واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به بهانه اكران در سينماها/"حس پنهان"؛ محوريت يك مثلث عشقي آشنا
فيلم سينمايي "حس پنهان" ساخته مصطفي رزاقكريمي براي جذابيت بخشيدن به مثلث عشقي آشنا مولفههايي را مورد توجه قرار داده كه در كنار رويكرد تازه به شخصيتپردازي و ماجرا ميتوانست اهميت خاص خود را پيدا كند.
به گزارش خبرنگار مهر، رزاق كريمي در "حس پنهان" نگاهي دارد به زندگي يك زوج جوان در جامعه مدرن كه با ورود يك تازهوارد تصويري از مثلث عشقي هميشگي ارائه ميدهد البته با تلاش براي رويكردي نه چندان تازه به اين موقعيت آشنا.
رزاق كريمي سابقه ساخت فيلمهاي كوتاه و مستند متعدد دارد كه مستند "ياد و يادگار" محصول سال 79 كه با همكاري فرهاد ورهرام كارگرداني شده از آن جمله است. اين سبقه انتظارها براي اولين فيلم كارگرداني را كه تحصيلات آكادميك و دغدغههايي خاص را در آثار مستند و كوتاه خود دنبال كرده، بالا ميبرد.
بخصوص از اين وجه كه ساخت اولين كار همواره همراه با يك سري پيش فرضها براي يك فيلمساز است چون بايد به نوعي تفكر و دغدغهها و در عين حال مهارتهاي خود را در كنار هم پيوند داده و در اولين گام نمره قبولي را براي ورود به دنياي فيلمسازي حرفهاي دريافت كند.
فيلمساز براي برداشتن اين گام مهم، يك زوج جوان را در جامعه معاصر و مدرن امروزي محور كار خود قرار داده تا با مانور دادن روي مسائل و مشكلات آنها به نوعي بخشي از همراهي مخاطب را بواسطه همين موقعيت اوليه در اختيار داشته باشد. هر چند فيلمهاي متعدد بر اين بستر اوليه ساخته شده و همچنان ميشود، اما حركت بر مسيري تكراري و آشنا در اولين گام نميتواند يك نقطه ضعف تلقي شود.
در واقع ساخت فيلمهاي موفق و جذاب بر بستر موضوعات تكراري و چه بسا كليشهاي خودبهخود اين پيشفرض را از بين برده و اهميت اصلي را به زاويه ديد فيلمساز در نگاه به اين مضامين ميدهد. به اين ترتيب رزاق كريمي با محور قرار دادن يك مثلث عشقي آشنا، امتياز اصلي فيلم را به نقطه ديد خود، چگونگي روايت و نوع ترسيم و چينش روابط و ماجراها ميدهد.
فيلم "حس پنهان" همانطور كه اشاره شد زندگي يك زوج در مناسبات جامعه مدرن را مورد توجه قرار داده و به گفته بهتر طبقه مرفه را در نظر داشته است. اين وجه بخصوص در طراحي خاستگاه و شغل اين زوج اهميت پيدا ميكند و قرار است بخشي از مشكلات و دور افتادن آنها از يكديگر متأثر از روحيات و مناسبات خاص اين طبقه اجتماعي باشد.
امير (محمدرضا فروتن) مدير يك شركت تبليغاتي است كه البته بخش عمده و برجسته فعاليتهاي شركت در فيلم به تبليغات كارخانه توليد بستني دايتي اختصاص يافته است. نويسنده و كارگردان تلاش كردهاند اين شغل علاوه بر تبليغ براي اسپانسر فيلم در شخصيت پردازي نيز كاركرد پيدا كند و به نوعي وجه تبليغي آن تعديل شود.
اما واقعيت اين است كه اين ايده هر چند در قالب ديالوگهاي امير بخشي از گذشته و آرزوهاي كودكي او را برجسته ميكند، اما در موقعيت ترسيم شده و محوري فيلم تأثيري كاركردي ندارد. امير موقعيت مردي را دارد كه در گير و دار روابط سرد با همسرش وقتي به طور اتفاقي با دختري جوان آشنا ميشود، متفاوت بودن او، دنيا و فضايش موجب ميشود يك رابطه جديد را تجربه كند.
اما كاركردي كه شغل او توانسته در موقعيت ترسيم شده پيدا كند در حد اشارههاي حسرتبار به خاطره كودكي او از بستني خوردن و علاقهاش به بستني است كه در طرح ايدههاي جديد براي تبليغات بايد تأثير بگذارد. اين همه كاركرد شغل خاص امير در موقعيت بحرانياش است. بعلاوه او به اتومبيلراني هم علاقهاي خاص دارد و در شرايطي كه وارد رابطهاي دوگانه شده، اين مهارت قرار است بخشي از كشمكش و ناآراميهاي درونياش را به تصوير بكشد.
