واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ضرورت و روش تحول در نظام آموزش و پرورش از نگاه معاون وزير
خبرگزاري فارس: معاون حقوقي، امور مجلس و استانهاي وزارت آموزش و پرورش به موضوع ضرورت و روش تحول در نظام آموزش و پرورش پرداخت و گفت: تحول بايد در سامانههاي يادگيري، برنامه درسي، كلاسهاي درسي، مبلمان و فضاهاي آموزشي، ارزشيابي، فناوري و آموزش معلمان صورت گيرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، زكريا يازرلو صبح امروز در گردهمايي مديران آموزش و پرورش منطقه 7 تهران كه در هنرستان پسرانه آزادي فلسطين برگزار شد، ضرورت تحول در نظام آموزش و پرورش را از دو منظر بيرون و درون نظام آموزشي بررسي كرد و گفت: منظر بيرون نظام آموزش و پرورش در سه بخش شامل مفاد سند افق و چشمانداز توسعه بيستساله جمهوري اسلامي ايران، مطالبات انقلاب اسلامي بويژه مقام معظّم رهبري و رشد سريع و همه جانبه علوم و يافتههاي معرفتي است.
وي اضافه كرد: در مفاد سند افق و چشمانداز توسعه بيستساله جمهوري اسلامي ايران آمده است «ايران كشوري است توسعه يافته با جايگاه اول اقتصادي، علمي و فنآوري در سطح منطقه، با هويت اسلامي و انقلابي، الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بين المللي».
معاون حقوقي، امور مجلس و استانهاي وزارت آموزش و پرورش افزود: مطالبات انقلاب اسلامي به ويژه مقام معظّم رهبري شامل مواردي مانند«ويژگيهاي آموزش و پرورش مطلوب»، «تربيت افراد شجاع، خوشخو، خيرخواه، اميدوار به آينده، بلند همت داراي نگرشي مثبت در قضاوتها، خلاق، پرسشگر، اهل فكر و نوآوري داراي جرأت براي ورود به ميدانهاي علمي ناشناخته، منضبط و قانون شناس»، «نوسازي نظام آموزشي»، «طراحي نقشه جامع علمي كشور»، «جنبش نرم افزاري توليد علم»، «كرسيهاي نظريهپردازي» و «مهندسي فرهنگي» است.
وي ادامه داد: رشد سريع و همه جانبه علوم و يافتههاي معرفتي شامل جايگاه ايران در توليد علم، گزارش يونسكو از توليد علم و تبديل سريع نظريهها به كاركردهاست.
يازرلو گفت: ضرورت تحول از منظر درون نظام آموزشي به دليل ناكارآمدي سامانههاي نظام تعليم تربيت و غير اثربخشي فرآوردهها و خدمات آن است.
وي به دلايل استفاده از سامانههاي اطلاعاتي در نظام آموزشي اشاره كرد و افزود: سامانههاي اطلاعاتي، دنيا را به درون كلاس ميآورد و دانشآموزان را به يادگيري كاربردي قادر ميسازد. دانشآموزان و والدين را به نقشآفريني در جامعه جهاني تشويق ميكند و والدين را در امور آموزشي و پرورشي فرزندشان سهيم ميكند. از سويي امكان تدريس همزمان را در بيش از يك محل فراهم ميسازد، دانشآموزان را تشويق ميكند تا به يادگيرندگاني مادامالعمر مبدل شوند و به معلمان اجازه ميدهد تا به صورت راهنما و مربي براي دانشآموزان در آيند.
معاون حقوقي، امور مجلس و استانهاي وزارت آموزش و پرورش با طرح اين پرسشها كه آيا مدارس امروز، دانش آموزان را براي اين دنياي متحول آماده ميكنند و آيا مدارس امروز امكان تحقق مفاد سند افق و چشم انداز توسعه ايران را در بيست سال آينده فراهم مي كنند، اظهار داشت: عرصههاي تحول در نظام آموزشي شامل يادگيري، ياددهي، برنامه درسي، كلاس درس، مبلمان فضاي آموزشي، ارزشيابي، فناوري و
آموزش معلمان است.
وي به روش تحول اشاره كرد و گفت: در بخش تحول در سامانههاي يادگيري ميتوان از «حفظ محتوا» به «فراگيري اينكه چگونه اطلاعات را به دست ميآورند، از اطلاعات به دست آمده چگونه استفاده ميكنند و چگونه اطلاعات به دست آمده را با هم تركيب ميكنند.» و از «به دست آوردن اطلاعات، تنها از طريق معلمان و كتب درسي» به «چگونگي انجام كاوش و اكتشاف (تحقيق وبررسي)، كارمشترك و گروهي
بررسي منتقدانه» ياد كرد. در حقيقت يادگيري، قادر ساختن دانشآموزان به فراخواني دانش، انديشيدن، حل مشكل (مشكل گشايي)، كار با ديگران و نحوه جستجوي راه حلهاي خلاّق است.
