واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: متكي : غرب نگاه خود به ايران را اصلاح كند
به گزارش روز دوشنبه ايرنا، وزير امورخارجه در مصاحبه با شبكه تلويزيوني سي.ان.ان كه شب گذشته پخش شد، اظهار داشت: منظور از تغيير عينك اين است كه غرب مسايل را روشن تر و بهتر ببيند. ايران به رويكرد سازنده خود و حل و فصل مسايل و مشكلات منطقهاي و بينالمللي پايبند است.
متكي در اين مصاحبه همچنين گفت كه تاريخ چند هزار ساله سرزمين ايران نشان ميدهد كه ايران هرگز هيچ جنگي را آغاز نكرده اما در مقابله با هرگونه حمله،تهاجم يا تهديدي از كشور خود دفاع ميكنيم.
وي تصريح كرد: تحليل ما اين است كه منطقه، آمريكا و هيچ فرد ديگري در جهان ظرفيت مشاهده يك حمله نظامي ديگر را در منطقه ندارند.
متكي در عين حال گفت: صداهاي جديدي در آمريكا ميشنويم و رويكردهاي جديدي را ميبينيم و فكر ميكنيم تفكر منطقي در آمريكا بر اساس اين رويكردهاي جديد ميتوانند واقعيتها را آنگونه كه هست ببينند . ما آمادهايم به آنها در اين تلاش، كمك كنيم .
وزير امور خارجه همچنين درباره توافقنامه امنيتي ميان عراق و آمريكا گفت:
باور ما اين است كه اين موافقتنامه كه بر كل منطقه تاثير خواهد گذاشت ، امضا نخواهد شد.
شبكه تلويزيوني سي ان ان روز يكشنبه در برنامه جي پي اس تودي (ميدان عمومي جهاني) كهفريد زكريا نويسنده آمريكايي كتاب قدرت رو به افول آمريكا و كارشناس مسايل خاورميانه تهيهكننده و مجري آن است، مصاحبهاي از منوچهر متكي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران پخش كرد.
متكي در اين مصاحبه به زبان فارسي به سوالات پاسخ ميداد كه زيرصداي فارسي وي در اين گفتگو شنيده ميشد. اما در برخي بخش ها، سخنان او با ترجمه انگليسي كه سي. ان. ان پخش كرد، ممكن است انطباق كامل نداشته باشد.
زكريا در طول اين مصاحبه تلاش كرد با پرسيدن برخي سوالات چنين وانمود كند كه ميان مقامات جمهوري اسلامي به ويژه در بحث هستهاي اختلاف نظر وجود دارد و حتي چنين القا كند كه اظهارنظرهاي متفاوت در ايران، بخشي از برنامه جمهوري اسلامي ايران براي گيج كردن افكار عمومي است.
فريد زكريا در ابتداي اين برنامه گفت:امروز براي ما فرصت نادري فراهم شده تا با يكي از قدرتمندترين مردان ايران يعني منوچهر متكي وزير خارجه ايران گفتگوي مفصلي داشته باشيم .
سپس نماهنگي پخش شد كه در آن تصويري از رييس جمهوري اسلامي ايران به همراه به آتش كشيده شدن پرچم رژيم صهيونيستي و آمريكا پخش ميشد. صداي روي تصوير ميگفت ايران چه چيزي ميخواهد آيا در نهايت پاسخي درخصوص جنگ افزارهاي هستهاي ايران و خصومت آن با اسرائيل و آمريكا پيدا خواهيم كرد كه ايران آن را شيطان بزرگ توصيف ميكند.
در ادامه در حالي كه تصاويري از رژه نيروهاي مسلح ايران و راهپيماييهاي ضدآمريكايي در ايران پخش ميشد، گفته شد كارشناسان ما به ما كمك ميكنند تا اين موقعيت فوقالعاده را تجزيه و تحليل كنيم، آنها اظهارات بسيار قابل توجهي مطرح ميكنند.
فريد زكريا ضمن خوشامدگويي به منوچهر متكي و تشكر از وي گفت :جناب وزير يكي از سوالاتي كه مطرح ميشود درباره نيات ايران است. ايران در خصوص منطقه چه نياتي در سر دارد؟ يكي از مسايلي كه سبب شك و ترديد بسيار زياد جهانيان ميشود، اظهارات رييس جمهور كشور شما درباره اسراييل است رييس جمهوري شما گفته است رژيم اشغالگر يعني اسراييل بايد از نقشه جهان محو شود. وي گفته است موج جديدي كه در فلسطين آغاز شده اين لكه ننگ را از جهان محو خواهد كرد. وي اخيرا نيز گفته است كه اسرائيل از صحنه جغرافيا حذف خواهد شد. منظور وي از اين سخنان چيست ؟
منوچهر متكي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در پاسخ گفت: رويكرد ما در خصوص رژيم اسرائيل روشن است يك حادثهاي در اروپا اتفاق افتاد و در پي آن جنگ وحشتناكي حادث شد كه در آن دهها ميليون نفر كشته شدند و كساني از آنها نيز بازماندند.