اما اين وجه هم از آنجا كه به گونهاي موردي با آن برخورد شده بيشتر فضايي براي گرفتن تصاويري متفاوت از جريان عمومي فيلم است و گريزهايي كه از وسط شهر به بيابان و صحرا و ... براي نمايش تلاطمات دروني او زده ميشود، باز هم نتوانسته در بطن موقعيت وارد شود.
سيمين (مهتاب كرامتي) نيز يك روانپزشك با همه پيشفرضهايي است كه از اين كاراكتر ميتوان داشت. زني كه به دليل تخصص خود دچار ذهنيات خاص و قانونمند و البته پرهيز از بچهدار شدن به خاطر ترس از بيماريهاي روحي، رواني و جسمي و ... است. در واقع بخشي از سردي كه در رابطه اين زوج ايجاد شده ميتواند به اين تعاريف اوليه بازگردد و بخش ديگر به دلايل عام.
شغل سيمين از يك جهت ديگر نيز در فيلم كاركرد پيدا كرده كه به شكلي اغراقشده، نمايشي جلوه مي كند. به اين مفهوم كه اين قرينه پردازي را ميكند كه سيمين با وجود شنيدن درد و دل بيماران و رفع مشكلات روحي رواني آنها، خودش هم به نوعي بيمار است و از اين مسئله خبر ندارد. بعلاوه يك گرهگشايي مهم در فيلم هم به واسطه شغل او و شنيدن اعترافات برادر ندا (بهرام - حامد بهداد) انجام ميشود كه از لابلاي اعترافات او ميفهمد شوهرش (امير) وارد رابطه با خواهر او (ندا) شده است!
در فيلم "حس پنهان" تلاش شده ترسيم يك مثلث عشقي آشنا به واسطه ورود يك كاراكتر فرعي جذاب به نوعي تازه شود و نيم نگاهي هم به مباحث روانشناختي و بيماران روانپريش داشته باشد. حضور كاراكتر بهرام بخصوص با بازي بهداد اين قابليت را دارد تا فضا و روابط را تا حدي تازه كند و در بطن همه رفت و برگشتها و پيشرفت ماجرا نوعي ترس پنهان را تزريق كند.
حضور كاراكتر برادري روانپريش كه علاقهاي خاص و بيمارگون به خواهرش (ندا - نيوشا ضيغمي) دارد و به نوعي توجه و علاقه ندا را به هيچكس جز خودش برنميتابد، از نقاط قوت فيلم است كه ميتواند تا حدي مثلث عشقي آشنا را واجد وجوه تازه كند.
اما مسئله اين است كه فيلم با توجه به همه موارد ذكر شده فقط نميتواند با تكيه بر جذابيت اشاره شده حركتي موفق و حساب شده داشته باشد و نياز به پرداختي حسابشدهتر و جزئيتر در روابط و پرداخت شخصيتها دارد تا بتواند اهميت ديدن يك قصه تكراري را بر پرده سينما بالا ببرد.
فيلم سينمايي "حس پنهان" براي جذابيت بخشيدن به قصه تكراري شكلگيري يك مثلث عشقي مولفههايي را مورد توجه قرار داده كه در كنار رويكرد تازه به شخصيت پردازي و طراحي اتفاقات ميتوانست اهميت خاص خود را پيدا كند. اما تنها تكيه بر وجه تازه يافته حضور يك كاراكتر روانپريش، توانايي اداره كليت فيلم را تا انتها ندارد.
"حس پنهان" اولين فيلم بلند سينمايي مصطفي رزاق كريمي و درباره زندگي يك زوج جوان است كه با ورود يك دختر جوان دچار بحرانهايي ميشود. محمدرضا فروتن، مهتاب كرامتي، آتيلا پسياني، شهره سلطاني، حامد بهداد، نيوشا ضيغمي و شيوا بلوريان بازيگران فيلم هستند.
ابراهيم حاتميكيا مشاور كارگردان، فريدون فرهودي بازنويس فيلمنامه و اصغر پورهاجريان طراح جلوههاي ويژه اين فيلم هستند كه محصول مشترك دكافيلم و مركز گسترش سينماي مستند و تجربي است. "حس پنهان" در بخش فيلمهاي اول بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر به نمايش درآمد و در بخشهاي بهترين فيلم اول و بازيگر نقش مكمل زن نامزد بود. اين فيلم از چهارشنبه پنجم تيرماه در گروه سينمايي آزادي جايگزين "همخانه" شده است.
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]