واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مسوول نهاد آمريكايي : گرجستان و روسيه در آستانه جنگ قرار دارند
. .
نيويورك - مديرعامل مركز فرا اقيانوسي مستقر در بروكسل كه مسئول طراحي استراتژيك در صندوق مارشال آمريكا گفته است گرجستان و روسيه در آستانه جنگ با يكديگر قرار دارند و چنين جنگي ميتواند منطقهاي را كه براي تامين انرژي غرب بسيار حياتي است،بي ثبات و روابط بين روسيه و غرب را ويران كند.
رونالد آسموس روز سه شنبه در مقالهاي در روزنامه واشنگتن پست نوشت:
درگيري بر سر گرجستان ميتواند به مسالهاي در انتخابات رياست جمهوري آمريكا تبديل شود و نحوه واكنش آنها ميتواند آزموني بر كيفيت فرمانده احتمالي كل قوا به دست باراك اوباما يا جان مك كين باشد.
وي افزوده است: اين مساله ظاهرا در مورد آينده آبخازيا، استاني جدا افتاده از گرجستان است ولي مساله اصلي ميل مسكو به مطيعسازي تفليس و ممانعت از ميل آن به نزديكي به غرب است.
به نوشته وي، سالها است كه سياست روسيه در قبال كشورهاي هم مرز آن رو به تشديد بوده است.
مسكو به اين نتيجهگيري رسيده است كه پيشرفتهاي دمكراتيك در كشورهايي همچون گرجستان و اوكراين تهديداتي هستند كه بايد سركوب شوند.
مسكو از درگيريهاي مسدود در مكانهايي همچون آبخازيا و اوستياي جنوبي استفاده ميكند تا بار ديگر در آنجا يك منطقه نفوذ ايجاد كند.
اين مقام آمريكايي نوشته است: با توجه به رييس جمهوري آمريكا كه عليل و ناتوان شده است و اروپا هم به سمت تعطيلات پيش ميرود، مسكو ممكن است احساس كند فرصتي براي حل هميشگي اين مساله در اختيار دارد.
تازهترين موج از تهاجمات روسيه پس از آن آغاز شد كه غرب در ماه فوريه استقلال مشروط كوزوو را به رسميت شناخت و ناتو نيز در نشست ماه آوريل خود اين مساله را مطرح كرد كه به گرجستان و اوكراين پيشنهاد عضويت دهد.
از آن زمان تا كنون مسكو ضميمهسازي خزندهاي از آبخازيا انجام داده است كه شامل يك سري اقدامات غير قانوني براي تقويت دست ارتش خود و تحريك تفليسيها به انجام اقدامي ميشود كه ممكن است باعث مداخله نظامي بيشتر روسيه گردد.
ولي بسياري در غرب وسوسه شدهاند كه به گونه ديگري فكر كنند.
دمكراسي گرجستان تا تكميل شدن فاصله زيادي دارد و تفليس نيز قطعا اشتباهاتي را مرتكب شده است. روسيه داراي يك رييس جمهور جديد است كه همه ما اميدواريم ليبرال تر و نسبت به غرب باز تر باشد خصوصا كه ما ميخواهيم مسكو در مورد مسائلي از ايران تا كره شمالي و زيمباوه در سازمان ملل متحد با غرب همسو باشد.
هم اكنون اصلا زمان مناسبي براي اتخاذ يك موضع شديد عليه روسيه نيست.
در حال حاضر دو پهلو حرف زدن و مقصر دانستن تمامي طرفهاي مربوطه و درخواست براي ديپلماسي بيشتر كار بسيار سادهاي است.
اين گرايش باعث افزايش احتمال وقوع جنگ در منطقه قفقاز را افزايش مي دهد. گرجستان بهترين اميد منطقه براي تحولات دمكراتيك است.
اگر انقلاب گرجستان به شكست انجاميد، ما بايد در انتظار يك يا چند نسل ديگر باشيم تا به تغييري مثبت دست يابيم.
اصولي حياتي از جمله استقلال و حق حاكميت ارضي همگي در معرض خطر قرار دارند. روسيه به دنبال آن است تا قوانين امنيت اروپاي پس از جنگ سرد را به نفع خود مجددا تغيير دهد و در حالي كه گرجستان به عنوان پروژه آمريكا تلقي ميشود، حيثيت آمريكا مورد آزمون قرار گرفته است.
اين يك واقعيت است كه انقلاب گرجستان توسط ارزشهاي آمريكايي تحريك شده بود.
تفليس به دنبال اصلاحات اقتصادي به سبك آمريكايي بوده است و سربازان آن در عراق و خواستار پيوستن به ناتو هستند. منطقه منتظر است كه ببيند آيا واشنگتن وارد عمل خواهد شد يا خير و اگر وارد خواهد شد چه زماني.
اگر ما سعي نكنيم از مداخله روسيه در كشورهاي منطقه جلوگيري كنيم، كشورهاي منطقه (از آذربايجان تا كشورهاي توليدكننده انرژي در آسياي مركزي) همه چيز را مجددا مورد محاسبه قرار خواهند داد.
تنها راه متوقف كردن اين بازي قدرت روسيه براي گرجستان همبستگي است.
ما با همكاري با متحدان خود در اروپا ميتوانيم يك خط صريح ايجاد كنيم و به مسكو بگوييم در صورتي كه به روند خصمانه خود پايان ندهد، در روابط او با ما پيامدهايي واقعي صورت خواهد گرفت.
گرجستان نيز بايد براي تشنج زدايي در منطقه اقدام كند. در عين حال تفليس نميتواند به تنهايي اين بحران را حل كند. متوقف كردن جريانات به سمت جنگ نيازمند تغييرات شديد توسط غرب است.
در كوتاه مدت ما بايد از آغاز درگيري در فصل تابستان جاري جلوگيري كنيم. در مدت زماني متوسط ما بايد از مسكو بخواهيم تا به خزيدن پيوسته خود براي تحت نفوذ در آوردن آبخازيا پايان دهد.
در بلند مدت هم ما بايد يك فرآيند صلح معتبر ايجاد كنيم تا اين درگيري را براي هميشه حل كنيم.
كاندوليزا رايس وزير امور خارجه آمريكا در نهايت شخصا وارد اين مساله شده است. جرج بوش رييس جمهوري آمريكا نيز بايد وارد عمل شود زيرا ولاديمير پوتين كه بوش مدعي است با او داراي رابطهاي بسيار نزديك است، مغز متفكر اين اقدامات عليه گرجستان است.
در صورتي كه مك كين و اوباما بيانيههايي را در حمايت از گرجستان صادر كنند، مسكو هيچ ترديدي نخواهد داشت كه اقدامات آن طي ماههاي آتي بر روابط ميان آمريكا و روسيه پس از ماه ژانويه (بدون توجه به اينكه كدام يك از اين سناتورها در انتخابات پيروز شوند) تاثير خواهد گذاشت.
نويسنده در بخش پاياني مقاله نوشته است بسياري ميگويند در صورتي كه مسكو بتواند گرجستان را تحت نفوذ خود در آورد شبه جزيره كريمه و پس از آن هم اوكراين اهداف بعدي مسكو خواهند بود.
وي افزوده است: ما امروز بايد به دفاع از گرجستان بپردازيم، پذيرفتن درخواست مسكو براي اعمال نفوذ در اين منطقه در سال ۱۹۴۵اشتباه بود و امروز هم اشتباه خواهد بود.
چهارشنبه 26 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]