واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام / سيدمحمدحسين حسيني تهرانيبه مناسبت درگذشت علامه حسيني تهرانيعلامه «حسيني تهراني» با تفسير آيه نور يك دوره از مباحث توحيد را مطرح كرد
گروه انديشه: علامه «سيدمحمدحسين حسيني تهراني» در كتاب «اللهشناسي»، با تفسير آيه نور يك دوره از مباحث توحيد را به زيبايي مطرح كرده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، عالم رباني و عارف حكيم، علامه «سيدمحمدحسين حسيني تهراني»، در سال 1303 خورشيدي، در خانوادهاي پارسا و پرهيزكار ديده به جهان هستي گشود. پدرش آيتالله «سيدمحمدصادق»، از دانشمندان و عارفان برجسته بود. بيشتر خاندان وي، اهل دانش و تقوا بودند و سلسله نسبشان از طرف مادر پدري، به علامه مجلسي ميرسد. مرحوم حاج ملامهدي نراقي صاحب «جامعالسعادات» جد اعلاي مادري وي هستند. علامه سيدمهدي بحرالعلوم و آيتالله بروجردي نيز از عمهزادگان ايشان به شمار ميآيند.
عالم فرزانه، علامه حسيني تهراني، پس از پايان آموزشهاي ابتدايي و متوسطه، با شوق فراوان براي تحصيل علوم ديني وارد حوزه علميه شد. وي به دست مرحوم آيتالله ميرزا محمد تهراني، صاحب «مستدركالبحار» كه از بزرگان علماي عصر و دايي پدري او بودند، لباس مقدس روحانيت را بر تن كرد. ايشان در سال 1364 هجري قمري، به شهر مقدس قم عزيمت كرد و در مدرسه مرحوم آيتالله حجت، معروف به مدرسه «حجتيه» ساكن شد. علامه بزرگوار لحظهاي از تحصيل علم غافل نماند و همواره به درس و بحث و مطالعه مشغول بود. وي در مدت اقامت در قم، خود را به زيور دانش و معارف آراست و به بركت استادان و بزرگان آن ديار، در علم و حكمت و عرفان خوشههاي فراوان چيد و افقهاي جديدي فرا راهش گشوده شد.
علامه حسينتهراني، به علوم عقلي به ويژه درس فلسفه بسيار علاقهمند بودند. در اوايل سكونت وي در قم، فيلسوف ارزشمند آيتالله ميرزا مهدي آشتياني از تهران به قم آمده بودند و قصد تدريس كتاب شرح منظومه را به صورت خصوصي براي علامه و چند نفر ديگر داشتند، ولي در آستانه شروع درس، ميرزا مهدي آشتياني به دلايلي دوباره به تهران برگشتند. پس از آن جوان پرشور و با اشتياق، علامه سيدمحمد حسين تهراني مأيوس نشد و همواره در پي يافتن استاد فلسفه بود كه با مفسر عاليقدر و فيلسوف بزرگ، علامه طباطبايي آشنا شد و به مراد دلش رسيد. وي غير از فلسفه، يك دوره هيئت قديم و تفسير را نيز از محضر پرفيض علامه طباطبايي فرا گرفت.
علامه حكيم و مفسر عاليقدر، موفقيتهاي علمي خويش را بيشتر مديون استاد بزرگوارش، علامه طباطبايي ميداند و ميگويد: «حقا اگر ما به چنين مردي برخورد نكرده بوديم، خَسِرالدّنيا و الاخرة ميشديم و دستمان از همه چيز خالي بود.»
آيتالله سيدمحمدحسين حسيني تهراني، در مسير كسب دانش، محضر استادان بسياري را درك كرد. از استادان تأثيرگذار وي در حوزه علميه قم ميتوان از آيتالله سيدمحمد حجّت، سيدمحمد داماد، حاج آقا حسين بروجردي، حاج شيخ مرتضي حائري و حاج سيدرضا بهاءالديني نام برد. وي در حوزه پرشكوه نجف اشرف نيز خرمن وجودش را از محفل علمي استادان بزرگي چون آيتالله شيخ حسين حلي، آقابزرگ تهراني، سيدجمالالدين گلپايگاني، آيتالله انصاري همداني و آيتالله سيدابوالقاسم خويي لبريز كرد. ايشان براي ادامه برنامه سلوكي و معنوي خويش در نجف اشرف، به سفارش استاد ارجمندش علامه طباطبايي، با آيتالله حاج شيخ عباس قوچاني، وصي مرحوم آيتالله ميرزا علي قاضي رابطه برقرار كرد. پس از شش سال ارتباط با وي، به حضور مرحوم حاج سيدهاشم موسوي حداد رسيد و از محضر عرفاني و اخلاقي ايشان نيز بهرهها جست.