متكي تصريح كرد: اين سخن مطرح شد كه از اين قربانيان جنگ بايد محافظت شود و آنها بايد در جايي اسكان پيدا كنند. باور ما اين است كه آنچه در جنگ جهاني دوم اتفاق افتاد يك جنايت بود. در عين حال بايد از خودمان بپرسيم كه چه كساني اين جنايت را مرتكب شدند؟
وي افزود: سوال آقاي احمدي نژاد اين است كه اگر قرار باشد از قربانيان مذكور مراقبت شود و آنها در جايي اسكان پيدا كنند، چرا بايد در نقطه ديگري اين كار انجام شود و مردم ديگري بهاي اين جنايت را پرداخت كنند؟ متكي اضافه كرد: ۶۰سال از عمر اين رژيم (صهيونيستي) ميگذرد اما افكار عمومي منطقهاي مشروعيتي براي آن قائل نيست و مردم آن را دوست ندارند.
البته ما نميتوانيم ديگران را وادار كنيم آنچه را كه ما ميگوييم قبول كنند اما ما فكر ميكنيم كه در يك جهان دموكراتيك حق داريم انچه را كه فكر ميكنيم بيان كنيم .
** در مقابله هر تهاجمي از ايران دفاع ميكنيم
زكريا سوال كرد: با اين اوصاف، آيا شما در مقام وزير امورخارجه ايران اساسا ميگوييد كه شما به هيچ وجه و به هيچ صورتي، هيچ قصدي براي حمله به اسرائيل نداريد؟
متكي پاسخ داد: ما در مقابل هرگونه حمله يا تهاجم يا هرگونه تهديدي از كشور خودمان دفاع ميكنيم ليكن تاريخ چند هزار ساله سرزمين ما ايران نشان ميدهد كه كشور ما هرگز هيچ جنگي را آغاز نكرده است و مردم ايران هرگز حملهاي برضد ديگر مردم منطقه انجام نداده اند. اين ماهيت مردم ما،تاريخ و نظام ماست. در سي سال گذشته و دوران حيات جمهوري اسلامي ايران نيز همين وضعيت بوده است .
**اسرائيل در موقعيتي نيست كه به ماجراجويي ديگري اقدام كند
زكريا پرسيد: شما اخيرا گفتهايد كه اگر اسراييل به ايران حمله كند اين احتمال وجود دارد كه شما نه تنها اهداف اسراييلي را هدف قرار بدهيد بلكه اهداف آمريكايي را نيز هدف قرار ميدهيد. ميخواهم با صراحت بگوييد كه چرا درصورت حمله اسرائيل به ايران، شما اهداف آمريكا را هدف قرار خواهيد داد آنهم در شرايطي كه آمريكا لااقل در ظاهر نشان ميدهد كه به نوعي در تلاش است به صورت ديپلماتيك عمل كند و نه نظامي ؟
وزير امورخارجه پاسخ داد: رژيم اسراييل در موقعيتي نيست كه بتواند در منطقه به ماجراجويي نظامي ديگري مبادرت كند. ما معتقد نيستيم كه اسراييل در موقعيتي باشد كه بتواند به يك اقدام نظامي در منطقه دست بزند.
متكي در عين حال افزود: بايد خاطر نشان كنم كه هنوز احتمال اين امر وجود دارد. گرچه اين احتمال بسيار بسيار كم است اما اگر قرار باشد اين اتفاق رخ بدهد كاملا ممكن است كه كشورهاي مستقل همانند ايران حس كنند كه نخستين مسووليت آنها دفاع از خودشان است .
