه بعد از آن آن نامه تاريخي را نوشتند و حاج احمد خميني در جمع ما آن را قرائت كرد.
آيتالله هاشمي رفسنجاني گفت: امام با تدبير خود مسئله افكار عمومي را حل كردند و اقدامي عاقلانه و به موقع انجام دادند.
آيتالله هاشمي رفسنجاني در ادامه با تاكيد بر اينكه قبول قطعنامه 598 پيروزيهاي قابل توجهي را براي ملت ايران به همراه داشت تصريح كرد:در شرايطي كه منصفانه ترين كلمات بيان مي داشت كه عراق شروع كننده و ايران ادامه دهنده جنگ بوده پس هر دو مقصر هستند؛ متجاوز شناخته شدن رژيم عراق در جنگ يك پيروزي مهم براي ما به حساب مي آمد.
وي با بيان اينكه با بدست آمدن اين پيروزي جنگ تبليغاتي براي از بين بردن روحيه ملت ايران آغاز شد گفت: جنگ رواني به گونهاي براي روحيه دادن به صدام پيش رفت تا آنجا كه رژيم عراق حمله ديگري را به ايران آغاز كرد كه با مقاومت رزمندگان اسلام دوباره به عقب رانده شد و همگان به اين واقعيت آگاه شدند كه جمهوري اسلامي ايران از موضع ضعف تن به پذيرش اين قطعنامه نداده است.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه گفت: با متجاوز شناخته شدن عراق پرداخت غرامت جنگ به عهده رژيم عراق گذاشته شد و با ارزيابيهاي سازمان ملل هزينههاي غيرنظامي معادل 100 ميليارد دلار تعيين شد.
رييس مجلس خبرگان رهبري در ادامه گفت: صدام به دنبال آنچه كه در ايران به دست نياورده بود در فكر حمله ديگري به كويت بود و قبل از حمله به كويت براي پايان دادن به مشكلات خود با ايران مجبور شد تا به مساله آزاد سازي اسيران جنگي و اروند رود كه جنگ به خاطر آن آغاز شده بود مطابق خواسته ايران تن در دهد و اعلام كند كه همه خواستههاي ايران را پذيرفته است.
وي در ادامه با بيان اينكه پرونده غرامت جنگي ايران هنوز بسته نشده است گفت: رژيم عراق پس از شروع جنگ با كويت هيچگاه فرصت پيدا نكرد تا غرامت جنگ را تسويه كند چون پس از اين جنگ درگير جنگ هاي ديگري با آمريكا شد.
آيتالله هاشمي رفسنجاني در ادامه با اشاره به آينده منطقه گفت: امريكاييها نميتوانند طولاني مدت در عراق بمانند و هر چه بيشتر در اين كشور بمانند دستاورد آنها كمتر خواهد بود.
رييس مجلس خبرگان رهبري افزود: روزي كه امريكاييها از منطقه بيرون بروند مردم عراق بهترين دوست خود را در وجود ايران خواهند يافت.
آيتالله هاشمي رفسنجاني با اشاره به اشتراكات ديني ميان دو ملت گفت: بيشتر ملت عراق شيعه هستند و از دوران دفاع تا به امروز با ما روابطي برادرانه داشتهاند و كردهاي عراق و اهل تسنن نيز هميشه با ما صميمي بودهاند و ما نيز بهترين دوستان خود را در داخل عراق داريم.
وي با تاكيد بر راهبرد جمهوري اسلامي ايران مبني بر مستقل و آزاد بودن عراق گفت: ما از خواستههاي ملت عراق و همچنين تمامي ملتهاي منطقه حمايت ميكنيم و در آينده نيز روابط بسيار خوبي را با ملت عراق و ديگر ملل منطقه خواهيم داشت.
رييس مجلس خبرگان رهبري در ادامه گفت: ملت منطقه شناخت خوبي از ايران دارند و ميدانند كه جمهوري اسلامي ايران ميتواند روي پاي خود بايستد و از حقوق خود دفاع كند.
وي با بيان اينكه نسبت به آينده منطقه خوشبين است گفت: ما بايد نسبت به زياده طلبي هاي استكبار در منطقه حساس باشيم چرا كه منابع درياي خزر و خليج فارس منافع حياتي آنها را تشكيل ميدهد.
آيتالله هاشمي رفسنجاني افزود: افغانستان، عراق و خليج فارس جايي نيست كه آمريكاييها بتوانند طولاني مدت در آن باقي بمانند.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه با اشاره به عمليات رواني آمريكا و صهيونيستها در منطقه با محور «ايران هراسي» گفت: هر جنگ رواني ميتواند عواقب ديگري نيز داشته باشد و ما نبايد صرفا با توجه به رواني بودن جنگ نسبت به آن حساس نباشيم چرا كه كساني كه صدها ميليارد دلار هزينه ميكنند و هزاران كشته وزخمي ميدهند و حيثيت خود را در گرو ميگذارند به طور قطع اهدافي دارند كه ما بايد نسبت به آنها حساس باشيم و هوشيارانه عمل كنيم
تاريخ درج: 27 تير 1387 ساعت 01:13 تاريخ تاييد: 27 تير 1387 ساعت 01:56 تاريخ به روز رساني: 27 تير 1387 ساعت 01:55
پنجشنبه 27 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]