علامه بزرگوار حاج سيدمحمدحسين حسيني تهراني در كنار تدريس نيز از نگارش و تأليف غفلت نكرده، كتابهاي گرانمايهاي از خود به يادگار گذاشت كه هركدام، چون چراغي فروزان در آسمان دانش نورافشاني ميكنند. برخي از آثار مشهور ايشان عبارتاند از: رساله سير و سلوك منسوب به بحرالعلوم، رساله لُبُّ اللُّباب در سير و سلوك اوليالالباب، توحيد علمي و عيني، مهر تابان، روح مجرد، لمعات الحسين، هديه غديريه، اللهشناسي، معادشناسي، نور ملكوت قرآن، نور ملكوت نماز و نور ملكوت دعا و... .
مفسر معاصر، علامه حاج سيدمحمدحسين حسيني تهراني در كتاب «اللهشناسي»، با تفسير آيه مباركه «الله نور السموات و الارض» يك دوره از مباحث توحيد را به زيبايي مطرح كرده است. در اين كتاب، از مسأله توحيد ذاتي، اسمايي و افعالي ذات مقدس حضرت حق، كيفيت پيدايش عالم آفرينش، نياز موجودات به خداوند، عشق خدا به عالم و عشق عالم به خدا بحث ميشود. علامه تهراني همچنين در اين كتاب، «شبهات» منكران لقاي خدا را پاسخ ميدهند.
«رساله بديعه» از جمله آثار ايشان در زمينه تفسير است. اين رساله تفسير آيه «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَي النِّسَاء » است، و در آن درسهايي استدلالي در مورد جهاد و قضاوت و حكومت زن، بحث در فلسفۀ حقوق زن و مرد، معناي تساوي حقوق زن و مرد، حدود شركت زنان در جهاد، روايات و اجماع فقهاء در عدم جواز تصدي مناصب حكومت و قضاوت براي زن و عدم جواز ورود زنان به مجلس شوري بيان شده است. اين مجموعه شامل مطالب تفسيري، روائي، فقهي، علمي و اجتماعي بوده و در آن، به مناسبت از ولايت فقيه نيز بحث شده است. اين كتاب كه به زبان عربي تأليف شده بود، نظر به اينكه موضوع آن در نوع خود بديع و مبين اشكالات و توهمات در باب جهاد و قضاوت و حكومت زن است، توسط چند تن از فضلا براي استفاده عموم به فارسي ترجمه شد .
«رساله نوين» ديگر كتاب تفسيري ايشان است كه بحثي تفسيري ، روائي ، فقهي و تاريخي دربارۀ بناء اسلام بر سال و ماه قمري است كه در آن، تفسير آيه «إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَـٰبِ اللَهِ» و خطبه مشهور رسول خدا(ص) در «منا» و تفسير آيه «نَسيء» مورد بحث قرار گرفته است .
در بخشي از اين كتاب ميخوانيد: «اساس اسلام فطرت است، و ماههاي آن قمري و چون دين مقدس اسلام دين فطرت است: فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلِّدِينِ حَنِيفًا فِطْرَةَ اللَهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّم وَ لَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسَ لَا يَعْلَمُونَ»غ لذا احكام و قوانين آن همه بر اساس فطرت و طبيعت و مشاهده و رؤيت و امثالهاست.»
سرانجام علامه سيدمحمدحسين حسيني تهراني، پس از سالها دانشاندوزي و خدمت به اسلام و قرآن، در پي ناراحتي قلبي در بيمارستان امام رضا(ع)، مشهد مقدس بستري شدند و مدتي تحت معالجه و درمان بودند، ولي مداواي پزشكان تأثيرگذار نشد. ايشان پس از 71 سال عمر پربار در راه اعتلاي فرهنگ غني و ناب اسلامي، در روز هفدهم تيرماه سال 1374، دعوت حق را لبيك گفت و به ديار باقي شتافت.*
*منابع: كتاب «رساله نوين» نوشته علامه حسيني تهراني؛ پايگاه اطلاعرساني علوم و معارف اسلام.
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 332]