** گفت و گو براي تعيين قالب مذاكرات هسته اي
زكريا سپس پرسيد:شما گفتهايد كه خاوير سولانا مذاكرهكننده اروپايي رويكرد سازندهاي داشته است. شما مطالب زيادي مطرح كردهايد كه درباره پيشنهاد اخير اروپاييها نويد بخش است. اين بسته پيشنهادي اساسا حاوي اين مطلب است كه اگر ايران فعاليتهاي خود را در دوران مذاكرات به حالت تعليق دراورد امتيازهايي خواهد گرفت. آيا به نظر شما ممكن است غنيسازي اورانيوم را براي شش هفته به حال تعليق درآورد و براي مدت شش هفته با اتحاديه اروپا به مذاكره پرداخت ؟
متكي در پاسخ گفت: مذاكرات اخير سولانا نماينده پنج كشور كه اخيرا در تهران انجام شد با گفتگوها و مذاكرات قبلي متفاوت بود. بخشي از اين امر به خاطر قالب گفتگوها و بقيه به خاطر محتواي گفتگوها بود.
وزير امور خارجه تصريح كرد: به من نامهاي داده شد كه توسط شش وزير امور خارجه كشورهاي مذكور امضا شده بود. اين نخستين باري بود كه چنين ابتكاري در پيش گرفته شده بود .من در روزهاي آينده به نامه وزراي خارجه مذكور پاسخ خواهم داد.
مصاحبه سي .ان.ان با منوچهر متكي، پيش از پاسخ جمهوري اسلامي به نامه سولانا و وزيران امور خارجه كشورهاي گروه ۵+۱انجام شده ليكن روز يكشنبه و دو روز پس از انتشار پاسخ جمهوري اسلامي ايران پخش شد.
متكي اضافه كرد: به نظر من، ما در حال حاضر در يك فضاي جديد و نگرشهاي رويكردي جديدي قرار داريم كه به ما اين امكان را ميدهد تا اين روند را آغاز كنيم تا برنامه ريزيهاي لازم براي مشخص كردن چارچوبهاي مورد توافق را به موازات پيش رفتن مذاكرات انجام بدهيم.
مجري سي.ان.ان در ادامه سوال كرد: آيا شرايطي وجود دارد كه ايران به صورت موقت روند غنيسازي را به حالت تعليق دربياورد و آيا اين امر ممكن است؟
متكي پاسخ داد: همانطور كه گفتم،معتقدم كه ما در آغاز گفتگوها قرار داريم . ابتدا بايد قالب گفتگوها مشخص شود و مشخص كنيم درباره چه موضوعاتي بحث خواهد شد .
** هرگز تضمين امنيتي درخواست نكرده ايم
زكريا از متكي پرسيد: شما در گذشته غنيسازي را به حالت تعليق دراوريد به نظر من اين نگرش در ايران وجود دارد كه آن گفتگوها شكست خورد. زيرا آمريكا تضمينهاي امنيتي را در قالب هويجها و امتيازهاي بالقوه مربوط به ورود به اين مذاكرات ارايه نكرد. آيا ضروري است تضمينهاي امنيتي آمريكا بخشي از بستهاي باشد كه به ايران ارايه شده است ؟
وزير امور خارجه پاسخ داد: ما هرگز تضمينهاي امنيتي آمريكا را درخواست نكردهايم .
مجري سي.ان.ان در ادامه پرسيد: جناب وزير! من وقتي به سخنان شما گوش مي كنم ميبينم كه به نوعي كلمات و لحن شما با گذشته متفاوت است. من با آقاي احمدي نژاد هم ملاقات كرده ام .وي به صورت كاملا متفاوتي صحبت ميكند.
سوالي كه در ذهن من وجود دارد اين است كه آيا اين رويه بخشي از برنامه شما براي گيج كردن ماست آيا اين رويه همان چيزي است كه در آمريكا از آن با عنوان پليس خوب و پليس بد ياد ميشود، بطوريكه آقاي احمدي نژاد اظهارات بسيار آتشيني بيان ميكند و شما مطالب بسيار شيريني بيان ميكنيد يا اينكه در رويكرد ايران تغيير واقعي حاصل شده است؟ شما چگونه واكنش خود را به بسته پيشنهادي اتحاديه اروپا و سولانا توضيح ميدهيد؟ به نظر مي رسد كه شما درباره روند مذاكرات خوشبين هستيد؟
وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در پاسخ گفت: وزيران امور خارجه حساسترين مسايل را در روابط و همچنين درخصوص مسايل بينالمللي بررسي مي كنند. اينها مسايلي هستند كه همواره در دستور كار قرار دارند.
** صداهاي جديد در آمريكا ميشنويم
مجري سي.ان.ان. گفت:سوال من اين است كه آيا شما خوشبين هستيد كه تغييري در لحن ظرف مقابلتان به وجود آمده است و احتمال شكلگيري مناسبات خوب وجود دارد ؟
متكي پاسخ داد: صداهاي جديدي را در آمريكا ميشنويم. ما رويكردهاي جديدي
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]