واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گسترش شبكه بهداشتي كشور به ميزان زيادي از شدت بيماري سل جلوگيري كرده است
در طي سالهاي بعد از انقلاب و هجوم مهاجرين افغان و عراقي ،آسايشگاه سابق مسلولين در دار آبادكه تقريباً به ويرانهاي تبديل شده بود تا آن كه در سال 1370 گروهي از همكاران متخصص با همت آقاي دكتر علياكبر ولايتي و دكتر سيد محمود طباطبايي رئيس وقت دانشگاه شهيد بهشتي در زمان وزارت دكتر ملكزاده و فعاليت همكار جوان و دانشمند، آقاي دكتر مسجدي، آن ويرانه تبديل به مركز تحقيقات سل و بيماريهاي ريوي گرديد.
از سال 1371 تاكنون بيمارستان مسيح دانشوري و مركز تحقيقات سل و بيماريهاي ريوي هر روز به پيشرفتهاي بزرگي نايل شده به طوري كه در سالهاي اخير با توجه به وجود پزشكان و متخصصان دانشمند در رشتههاي مختلف به ويژه گسترش آزمايشگاه عمومي و آزمايشگاه تخصصي ميكروبشناسي سل اين مركز مورد توجه سازمانهاي بينالمللي به خصوص سازمان بهداشت جهاني و اتحاديه جهاني مبارزه با سل قرار گرفته و در سالهاي اخير گروههاي فراواني از پزشكان و پيراپزشكان از كشورهاي مختلف منطقهاي و فرامنطقهاي و همچنين پزشكان و متخصصين داخلي براي بازآموزي و فراگيري روشهاي جديد علمي مبارزه با سل و بيماريهاي ريوي به اين مركز معرفي شده و كسب دانش كردهاند.
پيشرفتهاي علمي اين مركز و انتشار مقالات تحقيقي در مجلات معتبر بينالمللي به وسيله محققين جوان و دانشمند آن سبب شده است كه دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي عنوان پژوهشكده سل را به اين مركز اعطا كند كه شرايط پژوهشكده شدن، خود اهميت علمي آن را ميرساند. هفته قبل سازمان بهداشت جهاني براي چهارمين بار متوالي اين مركز را به عنوان مركز همكاريهاي آموزشي سل منطقه مديترانه شرقي (يكي از مراكز شش گانه سازمان بهداشت جهاني در سطح جهان) براي مدت چهار سال ديگر انتخاب كرد. علاوه بر سازمان بهداشت جهاني مركز هماهنگيهاي آموزشي SRVP بانك توسعه اسلامي(IDB) ، مركز همكاريهاي كنترل دخانيات سازمان بهداشت جهاني و مركز همكاريهاي آزمايشگاهي سل اتحاديه جهاني مبارزه با سل و بيماريهاي ريوي(IUATLD) نيز از اين مركز براي برنامههاي جهاني و منطقهاي خود استفاده ميكند. علاوه بر اين به لحاظ فعاليتهاي آموزشي، از سطح دانشجويي تا فوق تخصص و وسعت برنامههاي علمي و تبحر در ابعاد مختلف، اين مركز از سال 1378 به عنوان قطب علمي كشور از سوي وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي انتخاب گرديده است.
موقعيت بيماري سل در جهان و ايران:
بارها در روزنامه اطلاعات درباره بيماري سل و خطراتي كه از اين بيماري جامعه جهاني را تهديد ميكند مقالاتي منتشر شده است، در طي يكصد و بيست و شش سالي كه از كشف ميكروب سل به وسيله رابرت كخ ميگذرد با همه تلاشهاي كمنظير پزشكان و متخصصين كشف داروهاي مؤثر بر ضد ميكروب، پيشرفتهاي بهداشتي در جهان متأسفانه هنوز بيماري سل يكي از خطرناكترين بيماريهاي عفوني و جزء دسته بيماريهاي اوليهاي است كه سازمان بهداشت جهاني برنامههاي خاصي را براي كنترل و مبارزه با آن تدوين كرده است. سل، ايدز و مالاريا سه قلوهاي خطرناكي كه زندگاني ميليونها انسان را مورد تهديد قرار داده و هر ساله ميليونها انسان بيپناه را به كام مرگ روانه ميكند. اين سه بيماري به خصوص در كشورهاي فقير آمريكا، آمريكاي لاتين و آسيا چنان كشتار بيرحمانهاي ميكند كه تمام كشورهاي بزرگ جهان را به وحشت انداخته و يكي از مهمترين تصميمات سران گروه هشت، مبارزه جهاني با اين بيماري بوده است.