يازرلو به تحول در سامانههاي ياددهي اشاره كرد و افزود: در بخش تحول در سامانههاي ياددهي ميتوان از «آموزش حقايق، مهارتها و مفاهيم توسط معلمان» به «ياري دانشآموزان در تفكر مستقل و قدرت آفرينش»، از «ارائه حقايق، قواعد و فرمولها توسط معلمان» به «تشويق دانشآموزان براي يافتن حقايق، كشف روابط و توسعه روش حل مسائلي كه در آينده ممكن است با آنها مواجه شوند» و از «شغل اطلاع رساني صرف، توسط معلمان» به «حرفه پرسشگري براي ترغيب دانشآموزان، جستجوي اطلاعات و يادگيري روش پردازش وفن آوري اطلاعات» يادكرد.
وي ادامه داد: در بخش تحول در سامانههاي برنامه درسي ميتوان از «برنامه درسي كه به تسلّط دانشآموزان بر مهارتها و مفاهيم، به صورت رشتههاي درسي منفك تأكيد ميكند» به « فصول برنامه درسي كه براساس تجارب يادگيري دانشآموزان تنظيم شدهاند و ممكن است چندين رشته درسي را در برگيرند» اشاره كرد.
معاون حقوقي، امور مجلس و استانهاي وزارت آموزش و پرورش گفت: بخشهاي مهم برنامه درسي در مدارس متحول شامل ارتباطات، مشكل گشايي، كاوشگري، تفكرانتقادي و مهارتهاي بنيادي است.
وي اضافه كرد: در بخش تحول در سامانههاي مبلمان آموزشي ميتوان از «اينكه كلاسها، مكانهايي كاملا منفّك و مجزا هستند و در آنها معلمان اطلاعات را ارائه داده و دانشآموزان، مهارتها را تمرين كرده و به سوالها پاسخ ميگويند و تأكيد بر روي فرد در رقابت با يكديگر ميورزند» به «اينكه كلاسها، اطاقهاي چند منظورهاي هستند كه در آنها يادگيرندگان مشغول فعاليتهاي تحقيقاتي و مشكلگشايي مرتبط با موضوعات مورد مطالعه هستند و بر تشكيل گروه و كارهاي گروهي تأكيد مي ورزند» ياد كرد.
يازرلو افزود: در بخش تحول در سامانههاي ارزشيابي ميتوان از «ارزشيابي بر اساس آزمونهايي با جوابهاي كوتاه و بلند كه بر توانايي يادآوري اطلاعات در مدارس معمولي تأكيد ميورزند» به «ارزشيابي برتوانايي دانشآموزان در بيان، كاربرد و اثبات دانش و مهارتهاي خود، ارزشيابي براساس عملكرد، port folio ، پوشه كار و ارزشيابي با استفاده از ضبط ويدئويي و مشاهده عملكرد» اشاره كرد.
وي ادامه داد: در بخش تحول در سامانههاي فناوري ميتوان از «رسانههاي آموزشي معمولي، شامل كاغذ، تخته سياه، كتابهاي درسي و ساير منابعي كه دانشآموزان را در رشد مهارتها، مفاهيم و تعميمهاي مقدماتي در مدارس ياري ميكنند» به «انواع متّعدد فناوريهاي در دسترس كه فراگيرندگان را در ايجاد دانش و مهارتها ياري ميرسانند و ارتقا ميدهند» نام برد.
معاون حقوقي، امور مجلس و استانهاي وزارت آموزش و پرورش، تحول در سامانههاي آموزش معلمان را در 4 گام ذكر كرد و گفت: در گام نخست، كار با فناوريهاي جديد را ياد گرفته و سپس در كلاس خود مورد استفاده قرار ميدهند. در گام دوم محتواي برنامه درسي سنتي را در مدت كوتاهتري تمام كرده و زمان بيشتري را صرف تجزيه و تحليل انتقادي و كندوكاو ميكنند. در گام سوم اعتماد بيشتري را در به كار بردن روشهاي تدريس گروهي، يادگيري گروهي و طرحهاي ميان رشتهاي دارند و در گام چهارم با استفاده از فناوريهاي نوين به عنوان يك وسيله قابل انعطاف محيط هاي جديد يادگيري را ايجاد ميكنند.
انتهاي پيام/ز
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]