در اين ميان كشور ما در وضع خاصي گرفتار شده است، سالهاي متمادي به علت جنگ و خونريزي در شرق كشور، ميليونها پناهنده افغاني به ايران سرازير شده كه تعداد كثيري از آنها به سل مبتلا بودهاند، در زمان حكومت وحشيانه صدام ميليونها عراقي آواره از وطن به ايران پناهنده شده و در دوران جنگ تحميلي نيز هر روز به تعداد اين پناهندگان افزوده ميشده است. رفتار دولت ايران با پناهندگان آن چنان انساني و همراه با مهرباني و كمك بوده كه چند روز قبل نماينده سازمان ملل در امور پناهندگان با صميميت كامل اين مهماننوازيها را ستايش كرد و از اين كه دولت ايران با وجود همه گرفتاريهاي خود هنوز ميزبان چند ميليون پناهنده عراقي و افغاني است سخن به تحسين گشود. علاوه بر مهمانهاي عراقي و افغاني از كشورهاي مجاور ديگر مانند آذربايجان (شوروي سابق)، پاكستان، ازبكستان و تاجيكستان نيز رفتوآمدهاي فراواني در نقاط كور مرزي كشور صورت ميگيرد كه متأسفانه تعداد بيماران مبتلا به ايدز و يا سل در بين آنها كم نيستند. خوشبختانه در طي ساليان اخير وزارت بهداشت و معاونت سلامت و مديريت بيماريها تدابير فراواني براي درمان اين بيماران انجام دادهاند، به علاوه با گسترش شبكه بهداشتي كشور و به خصوص گسترش شبكه آزمايشگاهي موفق شدند كه به ميزان فراواني از حدت بيماري جلوگيري كنند، به خصوص در استانهاي آسيبپذير مانند سيستان و بلوچستان، گلستان و بعضي از مناطق كردنشين تدابير بسيار دقيقي را به موقع اجرا گذاشتند.
بايد متذكر شوم كه متأسفانه ميكروب سل در مقابل همه زرادخانههاي دارويي مقاومت كرده و امروزه جهان با پديده سل مقاوم به آنتيبيوتيكها(MDR) و يا مقاوم به داروهاي ضد سل سطح دوم(XDR) قرار گرفته است و اين امر يكي از مشكلات اساسي مبارزه با سل و كنترل اين بيماري ميباشد.
در مقابل همه اين مشكلات بيمارستان دكتر مسيح دانشوري و پژوهشكده سل تنها بيمارستان سراسر كشور براي درمان بيماران مقاوم به سل ميباشد و به همين جهت است كه كوشش همكاران عزيز ما در اين مركز را بايد با ديدي دگر نگريست و توجه خاصي به آن مبذول داشت.
يكي از موفقيتهاي بزرگي كه در چند سال اخير نصيب مركز ما شده، انجام جراحيهاي بسيار مشكل پيوند ريه و پيوند قلب است، همكاران جوان ما در طي مدت دو سال موفق شدهاند كه 21 نفر را با پيوند ريه و 12 نفر را با پيوند قلب به زندگي باز گردانند و حيات نويني به آنها ببخشند و اكنون نيز مسئولان مركز ما در پي آنند كه پيوند قلب و ريه را به طور مشترك و همزمان در اين مركز انجام دهند و اين خود يكي از بزرگترين موفقيتهاي پزشكي ما در سطح منطقه و شايد جهان خواهد بود.
يكي از بلاياي ديگري كه متأسفانه ارتباط تنگاتنگي با بيماريهاي ريوي دارد استعمال دخانيات و كشيدن سيگار است، ساليان چندي است كه بخش مبارزه با دخانيات ما در اين مركز به عنوان يكي از موفقترين بخشهاي جهاني شناخته شده به طوري كه در نوامبر سال 2007 كه كنگره بينالمللي سل و بيماريهاي ريوي در آفريقاي جنوبي (شهر كيپتاون) تشكيل شده بود، مسئول جوان بخش مبارزه با دخانيات ايران را كه خانم دكتر جواني است به عنوان دبير كميته بينالمللي مبارزه با دخانيات در سطح بينالمللي انتخاب كرده و دكتر مسجدي قائممقام مركز را براي چهارمين دوره متوالي به عنوان دبيركل اتحاديه بينالمللي مبارزه با سل و بيماريهاي ريوي برگزيده است و در اين ميان نگارنده اين سطور را نيز به عنوان عضو افتخاري اين اتحاديه بينالمللي مفتخر ساخته است.
امروزه پژوهشكده سل كه جنبه جهاني يافته يكي از مراكز علمي كمنظير ماست كه همكاران دانشمند با عشق و علاقه و ايمان به وظايف پزشكي خود مشغولند، بيمناسبت نيست كه به اين حقيقت اشاره كنم كه قسمت اعظم از وسايل مدرن بخشهاي مختلف اين مركز، تجهيزات پيشرفته بخشهايICU ، راديولوژي، پيوند اعضاء و ساير بخشها نه از بودجه بخش دولتي بلكه با همت و بخشايش گروهي از خيرين بدون تظاهر تأمين شده است و انجمن حمايت از بيماران مسلول ايران به عنوان يكي از شاخصترين و صميميترين سازمانهاي غيردولتي(NGO) جهان شناخته شده به طوري كه وقتي در كيپتاون آقاي دكتر مسجدي آماري از هزينههاي انجام شده به وسيله مردم براي ساختمانها و تهيه تجهيزات پزشكي اين مركز به كنگره ارائه داده است تحسين بسياري از اساتيد بزرگ جهان را برانگيخت. مردم ما نشان دادهاند وقتي كه به صداقت مسئولان سازماني اعتقاد پيدا كردند و نتايج زحمات آنها را براي پيشبرد اهداف علمي ميهني در خدمت مردم مشاهده كردند از بذل مال و كمكهاي مردمي دريغ نخواهند كرد.
دكتر ابوالحسن ضياء ظريفي
عضو افتخاري اتحاديه بينالمللي مبارزه با سل و بيماريهاي ريوي
سه شنبه 11 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 325]